Rooma täyttää tiistaina jo 2768 vuotta!

Ikuinen kaupunki täyttää tiistaina 21.4. jo kunniakkaat 2768 vuotta. Vaikka Rooman syntyhistoria on vähintäänkin myyttinen, pitää moderni Rooma edelleen tiukasti kiinni syntymäpäivästään. Roomassa on aina helppo löytää tekemistä pienelläkin budjetilla, ja Rooman syntymäpäivänä se on entistäkin helpompaa. Juhlan kunniaksi kaupungin museoihin on vapaa pääsy ja monet museot pitävät ovensa auki keskiyöhön saakka. Piazzoilla järjestetään pitkin synttäripäivää ja -iltaa ilmaiskonsertteja, ja keisarirauniot (Fori Imperiali) saavat uuden, entistäkin vaikuttavamman valaistuksen Francis Ford Coppolan luottomieheltä!

Circo Massimon aukealla on koko päivän ajan tapahtumia myyntikojujen lomassa, ja antiikin roomalaiset legioonalaiset ja Vestan neitsyet kulkevat kaduilla näyttävissä paraateissa.

Museoihin vapaa pääsy

Capitoliumin museot ovat auki puoleen yöhön saakka, ja klo 20.45 museoiden välissä olevalla Michelangelon suunnittelemalla Piazza del Campidogliolla alkaa kaksi Junior Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilian konserttia. Arvokkaampaa konserttipaikkaa saa hakea. Eivätkä liput maksa mitään!

Tässä lista kaupunginmuseoista, joihin on vapaa pääsy Rooman syntymäpäivänä: Centrale Montemartini, Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco, Museo delle Mura, Villa di Massenzio, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo Napoleonico, Galleria d’Arte Moderna, Museo Carlo Bilotti, Museo Pietro Canonica, Musei di Villa Torlonia, Museo Civico di Zoologia e il nuovissimo Museo di Casal De’ Pazzi.

Keisarirauniot uudessa valossa

Fori Imperialin rauniot saavat uuden valaistuksen tasan kello 20.30. Valaistuksen on suunnitellut kuuluisa italialainen arkkitehti ja visionääri Vittorio Storaro.

Stotaro on se nero, joka suunnitteli Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja nyt! (1979) –elokuvan visuaalisen ilmeen ja sai siitä hyvästä ensimmäisen kolmesta Oscaristaan. Storaro sai rahoituksen keisariraunioiden valaistuksen suunnitteluun yllättävästi englantilais-hollantilaiselta Unilever-yhtiöltä. Valaistuksessa tullaan kuulemma käyttämään suurelta osin led-valoja. Odotettavissa lienee tajunnanräjäyttävä hetki, kun “kerronnalliseksi” kutsuttu valaistus sytytetään. Eikä ihailu maksa mitään.

Ilmaiskonserttien kimara

Kaikilla Rooman tärkeillä piazzoilla järjestetään ilmaiskonsertteja pitkin syntymäpäivää ja –iltaa. Voi vain arvailla, miten karnevalistinen juhlatunnelma Rooman historiallisessa keskustassa tiistaina tuleekaan vallitsemaan! Via dei Fori Imperiali on suljettu liikenteeltä koko tiistain, jolloin ihmismassojen on helpompi kulkea ilmaiskonsertista toiseen ja ihailla keisariraunioiden uutta valaistusta. Ja illan pimetessä on tietysti luvassa upeat ilotulitukset.

Kokosin tähän synttäreiden ilmaiskonserttien aikataulun:

klo 12.00 Concerto della Banda Musicale del Corpo della Polizia Locale di Roma Capitale – Piazza del Campidoglio

klo 16.00 Banda Musicale della Guardia di Finanza – Via dei Fori Imperiali

klo 16.00 Banda Musicale della Marina Militare – Piazza San Silvestro

klo 16.00 Banda Musicale dell’Aeronautica – Piazza Sant’Ignazio

klo 17.00 Banda Musicale della Polizia di Stato – Piazza Mignanelli

klo 17.00 Banda Musicale della Polizia Penitenziaria – Piazza della Rotonda

klo 18.00  Banda Musicale dell’Esercito – Piazza del Campidoglio

klo 18.00 Banda Musicale dell’Arma dei Carabinieri – Piazza San Lorenzo in Lucina

klo 20.45 Junior Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia – Piazza del Campidoglio

Pitkälle cenalle ei kukaan ehdi tiistaina istumaan, joten vatsantäytettä kannattaa hakea Rooman parhaista paninopaikoista.

Ei siis muuta kuin sekaan vain synttärihumuun! Buon divertimento!

Tanti auguri a te, Roma!

 

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *