Berliinin vappu on mielenosoituksia ja juhlaa

Myös Berliinissä vappu on perinteisesti työväen juhlapyhä. Nykyään 1. toukokuuta tuo myös mieleen vasemmistoradikaalien mielenosoitukset, jotka ovat äityneet taisteluihin mellakkapoliisien kanssa. Suosituin vappujuhla on kuitenkin Kreuzbergin Myfest-katujuhla.

2000-luvun alusta saakka vappu on merkinnyt Kreuzbergin kaupunginosan suosittua Myfest-katujuhlaa. Vapaamuotoiseen vappupäivän tapahtumaan odotetaan kymmeniä tuhansia vierailijoita. Katujuhla levittäytyy monen korttelin alueelle ympäri Oranienstrasse-katua ja Görlitzer Park -puistoa ja jatkuu iltaan asti.

Kaduille, sisäpihoille ja puistoihin on ripoteltuna pieniä ulkoilmabileitä ja parin sadan metrin välein joku myy itsetehtyjä cocktaileja tai shotteja. Kahdeksalla pienellä lavalla on poliittista ohjelmaa sekä musiikkia moneen makuun.

Suosittu festivaali perustettiin hillitsemään vapun levottomuuksia. Idea on toiminut hyvin ja pari edellistä vappua ovat sujuneet melko rauhallisesti. Turvallisuutta – ja lasipullokieltoa – valvoo poliisi.

Vuonna 2017 Myfest on käynnissä klo 12-22.

Samoilla kulmilla on myös suuri Revolutionäre 1. Mai Demo -marssi. Mielenosoituksen reitti kulkee yleensä Kreuzbergin läpi Neuköllniin ja takaisin – reitti varmistuu yleensä vasta viime tingassa. Osallistujien määrää on vaikea ennakoida, mutta esimerkiksi vuonna 2015 marssijoita oli noin 18 000. Tuolloin poliisi kirjasi vähiten kiinniottoja ja loukkaantumisia sitten vuoden 1987, jolloin ensimmäinen vasemmistoradikaalien vappumielenosoitus järjestettiin.

Wedding-kaupunginosassa antikapitalistinen Walpurgisnacht -marssi järjestetään jo vappu-aattona.

Berliiniä vartioi vappuviikonloppuna jopa 6 500 poliisia, joista suurin osa on lainassa muualta päin Saksaa. Jo edeltävänä päivänä pankit ja monet kaupat ympäri Berliinin lyövät vanerilevyt ikkunoihin suojautuakseen mahdollisilta tuhoilta.

Berliinin vappuperinteisiin kuuluu myös Tanz in den Mai, eli toukokuun ja kevään “sisääntanssiminen”, joka hoituu kivasti Berliinin klubeilla!

Vappuviikonloppuna pidetään myös vuosittainen Gallery Weekend Berlin, jolloin kymmenillä Berliinin gallerioilla on erityisohjelmaa aamusta iltaan.

Toukokuun 1. päivä tarkoittaa lisäksi, että kaupungin maauimalat avaavat ovensa!

© Erica Löfman

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *