Simpukkamarkkinat Sagra della Tellina Ostiassa

Ostian merenrantakaupungissa vain puolen tunnin matkan päässä Rooman keskustasta järjestetään vuosittain hietasimpukkamarkkinat, Sagra della Tellina. Tänä vuonna festivaali osuu elokuun viimeiselle viikolle, aikaa herkutteluun on siis vielä tämä viikonloppu!

Hietasimpukka, tellina, on tuo pieni, kuoreltaan rusehtava, sinertävä tai okran värinen litteä simpukka, jota syödään yleensä spagetin kanssa. Kalastajat tuovat saaliinsa suoraan veneistään rannan ravintoloihin ja myyntikojuihin. Ostiassa on markkinoiden aikaan tarjolla etupäässä erilaisia simpukkaruokia. Kasvissyöjille ja keliaakikoille on kuitenkin omat vaihtoehtonsa. Ruokia ovat valmistamassa niin Ostian omat kokit kuin italialaiset huippukokitkin, jotka saapuvat Ostiaan varta vasten markkinoiden aikaan.

simpukkaherkkuja vuodesta 1963

Kalastajien satama, Borghetto dei Pescatori, ja sen läheiset rantakadut ovat tapahtuman pääpaikka. Vuodesta 1963 järjestetyt markkinat ovat alkuajoista laajentuneet ja nykypäivänä markkina-alueella on kaikenlaista oheistoimintaakin. Alue on autoilta suljettu, joten lastenkin kanssa tänne voi tulla turvallisin mielin. Satamassa vallitsee hilpeä markkinatunnelma, jota ovat osaltaan luomassa runsaat katuteatteri- ja musiikkiesitykset. Erilaisista kojuista löytyy simpukkamaistiaisia ja kaikenlaisia simpukkatuotteita mukaan vietäväksi, mutta myös tietoa välimerellisestä ruokavaliosta, slow-foodista ja kestävästä kalastuksesta.

[su_pullquote align=”right”][su_quote]Järjestäjät laskevat keittävänsä noin 700 kiloa spagettia päivässä.[/su_quote][/su_pullquote]

Järjestäjät laskevat keittävänsä noin 700 kiloa spagettia päivässä. Tavallisin hietasimpukkaresepti on yksinkertainen: spagettia, simpukoita, kirsikkatomaatteja, valkoviiniä, persiljaa, valkosipulin kynsiä, kuivattua chiliä ja suolaa.

Lounasta (pranzo) saa markkinoilla päivittäin klo 12.30, illallista (cena) italialaisittain todella aikaisin, jo klo 18.30 alkaen aina sunnuntai-iltaan 30.8. saakka.

Sagra della Tellina -markkinoiden erikoisuus on Madonna-saattue, jonka tarkoituksena on vihkiä Madonna ja meri, tarkemmin Madonna ja kalastajat. Tämä riitti, “Matrimonio con il mare” eli aviolitto meren kanssa, tuo kuulemma kalastajille hyvää kalaonnea. Hääkulkue lähtee huomenna lauantaina 29.8. klo 16 San Nicola di Ostia -kirkon edestä.

Miten sinne pääsee? Ota metro Linea B Stazione Terminiltä, jää pois asemalla nimeltä Piramide, josta paikallisjunalla Roma – Lido vajaa puoli tuntia Ostiaan.

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *