Mitä tehdä jouluna Roomassa?

Mitä tehdä jouluna Roomassa? Hyvin syömisen ja päämäärättömän kaupungilla vaeltelun lomassa saattaa mieleen hiipiä tämä kysymys. Kas tässä Tripsterin kokoama muutama jouluinen ehdotus Rooman-matkaajille:

Joulukonsertti kirkossa

Roomassa, yli 900 kirkon kaupungissa jos jossakin, riittää valinnan varaa jouluisten kirkkokonserttien suhteen. Hienoa niissä on sekin, että konserttinautinnon lisäksi on mahdollista ihailla kirkkojen mittaamattomia taideaarteita, kuten Michelangelon tai Caravaggion töitä. Joskus konsertti maksaa, esimerkiksi suositussa Piazza Navonalla sijaitsevassa Sant’Agnese in Agonessa järjestetään paljon joulukonsertteja, ja liput maksavat 20 €. Kalliimpia ja sitten toisaalta aivan ilmaisiakin joulukonsertteja on tarjolla.

Jouluyön messu

Jouluaattoyönä katolisissa kirkoissa järjestetään jouluyön messu. Vaikka et olisikaan katolilainen tai edes kristitty, on tämä traditio kokemisen arvoinen. Hienoimmat keskiyön messut järjestetään Pietarinkirkossa ja Santa Maria Aracoeli -kirkossa Capitolium-kukkulalla. Muista myös katsastaa valtava joulukuusi Pietarinkirkon aukiolla. Jos messu ei kerta kaikkiaan kiinnosta, voit yrittää päästä mukaan paikallisten korttirinkiin. Pokerinkaan pelaaminen ei ole tavatonta.

Joulumarkkinoilla shoppailu

Tunnetuimmat joulumarkkinat Roomassa ovat epäilemättä Piazza Navonan joulumarkkinat, ja tunnelma siellä on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Joskus tosin väkeä tuppaa olemaan siellä niin paljon, että tekee mieli avarammille markkinapaikoille. Tänä vuonna Roomassa järjestetään joulumarkkinoita myös sisätiloissa, mikä on hyvä, jos välimerellinen joulusää tuntuu menevän luihin ja ytimiin:

Mercato Monti

Hotel Palatinossa kahdessa kerroksessa vintagea, vaatteita, käsitöitä.

Auki: klo 10-22

Osoite: Via Leonina 46

VMarket

ExDoganan vintagemarkkinapaikka. Rento, boheemi tunnelma. (Ruokailuvinkki: lähistöllä hyvä pizzeria Pinsa e Buoi, katso lisätietoa Rooman maukkaimmat pizzeriat)

Auki: klo 11-23

Osoite: Via dello Scalo San Lorenzo 10

Natalino at Lanificio

Suosittu disco muuttuu yhden päivän ajaksi joulumarkkinoiden näyttämöksi. Yli 800 neliötä markkinahumua, paikallisia käsityöläisiä taidonnäytteineen, monenlaisia vaatteita, katuruokaa, elävää musiikkia.

Osoite: Via di Pietralata 159A

RoMarket

Artesaaneja, designia, joulukoristeita, jouluruokia ja -herkkuja.

Auki: klo 10-22

Osoite: Via Guido Reni 7

Jouluseimien ihailu

Jouluseimet ja Jeesus-lapsi ovat italialaisen joulun tähtiä, ei suinkaan Joulupukki. Jouluseimiä käydään ihailemassa koko perheen voimin vähän kuin meillä käydään katsomassa tavaratalojen jouluikkunoita. Komein kokoelma italialaisia jouluseimiä löytyy Piazza del Popololla sijaitsevalta Sale del Bramantelta, jossa on näytteillä yli sata jouluseimeä eri aikakausilta ja eri puolilta Italiaa. Jouluseimiä on toki nähtävillä myös Rooman lukuisissa kirkoissa ympäri kaupunkia.

Luistelu

Kun jouluruoat tulevat korvista ja housunnappi ei mene enää kiinni, voi olla hyvä hetki testata paikalliset luisteluolosuhteet. Vaikka lämpötila vain harvoin laskee nollan alapuolelle, voi Roomassakin luistella – sisätiloissa. Tässä oikeat osoitteet:

Auditorium Parco della Musica

Osoite: Viale Pietro de Coubertin 30

Galleria Porta di Roma

Ostoskeskuksen yhteydessä oleva sisäluistinrata.

Osoite: Via Alberto Lionello 201 (Lähellä Rooman Ikeaa!)

Lue myös: Joulu Roomassa

Varaa ajoissa hotelli:

Rooman hienot hotellit

Rooman keskihintaiset hotellit

Rooman edulliset hotellit ja hostellit

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *