Lähde nojatuolimatkalle Islantiin!

Pääkuva: Björgvin Hilmarsson

Kotona kökötetään yhtä tiivisti kuin islanninhevonen heinäpellossa. Nyt jos koskaan on loistava aika lähteä nojatuolimatkalle ja heittäytyä hyvien tarinoiden vietäväksi – hyödynnä ilmainen äänikirjakokeilu ja lähde käymään esimerkiksi täällä meikäläisen kotihuudeilla Islannissa. Olen asunut tällä tulivuorten ja jäätiköiden peittämällä laavakivellä kohta parikymmentä vuotta, ja eräs asia täällä – islanninhevosten ja upeiden luontomaisemien lisäksi – minua kovasti viehättää on rikas tarinankerrontaperinne.

Juttu sisältää affilinkkejä (ilmainen äänikirjakokeilu, Storytel).

Islannissa etenkin talvisin tavattoman huono sää pakottaa ihmiset sisätiloihin. Ennen vanhaan kodin viihdekeskus oli tarinankertoja, joka kertoi juttuja menneestä, heitti faktojen sekaan omia juttujaan ja selitti tulivuorenpurkaukset, tulvat ja mustat sumut piilokansan ja trollien tempuiksi. Syntyi rikas kansantarusto, länsimaisen kirjallisuudenhistorian helmet Islanninsaagat ja paljon muuta. Tuollaisesta maaperästä on ollut moderninkin dekkarikirjallisuuden hyvä ponnistaa. Ei ole mikään ihme, että Islannissa julkaistaan asukasmäärään suhteutettuna eniten kirjallisuutta maailmassa ja pääkaupunki Reykjavikissa on kirjakaupat auki iltakymmeneen joka päivä. Rakastamme kirjoja ja hyviä juttuja!

Tässä on muutama tarkoituksellisen synkkä (dekkarifani kun olen) kirjavinkki nojatuolimatkalle Islantiin. Kaikki teokset löytyvät Storytelin ääni- ja sähkökirjapalvelusta. Tripsterin lukijana saat maksuttoman kokeilukuukauden (30 päivää), kun rekisteröidyt tästä linkistä. Ilmainen äänikirjakokeilu ei sido tilaamaan, ja etu koskee vain uusia käyttäjiä.

Islantilaisia kummituksia ja hyytävää kauhua

“Se on siis niin hirvittävä ja pelottava tarina, että nukuin valot päällä monta yötä.”

“En voi viettää aikaa tämän kirjan parissa pimeän tullen.”

Islantilaisten kavereideni kommentit tästä teoksesta herättivät tietysti heti mielenkiintoni. Ai ettäkö oikeasti niin kamalaa, että unet menee? Tottakai se piti lukea. Yrsa Sigurdardóttirin I remember you (Ég man þig) kertoo kammottavan modernin kummitustarinan, joka sijoittuu Islannin harvaan asutulle seudulle Länsivuonoille (missä mekin muuten nykyään asumme). Kolme ystävystä alkaa remontoida kaukana kaikesta sijaitsevaa taloa. Vähitellen remppakavereille käy selväksi, että he eivät ole talossa kolmisin – siellä on jotain muutakin, mikä pitää ääntä, tuoksuu omituiselle ja tekee kaikkensa jotta kaveriporukka lähtisi talosta. Ja siitä se tarina sitten lähtee! Tästä ei ole suomenkielistä käännöstä (mutta ilmainen äänikirjakokeilu mahdollistaa englanninkielisen kuunteluelämyksen), mutta englanninkielinen äänikirja on miellyttävä kuunnella. Kirjan perusteella on tehty leffa, jonka traileri kuvaa justiinsa sitä kirjankin tunnelmaa. Elikkäs ei ihan heikkohermoisimmille…

Modernin Islannin varjot ryömivät ulos koloistaan

Tämänkin suosikkidekkarini on kirjoittanut Ýrsa. I remember you on osa yliluonnollisista ilmiöistä ammentavaa Thóra-dekkarisarjaa, tämä kirja nimeltään Synninpäästö kuuluu Freyja-sarjaan, jonka päähenkilö on poliisin kanssa yhteistyötä tekevä lastensuojelun ammattilainen, joka auttaa poliisia selvittämään sellaisia rikoksia, joissa on osallisena lapsia.

Freyja-sarja on käännetty suomeksi jokainen teos, ja niistä on kaikista olemassa mainion äänikirjalukijan Jussi Puhakan lukemat äänikirjat. Sarjan uusin ja mielestäni myös paras kirja Synninpäästö on siitä ihmeellinen dekkari, että juonen edetessä aloin olla tekijän puolella. Pimeimmissä ajatuksissani toivoin, että tappaisipa se ne kaikki, aivan jokaisen!

Hänestä oli tehty Facebookiin inhottava vihasivu. Se poistettiin, kun hän valitti siitä, ja ilmestyi joka puolelta esiin uudella nimellä aina kun edellinen katosi. Ja sisältö oli entistä kamalampi. Kuin olisi yrittänyt sammuttaa tulta sytytysnesteellä.

Ýrsa Sigurðardóttir, Synninpäästö (suomentanut Tuula Tuuva)
ilmainen äänikirjakokeilu nojatuolimatka islantiin
Kuva: Björgvin Hilmarsson

Islantilaiset massamurhaajina

Kirjailija ja kääntäjä Tapio Koivukarin (joka on muuten asunut aikaisemmin samassa kylässä kuin me nyt) tuotannossa on paljon viitteitä Islantiin. Yksi hänen teoksistaan, Ariasman – kertomus valaanpyytäjistä, on eeppinen kertomus 1600-luvun alusta, jolloin baskit saapuvat Islantiin valaita pyytämään ja kohtaavat rannikolla asuvia islantilaisia. Todellisiin tapahtumiin perustuva historiallinen romaani kertoo sen ajan kansainvälisestä kaupasta, rankasta arjesta, köyhien ja hyväosaisten välisestä epätasa-arvosta, uskomuksista joiden turvin ihmiset yrittävät selvitä jokapäiväisestä elämästään ja lopulta käsittämättömästä massamurhasta, jonka uhreiksi baskit joutuvat. Kiitokset herkullisesta kielestä ja nautinnollisista lauseista. Upea lukukokemus!

Äiti suhtautui tähän hiukan varovaisesti, hänellä ei ollut selvänäön lahjaa niin kuin ei Kristrúnillakan, mutta pikkusisko Gudrún kävi usein kivellä mummon kanssa suostumatta kertomaan, mitä siellä oli tapahtunut.

Tapio Koivukari, Ariasman – kertomus valaanpyytäjistä
äänikirja storytel alekoodi islanti
Kuva: Björgvin Hilmarsson

Taikauskoa, myyttejä, noitia

Jos minun pitäisi nimetä kauneimpia tekstejä kirjoittavia islantilaisia kirjailijoita, Sjón nousisi listalla korkealle. Hän on paitsi kirjailija myös runoilija ja lauluntekijä ja ainakin islantilaiset muistavat hänet Sugarcubes-yhtyeestä, jossa myös Björk vaikutti. Yksi hänen kiitetyimmistä teoksistaan Valan suusta on lyyrinen ja monitasoinen teos, joka vyöryy historiaa, myyttejä, kansanuskoa, suurta luontoa, pieniä ihmisiä. Teoksessa 1600-luvulla asunut kansanparantaja joutuu noitavainojen uhriksi ja pakenee autiolle saarelle asumaan, seuranaan aluksi vain vapaana lentävät linnut ja suuren meren voimakas kohina.

Kerran ihmiset kiskoivat ylös ruskolevän, joka oli neljä tai viisi syliä pitkä ilman juuria, ja josta kuoriutui pieni lintu, mutta emme voi tietää, oliko se meripälvi vai jokin muu.

Sjón, Valaan suusta (suomentanut Tuomas Kauko)
ilmainen äänikirjakokeilu storytel alekoodi ääni- ja e-ikirjoihin
Kuva: Björgvin Hilmarsson

Ilmainen äänikirjakokeilu, nojatuolimatkalle kuukaudeksi

Jos Islanti kiinnostaa, niin kuuntele tai lue myös meikäläisen kirjoittamat Islanti-kirjat, jotka molemmat löytyvät myös äänikirjoina ja e-kirjoina.

  • Islantilainen voittaa aina (Satu Rämö) on kreisi matka osaksi islantilaista yhteiskuntaa. Tarinoita veikeistä islantilaisista, geenibileistä, lapsia syövästä joulumuorista, lammaspaimenista, kirjailijoista ja nolosta hetkestä anopin ruokapöydässä. Kirja valittiin vuoden matkakirjaksi 2015.
  • Islantilainen kodinonni (Satu Rämö) kertoo islantilaisesta perhe-elämästä ja siitä, millaista tällaisella pienellä tuulisella laavakikkareella on kasvattaa lapsia.

Storytelissä voit kuunnella äänikirjoja tai lukea e-kirjoja: yli 200 000 kirjan valikoima dekkareista matkakirjoihin ja lastenkirjoista bisneslukemistoon. Tripsteri tarjoaa kaikille uusille Storytel-asiakkaille kuukauden (30 päivää) ilmaisen kokeilun. Kokeilu ei sido mihinkään. Etu koskee vain uusia asiakkaita. Lähde siis nojatuolimatkalle ja ota lukuun tai kuunteluun esimerkiksi tässä jutussa esitellyt kirjat. Góða ferð!

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Appa matkustaa 17.04.2020 14:39

Hei Satu! Kiitos nojatuolimatkasta ja noista vinkeistä ihastuttavasta Islannista. Rohkenen heittää lukijoille toisenkinlaisen näkökulman kauniiseen satujen saareen. Oletkin nähnyt näitä postauksiani, joista tässä viimeisessä viittaan myös sinuun. Tästä aukeaa muutaman matkakertomuksen avulla yhdenlainen näkökulma Islantiin ja parhaita paloja maasta muutaman päivän kokemuksemme perusteella. Toivottavasti tällainen sallitaan. Ehkä saatte näiden avulla sinne muutaman uuden turistin. Ellei näistä innostu ei sitten mistään :-) https://appamatkustaa.fi/islanti-satujen-saari-parhaita-paloja-saaren-ympari/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.05.2020 15:50

Kiitos! Mukavaa lukea reissukokemuksista, kivaa että vinkkasit :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *