Rooman tasavalta ja keisariaika

510 eaa. Etruskit väistyvät tasavallan tieltä. Tasavaltaa johtaa senaatti ja kaksi konsulia, jotka valitaan aina vuodeksi kerrallaan. Syntyy kaksi kansanluokkaa: eliittiluokka patriisit ja työväenluokka plebeijit. Kauppaa käydään pohjoisen etruskien ja Sisilian kreikkalaisten kanssa.

312 eaa. Ensimmäinen valtatie, Via Appia, rakennetaan.

264-241 eaa. Ensimmäinen puunilaissota Karthagoa vastaan. Sisilia Rooman hallintaan.

218-202 eaa. Toinen puunilaissota. Hannibal ylittää alpit norsuilla, Scipion joukot pakottavat hänet palaamaan puolustamaan Karthagoa. Hispania (nykyinen Espanja ja Portugali) Rooman hallintaan.

149-146 eaa. Kolmas puunilaissota. Lopullinen voitto karthagolaisista, Karthago hävitetään maan tasalle. Rooman valloitusretket jatkuvat puunilaissotien jälkeenkin, ja vuoteen 133 eaa. mennessä koko Välimeren alue on Rooman vallan alla.

60–53 eaa. 1. triumviraatti (Julius Caesar, Crassus ja Pompeius)

44 eaa. Caesar nimitetään elinikäiseksi diktaattoriksi ja myöhemmin murhataan Pompeiuksen teatterin kuuriassa.

31 eaa. Octavianus eli tuleva keisari Augustus kukistaa Antoniuksen ja Kleopatran Aktionin taistelussa, Egypti liitetään Rooman valtakuntaan.

27 eaa. Valtaan nousee Augustus, Rooman ensimmäinen keisari ja alkaa Pax Romana, rauhanaika, joka mahdollistaa mittavat rakennustyöt ja henkisen kulttuurin kukoistuksen Roomassa.

37–41 Caligula vainoaa ja teloituttaa vastustajiaan ennen kuin hänet surmataan.

54 Nerosta tulee keisari vain 17-vuotiaana. Hän on Rooman kaikkien aikojen nuorin keisari. Nero sokaistuu vallasta niin, että murhauttaa oman äitinsä, vaimonsa ja velipuolensa, jotta mikään ei olisi hänen valtansa tiellä.

64 Rooman palo tuhoaa rakennuksia laajalta alueelta niin, että Nero voi rakennuttaa valtavan Domus Aureansa.

69–79 Keisari Vespasianus rakennuttaa Colosseumin.

98–117 Trajanus laajentaa imperiumia Daakiaan ja Mesopotamiaan. Hänen kaudellaan Rooma on laajimmillaan.

272–279 Aurelianuksen muuri rakennetaan Rooman ympärille.

284–305 Keisari Diocletianuksen valtakaudella kristittyjä vainotaan, sillä heidän katsotaan vaarantavan valtakunnan yhtenäisyyden. Valtakunta on kuitenkin ollut sisäisessä kriisitilassa jo jonkin aikaa ja Rooman keisarivalta heikkenee.

 

Varaa täältä liput jonojen ohi Vatikaanin museoihin!

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *