Lontoon lentokentältä keskustaan ja takaisin

Mikä on paras tapa matkustaa Heathrow’n, Gatwickin ja Stanstedin lentokentiltä Lontoon keskustaan ja takaisin? Tässä vaihtoehdot.

Lontoon lentokenttiä on peräti neljä: Heathrow, Gatwick, Stansted ja Luton. Lähimpänä Lontoota sijaitsee Heathrow, jonne pääsee kätevästi sekä metrolla että junalla. Gatwick ja Stansted eivät ole varsinaisesti enää suur-Lontoota, mutta niistä on nopeat junayhteydet Lontoon keskustaan. Suomesta ei ole suoria lentoja lentokentistä pienimmälle – Lutonille – joten se on jätetty pois tältä sivulta.

Lue alla olevat lentokenttäkohtaiset ohjeet, ja jos sen jälkeen haluat suunnitella vielä tarkemmin lentokenttämatkojasi, syötä lentokenttäsi ja määränpääsi Lontoon reittioppaaseen – ja näet reittivaihtoehdot. Lisää tietoa matkustamisesta Lontoossa saat myös Tripsterin sivuilta Lontoon julkinen liikenne ja Lontoon matkaliput ja matkakortit.

Tiedot on päivitetty huhtikuussa 2017.

Heathrow

Lontoon länsipuolella sijaitseva Heathrow on Euroopan suurin lentokenttä, jos mitataan matkustajien määrää. Siksi Heathrow’lla kannattaa varautua jonoihin ja pitkiin kävelymatkoihin. Kentälle suositellaan saapumaan ainakin kaksi tuntia ennen lentoa. Jos matkustat pienten lasten kanssa, tarvitset luultavasti enemmänkin aikaa.

Valtavalla Heathrow’n lentokentällä on kaikenlaisia kauppoja ja ravintoloita. Esimerkiksi Cath Kidstonin, Harrodsin tai Glorious Britainin kaupoista voit ostaa viimehetken tuliaiset. Bootsista saa kemikaalituotteita ja WHSmithsistä englanninkielisiä lehtiä ja kirjoja – ja näistä molemmista vesipullot lentomatkalle. Suositeltavia ravintoloita ovat Leon ja Yo! Sushi.

Pienten lasten kanssa matkustavat saavat ottaa rattaat portille saakka. Jos jää luppoaikaa turvatarkastuksen jälkeen, on kolmosterminaalilla (Ted Bakerin liikkeen vieressä) Family Lounge -tila. Sieltä löytyy leikkitilat alle 10-vuotiaille ja pelialue isommille lapsille.

Metrolla Heathrow’lta keskustaan

Metro on helppo ja edullinen tapa matkustaa Lontoon keskustan ja Heathrow’n lentokentän välillä, mutta ei välttämättä nopea. Heathrow’n lentoasemalla on kolme metroasemaa: “Heathrow terminals 2 & 3”, “Heathrow Terminal 4” ja “Heathrow Terminal 5”. Finnairin ja British Airwaysin suorat Suomen lennot käyttävät Heathrow’n terminaalia 3. Jos lennät muulla lentoyhtiöllä tai lennossasi on välilaskuja, paina mieleen paluumatkaan varten minne terminaaliin lentosi saapuu. Asemat ovat metron tummansinisellä merkatulla linjalla – Piccadilly Linella – joka vie suoraan esimerkiksi Earl’s Courtin  ja King’s Crossin hotellialueille sekä ydinkeskustan Piccadilly Circusille ja Covent Gardeniin.

Metrolla matkaat kentältä keskustaan yleensä noin 50 minuutissa. Matkaan voi mennä pidempikin aika, jos vaihdat linjaa tai jos metrot eivät kulje normaalisti. Joskus viikonloppuisin Piccadilly -metrolinjan Heathrown haaralla tehdään korjaustöitä, jolloin lentokentälle ei pääsekään metrolla. Kannattaa aina etukäteen varmistaa kulkeeko metro, ettei tule ikävää yllätystä. Tämä onnistuu esimerkiksi lataamalla älypuhelimeen ilmainen London Tube Map -sovellus tai käymällä osoitteessa www.tfl.gov.uk. Metroasemilla on myös tauluja, joissa on listattu tulevan viikonlopun kunnostustyöt.

Heathrown lentokenttä on metron vyöhykkeellä kuusi. Yksittäinen kertalippu ykkösvyöhykkeelle maksaa kuusi puntaa (noin seitsemän euroa). Hinta on edullisempi, jos sen maksaa pankin lähimaksukortilla tai asemalta hankitulla elektronisella matkakortilla, oyster cardilla. Tällöin matkasta veloitetaan 3,10 puntaa tai 5,10 puntaa, jos matkustaa aamun ruuhka-aikaan kello 6.30–9.30 välillä. Huomioi, että ruuhka-aikaan metrot saattavat tulla hyvin täyteen keskustan päässä.

Matkakorteista kerrotaan lisää Tripsterin sivulla Lontoon matkaliput ja matkakortit.

Nykyisin metro kulkee Heathrow’lle myös yöaikaan perjantain ja lauantain sekä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Lue lisää yömetrosta Transport for Londonin sivuilta.

Junalla Heathrow’n lentokentältä keskustaan

Heathrown lentoasemalta on junayhteys Paddingtonin asemalle keskustan luoteisosaan. Vaihtoehtoja on kaksi: Heathrow Express ja Heathrow Connect. Juna on erityisen kätevä, jos asuu Paddingtonin ja Bayswaterin hotellialueella. Heathrow Express on nopein ja luotettavin tapa matkustaa Lontoon keskustaan.

Jos suunnittelet jatkavasi metrolla Paddingtonin asemalta, huomioi että asemalla on kaksi metron sisäänkäyntiä eri linjoille: yksi Bakerloo, district ja circle -linjoille; toinen Hammersmith and City -linjalle ja circle-linjan toisille reiteille. Katso Lontoon metrokartasta ennen matkaasi, kummalta puolen oma jatkoyhteytesi menee. Metron puolelta toiselle pääsee nimittäin vain porttien kautta.

Heathrow Express -lentokenttäjuna

Heathrow Express -juna vie lentokentältä Paddingtonin asemalle ilman välipysähdyksiä 15 minuutissa. Kahdesta junavaihtoehdosta se on nopeampi mutta kalliimpi vaihtoehto, paitsi jos liput ostaa netin kautta hyvissä ajoin etukäteen.

Lippuja saa junasta tai lippuautomaatilta ennen matkaa, jolloin yksittäinen lippu maksaa 22 tai 25 puntaa ja edestakainen lippu 37 puntaa. Alle 16-vuotiaat matkustavat junassa ilmaiseksi aikuisten seurassa. Huomaa kuitenkin, että Heathrow Expressin junissa ei voi maksaa matkaansa käteisellä, elektronisella oyster -matkakortilla tai lähimaksulla. Pankki- ja luottokortit hyväksytään maksuvälineinä.

Jos haluat säästää, osta junaliput etukäteen netin kautta. Mitä aiemmin ostat liput, sen edullisemmin ne saat. Hintaportaita on kolme, riippuen siitä ostatko liput yli 90, 30 vai 14 päivää ennen matkaa. Hinnat vaihtelevat myös arkisin ja viikonloppuisin. Esimerkiksi yli 30 päivää ennen matkaa ostettuna yhdensuuntainen lippu maksaa 14,30 puntaa arkisin ja 8,80 puntaa viikonloppuisin. Meno-paluulippuja ei saa säästölippuina, vaan molemmille matkoille tulee ostaa erilliset liput.

Jos varaat liput netin kautta, tulee sinun valita matkustuspäivämäärät ja ajat. Ne ovat kuitenkin viitteellisiä ja johtuvat Heathrow Expressin käyttämästä varausjärjestelmästä. Todellisuudessa täysihintaiset liput ovat voimassa kolme kuukautta valitusta päivämäärästä. Säästöliput – jotka on ostettu 90, 30 tai 14 päivää etukäteen – käyvät kaikissa valitun päivän junissa.

Heathrow Expressin junissa ei voi maksaa elektronisella oyster-matkakortilla, josta kerrotaan lisää Lontoon matkaliput ja matkakortit -sivulla.

Heathrow Express kulkee vuoden jokaisena päivänä: päivällä vartin välein ja illalla kerran puolessa tunnissa. Ensimmäinen juna Paddingtonin asemalta lentokentälle lähtee joka päivä kello 5:10. Viimeinen juna lähtee Heathrow’n terminaalien 2 ja 3 asemalta arkisin ja lauantaisin kello 23:48 ja sunnuntaisin kello 23:53.

Osta liput etukäteen Heathrow Expressin junaan Visit Britain -nettikaupasta

Katso Heathrow Expressin sivuilta kulkeeko tämä juna poikkeusaikataululla matkapäivänäsi.

Heathrow Connect -juna

Heathrow Connect -junalla matka Paddingtonin ja Heathrown terminaalien 1, 2 ja 3 välillä kestää 20 minuuttia. Terminaaleille 4 ja 5 on ilmainen jatkoyhteys, mutta sinne suomalaisten matkalaisten tarvitsee mennä yleensä vain, jos lentää muualle maailmaan. Yhdensuuntainen lippu maksaa 10,30 puntaa ja meno-paluu 20,70 puntaa. Lipun voi halutessaan varata etukäteen Heathrow Connectin nettisivujen kautta, mutta siinä ei säästä rahaa ja lippu pitää silti lunastaa aseman lippuautomaatilta.

Matkaa lentokentän ja Paddingtonin aseman välillä ei voi maksaa lähimaksukortilla tai elektronisella oyster-matkakortilla. Lippu on ostettava ennen junaan astumista, sillä junassa ei ole lipunmyyjiä.  Lue lisää Lontoon matkakorteista ja matkalipuista.

Ensimmäinen Heathrow Express -juna London Paddingtonin asemalta lähtee arkisin ja lauantaisin aamulla kello 4:42 ja saapuu Heathrow’n kentän terminaalille 2 ja 3 kello 5:04. Sunnuntaisin ensimmäinen juna Paddingtonilta lähtee kello 6:12. Viimeinen Heathrow Connectin juna terminaaleilta 2 ja 3 poistuu arkisin ja lauantaisin kello 23:51 ja sunnuntaisin kello 23:48.

Linja-autolla Heathrow’lta keskustaan

Bussit vievät terminaaleilta 2 ja 3 Lontoon Victoria Coach Stationille, joka sijaitsee reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä Victorian metroasemalta. Matkaan kannattaa varata ruuhka-aikaan ainakin tunti ja muina aikoina noin 45 minuuttia. Matkan voi varata etukäteen National Expressin kotisivuilta, jolloin liput maksavat yleensä 6–9 puntaa per suunta.

Jos olet liikkeellä yöllä tai aikaisin aamulla, voit ottaa myös yöbussin N9. Yöbussi kulkee keskiyön ja aamuseitsemän välillä – silloin teillä ei ole ainakaan ruuhkaa.

Jos majoitut Heathrow’n lähellä, ota lentokenttämatkalle Hotel Hoppa -bussi. Yhdensuuntainen lippu maksaa 5 puntaa ja meno-paluu 9 puntaa bussista ostettuna.

Heathrow’n kentältä on hyvät bussiyhteydet myös muualle maahan. Sieltä kulkee linja-autoja (coaches) esimerkiksi Oxfordiin, Birminghamiin, Bristoliin, Walesiin sekä Lontoon toisille lentokentille. Linja-autot kuljettavat myös junien risteysasemille, joista pääsee jatkamaan ympäri Britanniaa.

Taksimatka Heathrow’n ja keskustan välillä

Taksit ajavat lentokentän ja keskustan väliä 40–60 minuutissa. Hintaa tulee yleensä 60–70 puntaa riippuen viikonpäivästä ja vuorokaudenajasta. Matkustajien lukumäärä ei vaikuta hintaan ja myös tilatakseja on saatavilla. Taksin saa taksitolpalta, johon löytää helposti lentokenttäaulan opastintekstejä seuraamalla.

Paluumatkalle taksi kannattaa varata hotellilta, jolloin hinta voi olla edullisempi. Monet hotellit nimittäin tekevät hyviä diilejä taksiyhtiöiden kanssa.

Taksimatkan pituus voi olla arvaamaton etenkin ruuhka-aikaan. Ennen aamukuutta se on varteenotettava vaihtoehto, jos haluaa nukkua pikkuisen pidempään.

Gatwick

Lontoon toiseksi suurin lentoasema, Gatwick, sijaitsee Lontoon eteläpuolella, puolivälissä merenrantakaupunki Brightoniin. Suomesta Gatwickin eteläterminaalille lentää Norwegian. Myös Gatwick on suuri lentokenttä, joten sen läpi kulkemiseen ja jonoissa odotteluun kannattaa varata aikaa. Gatwickin kotisivuilla kerrotaan, että Euroopan lentojen check-in avautuu kolme tuntia ennen lähtöä. Boarding-aika on jo 45–60 minuuttia ennen lentoa.

Gatwick on erityisen hyvä kenttä lapsiperheille. Lasten kanssa voi valita lyhyemmät turvatarkastusjonot ja ostosalueen keskellä on kätevä ja hyvän kokoinen puuhapaikka pienille lapsille. Lastenrattaat saa viedä portille saakka, mutta kentältä voi myös lainata rattaita.

Gatwickillä on paljon kauppoja ja ravintoloita. Ruokapaikoista voi suositella ainakin nuudeliravintola Wagamamaa ja Jamie Oliverin Jamie’s Italian -ravintolaa. Viimehetken tuliaiset löytyy esimerkiksi Harrodsin, Cath Kidstonin tai Accessorizen kaupoista. Vesipullot, pakatut kolmioleivät ja muut pikkueväät paluulennolle saa edullisesti Bootsista tai WHSmithistä.

Junalla Gatwickin lentokentältä keskustaan

Gatwickiltä on hyvät junayhteydet eri puolille Lontoon keskustaa, joten kannattaa miettiä mille asemalle junan ottaa. Vaihtoehtoina ovat Lontoon keskustan eteläreunalla sijaitsevat asemat Victoria ja Blackfriars, Itä-Lontoon asemat City Thameslink ja Farringdon, sekä keskustan pohjoislaidalla sijaitseva St. Pancrasin asema.

Gatwick Express -lentokenttäjuna

Suora Gatwick Express -lentokenttäjuna hurauttaa Lontoon Victorian asemalle puolessa tunnissa. Yhdensuuntainen lippu maksaa 20 puntaa ja meno-paluu noin 31 puntaa. Lapset (5–15 vuotta) matkustavat puoleen hintaan.

Jos varaat junaliput etukäteen, säästät hinnassa. Vaihtoehtoisesti voit maksaa matkat Gatwick Expressin junissa pankin lähimaksukortilla tai Lontoon elektronisella matkakortilla, oysterilla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että silloin voi ostaa vain yhdensuuntaisen lipun eikä lippu kartuta päivän hintakattoa. Meno–paluuliput ovat edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Lue lisää Lontoon matkalipuista ja matkakorteista.

Gatwick Express -junat kulkevat 15 minuutin välein, paitsi myöhään yöllä. Ensimmäinen juna Lontoon Victorian asemalta Gatwickille lähtee joka aamu kello 5:00. Viimeinen juna lentokentältä keskustaan poistuu kello 23:50.

Gatwick Expressillä pääsee myös toiseen suuntaan, läheiseen rannikkokaupunki Brightoniin.

Osta liput Gatwick Express -junaan Visit Britainin nettikaupasta

Paikallisjunat Gatwickin ja keskustan välillä

Southern Trainsin paikallisjunat vievät Gatwickiltä Victorialle. Matka-aika on noin 35 minuuttia.

Thameslinkin ja Great Northernin junat kuljettavat St Pancrasin, Blackfriarsin, Farringdonin ja City Thameslinkin asemille. Junat kulkevat noin vartin välein ja matka kestää 30–45 minuttia. Yöllä junat kulkevat noin kerran tunnissa.

Paikallisjunamatkat voi halutessaan maksaa myös oysterilla tai lähimaksukortilla, mutta sama pätee tässä kuin Gatwick Expressin junissa hintojen ja hintakattojen suhteen.

Liput kaikkiin Lontoon ja lentokentän väliä liikennöiviin juniin voit ostaa kätevästi ja luotettavasti tunnetun  brittiläisen Trainline-sivuston kautta. Näet kätevästi eri junien hinnat ja aikataulut. Katso vain tarkasti mille Lontoon asemalle ostat matkat.

Linja-autolla tai minibussilla Gatwickiltä keskustaan

National Expressin linja-autot ajavat Gatwickin ja Victoria Coach Stationin väliä noin kerran tunnissa. Yhdensuuntainen matka kestää 1,5–2 tuntia ja maksaa noin 8 puntaa. Liput voi ostaa lentokentän aulassa sijaitsevalta National Expressin tiskiltä tai netistä ennen matkaa. Edullisimmillaan netin kautta varatut liput maksavat 5 puntaa. Matkan voi varata etukäteen National Expressin kotisivuilta.

Hintatietoinen matkustaa EasyBusin minibussilla, joka liikennöi Gatwickiltä Lontoon Earls Courtin, Victorian ja Waterloon asemille. Kyyti kannattaa varata etukäteen EasyBussin nettisivujen kautta, jos haluaa päästä halvalla ja varmistaa paikkansa bussista. Yhdensuuntainen matka kestää noin tunnin ja maksaa halvimmillaan vain 2 puntaa. Minibussit kulkevat aamuneljästä alkaen aamuyhteen saakka.

Jos haluat matkustaa Gatwickiltä muualle kuin Lontooseen, National Expressillä on suoria bussiyhteyksiä esimerkiksi Bristoliin, Brightoniin, Birminghamiin ja Oxfordiin.

Taksi Gatwickin ja Lontoon välillä

Taksikyyti keskustan ja Gatwickin välillä kestää noin tunnin. Lentokentällä on taksiyhtiöiden kojuja, joista voi varata matkan ja sopia hinnan etukäteen. Hintaa tulee helposti noin 90 puntaa. Paluumatka voi tulla halvemmaksi varaamalla taksi hyvissä ajoin hotellilta, jos hotelli on tehnyt diilin jonkun paikallisen taksifirman kanssa.

Stansted

Lentokenttä sijaitsee Lontoosta pohjoiseen ja on todellisuudessa Cambridgen ja Lontoon välissä. Sieltä on hyvät junayhteydet pääkaupunkiin. Stanstedin lentokentän sivuilla suositellaan saapumaan lentokentälle kaksi tuntia ennen Suomeen tai muualle Eurooppaan lähtevää lentoa.

Stansted Express -lentokenttäjuna

Stansted Express -junat ajavat 15 minuutin välein lentokentän ja Itä-Lontoossa sijaitsevan Liverpool Streetin väliä. Se on nopein tapa matkustaa Stanstedin lentokentältä keskustaan ja takaisin. Liverpool Streetillä on myös metroasema, josta on hyvät yhteydet eri puolille Lontoota. Junamatkaan kannattaa varata 45–60 minuuttia. Osasta junista on kätevä vaihtoyhteys Tottenham Halen asemalla Itä-Lontoon Stratfordiin.

Stansted Expressin meno-paluuliput maksavat 28 puntaa ja yhdensuuntaiset liput noin 17 puntaa. Lapsista (5–15 vuotta) maksetaan puolikas hinta, ja alle viisivuotiaat kulkevat ilmaiseksi. Jos varaat liput netin kautta hyvissä ajoin, voit saada ne hyvään hintaan. Halvimmillaan Stansted Expressin liput maksavat etukäteen netin kautta ostettuina 7 puntaa. E-liput voi tulostaa kotonaan ennen matkaa.

Stansted Express tarjoaa ryhmäalennuksia juniinsa. Jo kaksi henkeä saa alennusta ostaessaan liput yhdessä netin kautta. Jos ostaa netistä liput kolmelle tai neljälle hengelle Liverpool Streetin ja lentokentän välille, maksaa vain kahdesta. Myös perheet voivat hyödyntää tarjousta, mutta silloin on mukana oltava ainakin kaksi maksavaa aikuista.

Jos ostat meno-paluulipun, olet oikeutettu 2FOR1-tarjouksiin, joita monet Lontoon nähtävyyksistä tarjoavat. Kun näytät junalipun nähtävyyksien lippuluukuilla, voit ostaa kaksi sisäänpääsylippua yhden hinnalla. Lue lisää 2FOR1-tarjouksista Stansted Expressin sivulta.

Ensimmäinen juna Liverpool Streetiltä lentokentälle lähtee arkisin ja lauantaisin kello 3:40 ja sunnuntaisin kello 4.10. Viimeiset junat jättävät lentokentän kello 00.30.

Stansted Expressin omistaa junayhtiö Greater Anglia, jonka junilla pääsee lentokentältä myös esimerkiksi läheiseen yliopistokaupunki Cambridgeen.

Linja-autolla tai minibussilla Stanstediltä keskustaan

National Expressin bussit kulkevat Stanstedin ja Lontoon välillä jokaisena vuorokauden aikana. Reitti A6 pysähtyy esimerkiksi Paddingtonin asemalla. Linja-auto numero A7:lla päätyy Lontoon Southwarkin ja Waterloon asemien kautta Victorian linja-autoasemalle. Matka-aika on parhaimmillaan 90 minuuttia, mutta voi olla tätä pidempi ruuhka-aikoina. Itä-Lontoon Liverpool Streetille ja Shoreditchiin pääsee National Expressin A8-linjalla. Matkaan on varattava 50–90 minuuttia. Liput maksavat halvimmillaan alle 5 puntaa per suunta, jos ne varaa hyvissä ajoin. Matkan voi varata etukäteen National Expressin kotisivuilta.

Edullinen vaihtoehto on myös EasyBus, jonka minibussit liikennöivät Stanstediltä Lontoon Baker Streetille, Victorialle ja Liverpool Streetille. Liput alkavat parista punnasta, kun ne varaa EasyBussin kotisivuilta hyvissä ajoin ennen matkaa. Matka-aika on ainakin 60–75 minuuttia.

Taksimatka Stanstediltä Lontooseen

Taksimatkan Lontooseen voit varata lentokentän sisällä olevista taksiyhtiöiden kojuista. Matka Lontooseen kestää ainakin 70 minuuttia ja maksaa noin 100 puntaa. Paluumatkalle kannattaa kysyä taksia hotellilta, sillä monet hotellit ovat neuvotelleet edullisemmat hinnat asiakkailleen paikallisten taksiyhtiöiden kanssa.
Lue myös aiheista:

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.