Uusivuosi Berliinissä – mieluummin ei

Berliini on uudenvuodenaattona kauhistuttava paikka: ylimitoitettu rakettien ammuskelu muuttaa kaupungin sotatantereeksi ja tarjolla on lähinnä kalliita bileitä, jotka eivät ole Berliinin yöelämää parhaimmillaan.
Päivitetty 6.11.2016

Katuja pitkin ammutaan raketteja ja parvekkeilta tippuu pieniä pommeja. Baarit ovat täynnä turisteja. Älytön räjäyttely verhoaa yön paksuun harmaaseen savuun ja h-hetken saapuessa on todennäköistä, että näkymä rajautuu nopeasti muutamaan kymmeneen metriin. Liput parhaiden klubien ja lempibaarien uudenvuodenviettoon myydään loppuun jo kauan ennen kuin itse on päättänyt, missä haluaisi juhlia. Sisäänpääsymaksu on moninkertainen tavalliseen iltaan verrattuna.

Eikä ole surullisempaa näkyä kuin Berliinin kadut uudenvuodenpäivänä: kasoittain ammuttuja raketteja, muovipakkauksia ja rikkinäisiä pulloja. Roskaa on niin paljon, että kaupungilta kestää toista viikkoa siivota maailmanlopun jäljet.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=X9chpL0WznE” width=”900″ height=”600″ rel=”no” modestbranding=”yes”]

Jos silti on päässyt käymään niin, että viettää uuttavuotta Berliinissä, on tapoja pelastaa tilanne. Jos järjestää omat bileet hotellihuoneessa tai Airb’n’b-majoituksessa, ei tarvitse lähteä ulos ollenkaan. Myös hyvissä ajoin tehty pöytävaraus mukavasta ravintolasta lähellä omaa majapaikkaa on rauhallinen vaihtoehto.

Jos hakee juhlatunnelmaa ja ilotulituksia, paras paikka on Brandenburgin portti. Saksan suurin uudenvuodenjuhla on järjestetty tällä paikalla vuodesta 1989 saakka, jolloin siihen osallistui vihdoin yhdistetty kansa. Ilmainen juhla on kahden kilometrin mittaisella alueella. Meno alkaa jo iltapäivällä. Paikalle odotetaan lähemmäs miljoonaa vierasta. Keskiyöllä on noin 6000 ilotulitteen show, jonka jälkeen varsinaiset bileet alkavat. Ne jatkuvat aamuun asti. Alueelle kannattaa hakeutua viimeistään kello 19 aikaan, sillä yleisömäärä on rajattu eivätkä mattimyöhäiset välttämättä pääse sisään.

Ostamalla pääsyliput johonkin ympäri kaupunkia järjestettävistä suurista bileistä voi varmistaa pysymisen sisätiloissa aamuun asti.

Hyvä tietää

Uudenvuodenaattona on hyvä varautua siihen, että suurin osa kaupoista sulkee jo klo 14.

Uudenvuodenaatto on Saksassa Silvester. Hyvää uutta vuotta -ilmaisun sijaan toivotetaan hyvää “liukumista” uuteen vuoteen: ein guten Rutsch ins neue Jahr! – tai lyhyesti: Guten Rutsch!.

Jotain hyvää – kirjaimellisesti – on myös Berliiniin uudessavuodessa: juhlaan kuuluvat erivärisillä kuorrutteilla koristellut munkit, esimerkiksi Baileys- tai nougat-kreemitäytteillä.

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *