Katutaide kaappasi pankin – kevään 2017 ehdoton Berliini-nähtävyys!

165 katutaiteilijaa on muuttaneet tyhjillään seisseen pankkirakennuksen jättimäiseksi taideteokseksi. Lopputulos on urbaani vekkulatalo, värikäs ja yllättävä. Juju on siinä, että näyttelyn lopputtua koko rakennus revitään.

Tyhjillään seissyt pankkirakennus Berliinin asiallisessa Charlottenburgin kaupunginosassa on täynnä katutaidetta: graffitia, teippauksia ja installaatioita. Massiivinen urbaanin taiteen galleria The Haus avasi huhtikuun 1. päivä ja sulkee jo toukokuun lopussa.

Näyttely on monipuolinen ja näyttävä, osittain kaunis ja osittain röyhkeä.

Yhteensä 165 taiteilijaa 17 maasta on saanut oman tilan rakennuksen 101 huoneesta – vessoja ja rappukäytäviä myöten – sekä vapaat kädet tilan käyttöön. Joukossa on tunnettuja katutaiteilijoita kuten 1UP, Insane 51, Herakut sekä ONUR.

Berliini on tunnettu luovuuden leikkikenttänä, mutta kaupungista alkavat loppua vapaat ja halvat tilat. The Haus -projekti muistuttaakin 1990- ja 2000-lukujen Berliinistä ja esimerkiksi Kunsthaus Tacheles -talosta – entisestä tavaratalosta, joka oli muuttunut taiteilijoiden ehdoilla työhuoneiksi, pajoiksi, gallerioiksi ja baareiksi. Ennen sulkemistaan vuonna 2012 Tacheles oli yksi Berliinin suosituimpia nähtävyyksiä.

The Haus -näyttelyn herättämän huomion takia ainakin avaamisen jälkeisinä viikkoina jono on saattanut venyä jopa puolitoistatuntiseksi – mutta odottaminen totisesti palkitaan! Sisällä saa olla kerrallaan vain 199 henkilöä, joten viidessä kerroksessa on tilaa ja rauhaa teosten tutkimiseen.

Näyttely sopii kaiken ikäisille, mutta pari tunnelmaltaan ahdistavaa huonetta ei ehkä ole lasten makuun.

Valokuvaaminen ei ole sallittua, joten puhelimille jaetaan sinetöitäviä muovipusseja sisäänkäynnillä. On virkistävää, etteivät vierailijat keskity vain Instagram-imagoonsa, vaan saavat mahdollisuuden kokea, pohtia sekä painaa yksityiskohtia mieleensä. Muistiaan voi auttaa ostamalla mukaansa komean näyttelykatalogin.

Saksan- tai englanninkieliselle opastetulle kierrokselle voi varata nettisivulta paikan, mutta tilaa on rajatusti. Opastus maksaa aikuiselle 10 euroa ja alle 12-vuotiaille 4 euroa. Myös yksityisiä kierroksia voi tiedustella.

Missä: Nürnberger Str. 68, Charlottenburg. U1+U2+U9+S-Bhf: Zoologischer Garten. Auki ti-su klo 10-20, viimeinen sisäänpääsy noin klo 19. Sisäänpääsymaksu on vapaaehtoinen avustus. Nettisivu

Teksti: Erica Löfman. Kuvat: Eugen (millionmotions.com)

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *