Nojatuolimatkalle lumoavien tarinoiden Barcelonaan – Ilmainen äänikirjakokeilu

Barcelona on minulle merkityksellisin kaupunki maailmassa. Asuin siellä hauskimmat nuoruusvuoteni, ryhdyin matkatoimittajaksi ja perustin ensimmäisen oman yritykseni, löysin mieheni ja menin naimisiin. Mutta se on myös kaupunki, jonka historia, kadut ja elämäntapa kiehtovat minua kaikkein eniten.

Juttu sisältää affilinkkejä (ilmainen äänikirjakokeilu, Storytel).

Barcelonan-ikävää lievittääkseni olen viime aikoina ahminut kaupunkiin sijoittuvia kirjoja: aivan erityisesti historiallisia romaaneja ja dekkareita.

Suurkaupungin suvaitsevaisessa katukuvassa vilisee vaikutteita roomalaisesta, islamilaisesta, goottilaisesta ja fantastisen yllättävästä modernismityylistä. Herkullista ateriaa osataan arvostaa nautinnollisena elämyksenä myös arjen keskellä. Sotien ja toistuvien valloitusretkien, tautien, terrorismin, Francon ja anarkismin runtelema kaupunki ei ole koskaan menettänyt letkeän humoristista elämänasennettaan.

Tämä nasevan älyllinen – ja silti yhteenkuuluvuutta vahvistavan sympaattinen huumori näkyy vahvasti kaikissa Barcelonaan sijoittuvissa kirjoissa. Barcelonalaisten kirjailijoiden maanläheinen tyyli on mieltä lämmittävää ja toverillista. Hahmoihin syntyy vahvasti kaverillisia tuntemuksia – ja monesti Barcelona tuntuu itse yhdeltä kaverillisista henkilöhahmoista.  

Kaikki postauksessa mainitsemani teokset löytyvät Storytelin ääni- ja sähkökirjapalvelusta. Tripsterin lukijana saat maksuttoman kokeilukuukauden (30 päivää), kun rekisteröidyt tästä linkistä. Ilmainen äänikirjakokeilu ei sido tilaamaan, ja etu koskee vain uusia käyttäjiä.

Maagista realismia, jännitystä ja huumoria

Rakkaudesta Barcelonaan (Raval) © Tuulia Kolehmainen

Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo oli minulle henkilökohtaisesti yksi tärkeimpiä ja edelleen rakkaimpia romaaneita – ja aika monelle muullekin, kaikista napatuista palkinnoista ja maailmanlaajuisesti myydyistä kappaleista päätellen.

Barcelonassa syntyneen ja 1990-luvulta asti Los Angelesissa asuneen Ruiz Zafónin tyyli on ihanan rehevää, tuttavallista ja lämminhenkistä – jännitystä ja maagista realisimiakaan unohtamatta. Dialogeissa on paikoin jopa kaurismäkeläisen lakonista huumoria.

– Kuulostatte oudolta, oletteko juonut?
– Silloin kun juon, en kuulosta oudolta…

– Lasi valkoviiniä.
– Tähän aikaan?
– Mihin aikaan te sitten tarjoilette valkoviiniä?
– Teille vaikka vuorokauden ympäri. Käykö mieto Penedés?

Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti. (Suomentanut: Antero Tiittula)

Romaanin luettuani en koskaan enää nähnyt Barcelonaa samoin silmin. Etenkin Tibidabolle johtava huvilakatu Zona Altalla sai ylleen maagisen hunnun.

Tuulen varjosta vuonna 2001 alkanut Unohdettujen kirjojen hautausmaa -tetralogia on sittemmin täydentynyt Enkelipelillä (itsekin espanjan kääntäjänä harmittelen, ettei tätä käännetty Enkelten leikiksi), Taivasten vangilla ja 2016 Henkien labyrintillä. Nämä kaikki sijoittuvat Francon ajan – 1940–50-lukujen – Barcelonaan. Storytelissä pääsee lukemaan näistä suurinta osaa (suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja espanjaksi).

Meren katedraalin jatko-osa

Tuulen varjon lisäksi myös Ildefonso Falconésin Meren katedraali teki ilmestyessään 2006 syvän vaikutuksen niin minuun kuin miljooniin muihinkin lukijoihin.

Bornin Santa Maria del Mar -katedraalin rakennusvaiheita sekä keskiaikaisen Barcelonan feodaaliaikaa kuvaavan romaanin julkaisemisen aikaan Falconés oli ihan tavallinen barcelonalainen asianajaja. Nyt, kolme muutakin historiallista betselleriä kirjoitettuaan hän jatkaa edelleen lakihommia kirjailijan uransa ohella.

Osa romaaneista: Fatiman käsi ja Paljasjalkainen kuningatar sijoittuvat Andalusiaan, kun taas viimeisin teos, Maan perilliset vuodelta 2018 on jatkoa Meren katedraalille. 1300–1400-luvuille sijoittuvat tarinat tulevat elävästi iholle ja auttavat hahmottamaan tuon ajan oikeuskäsitystä, uskonnon ja monarkian mahtia, luokkajakoa ja elinolosuhteita.

Hugon oli myös valmistettava lääkärien määräämiä viinipohjaisia rohtoja: salvialla ja hunajalla ryyditettyä punaviiniä päänsärkyyn, pukinjuurella ja muratilla maustettua valkoviiniä virtsakiviin, pujoa munuaiskiviin, kukonkannuksella maustettua punaviiniä pahanhajuiseen hengitykseen… Potilaiden vaihteleviin vaivoihin ja sairauksiin oli kymmeniä reseptejä.

Ildefons Falconés: Maan perilliset. (Suomentanut: Satu Ekman)

Barcelonaan sijoittuvia dekkareita

Mitä tarinoita näiden asuntojen sisälle kätkeytyykään (Barceloneta) © Tuulia Kolehmainen

Nyky-Barcelonaan sijoittuvista teoksista on suomennettu enimmäkseen dekkareita. Barcelonassa syntynyt psykologian lisensiaatti ja kirjallisuuden kääntäjä Antonio Hill ponnahti julkisuuteen 2011 Barcelonaan sijoittuvalla menestysdekkarillaan Kuolleiden lelujen kesä. Seuraavana vuonna ulos tuli kakkososa Kauniit kuolemat. Molempien päähenkilönä seikkailee Katalonian poliisivoimissa työskentelevä argentiinalaissyntyinen komisario Héctor Salgado.

Vanhempaa perua ovat Espanjan tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutuvan Alicia Giménez Bartlettin dekkarit, joissa naispoliisi Petra Delicado seikkailee Barcelonan kaduilla rikoksia selvittäen. Sarjan ensimmäinen teos Petra Delicado ja merkityt tytöt julkaistiin espanjaksi 1996 ja suomeksi 2012. Storytelistä löytyy suomeksi kolme muutakin sarjan dekkaria. Vaikka teosten teemat, kuten raiskaukset ja murhat ovat rankkoja, Giménez Bartlettin tyyli on mukaansatempaavan humoristinen. Petra Delicadosta on kuvattu TV-sarjakin.

Maailmankirjallisuuden gurut Espanjan sisällissodassa

Meediomaisesta tulevaisuudenkuvauksesta romaalillaan 1984 koko maailman tietoisuuteen pongahtanut George Orwell saapui Kataloniaan heti sisällissodan sytyttyä 1936. Orwellin tarkoituksena oli toimia Englannin sotakirjeenvaihtajana Barcelonassa, mutta kaupungin vallankumouksellinen tunnelma imaisi hänet nopeasti mukaansa ja objektiivisen tarkkailijan roolin sijaan hän päätti osallistua työväen taistoon Francon joukkoja vastaan, sillä ”…tuona aikana ja tuossa ilmapiirissä se näytti ainoalta ajateltavissa olevalta teolta”.

Orwell joutui todistamaan Ramblan katukivistä kyhättyjen barrikadien takaa käytyjä kahakoita, kunnes päätyi taistelemaan Katalonian ja Aragonian rajalle POUM:in (marxilainen työväenpuolue) joukoissa. Lopulta kirjailija haavoittui pahasti ja hän joutui palaamaan kotimaahansa pidätyksen uhalla.

Vuonna 1938 Orwell julkaisi kunnianosoituksensa Katalonialle: Homage to Catalonia, suomeksi Katalonia Katalonia!, jossa hän kuvaa realistisesti vallankumouksellista Kataloniaa ja työläisten hallitsemaa anarkistista Barcelonaa noina sisällissodan päivinä. Tämä romaani on kuunneltavissa Storytelissä englanniksi.

Myös yhdysvaltalainen Ernest Hemingway toimi kirjeenvaihtajana Espanjan sisällissodassa. Näistä kokemuksista syntyi vuonna 1940 julkaistu klassikko Kenelle kellot soivat (For Whom the Bell Tolls), joka sekin on kuunneltavissa Storytelissä.

Vicky Cristina Barcelona ja muita leffojen kuvauspaikkoja

Keskiaikaisessa kaupunkikeitaassa kesken kaupunkikierrosta (Raval) © Tuulia Kolehmainen

Catalonia Movie Walks ja Barcelona Movie Walks: Discover Barcelona in 20 Great Movie Routes vievät kierroksille Woody Allenin, Pedro Almodóvarin, Scarlett Johanssonin, Penélope Cruzin, Javier Bardemin ja muiden filmitähtien jalanjäljissä kuuluisille kuvauspaikoille Barcelonassa ja muualla Kataloniassa.

Lue ainakin Vicky Cristina Barcelonan ja Kaikki äidistäni -elokuvan kuvauspaikkojen sijainnit ja tarinat.

Kaikki Barçasta ja olennaisin Gaudísta

Gaudín Casa Vicens (Gràcia) © Tuulia Kolehmainen

The FC Barcelona Handbook on jokaisen futisfanin ja knoppitietovisailijan pakollinen tietopläjäys. Kirja kertoo faktaa ja anekdootteja maailman tunnetuimman jalkapalloseuran historiasta, vaiheista ja julkkispelaajista – myös Jari Litmasesta.

Essential Gaudí esittelee Barcelonan kuuluisimman arkkitehdin elämää, inspiraation lähteitä ja töitä kiehtovan kansantajuisesti ja uusimman tiedon valossa.

Ilmainen äänikirjakokeilu

Storytelissä voi kuunnella äänikirjoja tai lukea e-kirjoja. Itse tykkään jopa äänikirjojen kuunteluakin enemmän lukea sähköisiä kirjoja.

Kokonaisen romaaninkin ahmaisee puhelimen ruudulta yllättävän miellyttävästi, samalla ajalla kuin lukisi kymmenkunta verkkosanomalehden pidempää artikkelia.

Palvelussa on tarjolla huima 200 000 kirjan valikoima dekkareista matkakirjoihin ja lastenkirjoista bisneslukemistoon. Espanjantaitoiset voivat kuunnella edellä mainisemiani kirjoja myös alkuperäiskielellä. Lisäksi valikoimaa on muun muassa ruotsiksi ja englanniksi.

Tripsteri tarjoaa kaikille uusille Storytel-asiakkaille kuukauden (30 päivää) ilmaisen kokeilun. Kokeilu ei sido ostoihin ja etu koskee vain uusia asiakkaita. Lähde sinäkin siis kuukauden ilmaiselle nojatuolimatkalle – valitsemaasi kohteeseen.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *