Punainen matto ja maailmanensi-iltoja Berlinalessa

Päivitetty 6.1.2020
Berlinale-festivaali piristää Berliinin harmaata talvea. Maailman suurimpaan yleisölle avoimeen elokuvajuhlaan voi osallistua kuka vain ostamalla noin kympin leffalipun.

Aina helmikuussa Berliini vilisee maailmanluokan näyttelijöitä ja ohjaajia. Heidät tuo paikalle kymmenen päivää kestävä Berlinale – yksi maailman arvostetuimmista elokuvatapahtumista. Juhlallisuudet avaa yleensä jonkun ison elokuvan maailmanensi-ilta. Huipentuma on Kultainen karhu -palkinnon jakaminen. 

Vuoden 2020 Berlinale alkaa 20.2. ja päättyy 1.3..

Kaikki Berlinale-elokuvajuhlan leffat on tekstitetty englanniksi ja näytetään alkuperäisillä kielillä. Berliinissä asuville festari on hyvä tilaisuus nähdä saksalaisia elokuvia tekstitettyinä.

Ohjelmistossa on aina maantieteellisesti, poliittisesti sekä tyylillisesti ilahduttavan monipuolisia elokuvia.

Ohjelmisto ja tapahtumapaikat

Berlinalen aikana esitetään noin 400 elokuvaa niin suurissa kuin pienemmissäkin elokuvateattereissa ympäri Berliiniä. Festivaaliohjelma löytyy Berlinale.de-nettisivuilta.

Ohjelmisto on jaettu yhdeksään kategoriaan, esimerkiksi Panorama (kansainväliset laatuelokuvat), Forum (kokeelliset ja rajoja rikkovat elokuvat), Berlinale Shorts (lyhytelokuvat), Generation (lasten ja nuorten elokuvat) ja Perspektive Deutsches Kino (saksalaisen elokuvan tulevaisuus). Eniten huomiota saa Berlinalen tähtivetoinen kilpailusarja, Competition. Voittajan päättää tuomaristo, jonka puhehenkilöksi valitaan yleensä alansa huippua edustava ohjaaja tai näyttelijä.

Berlinalen mutkikkaat nettisivut palvelevat englanniksi sekä saksaksi, mutta ne ovat kunnolla käytössä vasta helmikuussa, kun ohjelmisto alkaa olla selvillä. Ohjelmiston, elokuvien esittelyiden ja lipputietojen lisäksi sivulta löytyy kätevä “My Programme Planner” -ominaisuus, jonka avulla festivaalin tosissaan ottava voi säästää ja järjestää kiinnostavat leffat, näytöspäivät sekä sijainnit. Samat hyödyt saa ilmaisella Berlinale-appilla (Android ja iPhone).

Tapahtumien keskiössä on Potsdamer Platz ja etenkin 1600-paikkainen Theater am Potsdamer Platz -musiikkiteatteri, joka saa festivaalin ajaksi nimen Berlinale-Palast. Myös Friedrichstadt Palast– ja Haus der Berliner Festspiele -teattereissa sekä Haus der Kulturen der Welt -keskuksessa on elokuvajuhlan ensi-iltoja.

Jos on vaikeaa päättää minkä elokuvan haluaisi nähdä, voi valinnan tehdä sijainnin perusteella. Isoissa teattereissa on juhlan tuntua ja glamouria, kun taas esimerkiksi DDR:n aikaiset Kino International tai Kino Babylon ovat pienempiä, mutta erittäin tunnelmallisia.

Berlinalen ohessa jaetaan Teddy Award -queer-elokuvapalkinto, jonka palkintoseremonia on yksi Berliinin suosituista queer-tapahtumista. Ehdolla olevat leffat ovat nekin osa Berlinalen ohjelmistoa.

Miten ostaa Berlinalelippuja?

Leffaliput tulevat myyntiin aina kolme päivää ennen kyseistä elokuvanäytöstä, kilpailusarjan uusintojen liput neljä päivää etukäteen. Berlinalen viimeinen päivä on “yleisöpäivä”, jonka näytöksiin saa ostaa lippuja samantien kun elokuvajuhlan ensimmäiset liput tulevat myyntiin.

Eri tyyppisten näytösten hinnat vaihtelevat 4-20 euroon, mutta useimpiin näytöksiin lippu maksaa 12 euroa. Maksuvälineinä toimivat Maestro, luottokortti sekä käteinen.

Vain osa lipuista myydään netissä ja niitä saa tavallisesti ostaa vain kaksi kerrallaan (luottokortilla, josta tulee 1,50 euron lisämaksu). Tämä vaatii nopeaa toimintaa ja luotettavaa nettiyhteyttä!

Netin lisäksi liput voi ostaa festivaalin virallisilta lippukassoilta (osoitetiedot artikkelin lopussa) sekä näytöspäivänä elokuvateatterin lippukassalta. Berlinale-elämykseen oikeastaan kuuluukin jonottaminen lippukassoilla!

Lippukassalle kannattaa saapua varautuneena: kannattaa ostaa useampi lippu kerrallaan ja pitää pari vaihtoehtoista leffaa mielessä loppuunmyytyjen näytösten varalta.

Ole seikkailumielinen! Hollywood-leffat tulevat muutenkin elokuvateattereihin, joten nyt kannattaa katsoa jotain uniikimpaa. Jos toive-elokuvasi on loppuunmyyty, valitse yllätyselokuva!

Bongaa kansainvälisiä tähtiä julkkishotelleissa

Mahdollisuus törmätä julkkiksiin on erittäin hyvä etenkin Potsdamer Platzin punaisen maton tapahtumien ympärillä.

Julkkishotellit ovat kalliimasta päästä ja niistä on Berlinalen aikaan vaikea saada huonetta – mutta niiden baareihin ja ravintoloihin pääsee kuka vain! Berlinale-Palastia vastapäätä olevassa Grand Hyatt -hotellissa järjestetään lehdistötilaisuuksia, joihin myös elokuvien tähdet osallistuvat. Unter den Linden -bulevardin tuntumassa olevat luksushotellit Hotel de Rome ja Hotel Adlon Kempinski ovat tähtien todennäköisiä majapaikkoja. Mitten Soho House -yksityisklubi/hotellissa on viihtynyt moni iso tähti. Osaan Soho Housea pääsevät vain jäsenet, mutta alakerran design-myymälässä ja kahvilassa voi hengata vapaasti.

Eikä tähtiä välttämättä edes tarvitse etsiä. Hollywood-tyypit hakevat Berliinistä samoja asioita kuin muutkin: hyviä baareja ja klubeja, paria hyvää taidenäyttelyä tai Mitten pikku vaatekauppoja…

Missä: 20.2.–1.3. elokuvateattereissa ympäri Berliiniä. Nettisivu.

Lippukassat: Kino International (Karl-Marx-Allee 33, Mitte); Haus der Berliner Festspiele (Schaperstr. 24, Mitte); Potsdamer Platz Arkaden (Alte Potsdamer Str. 7, Mitte); Audi City Berlin (Kurfürstendamm 195, Charlottenburg); Eventim-lippupisteet (2 euron lisämaksu).

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *