Käytännön asioita Lontooseen matkaavalle

Jätetäänkö Lontoossa tippiä? Voiko Lontoon vesijohtovettä juoda? Saako siellä tupakoida julkisilla paikoilla? Entä mitä tehdä, jos sairastuu tai loukkaantuu Lontoossa? Näillä käytännön ohjeilla pärjäät Lontoossa.

Aikaero

Britannia elää kaksi tuntia Suomea jäljessä. Kun Lontoossa kello näyttää kaksitoista, Suomessa se on kaksi.

Apteekit, lääkärit, hätätilanteet Lontoossa

Yleinen hätänumero on 112. Jos tulet sairaaksi ja haluat lääkäriin, kysy lähimmän terveyskeskuksen tiedot hotellistasi. Jos terveysasemat ovat kiinni, voit kysyä lääkärin neuvoa Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän eli NHS:in ilmaisesta puhelinpalvelusta numerosta 111. Aina avoimia ensiapupoliklinikoita löytyy esimerkiksi Charing Cross Hospitalista, Chelsea & Westminster Hospitalista ja Royal London Hospitalista. Lääkärillä käynti on Britanniassa ilmaista niin briteille kuin muista EU-maista tuleville, mutta mukana kannattaa olla Kelalta haettu eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Apteekit sulkeutuvat yleensä viideltä. Lontoon ainoa 24 tuntia avoinna oleva apteekki on Zafash (233–5 Old Brompton Road. metro: Earls Court). Bayswaterin hotellialueella sijaitsee Boots (75 Queensway, metro: Bayswater), joka on auki arkisin 9–22 ja viikonloppuisin 10–22. Marble Archin metroaseman vieressä oleva Bliss Chemists on auki klo 9–00.

Lontoon hintataso

Esimerkiksi ruoka, vaatteet ja kirjat ovat Lontoossa yleensä halvempia kuin meillä. Tämä selittyy osittain sillä, että esimerkiksi kirjoista, lehdistä ja lasten vaatteista ei makseta VAT:ta. Lounas maksaa monesti saman kuin Suomessa eli noin 10 euroa. Päivällishinnat vaihtelevat huimasti ravintolan tason mukaan. Kupin tavallista kahvia saa alle kolmella eurolla ja tuopin olutta viidellä eurolla. Hotellit ovat kalliimpia kuin samantasoiset hotellit Helsingissä, mutta hintahaarukka on valtava.

Ikärajat Lontoossa

Vain yli 18-vuotiaat saavat ostaa tupakkaa ja alkoholia. Vanhempien seurassa 16- ja 17-vuotiaat voivat nauttia ravintolassa ruoan kanssa olutta, viiniä ja muita mietoja alkoholijuomia. Moniin pubeihin lapset saa ottaa mukaan syömään päiväsaikaan.

Lontoon julkinen liikenne

Lontoossa välimatkat ovat pitkiä, mutta suurin osa nähtävyyksistä on keskustassa julkisen liikenteen vyöhykkeellä yksi. Kätevimmät kulkuvälineet ovat metro ja bussi. Yleensä on helpointa ottaa pitkälle matkalle metro ja lyhyelle bussi. Metrot lopettavat yöllä kulkemisen puolenyön ja yhden välillä. Yöbusseilla pääsee paikasta toiseen läpi yön. Lontoossa yksittäisistä matkalipuista on tehty tarkoituksella kalliita, joten heti matkan aluksi kannattaa ostaa matkakortti.

Lue lisää aiheesta:

Juhla- ja lomapäivät Lontoossa

Brittien vuoteen kuuluu kahdeksan julkista vapaapäivää: pitkäperjantai, joulupäivä, Tapaninpäivä, uusivuosi sekä neljä bank holiday -vapaapäivää (pääsiäismaanantai, toukokuun ensimmäinen ja viimeinen maanantai, sekä elokuun viimeinen maanantai). Bank Holiday -viikonloppuina kannattaa varautua tungoksiin museoissa ja nähtävyyksissä. Aukioloissa noudatetaan silloin sunnuntaiaikatauluja.

Juomaraha Britanniassa

Tippiä ei ole pakko jättää, mutta tavallisesti britit antavat noin 10 % ravintoloissa ja kahviloissa, joissa tarjoilija tuo ruoat pöytään ja palvelu on ollut ainakin kohtuullista. Jotkut ravintolat lisäävät juomarahan automaattisesti laskuun. Takseissa on kohteliasta pyöristää loppusumma ylöspäin, etenkin jos kuski auttaa matkalaukkujen kanssa. Jos hotellissa on pikkolo, joka tuo laukut huoneeseen, on hyvä antaa hänelle punta per laukku.

Lontoon lentokentät

Lontoon lentokentät – Heathrow, Gatwick ja Stansted – sijaitsevat kaikki kauempana keskustasta. Lähin on Heathrow, josta pääsee keskustaan kätevästi metrolla tai junalla. Gatwickin ja Stanstedin kentille menee junia. Myös Luton on Lontoon lentokenttä, mutta sinne ei lennetä Suomesta. Sivulla Lontoon lentokentät kerrotaan siitä, miten lentokentiltä pääsee helpoiten Lontooseen ja takaisin.

Matkustaminen Britanniassa

Helpointa on hypätä junaan, jos haluaa pois Lontoosta. Juna-asemia on useita. Bussi voi kuitenkin olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Lontoon sää ja ilmasto

Lontoon ilmasto on lauhkea. Kesät ovat lämpimiä ja vain harvoin kuumia. Talvella sataa lunta korkeintaan pari kertaa. Toisin kuin monet ajattelevat, Lontoo ei ole erityisen sateinen vaikkapa Helsinkiin verrattuna. Sen sijaan Britannian itäosissa ja Skotlannissa sateet ovat eri luokkaa. Lue mikä on paras aika matkustaa Lontooseen.

Suomen konsulaatti Lontoossa

Konsulaatti ja suurlähetystö sijaitsevat osoitteessa 38 Chesham Place, Belgravia (Metro Sloane Square / Knightsbridge / Victoria). Konsulaatin puhelintiedustelut ma ja to klo 9–10, ti ja ke 14–15 numerossa +44 207838 6242. Sähköpostitiedustelut: [email protected] Jos haluat mennä paikan päälle, tulee sinun varata aika online-palvelun kautta.

Lontoon konsulaatin kotisivut

Sähkö Britanniassa

Britanniassa töpselit ovat kolmipiikkisiä ja isompia kuin Suomessa. Suomalaisiin sähkölaitteisiin tarvitaan siis sovittimet, jos mielii käyttää niitä Britanniassa. Sovittimia voi ostaa esimerkiksi lentokentiltä ja elektroniikkaliikkeistä.

Brittien tavat

Britit arvostavat kohteliaisuutta yli kaiken. Jos ei osaa brittiläisten kohteliaisuussääntöjen perusteita, saattaa palvelu olla sen mukaista. Lontoossa ja muualla Briteissä lomailevan on tärkeä viljellä sanoja please, thank you ja sorry. Kun pyrkii väentungoksessa toisten ohi, pitää muistaa sanoa excuse me, please. Jos törmää väentungoksessa toiseen, kannattaa avata suu ja sanoa “sorry”. Julkisiin kulkuvälineisiin kuuluu mennä jonossa – muiden ohi rynnimistä pidetään epäkohteliaana.

Britit tervehtivät usein sanomalla: “Hi, how are you?”. Tämä ei ole varsinainen kysymys, joten siihen ei kannata vastata selittämällä mitä sinulle oikeasti kuuluu. Sen sijaan on parasta vain sanoa: “Good thanks – and you” tai “Not too bad – and you?” Jos haluaa aloittaa keskustelun, helpoin tapa on aloittaa puhumalla säästä.

Tupakointi Britanniassa

Vuonna 2007 astui Britanniassa voimaan laki, joka kieltää tupakoinnin julkisissa tiloissa. Laki on hyvin samantyyppinen kuin Suomessa, eli esimerkiksi ravintoloissa ja pubeissa mennään polttamaan ulos.

Turvallisuus Lontoossa

Lontoo on suurkaupunki, jossa on turvallista matkustaa, kun muistaa muutaman neuvon.

Valuutanvaihto

Britannian rahayksikkö on punta (£1), joka jakautuu 100 penceen. Punnan kurssi vaihtelee, mutta on keskimäärin 1 euroa ja 30 senttiä. Valuutanvaihto onnistuu lentokentillä, rahanvaihtopisteissä, pankeissa, posteissa ja matkatoimistoissa. Huomaa että vaihtopaikat, joiden kurssit vaikuttavat erityisen hyviltä, saattavat veloittaa palvelumaksun. Rahaa vaihdettaessa saatetaan kysyä passia.

Vesi Lontoossa

Lontoon vesijohtovettä voi ihan hyvin juoda, vaikkei se olekaan ihan parhaan makuista. Ravintoloissa vesijohtovesi eli tap water on lain mukaan ilmaista. Kannattaa sanoa: “Just tap water please”, jos ei halua maksullista pullovettä.

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 11 vuotta asunut toimittaja, joka tekee päätyönään videoita yliopistolle Oxfordissa. Työskennellyt Englannin jaksojen välissä Ylen radio- ja televisiotoimittajana sekä reppureissannut Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kommentit (17):

Astrid 16.04.2019 13:59

Hei! Tullaan Caesar hotelliin Paddingtonin alueelle. Millaista seutua se on? Onko turvallista nuoren kanssa kulkea? Mikä taksi on Lontoossa luotettavin? Mennään Harry Potteriin tutustumaan Warner Bros -studiolle ja kyyti lähtee linja-autoasemalta, jonne aamulla ajatteltiin ajella taksilla.
Mistä löydämme edullisimmat merkkivaatteet (Desigual, Adidas, Fila, Vans yms...) Onko joku tietty ostoskeskittymä?
Kiitos jo etukäteen :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 16.04.2019 18:41

Hei Astrid, Paddington on suosittu ja turvallinen hotellialue, jossa majailee lähinnä turisteja ja rikkaita paikallisia. Oikein turvallista liikkua nuoren kanssa siis. Luotettavimpia takseja ovat vanhalta näyttävät black cab -taksit (eivät kaikki mustia), tosin hotellinne voi auttaa teitä tilaamaan halvemman taksin jostain luotettavasta taksifirmasta. Niitä on monia ja hotelli voi vaikka kysyä hinnan jo heille soittaessaan. Linja-autoasemalla tarkoitat kenties Victoria Coach Station -asemaa. Varmista ja tarkista vielä, jotta taksi tietää mille asemalle olette menossa. Jos etsitte edullisia merkkivaatteita, paras paikka on London Designer Outlet -ostoskeskus Luoteis-Lontoossa Wembleyn jalkapallostadionin vieressä: www.londondesigneroutlet.com. Lähin metro: Wembley Park tai paikallisjuna: Wembley Stadium. Hauskaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Leena 26.12.2018 00:24

Hei Milla! Mitä aluetta suosittelet majoituksee Lontoossa kun etsimme seuraavaa:
- Elävää musiikkia ja teatteria, kulttuuria
-Hyvää ruokaa
-Keskiluokkaa turvallisuuden ja hintojen suhteen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 12.01.2019 12:30

Hei Leena, et maininnut minkä tyyppinen kulttuuri kiinnostaa teitä. Jos olette kiinnostuneita isoista teattereista, joissa esitetään vaikkapa musikaaleja, näitä löytyy ydinkeskustasta Sohosta, Covent Gardenista ja niiden ympäristöstä. Isoja museoita on samalla alueella (National Museum ja National Portrait Gallery) sekä esim Thamesin rannoilla (Tate Modern ja Tate Modern). Elävää musiikkia on klassisesta poppiin ja rockiin, ja siltä väliltä. Ydinkeskustassa yöpyminen ei kannata: siellä on kallista ja aika hengetöntä. Itse tykkään asua vähän keskustan itäpuolella esim Whitechapelin, Hoxtonin tai Shoreditchin alueilla. Itä-Lontoo on tyypillisesti Lontoossa trendikkäintä (ja nuorten sinkkujen ja perheiden suosimaa aluetta) mutta siellä näkyy yhä sen rosoisempi ja työväenluokkaisempi historia. Noilta alueilta ja niiden itäpuolelta löytyy baareja, elävää musiikkia ja halpoja ruokapaikkoja, esim vietnamilaisia, pakistanilaisia ja turkkilaisia ravintoloita. Sieltä vähän itään on myös ihania katumarketteja viikonloppuisin. Majoituksessa on yleensä parempi hinta-laatu-suhde kuin monilla muilla alueilla. Itse olen tykännyt esimerkiksi Wombats-hostellista, jossa on edullisia, tilavia, hiljaisia ja siistejä kahden hengen huoneita. Hostelli on enemmänkin kuin hostellin ja hotellin yhdistelmä. Sieltä voi kävellä esim Tower Bridgelle ja Tate Moderniin. Katso lisää Lontoon hotelleista ja hotellialueista täältä: https://tripsteri.fi/lontoo/hotellit.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Olli 14.11.2018 17:08

Moikka,
Miten mahtaa Edinburgissa olla jouluna ravintolat, pubit, kaupat ym auki ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eeva Simola 01.12.2018 14:40

Hei Olli, pahoittelut, että jouduit odottamaan! Edinburghin ja Skotlannin tripsterinä vastaan sinulle: Edinburghissa ravintolat, pubit, kaupat ym. ovat etupäässä auki, sillä Skotlannissa on vapaat aukioloajat. Joulunajan paikalliset vapaapäivät ovat joulupäivä ja tapaninpäivä. Sekään ei tarkoita, että "kaikki" olisi kiinni. Niinpä sieltä löytyy ruokaa ja juomaa myös jouluna. Hiljaisinta on joulupäivänä, jolloin Skotlannissa varsinaisesti vietetään joulua. Silloin nauttisin kaupungista, enkä edes yrittäisi shoppailla. On harvinaista, että suuret marketitkaan olisivat joulupäivänä auki. Sekään ei tarkoita, että tulisi nälkä tai jano. Edinburghissa käy vuosittain miljoonia matkailijoita. Aatto ja jopa tapanikin ovat aika "normaaleja" siihen verrattuna, mihin olemme tottuneet. Katso myös Edinburghin-sivulta https://tripsteri.fi/edinburgh/kaytannon-vinkkeja kohta Yleiset vapaapäivät. Antoisaa matkaa! t. Eeva

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marjo Toivola 07.11.2018 11:24

Hei Milla !
Olemme tulossa Lontooseen reilu viikon kuluttua.Voiko Lontoossa ostaa lippuja nähtävyyksiin vielä paikan päältä, vai onko kaikki liput siirtyneet jo nettiin. Jos voi niin mitkä kohteet.Olemme ajatelleet Vienna korttia matkallemme joka ei ole päiväkohtainen, mitä mieltä olet? T.Marjo

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 09.11.2018 19:51

Lippuja voi ostaa myös paikan päältä, tosin suosituimpiin nähtävyyksiin jonot voivat olla aika pitkiä. Samoin odotusajat. Osaan nähtävyyksistä pitää varata slotti, joten etukäteen ostamalla säästyy seuraavan vapaan ajan odottamiselta. Nettiliput ovat lähes aina myös halvempia. Muistaakseni ainakin London Eyessa on aikataulutettu sisäänpääsy. Lontoossa ei käy Viena kortti, mutta London Pass on kätevä, jos haluaa käydä monessa nähtävyydessä vaikkapa parin päivän aikana. Sillä pääsee useimmiten myös jonojen ohi. Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
minna 28.08.2018 12:19

Vinkkäjä linkkejä asunnon vuokraukseen,,sorry vielä en tiedä kaupunginosaa lontoossa mihin sijoittuminen aluksi reilu kuukaudeksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jani 21.05.2018 02:29

Hei! Olisi kysymys Lontoon pubeista, eli maksetaanko juomat tilattaessa, vai kuitataanko lasku lähdettäessä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 23.05.2018 10:38

Hei Jani, yleensä juomat maksetaan tiskillä tilattaessa. Jos haluat kuitenkin jäädä pubiin useammalle kuin vaikkapa parille tuopille/muulle juomalle ja kenties ostat juoman tai pari kaverillekin, niin voit ensimmäisen juoman oston yhteydessä kysyä: ”Can I open a tab?” ja antaa maksukorttisi baarihenkilökunnalle. Silloin maksat kaiken vasta lopuksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Outi 15.05.2018 00:45

Hei Milla, kiitos hyvästä sivustostasi, Paljon hyödyllistä jo löytynytkin, Osaatko sanoa mikä olisi edullisin matkatavarasäilytys keskustan alueella iltapäivän ajaksi? kun huoneistohotellilta (ei saa jätettyä matkatavaroita sinne) lähdöstä on aikaa alkuillan lentoon. Kyseessä 4-henkinen perhe jolla vain käsimatkatavarat. Kun tuntuu laskutus noissa katsomissani olevan per item. Onko missään lokerosysteemejä; niinkuin Suomessa asemilla, johon voi yhteen lokeroon laittaa useamman pienen kassin/repun. Ollaan ajateltu käydä kaupoilla tuolloin, niin hankala kulkea matkatavaroiden kanssa, etenkin lasten
Kiitos jos ehdit vastata. Ollaan lähdössä nyt viikonlopuksi jo sinne reissuun

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 15.05.2018 23:35

Hei Outi, valitettavasti sellaisia isoja matkatavaralokeroita ei Lontoosta löydy ainakaan rautatieasemilta. Aikoinaan IRA:n pommitusten aikaan asemilta poistettiin roskikset, jottei niihin voisi laittaa pommeja. Kenties tavaransäilytyslokerojakin koetaan riskialttiina. Asemilla on kuitenkin niitä aika kalliita narikkatyylisiä säilytyspaikkoja.

Museoissa on pieniä tavaransäiltyslokeroita, mutta niihin ei mahdu matkalaukkuja.

Jos haluatte kauppoihin, niin myös ostoskeskuksissa on tavaransäilytykset. Esim Westfield: https://uk.westfield.com/stratfordcity/services/all-services/cloakroom-/945.

Jos haluatte jonnekin muualle, olen kuullut myös palvelusta nimeltään Stasher: https://stasher.com/search?search=&coordinates=&amount=1&dropOff=2018-05-15T21%3A32%3A11&pickUp=2018-05-15T22%3A32%3A11

Sen kautta voi jättää laukkunsa esim hotelleihin tai kauppoihin. Hinnat ovat 6 puntaa per tavara (24 h).

Toivottavasti tästä on jotain apua! Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ina 06.05.2018 10:45

Moi! Onko antaa hyviä ruokakauppavinkkejä Lontoossa? Sellasia, joista sais hyvän puistolounaan evääksi? Sillä säästäisi jo sievoisen summan verrattuna siihen, että käy ravintolassa syömässä :) Ja eikös Britteihin saa viedä elintarvikkeita (kuten pikapuuroa :D) ihan niinkuin muihinkin EU-maihin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 10.05.2018 18:57

Moi Ina,
Lontoossa on paljon pieniä Sainsbury’s Local, Tesco Express, Co-op ja muutamia M&S -ruokakauppoja, joista voit ostaa hyviä puistoeväitä. Valikoimissa on esim viipaloituja leipiä, humusta, juustosiivuja, hedelmiä, täytettyjä kolmioleipiä, quiche-piiraita ja erilaisia salaatteja. Voit ostaa useimmista kaupoista myös esim. yksittäisiä croissantteja, rusinaviinereitä ja juustotikkuja leipomotuotteina. Lounaseväiden valikoima on selvästi laajempi kuin Suomessa. Keskustan puistojen kannalta käteviä ovat ainakin M&S-ruokakauppa Green Parkin metroaseman ulkopuolella sekä Sainsbury’s ja Tesco Bayswaterin metron ulkopuolella lähellä Kensington Gardensin nurkkaa. Osassa puistoista on vesipisteitä, joissa voit täyttää vesipullosi ihan ilmaiseksi. Pikapuuron ja muita eväitä voit pakata mukaan, jos haluat. Muistaakseni rajoituksia on lähinnä ollut juusto- ja lihatuotteiden tuonnissa.
Mukavaa matkaa ja hyviä säitä puistopiknikeille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mirka 09.03.2018 14:23

Moikka, kiitos näistä mahtavista sivuista, on ollut iso apu jo tähän asti! Muuta ei ole paljon tarvinut katsoakaan kun sivuiltasi löytynyt niin hyvin vastaukset lähes kaikkeen!

Sellainen kysymys tuossa vielä kuitenkin tuli, johon en löytänyt vastausta:
ostin juuri nuo liput Gatwick Express junaan (meno-paluu) ja mietin tässä kun Victorian asemalta pitää vielä ottaa bussi, niin käykö tuo sama lippu siihen bussiin? Vai pitääkö siitä maksaa erikseen (toiselle meistä matkustavista ollaan hankkimassa joka tapauksessa Oyster card ja toinen maksaa lähimaksulla reissun aikana muut matkat)?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 11.03.2018 22:42

Hei Mirka,
Kivaa että sivustosta on ollut apua. Gatwick Expressin lippu ei valitettavasti käy Lontoon busseissa. Se on ihan erillisen junayhtiön operoima reitti eikä julkinen kulkuneuvo, kuten bussit. Eli matkat pitää maksaa erikseen. Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 22.01.2018 22:55

Hei! Suunnittelen ensi kesälle matkaa Lontooseen. Toiveena olisi tehdä päiväreissu Manchesteriin. Osaatko kertoa kuinka sinne olisi edullisinta matkustaa (juna, bussi..) ja onko yhden päivän reissaaminen sinne edes järkevää?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 31.01.2018 12:22

Hei Jonna, halvin vaihtoehto lienee linja-auto, mutta matka-ajan vuoksi en suosittele sitä. Junamatka kestää vain pikkaisen yli kaksi tuntia, joten päiväretki junalla on mahdollinen. Manchester on varmasti ihan hyvä päiväkohde, jos ei ihan kaikkea tarvitse nähdä. Halvimmat liput saat varaamalla junamatkat hyvissä ajoin etukäteen, vähintään kuukauden tai kaksi ennen matkaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Riikka Turunen 05.01.2018 11:57

Hei!
Kiitokset hyvistä vinkeistä Lontoon matkaa ajatellen. Olemme menossa kesäkuussa Lontooseen viideksi päiväksi. Mukana on kaksi aikuista ja lapset iältään 8v. ja 11v. Olemme yrittäneet selvittää, mistä päin hotelli kannattaisi varata ja mitä hotellin sijainti käytännössä liikkumisen kannalta tarkoittaa. Paddingtonissa vaikuttaisi olevan useampikin sopivalta tuntuva kohtuuhintainen hotelli, mutta onko se liikkumisen kannalta sijanniltaan sopiva paikka? Tarkoituksena olisi käydä ainakin Harry Potter studioilla, suurimmissa museoissa sekä tietenkin shoppailemassa. Miten Paddingtonista pääsee näppärimmin ja kohtuuhinnalla tuonne Harry Potter studiolle. Olen lukenut että Eustonin juna-asemalta pääsisi näppärästi lähelle studioita, mutta pääseekö Paddingtonista Eustoniin miten? Pääseekö Oyster cardilla tuonnestudioille saakka jos sellaiset hankimme?

Toivoisin pikaista vastausta, jotta matkan suunnittelu pääsisi kunnolla vauhtiin ja saisimme hotellin varattua. Kiitos jo etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 09.01.2018 19:21

Hei Riikka, Paddington ja sen viereinen Bayswater on Lontoon suurin hotellialue, turvallinen lasten kanssa matkustavalle ja hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta. Eustonin asemalta pääsee tosiaan Potter-studioille kätevästi. Paddingtonista pääsette Eustoniin ilman vaihtoja joko metrolla tai bussilla. Lue lisää Lontoon hotellialueista ja suosittelemistani hotelleista tältä Tripsterin sivulta: https://tripsteri.fi/lontoo/hotellit/
Mukavaa matkan valmistelua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 16.11.2017 16:21

Hei, miten Lontoon nähtävyydet ovat avoinna Suomen joululoman aikaan? Onko vuoden viimeinen viikko hyvä aika matkustaa Lontooseen?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pasi Suominen 04.11.2017 15:33

Hei,

Olemme menossa tammikuussa Lontooseen ja tarkoituksena on mennä Harry Potter studiolle. Mitkä olisivat tuota ajatellen parhaat ohjeet? Lipun ostot yms.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 01.01.2018 17:30

Hei, ehkä löysitkin jo vastauksen. Kannattaa käydä studioiden nettisivuilla, jossa vastataan kysymyksiisi: https://www.wbstudiotour.co.uk/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sagi 18.10.2017 23:35

Hei! Kuinka pääsen Heathrow kentältä birminghamiin nopeiten.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 20.10.2017 22:52

Hei Sagi,
Ota Natinal Expressin bussi Heathrown'n kentältä Birminghamiin. Matka kestää noin 2 tuntia ja 40 minuuttia riippuen matkustusajasta ja liikenteestä. Liput voit varata osoitteesta http://www.nationalexpress.com/en/airports/heathrow-airport.aspx
Meno-paluuliput ovat edullisempia kuin kaksi yhdensuuntaista lippua. Vaihtoehtoisesti saat ostettua lipun bussista, mutta huomaa että siellä käy maksuun vain käteinen! Netistä löydät myös bussien aikataulut.
Junaa sinun ei kannata ottaa, koska silloin tulisi mennä Lontooseen, vaihtaa siellä asemaa ja sitten mennä Birminghamin junaan.
Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Suvi 13.08.2017 11:52

Moikka,
Missäpäin Lontoota, keskustan lähellä, olisi kauppahalli tai kauppahalleja? Jos ei keskustassa, kenties hyvien kulkuyhteyksien päässä. Onko jotain, mitä voit suositella tutustuttavaksi?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 13.08.2017 12:04

Moi Suvi,
Suosittelen Brixton marketia (joka sisältää ulko- ja sisäaluita) mukaan lukien Brixton Arcade -hallin. Metro on Brixton. Ihan keskustassa ei ole enää nykyisin kauppahalleja, mutta Brixtoniin kannattaa matkustaa ihan vaikka tämän paikan vuoksi. Se on myös loistava brunssipaikka ja foodie-kohde, jossa on ainakin viikonloppuiltoina live-musaa. Tässä lisää: https://brixtonmarket.net/brixton-village/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Suvi 14.08.2017 23:11

Kiitti, tutustun tähän !

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anne Hämynen 17.07.2017 20:53

Mikä olisi järkevin ja nopein tapa matkustaa Heathrown lentokentältä Stanstedin lentokentälle? Saavumme lauantaina aamulla klo 9 Heathrow'lle ja lento Malagaan lähtee Stanstediltä klo 13.10. Kuinka paljon siirtymämatka tulisi maksamaan?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 19.07.2017 23:48

Hei Anne,

Matka Lontoon lentoasemalta toiselle taittuu yleensä parhaiten National Expressin busseilla, joita kulkee lentokenttien välillä säännöllisesti, vaikkei aina juuri silloin kuin haluaa.

Lauantaina 5.8. ajaa busseja klo 9:45-11:15 ja seuraavaksi klo 10:55-12:15. Hinnat ovat näemmä joko 15 tai 25 puntaa (yksi suunta). En tiedä ehdittekö ensimmäiseen ja toinen on liian myöhään Stansteadillä. Katso tarkemmat tiedot osoitteesta nationalexpress.com.

Toinen vaihtoehto on mennä Heatrow Express -junalla Lontoon Paddingtonin asemalle, sieltä metrolla Liverpool Streetin asemalle ja sieltä Stanstead Express -junalla Stansteadille, mutta tähänkin matkaan menee varmasti aikaa 1.5-2.5 tuntia riippuen aikatauluista.

Jos ette ehdi 9:45 bussiin, selkein (ja kallein) vaihtoehto taitaa olla taksi lentosemalta toiselle. Kannattaa kysellä taksia Heathrow'n tuloaulan taksikojuista sen sijaan että menisitte suoraan ulos taksijonolle. Hinnat ovat näin edullisemmat. Toivottavasti vaihto onnistuu hyvin!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sonja 12.07.2017 14:30

Hei,

Olemme matkaamassa Lontooseen ensimmäistä kertaa elokuun alussa ja jotta perille pääsy onnistuisi hyvin, niin olisin kysynyt hieman neuvoa. Eli lennämme Gatwickin lentoasemalle (olemme Gatwickin lentoasemalla n. klo 9:00 aamulla) ja tarkoituksemme on matkustaa Gatwick Express -junalla Victoria asemalle ja sieltä edelleen hoteliimme. Hotellimme on Lancaster Gate Hotel (66 Lancaster Gate), joten miten meidän kannattaisi siirtyä Victoria-asemalta hotelliimme?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 14.07.2017 18:22

Hei Sonja,
Saat selville laittamalla lähtöaseman ja hotellinne osoitteen kätevälle Routeplanner-sivulle: https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/

Palvelu kertoo parhaat matkustusvaihtoehdot. Arvatenkin paras vaihtoehto on ottaa metro Victorian asemalta Bauswaterin asemalle (linja: joko keltainen "circle line" westbound tai vihreä district line Edgware Roadin suuntaan). Asemalta on pieni kävely. Hyvää matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *