Campo de’ Fiori

Campo de’ Fiori (suom. Kukkaniitty) on vanhin edelleen käytössä oleva markkinapaikka Roomassa. Aamuisin piazzalla levittäytyy ulkotori (it. mercato), jossa paikalliset ja matkailijat risteilevät hedelmä-, vihannes-, kala- ja kukkakojujen välissä. Kaikki myytävä on tuoretta ja tuoksut sekoittuvat huumaavasti toisiinsa. Aamutori on auki ma-la noin aamuseitsemän ja lounasajan (klo 14) välillä. Paino sanalla “noin”.

Aukion keskellä seisoo dominikaanisen filosofin Giordano Brunon patsas. Hänet poltettiin täällä elävältä 17.2.1600, koska hän kannatti ystäviensä Kopernikuksen ja Galileo Galilein näkemystä aurinkokeskeisestä maailmankaikkeudesta. Ettore Ferrari veisti patsaan vuonna 1887.

Campo de’ Fiori on yksi Rooman yöelämän keskuksia. Aukiolla on monta ravintolaa ja pubia, ja iltaisin piazza täyttyy meluisasta ja juhlivasta nuorisosta ja matkailijoista, jotka kulkevat illan mittaan Trasteveren ja Campo de’ Fiorin väliä Ponte Sistoa pitkin.

Campo de’ Fiori ja Pompeiuksen teatteri

Campo de’ Fiorin piazza rakennettiin keskiajalla Pompeiuksen teatterin raunioille. Antiikin aikaisen teatterin rakennutti roomalainen sotapäällikkö Gnaeus Pompeius Magnus ja se valmistui vuonna 55 eaa. Pompeiuksen teatteri oli aikansa suurin teatterirakennus Roomassa.

Julius Caesar murhattiin vuonna 44 eaa juuri Pompeiuksen teatteriin kuuluvassa kuuriassa. Teatteri oli niin iso, että sen rauniot ulottuvat Campo de’ Fiorilta aina Largo di Torre Argentinalle , jossa rauniot ovat hyvin esillä aukion keskelle kaivetulla arkeologisella alueella.

Keskiajalla teatterirakennus kärsi Tiber-joen tulvista ja 1100-luvulla sen raunioille rakennettiin kaksi kirkkoa ja myöhemmin keskiajalla raunioihin siis raivattiin nykyinen Campo de Fiori -piazza. Mutta teatterin pohjakaava on edelleen havaittavissa ilmasta käsin. Alueen rakennukset käytännössä lepäävät teatterin raunioiden päällä.

Pompeiuksen teatteria on kaivettu vähä vähältä esiin aina 1400-luvun lopulta meidän päiviimme, mutta työ on ymmärrettävästi hidasta ja vaikeaa. Moni alueen hotelli on saanut nimensä Pompeiuksen teatterista.

Campo de’ Fiorin ympäristössä sijaitsee paljon hyviä ravintoloita ja ostoskatuja.

Lue lisää:

Rooman ravintolakulttuuri

Shoppailu Roomassa

© Anu Rinkinen

 

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *