Lontoo – nähtävyydet

Lontoossa on monta kaikille tuttua maamerkkiä: kuninkaallinen Buckinghamin Palatsi, komea Tower Bridge -silta, Piccadilly Circus valomainoksineen, Parlamenttitalo ja sen komea kellotorni. Thamesin rannasta nousee London Eye -maailmanpyörä, joka nähdään Suomenkin televisiossa ilotulitusten näyttämönä aina vuoden vaihtuessa.

Lontoossa on paljon komeita historiallisia ja kuninkaallisia rakennuksia, joissa voi tutustua Britannian pitkään ja jännittävään historiaan. On kuuluisia aukioita ja Thames-joki. Suurkaupungin hälinää pääsee tarvittaessa pakoon puistoihin, joissa voi ihastella kukkaistutuksia tai – lämpimällä säällä – loikoilla valtavilla nurmikentillä. Lontoo tarjoaa paljon nähtävää myös lapsiperheille.

Vaikka Lontoo on valtava kaupunki, kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat keskustassa ja monet Thames-joen läheisyydessä. Etenkin lyhyellä matkalla helppo ja nopea tapa katsastaa kaikki Lontoon tärkeimmät nähtävyydet on ottaa kiertoajelu – hop-on hop-off -bussi eli sightseeing-bussi. Opastetulla kierroksella kuulee hauskoja tarinoita tärkeimmistä nähtävyyksistä, mutta myös vähemmän tunnetuista paikoista. Hintaan kuuluu myös opastettu risteily Thames-joella. Varaa ja osta liput kiertoajelulle tästä.

Jos haluaa vierailla Lontoossa ainakin kolmessa nähtävyydessä saman päivän aikana, voi säästää pääsymaksuissa tilaamalla London Pass -nähtävyyskortin. Kortin avulla säästää myös aikaa, sillä sitä näyttämällä pääsee sisälle nähtävyyksiin jonojen ohi. Esimerkiksi Lontoon Toweriin, London Eye -maailmanpyörään ja Madame Tussauds -vahakabinettiin jonot saattavat olla hyvinkin pitkiä ainakin viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Kortin voi valita joko 1,2,3,6 tai 10 päivälle ja sen voi tilata myös kotiin (postitus 15 arkipäivän sisällä). Samalla voi tilata Lontoon oyster-matkakortin, jolle on ladattu valmiiksi arvoa. Lähempänä matkaa London Pass -nähtävyyskortin voi tilata kännykkään tai Lontoon keskustasta haettavaksi. Kortti astuu voimaan sen ensimmäisestä käyttökerrasta. Se on voimassa saman vuorokauden aikana ja niin monta päivää sen jälkeen kuin on valinnut. Näin ollen nähtävyyskortin käyttö kannattaa aloittaa heti aamulla.

Jos haluat käydä vain muutamissa nähtävyyksissä, voit varata liput nähtävyyksiin Visit Britainin nettikaupasta.

Thamesin rannan nähtävyydet

Thames-joki on nähtävyys jo sinällään. Lontoon keskustan halki virtaava joki oli aikoinaan syy koko kaupungin perustamiselle. Roomalaiset perustivat Londoniumin kaupungin Thames-joen rannalle nykyisen Cityn kaupunginosan kohdalle vuonna 50 ajanlaskun alun jälkeen. Merellä kulkevat suuret alukset pääsivät helposti leveää Thamesiä pitkin näinkin syvälle maahan.

Thamesin etelärannan kävelytiellä voi kävellä nähtävyyksiä ja ihmisiä katsellen koko päivän. Nälkäiselle löytyy kävelytien varrelta useita kahviloita ja ravintoloita. Jos käy sisällä museoissa ja muissa nähtävyyksissä, Thamesin rannalla hurahtaa helposti parikin päivää. Museoista ja kulttuurikeskuksista kerrotaan lisää sivulla museot ja kulttuuri.

Moni valitsee kävelyn sijasta laiva-ajelun Thamesillä, jolloin nähtävyydet tulee bongattua ulkoa päin muutamassa tunnissa.

Tower of London

Tämä historiallinen linnoitus on ollut vankila, teloituspaikka ja kuninkaalisten koti. Nykyisin siellä voi käydä ihmettelemässä kruununjalokiviä ja tutustumassa kuningaskunnan veriseen historiaan. Lue lisää aiheesta Tower of London eli Lontoon Tower.

Osta liput Tower of Londonin linnoitukseen ja kruununjalokivinäyttelyyn

Tower Bridge

Lontoon kuuluisin ja kuvauksellisin silta valmistui vuonna 1894. Harva tietää että sillassa on myös yläkerta – kävelysilta joka on muutettu sillan historiasta kertovaksi näyttelyksi. Ylhäältä avautuu erilainen perspektiivi Thames-joelle. Hintaan kuuluu myös visiitti höyrykonehuoneeseen, jossa selviää miten silta avattiin ennen sähkön tuloa.

Osta liput Tower Bridgeen Visit Britain -kaupan kautta

Parlamenttitalo ja Big Ben

Parlamentin koti vuodesta 1860 lähtien. Parlamenttitalon tornissa  sijaitsee kuuluisa Big Ben -kello, jonka kuuluisan kumisevan ääneen voi kuulla tasatunnein. Lue lisää Parlamenttitalosta ja Big Benistä.

London Eye -maailmanpyörä

Lontoon maailmanpyörästä näkee Lontoon Thamesin rannan nähtävyydet kätevästi ilmasta käsin. Pyörä pyörii sen verran hitaasti, että yhteen kierrokseen menee puoli tuntia. London Eye rakennettiin juhlistamaan vuosituhannen vaihtumista, mutta siitä tulikin Lontoon yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Jos haluaa välttää jonot, liput kannattaa ostaa etukäteen. Pyörään pääsee myös pimeän aikaan ja silloin jonot ovat yleensä lyhyemmät.

Osta liput London Eye -maailmanpyörään Visit Britain -kaupan kautta

HMS Belfast -museolaiva

Toisen maailmansodan taistelulaiva, jolla oli ratkaiseva rooli Normadian maihinnousussa vuonna 1944.  Eri tiloihin on lavastettu vahanukkejen ja rekvisiitan avulla havainnollistavia kohtauksia elämästä sota-aluksella. Lue lisää ja katso kuvia HMS Belfastista.

Osta liput HMS Belfastiin Visit Britain -nettikaupasta

Shakespearin Globe -teatteri

Globe on uskollinen kopio Shakespearen teatterista. Kesällä teatterissa voi nähdä Shakespearen näytelmiä. Osa lipuista on edullisia seisomapaikkoja aivan kuin Shakespearen aikaan. Läpi vuoden pääsee kierrokselle rakennukseen ja museoon. Kierroksen aikana ei opi pelkästään Shakespearesta, teatteri-instituution historiasta ja rakennuksen arkkitehtuurista mutta kuulee myös huikeita tarinoita 1500- ja 1600-luvun Lontoon kurjasta ja likaisesta elämästä. Kesäaamuisin näyttelyvieraat pääsevät kurkistamaan näytelmien harjoituksiin.

Osta liput Shakespearin Globe -kierrokselle Visit Britain -kaupasta

The Shard -pilvenpiirtäjä

Kun The Shardin pilvenpiirtäjä valmistui vuonna 2013, oli se Euroopan korkein rakennus. Se on yhä Britannin ja koko Länsi-Euroopan korkein rakennus (Euroopassa vain Venäjällä on sitä korkeampia pilvenpiirtäjiä). The Shardin huipulle voi mennä ihailemaan 360-asteen näköalaa. Huomaa että liput kannattaa varata hyvissä ajoin. Huipulla sijaitsee myös Lontoon korkein baari, tosin sen hinnatkin ovat pilvissä.

Osta liput The Shardiin Visit Britain -kaupasta

Muut keskustan nähtävyydet

Keskustassa Thamesin pohjoispuolella on monia tunnettuja rakennuksia, aukioita ja muita nähtävyyksiä. Moni haluaa nähdä ainakin ulkoa kuningattaren kodin, Buckinghamin palatsin, tai pääministerin asunnon Downing Street 10:ssä. Piccadilly Circus valomainoksineen on vilahtanut monessa elokuvassa ja tv-ohjelmassa.

Buckinghamin palatsi

Kuningattaren koti ja työpaikka on Lontoon pahimpia turistirysiä etenkin aamuisin vahdinvaihdon aikaan. Sisälle prameaan rakennukseen pääsee kuningattaren loma-aikaan elo–syyskuussa. Lue lisää Buckinghamin palatsista.

Kensingtonin palatsi

Kensington Gardensin reunalla sijaitsee palatsi, jossa asuvat Prinssit William ja Harry puolisoineen. Osa pihasta ja sisätiloista on avoinna yleisölle ja näyttelytilana. Lue lisää Kensington palatsista.

Osta liput Kengintonin Palatsiin Visit Britain -kaupasta

St Paulin katedraali

Valtava tuomiokirkko on komea ulkoa ja sisältä. Jos voimat riittää, kannattaa nousta raput sen kuiskausgalleriaan ja melkein kupolin huipulla sijaitsevalle näköalaparvekkeelle. Lue lisää St Paulin katedraalista.

Osta liput St Paulin katedraaliin Visit Britain -nettikaupasta

Westminster Abbey

Moni muistaa Prinssi Williamin ja Kate Middletonin hääkirkon komeuden televisiosta. Lue lisää Westmister Abbeystä.

Osta Westminster Abbeyn liput Visit Britain -nettikaupasta

Downing Street

Jos kurkkii lyhyen kadun päässä olevan kalteriportin läpi, saattaa nähdä pääministerin astumassa sisään tai ulos virkasuntonsa, numero kympin mustasta ovesta. Tai sitten voi nähdä uutisankkureita kuvaamassa maailmankuulun oven ulkopuolella.

Churchill War Rooms

Brittihallituksen ja Winston Churchillin salainen pakopaikka toisen maailmansodan aikana sijaitsee lähellä Parlamenttitaloa. Vahanukkejen ja rekvisiitan avulla havainnollistetaan jännittävästi millaista oli elämä maan alla ja miten sieltä johdettiin sotatoimia.

Osta liput Churchill War Roomsiin Visit Britain -kaupasta

Trafalgar Square

Lontoon kuuluisin ja suurin aukio, jolla on vuosien saatossa juhlittu kansakunnan kohokohtia ja osoitettu mieltä. Aukiolla pidetään erilaisia tapahtumia, kuten ilmaisia konsertteja ja elokuvaesityksiä. Aukion reunalla sijaitsee National Gallery ja keskellä amiraali Nelsonin patsas korkean pilarin päässä. Trafalgar Square on todellinen Lontoon keskipiste, sillä kaikki etäisyydet Lontooseen lasketaan Trafalgar Squarelta.

Piccadilly Circus

Moni tunnistaa Piccadilly Circusin sen valomainoksista, jotka olivat jo 1960-luvun elokuvissa merkki siitä että oltiin sykkivässä Lontoossa. Vilkkaasti liikennöidyn aukion läpi voi ajaa vaikkapa bussilla.

Leicester Square

Leicester Square ei ole mitenkään ihmeellinen aukio, vaikka kuuluisa onkin. Aukiota ympäröivät suuret elokuvateatterit, joiden edustoilla voi nähdä punaisia mattoja ja faneja odottamassa ensi-iltoihin saapuvia staroja. Keskellä on pieni puisto, jossa on Charlie Chaplinin ja Shakespearen patsaat. Leicester Square on yleensä täynnä turisteja. Sinne ei kannata suunnistaa vartavasten, paitsi jos haluaa ostaa edullisia viimehetken lippuja Lontoon musikaaleihin ja teatteriesityksiin. Niitä saa jonottamalla aamulla puiston laidalla olevan kioskin luukulle.

Puistot ja puutarhat

Lontoossa on paljon suuria puistoja, joissa voi hengähtää hetken liikenteeltä paossa ja syödä eväitä paikallisten tapaan. Mutta niissä voi viettää enemmänkin aikaa, sillä Lontoon isot puistot ovat nähtävyyksiä jo itsessään. Britit ovat vieneet puutarhanhoidon omiin ulottuvuuksiinsa ja tämä näkyy puistoissa. Maisemat ovat tarkoin suunniteltuja. Kukkaistutukset ovat hyvin hoidettuja. Nurmikot pysyvät lyhyinä, eikä niissä näy paljoakaan rikkaruohoja. Kolonialismin aikana rikkaat britit lähettivät kasvien metsästäjiä ympäri maailmaa etsimään erikoisia kasveja ja puita kokoelmiinsa. Tämän vuoksi Briteissä on nykyisin valtava määrä erilaisia kasvilajeja, jotka eivät sinne alunperin kuuluneet.

Suositukset:

Lasten ja nuorten nähtävyydet

Britit ovat lapsiystävällistä väkeä. Ei ole siksi ihme, että Lontoossa on useita varta vasten lapsille ja nuorille suunnattuja nähtävyyksiä. Myös monet aikuisille sopivat nähtävyydet, kuten Madame Tussauds ja Lontoon eläintarha ottavat lapset hyvin huomioon. Museot tarjoavat lapsille puuhapakkauksia. National History Museumin dinosaurukset ja valaan luuranko kiinnostavat monia lapsia. Viereinen Science Museum taas tekee tieteen oppimisesta hauskaa niin lapsille kuin aikuisille. British Museum esittelee egyptiläisiä muumioita ja kaikkea muuta tärkeää historiaa opiskeleville lapsille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ainakaan pienemmät lapset eivät jaksa käydä monessakaan nähtävyydessä päivän aikana, ja että usein ihan muut asiat saattavat olla suuria nähtävyyksiä kiinnostavampaa, esimerkiksi erilaisten katuesiintyjien katselu tai pilvenpiirtäjien juurella käyminen.

London Dungeon

London Bridge Experience & London Tombs

Kun kulkee lavastetusta huoneesta toiseen, oppii näyteltyjen kohtausten avulla Lontoon historiasta. Kokemus sopii vähän isommille lapsille, jotka osaavat jo englantia. Isompien lasten ja aikuisten pidempään kierrokseen kuuluu enemmän säikyttelyä.

Madame Tussauds

Aikuiset ja isommat lapset voivat leikkiä vahakabinetissa julkkisten bongaamisleikkiä. Kuka tunnistaa kuninkaallisia, musiikkistaroja ja Hollywoodin tähtiä? Selfiet vahanukkejen kanssa kanssa kuuluvat asiaan. Lontoon vahakabinettiin kannattaa varata liput etukäteen, sillä jonot voivat olla pitkiä.

Osta liput Madame Tussaudin vahakabinettiin Visit Britain -kaupasta

Shrek’s Adventure

Vierailijoita kuljetetaan huoneesta toiseen, joihin on lavastettu Shrek-elokuvien kohtauksia. Kussakin huoneessa tavataan eri näyttelijä – elokuvan hahmo – joka vie tarinaa eteenpäin. Alussa lennetään Kaukaiseen maahan 4D-bussilla (simulaatiokokemukseen kuuluu savua, hajuja ja vesipisaroita). Sitten käydään esimerkiksi baarissa, jossa ruma sisarpuoli työskentelee sekä leipomossa piparkakkumiehen luona. Lopulta löytyy myös itse Shrek. Kokemus sopii alle 12-vuotiaille lapsille, mutta siitä saa enemmän irti jos on ainakin kohtuullinen englanninkieli.

+ Lontoon eläintarha ja Hackney City Farm

Katso alta myös Lontoon ulkopuolella sijaitsevat nähtävyydet, joista osa on lasten suosikkeja. Myös monet museot sopivat lapsiperheille. Lue lisää sivulta Lontoon 5 tärkeintä museota.

Nähtävyydet keskustan ulkopuolella

Jokaisella suurkaupungilla on ainakin yksi hautausmaa, jonne on haudattu sen kuuluisia asukkaita. Lontoossa se on Highgaten hautausmaa Pohjois-Lontoossa. Sieltä löytyvät muun muassa Carl Marxin, George Eliotin ja Douglas Adamsin haudat. Jos taas haluaa tutustua brittien kuninkaalliseen historiaan ja etenkin julman kuningas Henri VIII:n elämään, kannattaa suunnata valtavaan Hampton Courtin palatsiin Lounais-Lontooseen. Greenwichissä sijaitseva Cutty Sark on maailman tunnetuimpia kauppalaivoja, joka kuljetti teetä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa maailman kaikilla merillä.

Hampton Court -palatsi

Highgaten hautausmaa

Cutty Sark

Warner Brothers Harry Potter Studio

Harry Potterin studiot on yksi suurin syy miksi monet lapsiperheet matkaavat Lontooseen ja Englantiin. Studio sijaitsee Watfordissa, jonne pääsee Lontoon Eustonin asemalta paikallisjunalla. Studioille on oltava ennakkolippu, jossa on tarkka sisäänpääsyaika. Koska kohde on erityisen suosittu, on lippu varattava hyvissä ajoin etenkin jos matkustaa yleiseen loma-aikaan.

Osta liput Warner Brothers Harry Potter -studion kierrokselle

Legoland Windsor

Aika harva tietää, että vähän Lontoon ulkopuolella, Windsorissa, sijaitsee Euroopan toinen Legoland. Visiittiin kuuluu esityksiä ja laitteita, ja siihen kannattaa varata koko päivä.

Osta liput Legolandiin Visit Britainin sivuilta

Vältä jonoja ja varaa liput nähtävyyksiin etukäteen Visit Britainin nettikaupasta.

Lue myös:

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (1):

Hannele Mikkola 10.07.2017 15:32

Hei!
Olemme lähdössä viikon päästä lontooseen. Olen tutustunut näihin sivuihin ja saanut paljon vinkkejä, kiitos.
Luultavasti kuljemme enimmäkseen metrolla. Budjettimme ei ole kovinkaan suuri mutta tietyt nähtävyydet haluamme kokea. Löysin tällaisen sivun
https://www.thameslinkrailway.com/destinations-and-offers/offers/2for1-offers
Voisiko näitä käyttää hyväksi? Lennämme siis Gatwickille ja sieltä jatkamme junalla eteenpäin, hotellimme on notting hillin alueella. Meitä on kaksi henkilöä. Olenkohan ymmärtänyt oikein että junalipuilla voisi päästä noihin tiettyihin nähtävyyksiin kaksi yhden hinnalla? Vai käykö nuo gatwick express liput tähän ollenkaan? Kielitaito on hieman ruosteessa, siksi epäröin.
Vielä toista asiaa kysyisin sinulta. Tippikulttuuri on vieras. Luinkin täältä jo siitä mutta hieman rohkaisua kaipaisin. Jos hotellissa kannetaan laukut huoneeseen, on siis kohteliasta jättää tippiä? Minkälainen summa on ko, en tahtoisi ketään loukatakkaan antamalla liian vähän. Lykkäänkö vaan rahan käteen ja sillä selvä? Entä olisiko paras maksaa ravintoloissa käteisellä että pystyy tippiä jättämään? Menee hankalaksi jos maksaa kortilla, kielitaitoni ei riitä kysymään henkilökunnalta miten tippi siinä tapauksessa hoidetaan ?
Jännittää myös jos debit korttimme ei jostain syystä toimisikaan ja käteistä ei olisi tarpeeksi matkassa, onko silloin mitä tehtävissä? Saanko jostain nostettua rahaa?
Kiitos näin etukäteen jos ehdit vastata.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 14.07.2017 21:07

Hei Hannele,

Näemmä ainakin Thameslinkin ja Gatwick Expressin junalippujen ostajat voivat nykyään myös saada noita 2-For-1 tarjouksia, eli kaksi lippua yhden hinnalla. Sitä on kieltämättä hyvä käyttää hyväksi: https://www.gatwickexpress.com/offers-and-discounts/special-offers/2for1-offers.

Sivuilla kerrotaan että noita tarjouskuponkeja voi tulostaa netistä. Itse poimin joltain Lontoon juna-asemalta noin kuukausi sitten 2-for-1 lehtisen, jossa oli kaikki kupongit pienoiskoossa ja leikattavissa. Pitää vain kirjoittaa omat tietonsa. Eli sekin on vaihtoehto, jos tulostus tuntuu hankalalta.

Tipeistä: kalliissa hotellissa, joissa on erikseen laukkuja kuljettavat pikkolot, voi antaa jotain pientä laukuista. Yleensä halvemmissa tai pienemmissä hotelleissa en tarjoaisi tippiä, jos vaikka joku hotellirespasta tuo laukut huoneeseen. Sanoisin vain: "Thank you so much!"

Baareissa ja pubeissa, tai ravintoloissa joissa ruoka tilataan tiskiltä, ei jätetä tippiä. Hienoissa ja kalliimmissa ravintoloissa laitetaan usein automaattisesti 12,5% tippiä laskuun. Sitä ei tarvitse maksaa (kokonaan), jos on ollut tosi tyytymätön palveluun, mutta muuten kuuluu asiaan. Tavallisissa ravintoloissa jätän yleensä noin 8-10% tippiä. Jos palvelu on ollut erityisen hyvää, annan joskus noin 12%. Kannattaa varata kukkaroon kolikkoja tätä varten. Kannattaa aina tsekata laskusta, onko tippi laitettu siihen listan perään. Jos on, automaattinen oletus on että maksaa sen, vaikka maksaisi kortilla. Silloin tipin pitäisi kuitenkin mennä tarjoilijalle. Jos kuitilla ei ole tippiä, voi ensin maksaa laskun käteisellä tai kortilla. Tarjoilija jättää kuitin lautaselle, johon voitte sitten laittaa sen tipin ennen pöydästä poistumista.

Lontoossa on paljon pankkiautomaatteja, joista saatte varmasti rahaa suomalaisella debit-kortilla. En ole kuullut, että kellään olisi ollut ongelmia saada rahaa automaateista ulkomaisilla korteilla täällä.

Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *