Tanti auguri, Roma!

Rooma täyttää tänään 21. huhtikuuta 2770 vuotta. Kaupunkivanhus juhlii syntymäpäiviään koko viikonlopun. Tripsteri suosittelee tähtäämään sunnuntain juhlallisuuksiin.

Roomalla on monta syytä juhlaan: Roomassa syntyi länsimaisen kulttuurihistorian alkukoti jo lähes 3000 vuotta sitten. Roomaa tarkoitti sana urbe eli urbaani ennen yhtäkään toista maailman kaupunkia. Rooma oli myös Euroopan ensimmäinen miljoonakaupunki jo 100-luvulla.

Rooman syntyhistoria on yhtä tunnettu kuin tuntematon: Se on myyttinen tarina, jonka paikkansapitävyydestä ei ole todisteita, mutta jota silti edelleen kerrotaan eteenpäin, niin kuin hyviä tarinoita tavataan kertoa.

Romulus ja Remus

Romulus siis perusti tarinan mukaan Rooman surmattuaan veljensä Remuksen Palatium-kukkulalla (Palatinus).

Tarinasta on hengissä kaksi eri versiota: Ensimmäisen mukaan veljekset odottivat ylijumala Juppiterin linnuilta ennusmerkkiä siitä, kummasta tulisi uuden kaupungin perustaja ja nimenantaja.

Romulus odotti ennettä Palatiumilla ja Remus Aventinuksella. Romulus kuitenkin huijasi, että oli nähnyt linnut ensimmäisenä, ja Remus tuli pettyneenä Palatiumille. Juuri silloin hänen ylitseen lensi kaksitoista korppikotkaa. Syntyi riita siitä, kumpi ennusmerkki oli painavampi: se kumpi oli nähnyt lintuja ensin vai se, joka oli nähnyt niitä enemmän. Remus sai tappelussa surmansa.

Toisen version mukaan Romulus oli rakennuttanut muurin uuden kaupungin ympärille ja vannonut tappavansa sen, joka tulisi luvatta muurin yli. Remus kiipesi uhmakkaasti muurille, ja niin hän sai surmansa.

Romulus uhrasi veljensä kuoleman jälkeen jumalille kaupungin perustamiseksi 21. huhtikuuta vuonna 753 eaa. ja kaupunki (tai tuolloin vain kyläpahanen) sai nimensä hänen mukaansa.

Niin Rooman perustamispäivää juhlitaan edelleen joka vuosi 21. huhtikuuta.

Juhlallisuudet huipentuvat sunnuntaina

Sunnuntaina 23.4.2017 juhlallisuudet huipentuvat gladiaattorien, pappien ja Vestan neitsyiden sekä tanssijoiden elävöittämään kulkueeseen. Kulkue lähtee klo 11.15 sunnuntaina Circo Massimolta, kiertää Piazza Venezialle, Via dei Fori Imperialille ja Colosseumille palatakseen takaisin Circo Massimolle.

Kello 12.00 sunnuntaina keisari Trajanuksen patsas kruunataan laakerinlehtikruunulla Via dei Fori Imperialilla. Trajanuksen aikana (98-117) Rooman imperiumi oli laajimmillaan.

Kello 15.00 – 18.30 Circo Massimolla nähdään gladiaattoritaisteluita, vanhoja uskonnollisia rituaaleja ja vanhoja kansantansseja.

Kello 17.30 – 18.30 Circo Massimolla nähdään esitys Trajanuksen johtamasta Daakian valloituksesta (101-106).

Jos siis olet Roomassa, mene ihmeessä mukaan juhlahumuun!

Katso suositukset ja tarjoukset Rooman hotelleihin täältä.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *