Alkoholi ja huumeet Roomassa

Alkoholia saa joka ruokakaupasta ja pienimmissäkin kulmabaareissa on myynnissä väkevää alkoholia. Humaltuminen ei ole silti Italiassa sosiaalisesti hyväksyttävää vaan lähinnä noloa. Italialainen juo itsensä korkeintaan iloiseen hiprakkaan, ja on silloin “allegro”. Olla humalassa tarkoittaa “ubriaco”, mutta sitä kuulee käytettävän harvemmin. Vaikka joku olisikin vähän enemmän allegro kuin muut, hän ei silti halua kuulla olevansa ubriaco. Lue lisää Rooman yöelämästä.

Koska alkoholi kuuluu olennaisena osana italialaiseen pöytäkulttuuriin, sillä ei ole nuorisolle kielletyn hedelmän hohtoa. Niinpä Roomassa ei helposti törmää juopottelevaan nuorisoon, polttelevaan ehkä kyllä. Nuoret kokeilevat mieluummin kannabista, jota ei ole tarjolla vanhempien ruokapöydässä. Yli neljäsosa Italian nuorista polttaa säännöllisesti pilveä. Yliopistokortteleista löytyykin salakapakoita, joissa pössyttelyä katsotaan läpi sormien.

Roomassa kärsitään myös huumeongelmasta.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.