Matkustaminen Britanniassa

Lontoosta pääsee helposti pois vaikkapa päiväretkelle junalla tai bussilla. Junat ovat käteviä ja nopeita, mutta bussit ovat todennäköisesti edullisempi vaihtoehto ainakin silloin, kun matkaa ei ole varattu hyvissä ajoin etukäteen. Britanniassa on monta junayhtiötä, joilla kullakin on omat nettisivunsa. Junayhteydet voi tarkistaa ja liput voi varata kätevästi Trainline-sivuston kautta.

Junat

Suomessa on VR, mutta Britanniassa on useita junayhtiöitä. Onneksi kaikkien junayhtiöiden liput saa samasta osoitteesta: www.thetrainline.com. Liput ovat halvempia, kun ne varaa ainakin viikon etukäteen. Asemalta tai netistä juuri ennen matkaa ostetut matkaliput saattavat yllättää kalleudellaan. Kaikkien junien aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.nationalrail.co.uk

Eri rautatieasemilta pääsee junalla eri paikkoihin:

Charing Cross – Kaakkois- ja Etelä-Englantiin, esimerkiksi Brightoniin.

Euston – Pohjoiseen ja luoteeseen: Birminghamiin, Liverpooliin, Manchesteriin ja Skotlantiin.

King’s Cross ja St Pancras International – Kaksi asemaa vierekkäin. Pohjois- ja Koillis-Englantiin, Skotlantiin. Eurostar-junalla Brysseliin ja Pariisiin asti. Gatwickin lentoasemalle.

Liverpool Street – Itärannikolle ja Cambridgeen, Stanstedin lentokentälle.

London Bridge – Etelärannikolle kuten Brightoniin. Laituri 6 on Euroopan vilkkain junalaituri.

Paddington Station – Lounaaseen ja länteen: Bristoliin, Bathiin, Etelä-Walesiin, Windsoriin ja Heathrown lentokentälle.

Victoria – Etelään ja kaakkoon. Gatwickin lentokentälle.

Waterloo – Lontoon vilkkain rautatieasema. Etelään ja lounaaseen, Brightoniin, Cornwalliin ja Hampton Courtiin.

Varaa junaliput Lontoosta muualle maahan

Linja-autot

Kun kaupungin sisällä liikennöivästä linja-autosta käytetään sanaa bus, kaupungista toiseen menevä linja-auto on englanniksi coach. Sillä kulkeminen on aina halvempaa kuin junalla matkustaminen, mutta se vie enemmän aikaa. Toisaalta tiiviisti asutussa maassa suuret kaupungit ovat lähempänä toisiaan kuin Suomessa. Lisäksi linja-autot ajavat suoraan kaupungista toiseen ilman välipysähdyksiä. Siksi matka-ajat ovat kohtuullisia.

Victoria Coach Stationilta, joka sijaitsee 10 minuutin kävelyn päässä Victorian metroasemalta, lähtee National Expressin linja-autoja ympäri maata. Alle viisivuotiaat matkustavat ilmaiseksi vanhemman kanssa.

Halpabussiyhtiö Megabus voi olla halvempi, mutta jalkatilaa on vähemmän. Alle kolmevuotiaat pääsevät ilmaiseksi Megabusseihin.

Eurolinesin bussit vievät Keski-Eurooppaan.

Lontoon lentokentältä muualle Englantiin

Jos lennät Lontoon lentokentälle ja haluat matkustaa sieltä muualle Englantiin, lue sivu Lontoon lentokentältä keskustaan ja takaisin, jossa kerrotaan lyhyesti myös muualle kuin Lontooseen liikkumisesta.

Lue myös aiheista:

 

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 11 vuotta asunut toimittaja, joka tekee päätyönään videoita yliopistolle Oxfordissa. Työskennellyt Englannin jaksojen välissä Ylen radio- ja televisiotoimittajana sekä reppureissannut Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kommentit (3):

Shirou 06.12.2019 12:04

Mikä on halvin tapa matkustaa Manchesterista Lontooseen jos ei välttämättä halua tuhlata 5h bussil matkustamiseen

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 06.12.2019 17:00

Juna. Saat liput edullisemmin, jos varaat ne mahdollisimman aikaisin ennen matkaa. Samana tai edellisenä päivänä ostetut liput ovat selvästi kalliimpia. Helpoiten lippujen osti käy tällä sivulla olevan Trainlinen linkin kautta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kaisu 06.10.2018 13:22

Hei,
Olen matkalla Mancesterin kautta Liverpooliin ja haluaisin neuvoja edullisten junamatkojen ostoon?
Onko Liverpoolissa mahdollista ostaa samanlainen lippu kuin Lontoon alueella oleva Öyster-lippu? Matkan kokonaiskesto 4 pv.
Kiitos neuvoista etukäteen!
Kaisu :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 23.10.2018 11:18

Hei, toivottavasti matka on vielä ajankohtainen. Valitettavasti en tiedä Liverpoolin sisäisistä matkoista. Jokaisessa brittikaupungissa on vähän erilaiset systeemit. Junan Manchesterin ja Liverpoolin välillä voit ostaa esim Trainline-sivuston kautta. Mukavaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ansku 13.09.2018 16:39

Hei. Matkustan ensi viikolla monta tuntia junalla läpi Britannian. Onko junissa kahvilaa/ ravintolaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 13.09.2018 19:24

Moi Ansku,
Tosi hyvä kysymys. Täällä Britanniassa on monta eri junaoperaattoria. Osalla on ravintola- tai kahvilavaunut, osalla kärry, joka kiertää jossain vaiheessa matkaa vaunuissa. Hinnat ovat kalliita. Jos löydät oman junasiyhtiösi tältä englanninkieliseltä sivulta, voit tsekata junasi tilanteen: http://www.nationalrail.co.uk/stations_destinations/44872.aspx

Itse en ehkä luottaisi junaruokailuun kauhean paljoa, etenkin jos junassa on vain kärry, vaan ostaisin vaikkapa kolmioleipiä tai täytetyn patongin matkaa varten. Esimerkiksi kaikilla Lontoon asemilla on kauppoja ja kojuja, joista saat näitä. Joillakin asemilla on varsinaisia ruokakauppojakin.

Hyvää matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *