San Franciscon SFMOMA avaa ovensa tänään

Monen vuoden odotus on päättynyt: San Franciscon nykytaiteen museo, SFMOMA, on jälleen avoinna yleisölle tästä lauantaista lähtien. Reilun kolmivuotisen laajennusremontin jälkeen SFMOMAsta on tullut Kalifornian ja näyttelypinta-alaltaan koko maan suurin taidemuseo, joka tällä hetkellä sisältää enemmän galleriatilaa kuin New Yorkin kaimansa. Ensisilmäykseltä voin vakuuttaa, että jos taide kiinnostaa, on tämä museo ehdottomasti San Franciscon matkakohteista kiinnostavimpia.

Arkkitehtuurista vastaa norjalais-amerikkalainen Snøhetta-toimisto, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa Oslon oopperatalon. Vanhan tiilenvärisen museon ympärille ja yläpuolelle kohonnut kyljestä Ruotsin-laivaa muistuttava valkeapeitteinen rakennus tuntuukin tutulta skandinaaviselta kädenjäljeltä. Todellisuudessa rakennuksen julkisivun inspiraationa on toiminut San Franciscon sijainti meren ja lahden rannalla laineineen ja sumuineen. Samoin puumateriaalit ja vihertävät pihat kielivät kunnioituksesta Kalifornian luontoa kohtaan.

Seitsemään maksulliseen kerrokseen levittäytyvää taidetta on tarjolla Warholeista ja Lichtensteineista Edward Hopperiin ja Frida Kahloon. Lukuisia eurooppalaisia taiteilijoita edustaa muun muassa Gerhard Richter ja mukaan mahtuu myös muutama pohjoismainen teos. Syyskuuhun asti esillä on Paul Kleen tuotantoa. Museon suurin kokoelma on San Franciscosta alun perin lähtöisin olevan vaateketju Gapin perustajien ja taidekeräilijöiden, Doris ja Donald Fisherin kokoelma, josta suurin osa lukeutuu museon pysyvään näyttelyyn.

SFMOMAa on kritisoitu paikallisten taiteilijoiden unohtamisesta. Vaihtuvissa näyttelyissä paikallisuus näkyy kuitenkin historiallisissa Kaliforniasta ja sen luonnosta kertovissa valokuvissa sekä San Francisco Bay Arean taiteilijoiden maalauksissa. Piilaakso-henki tulee esille graafisen suunnittelun ja typografian historiasta kertovassa näyttelyssä, jossa on näytillä julisteita Fillmoren rockkeikoista Münchenin olympialaisiin sekä Mac-muotoiluestetiikkaa. Ylipäätään museon näyttelyt sisältävät monipuolisesti maalauksia, grafiikkaa, videotaidetta, valokuvia, huonekaludesignia, veistoksia ja jopa kasveista tehtyä tilataidetta.

Suosittelen varaamaan vierailuun aikaa vähintään puolisen päivää, sillä nähtävää on paljon. SFMOMAn kuten muidenkin San Franciscon museoiden ravintolat ovat laadukkaita ja museon kahvilassa tarjotaan paikallispaahtimon herkullista Sightglass-kahvia, joten museosta ei tarvitse poistua ruokatauolle. Viidennen kerroksen ravintolan anti täyttyy kalifornialaisittain tyypillisistä mutta maistuvista luomusalaatti- ja voileipälounaista. Jos haluat hiukan tasokkaampaa ruokaa, museon alakertaan avautuu kesäkuussa parin korttelin päässä sijaitsevan kolmen Michelin-tähden ravintolan, Benun, kokkiomistaja Corey Leen uusi luomus: Situ. Situn annokset ovat yli 80 kansainvälisen kokin räätälöimiä. Kalifornian tunnetuimmista vaikuttajista mukana on Alice Waters.

Lisäksi museokauppa, joka oli jo evakossa ollessaan yksi kaupungin suosikeistani, avautuu nyt vähintään kolme kertaa väliaikaista vastinettaan isompana. Taide- ja designshoppailijan kannattaa varata siis hiukan kauppa-aikaakin.

Jotta nykytaiteen museo olisi mukana ajan hengessä, se hyödyntää myös kännykkäsovelluksia vierailukokemuksen syventämisessä. Ne on tehnyt paikallinen kävelykierrossovelluksia tuottava Detour yhteistyössä SFMoman kanssa. iOS tai Android -sovelluksen kanssa voit kiertää museota ja oppainasi toimivat muun muassa Silicon Valley -sarjasta tutut näyttelijät Martin Starr ja Kumail Nanjiani. Tosin alkuvaiheessa toiminnassa on vasta iOs-sovellus, jota tukevia laitteita voi myös vuokrata museosta.

Osoite 151 3rd Street
Avoinna joka päivä klo 10-17, torstaisin klo 10-21
Liput 25$, yli 65-vuotiaat 22$, 19-24 vuotiaat (ikä todistettava) 19$, alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi. Liput kannattaa alkuvaiheessa ostaa etukäteen SFMOMAn nettisivuilta. 
Miten SFMOMAan pääsee julkisella liikenteellä? Market Streetin ja 3rd Streetin kulmaan saapuvien bussien ja ratikoiden pysäkiltä sekä New Montgomeryn Bart- ja metroasemalta on noin viiden minuutin kävelymatka museoon. Museolla on myös pieni pyöräparkki.

© Reetta Kemppi

Lue myös: San Franciscon museot

 

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *