Mitä Lontoossa pitää varoa?

Lontoo on melko turvallinen suurkaupunki, jossa vierailee tuhansia turisteja päivittäin. Lontoossa kannattaa varoa lähinnä liikennettä ja varkaita, mutta moni saattaa miettiä uskaltaako Lontooseen matkustaa Westmisterin sillalla sekä London Bridgen ja Borough Marketin alueella tapahtuneiden terrori-iskujen jälkimainingeissa.

TERRORISMIN UHKA

Iso-Britannian viranomaisten mukaan kansainvälisen terrorismin uhkataso on (kesäkuussa 2017) viisiportaisen asteikon toiseksi korkeimmalla tasolla. Se tarkoittaa, että terrori-iskujen uhka on olemassa. Yleisesti ottaen Iso-Britannia on edelleen suhteellisen turvallinen matkustusmaa. Turistien suosimilla paikoilla ja esimerkiksi Lontoon juna-asemilla partioi aseistettuja poliiseja. Katupoliisien määrä on tuplattu terrori-iskujen jälkeen.

Monen turistikohteen eteen on pystytetty portteja, joista ihmiset pääsevät läpi mutta autot eivät. Nähtävyyksien, museoiden ja konserttiareenojen ovilla on turvatarkastuksia, joissa tutkitaan ainakin laukut. Esimerkiksi London Eyehin ei saa viedä edes kamerajalustaa tai saksia. Etenkin suuriin tapahtumiin kannattaa saapua hyvissä ajoin ja jättää isot laukut hotellille.

Turistialueilla kannattaa olla valppaana, mutta ei antaa tarkkailun häiritä matkaansa. Mahdollisissa poikkeustilanteissa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita.
Yleinen hätänumero on 999 (ja myös 112).

Jos on huolissaan terrorismin uhasta ja siitä miten saisi nopeiten tiedon mahdollisista terrori-iskuista matkalla ollessaan, voi seurata Lontoon poliisin Twitter-tilin tai poliisin Facebook-tilin päivityksiä. Sivujen kautta voi valita hälytykset päälle. Vaihtoehtoisesti  voi ladata älypuhelimeen BBC News appsin ja sallia sen lähettämät ilmoitukset sekä mobiilidatan käytön. BBC reagoi nopeasti lähettämällä viestin tämänkaltaisista uutisista, mutta useimmiten uutiset ovat onneksi muita. Molemmat palvelut ovat englanninkielisiä.

Jos haluat tehdä matkustusilmoituksen, voit tehdä sen matkustusilmoitus.fi-sivustolla.

VAROVASTI TIELLÄ

Yksi Lontoon suurimmista vaaroista liittyy liikenteeseen, sillä Lontooseen tultuaan voi epähuomiossa unohtaa mistä suunnasta autot tulevat. Englannissa on vasemmanpuoleinen liikenne ja Lontoossa on paljon yhdensuuntaisia katuja. Lisäksi autot ajavat monesti kovempaa kuin suomalaisissa kaupungeissa. Katua ylittäessä kannattaa ottaa aina periaatteeksi, että katsoo molempiin suuntiin.

KÄNNYKKÄ- JA LOMPAKKOVARKAUDET

Lontoossa pärjää hyvin, kun ei anna varkaille mahdollisuutta. Tyypillinen taskuvaras työskentelee väenjoukossa, esimerkiksi suosituilla ostoskaduilla tai turistirysissä. Vaikkapa ostoskatu Oxford Streetin liikennevaloissa odotellessa varkaan on helppo sujauttaa kätensä ostoksilla olevan taskuun tai avoimeen olkalaukkuun. Arvotavarat on suositeltavaa pitää sellaisessa taskussa tai laukussa, jonka saa kiinni vetoketjulla.

Kahvilassa tai ravintolassa ei kannata jättää arvoesineitä pöytää, jos lähtee pois edes hetkeksi, paitsi jos kaveri voi huolehtia niistä. Monissa ravintoloissa on kätevä koukku pöydän alla laukkujen ripustamista varten. Etenkään ulkoilmakahviloissa tai vaikkapa metroissa ei tule laittaa laukkua viereiselle tuolille, lattialle tai muuhun paikkaan, josta tilaisuutta odottava varas voi sen helposti napata. Matkalaukkuja on syytä pitää silmällä lentokenttämatkoilla.

Kännykkävarkaudet ovat suhteellisen yleisiä Lontoossa. Osa varkaista ajaa polkupyörällä tai moottoripyörällä ja nappaa kännyköitä käsistä kadun reunassa puhelintaan räplääviltä. Joskus varkaat voivat tulla pyorillään jopa jalkakäytäville vähemmän ruuhkaisilla alueilla. Tällaisia varkauksia tapahtuu enemmänkin lähiöissä. Kannattaa kuitenkin miettiä missä ja milloin uppoutuu tutkimaan kännykkäänsä, sillä ne ovat haluttua tavaraa varkaiden keskuudessa. Toki kännykkäänsä voi selailla huoletta monissa paikoissa: julkisissa kulkuneuvoissa, kaupoissa tai vaikkapa lounaan lomassa puistossa.

YÖ TEKEE VARKAAN

Pimeällä ei kannata oikaista edes pienten puistojen poikki, vaan pysytellä hyvin valaistuilla kaduilla, joilla liikkuu ihmisiä. Kalliit kännykät kannattaa pitää piilossa, jos alue ei tunnu turvalliselta. Jos vastaan on tulossa epäilyttävän näköistä sakkia, vaihda kadun puolta.

TAKSEISSA ON EROJA

Lontoossa on kolmenlaisia takseja: vanhanaikaisen näköisiä black cab -takseja (jotka ovat yleensä väriltään mustia), niin kutsuttuja minicabejä ja pimeitä takseja. Laittomien taksien kuskit saattavat tarjota yöllä halpaa kyytiä, mutta niiden kyytiin ei kannata lähteä. Turvallisuudesta ei ole takeita.

Minicabeillä on yleensä toimisto, josta matkan voi varata. Ne ovat hyvä ja edullinen vaihtoehto esimerkiksi kaveriseurueelle. Tosin aina kuskit eivät tunne reittiä, vaan saattavat kysyä ohjeita asiakkailta. Jotkut lennosta otetut minicabit ovat todellisuudessa laittomia takseja, joilla on väärennetyt taksiluvat. Minicab-yrityksistä esimerkiksi suuri Addison Lee on hyvässä maineessa.

Black cabit ovat kallein vaihtoehto, mutta myös turvallisin vaihtoehto etenkin yöllä liikkuvalle yksinäiselle naiselle. Niissä on mittarit, joiden mukaan hinta määräytyy.

 

Lue myös aiheesta:

Käytännön asioita Lontooseen matkaavalle

Lontoon hotellit

Lontoon nähtävyydet

Lontoon pääsivu

 

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *