Lontoon 5 tärkeintä museota

Lontoon perinteisissä, ei-taidemuseoissa pääsee tutustumaan niin Lontoon, Britannian kuin koko maailman historiaan, luonnonhistoriaan ja tieteeseen. Menneinä vuosisatoina rikas brittiläinen imperiumi haali maailman joka kolkalta aarteita, jotka ovat nyt näytillä Lontoon suurissa museoissa. Pysyviä kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyjä on niin paljon, että Lontoon museoissa voi halutessaan viettää koko loman. Jos kaikkeen ei ole aikaa tai halua, kannattaa katsastaa ainakin joku seuraavista viidestä museosta.

British Museum

Vuonna 1753 perustettua British Museumia sanotaan maailman merkittävimmäksi historialliseksi museoksi. Se onkin brittien mielestä maan tärkein museo. British Museumissa voi tutustua kaikkiin maailman suuriin muinaiskulttuureihin yhden katon alla. Valtavassa museossa on miljoonia esineitä, esimerkiksi egyptiläisiä muumioita, hieroglyfien sanakirja Rosettan kivi, Pantheonin marmoriveistoksia, inkojen ja mayojen aarteita sekä Pääsiäissaarten moai-patsas. Paikallisena aarteena on Englannista löydetty rautakauden suoruumis, Lindowin mies. Uutta ja vanhaa yhdistävä rakennus on jo sinällään näkemisen arvoinen. Norman Foster suunnitteli 2000-luvun alussa sisäpihalle massiivisen lasikaton, joka istuu kuin hattu uusklassiseen rakennukseen.

Great Russell Street, WC1, Metro Tottenham Court Road / Russell Square
Vapaa pääsy paitsi erikoisnäyttelyihin.
www.britishmuseum.org

Liput British Museumiin

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi

Museum of London

Museo kertoo Lontoon monivaiheisesta historiasta puolen miljoonan vuoden ajalta – ja onnistuu tekemään sen kiinnostavasti. Lontoo on ollut monta eri kaupunkia historian eri aikoina. Näyttely on täynnä tarinoita, esimerkiksi roomalaisten Londoniumista, Lontoon monista valloittajista, mustasta surmasta ja suuresta palosta. Historian kerrostumat tulevat konkreettisesti esille, kun roomalaisten Lontoosta kertovan näyttelyn päätteeksi ikkunoista aukeaa näkymä 2000 vuotta vanhalle roomalaisten muurille. Uudemmalla puolella kerrotaan Lontoon historiasta 1800-luvulta nykypäivään. Lontoo oli 1800-luvun puolivälissä maailman rikkain kaupunki brittiläisen imperialismin ansiosta, mutta siellä oli myös paljon köyhyyttä. Museo kertoo työväen- ja suffragettiliikkeen synnystä, maailmansodista sekä sotien jälkeisestä Lontoosta populaarikulttuurin keskuksena. Museossa on myös maksullisia näyttelyjä, esimerkiksi kevääseen 2015 asti näyttely Sherlock Holmesista.

Osoite: 150 London Wall, EC2, Metro Barbican / St Paul’s
Aukioloajat: Joka päivä 10–18
Vapaa pääsy paitsi erikoisnäyttelyihin.
www.museumoflondon.org.uk

Natural History Museum

Haluatko nähdä dinosaurusten ja muiden esihistoriallisten eläinten luurankoja ja fossiileja, täytettyjä eläimiä (mukaan lukien sukupuuttoon kuolleen dodon), täysikokoisen sinivalaan tai metalli- ja jalokivinäytteitä? Lontoon 120-vuotias luonnontieteellinen museo on niin aikuisten kuin lastenkin suosikki. Tuoreempi lisä museoon on Darwin Centre, jättiläismäiseltä perhostoukan kotelolta näyttävä rakennelma vanhan rakennuksen sisällä. Darwin Centerissä säilytetään 22 miljoonaa kasvi- ja hyönteisnäytettä. Sen viisikerroksinen näyttely kertoo näytteiden keräyksestä ja lajittelusta. Interaktiivisten pöytien ääressä voi itsekin yrittää tunnistaa lajeja. Näyttelyn välissä on ikkunoita, joista näkee näytevarastoihin ja museossa työskentelevien tutkijoiden työtiloihin. Lontoon luonnontieteellisessä museossa hujahtaa äkkiä puoli päivää. Lopun voi viettää, jos jaksaa, viereisissä Science Museumissa tai Victoria & Albert Museumissa.

Cromwell Road, SW7, Metro South Kensington
Vapaa pääsy paitsi erikoisnäyttelyihin
www.nhm.ac.uk

Science Museum

Lontoon suuri tiedemuseo ei ole tylsä. Se kertoo interaktiivisin keinoin ja ymmärrettävällä tavalla tieteen historiasta ja perusilmiöistä. Esillä on muun muassa lentosimulaattori, Apollo 10:nnen komentomoduuli, 1700-luvun höyrymoottori, vanhoja autoja ja lentokoneita. Museon interaktiiviset osuudet soveltuvat myös yli kolmevuotiaille lapsille. IMAX-teatterissa esitetään näyttäviä elokuvia esimerkiksi hyönteisistä, merien elämästä, dinosauruksista ja luonnonkatastrofeista. Näyttelyissä voi mennä suurin osa päivästä.

Exhibition Road, SW7, Metro South Kensington
Joka päivä klo 10–18
Vapaa pääsy paitsi erikoisnäyttelyihin.
www.sciencemuseum.org.uk

Liput Science Museumiin

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi

Victoria & Albert Museum

Maailman suurin taideteollisuusmuseo oli 2000-luvun alussa aika ummehtunut paikka. Se kuitenkin onnistui uudistamaan itsensä ja kävijämäärät kolminkertaistuivat. Vaihtuvissa näyttelyissä on ollut esillä esimerkiksi Versacen vaatteita (Madonna kävi avajaisissa) ja David Bowien esiintymisasuja. Peruskokoelmissa on yli 4,5 miljoonaa käsi- ja taideteollisuuden tuotetta, maalausta, vaatetta, huonekalua ja muuta esinettä maailman eri kolkista.

Cromwell Road, SW7, Metro South Kensington
Vapaa pääsy paitsi erikoisnäyttelyihin
www.vam.ac.uk

 

Lue lisää aiheesta Lontoon museot ja kulttuuri.

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *