Japanin Naoshima ja muut taidesaaret – koe ainutlaatuinen taide-elämys

Hurmaavan omalaatuinen kokemus Japanissa ovat Japanin taidesaaret Seton sisämerellä. Tasan 30 vuotta sitten japanilainen miljardööri rakennetti uneliaalle Naoshiman kalastajasaarelle huippuarkkitehti Tadao Andon suunnittelemia minimalistisia taidemuseoita. Rakennukset avautuvat hienosti merellisiin ja vehreisiin maisemiin, ja niissä voi kokea korkealaatuista nykytaidetta. Taidetta löytyy myös läheltä Teshiman ja Inujiman saarilta. Teshiman taidemuseon on sanottu olevan maailman kaunein taidemuseo. Lähdetään katsomaan, miltä Naoshima ja muut taidesaaret näyttävät!

Teksti ja kuvat: Elisa Helenius / Naoshima

Naoshima ja Japanin taidesaaret -artikkelin on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä liikkuvuusapuraha taidejournalismiin.

Naoshima oli hiljainen kalastajasaari 1990-luvun alkuun saakka, kunnes siitä tuli seikkailunhaluisten taiteen ystävien pyhiinvaelluskohde. Kaiken takana on japanilainen miljardööri Soichiro Fukutake (s. 1945), joka omistaa muun muassa koulutusta ja vanhainkoteja tarjoavan Benesse-yrityksen.

Fukutaken idea oli, ettei taidemuseon tule olla vain paikka, jossa on ripustettu maalauksia seinille. Hän halusi, että taideteokset, museorakennus ja ympäröivä luonto yhdessä herättelevät katselijan aisteja ja tunteita. Hänen ideansa on toteutunut: kiehtovat museorakennukset avautuvat hienosti ympäröivään merelliseen ja vehreään maisemaan. Jännittäviä veistoksia on myös aseteltu keskelle viehättävää luontoa. Fukutake toivoi, että taidekokemus olisi mieltä rauhoittava, ja siksi hän valitsi museoidensa paikaksi leppoisat pikkusaaret eikä suurkaupunkeja.

Benesse House Museum

Fukutake pestasi minimalistisista betonirakennuksistaan tunnetun japanilaisen arkkitehdin Tadao Andon (s. 1941) suunnittelemaan elegantteja museorakennuksia. Mielenkiintoinen seikka Andossa on se, ettei hänellä ole muodollista arkkitehdin koulutusta, vaan hän on saanut nuorena oppinsa lukemalla ja matkustelemalla.

Naoshima on taideprojektin pääsaari, mutta taidetta löytyy myös lähisaarilta Teshimasta ja Inujimasta. Tasan 30 vuotta sitten, vuonna 1992, valmistui taidesaarten ensimmäinen taidemuseo Benesse House Museum Naoshimalla.

Koska museot ja galleriat menevät enimmäkseen kiinni jo neljältä tai viideltä alkuillasta ja pienemmistä saarista ei ole Naoshimaan eikä mantereen Unon satamaan lauttayhteyttä iltaisin, vaatii jokainen saari oikeastaan oman käyntipäivänsä. Onkin siis kannattavaa majoittua muutama päivä saarilla tai satamien luona mantereella.

Benesse-museoiden ulkotaidetta kukkulan rinteellä

Naoshima ja pilkkukuume

Yayoi Kusaman punainen kurpitsa Naoshima-saaren Miyanouran satamassa.

Kun laiva saapuu Naoshimassa Miyanouran satamaan, tulijoita tervehtii heti kuuluisimman elossa olevan naispuolisen taiteilijan eli japanilaisen Yayoi Kusaman (s. 1929) pilkullinen ja punainen jättikurpitsa. Kurpitsan sisälle voi astua sisälle ja kurkistella ulos sen aukoista. Muista ottaa mantereen juna-asemalta tai Naoshiman laivaterminaalista mukaasi saaren kartta, johon on merkitty taideteokset. Moni teos löytyy toki myös Google Mapsista.

Satamassa on esillä muitakin veistoksia, kuten Naoshima Pavilion, jonka valkoiseen verkkohäkkyrään voi kävellä sisälle. Pimeän tultua teokset on valaistu hienosti.

Arkkitehti Hiroshi Sambuichi on suunnitellut Naoshimalle taiderakennuksia nimellä The Naoshima Plan. The Naoshima Plan “ju” löytyy heti sataman luota Miyanouran kalastajakylästä. Lyhyen kävelymatkan päässä satamasta on myös lisää gallerioita, kuten Tofu-galleria ja Miyanoura Gallery Rokku (6).

Naoshima Pavilion
Nämä veikeät pallokissat seikkailevat ympäri Naoshimaa.

Jos yövyt saarella, kannattaa kylpeä pienessä mutta villin kauniissa taidesentoossa nimeltä I Love Yu (nimessä oleva Yu on sanaleikki, sillä yu tarkoittaa japaniksi kuumaa vettä tai kylpyä). Sentoo on auki yhdeksään asti illalla ja kiinni maanantaisin. Sisäänpääsy kustantaa 4,50 euroa. Pyyhevuokra ei kuulu hintaan, mutta aulassa myydään sentoon omia pieniä pyyhkeitä, jotka ovat itse asiassa myös kivoja matkamuistoja.

Sentoon eli kuumavetisen korttelikylpylän on suunnitellut japanilainen taiteilija Shinro Ohtake. Hänen käsialaansa on myös Honmuran kylässä oleva näyttävä taidetalo Haisha House, joka on osa Naoshima Art House Projectia.

I Love Yu -sentoo (korttelikylpylä)
I Love Yu -sentoo (korttelikylpylä)

Läheltä Miyanouran lauttaterminaalia löytyy ehkä hieman yllättäen vuonna 2005 avautunut James Bond -museo. Kyseessä on vain yksi huone ilman henkilökuntaa. Museon syntyä on innoittanut Robert Bensonin Bond-kirja Punainen tatuointi (suomeksi 2003, The Man with the Red Tattoo, 2002), joka sijoittuu Naoshimalle. Lue lisää museosta (englanniksi).

Honmuran kalastajakylän kohteet / Naoshima

Saaren vastakkaisella puolella on Honmuran kalastajakylä. Sieltä löytyy Naoshima-matkamuistomyymälä, josta voi ostaa yhteislipun Art House Projectin taloihin (taloihin pääsee sisälle vain tällä yhteislipulla). Art House Projectiin kuuluu kuusi pientä taloa Honmuran kylässä, ja saat jokaisen talon luona leiman lippuusi. Talot ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Mustaseinäiset talot ovat yli 200 vuotta vanhoja. Kylässä on muutenkin ainutlaatuinen ja viehättävä tunnelma vanhojen japanilaisten puutalojen ja kapeiden kujien takia. Minamidera-taidetaloon pitää tehdä etukäteen varaus yhteislippua ostaessa, koska sinne pääsee oppaan kanssa sisälle vain rajattu määrä ihmisiä kerrallaan. Talossa kun on sisällä pilkkopimeää.

Jokaisessa taidetalossa kokemus on erilainen, esimerkiksi hämärän Kadoya-talon sisällä on allas, jossa hohtaa 125 digitaalista numeroa.

Honmuran kylästä löytyy myös pieni Ando-arkkitehtuurimuseo sekä Honmuran satama ja sen edessä oleva pyöräparkki, joka on itsessään taideteos. Kannattaa ehdottomasti vierailla myös rakennuksessa nimeltä The Naoshima Plan 2019 “The Water”, jossa perinteisen japanilaisen kodin sisäpihalle on tehty suuri vesiallas.

The Art House Project: Haisha, 2006
The Art House Project: Gokaisho, 2006
The Naoshima Plan 2019 “The Water”

Benesse House Museum Naoshimassa

Sitten on aika hypätä taas pyörän selkään tai bussiin ja matkata päätepysäkille Tsutsujiso-majapaikan eteen. Tästä alkaa Benesse House -alue, jonne ei saa ajaa polkupyörällä mutta jonne voi matkata toisella paikallisbussilla.

Pysäkin lähellä uimarannan luona sijaitsee laiturin päässä Naoshiman tunnus. Kyseessä on tietysti Yayoi Kusaman toinen pilkullinen kurpitsa, nyt väriltään keltainen. Kurpitsa on koristanut saarta vuodesta 1994 lähtien. Kuitenkin elokuussa 2021 taifuuni heitti kurpitsan mereen ja se hajosi kolmeen osaan. Onneksi kurpitsasta tehtiin kopio, ja uuden kurpitsan tervetulojuhlia vietettiin Naoshimassa 4. lokakuuta 2022.

Rannan luona olevalla nurmikolla on useita ranskalaisen kuvanveistäjän Niki de Saint-Phallen (s. 1930) leikkisiä ja värikkäitä veistoksia. Vastaan tulee myös Benessen museokauppa ja -kahvila. Lähellä on ovaalirakennus, jossa on vesiallas ja ovaalin muotoinen suuri aukko katossa.

Niki de Saint-Phalle: La Conversation, 1991

Mäen päällä on koko taidesaarten projektin aloittanut taidemuseo eli Benesse House Museum. Karun kauniista museosta löytyy ennen kaikkea länsimaalaisia installaatioita 1980- ja 90-luvuilta.

Feng Shui -filosofiaa edustaa ulkona oleva Kulttuurinen sulatusamme (Cultural Melting Bath), jossa ennakkoon ilmoittautuneet osallistujat voivat kylpeä joka sunnuntai hulppeissa maisemissa. Museon alapuolella rantakukkuloilla on isoja mutta minimalistisia veistoksia esimerkiksi George Rickeyltä, Walter De Marialta sekä japanilaisilta taiteilijoilta Ohtakelta ja Hiroshi Sugimolta.

Benesse House Museum
Benesse House Museum

Chichu Art Museum

Lyhyen bussimatkan päässä, saaren yhden korkeimmista kukkuloista päällä kohoaa Andon suunnittelema betoninen Chichu Art Museum. Vuoren rinteellä on nätti puutarha lampineen. Chichun sisällä ei saa ottaa valokuvia, paitsi yläkerran kahvilan idylliseltä näköalaterassilla, mutta niissäkään kuvissa ei saa näkyä museorakennus.

Tämä salaperäinen museo sijaitsee suurimmaksi osaksi maan alla, ja museon maanalaisilta ja vehreiltä sisäpihoilta aukeavat näkymät taivaalle. Betoninen museorakennus on itsessään tyylikäs taideteos.

Museossa on esimerkiksi viisi lummemaalausta ranskalaiselta Claude Monetilta (1840–1926) ja kolme teosta kalifornialaiselta James Turrellilta (s. 1943). Turrelin teokseen Open Sky (2004) astutaan yhdessä sisälle museo-oppaan kanssa ihmettelemään optista harhaa ja valon leikkiä. Teokseen kuljetaan sukkasillaan tai paljain jaloin, jottei arvokas marmorilattia naarmuunnu.

Chichu Art Museum

Lee Ufan Museum ja uusi tulokas Valley Gallery

Benesse-museoalueelta löytyvät myös Lee Ufan -museo ja sen takaa hieman piilosta Valley Gallery. Tadao Ando on suunnitellut kukkuloiden keskelle laaksoon museon, joka esittelee korealaisen Lee Ufanin (s. 1936) minimalistisia maalauksia ja veistoksia 1970-luvulta tähän päivään.

Benesse-museoiden uusin rakennus on keväällä 2022 auennut, Andon myös suunnittelema laaksogalleria eli Valley Gallery. Terävän mallinen teräskatto muistuttaa japanilaista origami-paperintaittelua. Vain luonnonvaloa käyttävästä galleriasta löytyy Yayoi Kusaman teos Narcissus Garden, jossa lukuisia metallisia palloja löytyy niin pienestä järvestä gallerian luota kuin gallerian sisältä. Kusama teki teoksen alun perin Venetsian biennaaliin vuonna 1966. Gallerian ulkotiloissa on myös Tsuyoshi Ozawan 88 Buddha-veistosta, jotka on tehty Teshiman saaren teollisuusjätteistä vuonna 2006. Kumpikin teoksista on ollut Naoshimassa esillä vuodesta 2006 lähtien, mutta ne on vain siirretty tähän uuteen galleriaan.

Benesse Art Site Naoshima
(sivustolta löytyy englanniksi tietoa myös Teshimasta ja Inujimasta, niin taiteesta kuin hotelleistakin)

Lee Ufan -museo. Kuva on museon verkkosivuilta.
Valley Gallery Naoshimassa. Kuva: Masatomo Moriyama

Ylimaallista kauneutta Teshiman taidemuseossa

Naoshimasta matkustaa laivalla vartin matkan Teshiman saarelle. Teshima on ollut asutettu jo 14 000 vuotta, ja nykyisin siellä asuu noin 760 ihmistä. Teshimassa on kolme kalastajakylää, joista löytyy taidetta. Kahdessa kylistä on lauttalaiturit: Karatossa ja pääsatamassa Ieurassa.

Teshiman tärkein nähtävyys on maailman kauneimmaksikin taidemuseoksi kutsuttu Teshiman taidemuseo (Teshima Art Museum). Vuonna 2010 avattu museo sijaitsee syrjäisellä kukkulan rinteellä, josta avautuvat huikaisevat näkymät alas riisipelloille ja merelle. Museon idyllisen kahvilan istuintyynyt on levitelty ulos nurmikolle. Kahvila-myymälä on itsekin kuin minimalistinen taideteos, ja sisälle mennessä pitää riisua kengät eteisessä.

Museon ovat luoneet japanilainen taiteilija Rei Naito (s. 1961) ja japanilainen arkkitehti Ryue Nishizawa (s. 1966). Museosta ja museokaupasta näkyvät ulos vain valkoiset betonikuvut, jotka on upotettu vehreään rinteeseen. Museon sisäänkäynnille mennessä kierretään viehättävä polku kukkulan ympäri. Sisään pääsee etukäteen varatulla vuorolla. Museon ulkopuolella on penkki, jolle istutaan riisumaan kengät. Museossa ei saa valokuvata, ei käyttää kännykkää eikä puhua kuuluvalla äänellä, joten kokemus on lähes meditatiivisen rauhallinen. Monet kävijät istuvat tai makaavat lattialla.

Tyylikkään minimalistinen ja kokonaan valkoinen museo muodostuu isosta, pyöreäkulmaisesta huoneesta. Siellä ei ole esillä kuvia eikä veistoksia. Kahdesta ellipsin muotoisesta aukosta näkyvät taivas ja vihreä mäki, ja aukkojen edessä tuulenvireessä heiluvat ohuet silkkinarut kuin hyppynarut. Museon nähtävyys ovat lattian pikkuriikkisistä koloista esiin pulpahtavat vesipisarat, jotka alkavat taianomaisesti viipottaa pitkin museon lattiaa muodostaen pieniä kiemurtelevia puroja ja liittyen lopulta jompaankumpaan kahdesta isosta lätäköstä. Teos on tehty teknologialla, joka ei avaudu maallikolle. Ylimaallinen näky tuo mieleen runollisen scifi-elokuvan.

Teshima
Teshiman taidemuseo
Teshiman taidemuseon kahvila ja museokauppa

Muu taide Teshimalla

Teshiman Iuera-sataman luota löytyy pieni kalastajakylä, jossa on Naoshiman kalastajakylien tapaan satavuotiaita puisia taloja ja kapeita kujia. Siellä on myös taidemuseo Teshima Yookoo House. Persoonallinen ja leikkisä museo sijaitsee vanhassa talossa, joka on aiemmin toiminut yksityisenä kotina. Rakennuksessa on peili-ikkunoita ja punaisesta lasista tehtyjä seinän kokoisia ikkunoita.

Taidemuseo on syntynyt taiteilija Tadanori Yokoon (s. 1936) ja arkkitehti Yuko Nagayaman (s. 1975) yhteistyönä. Filosofinen tila kutsuu pohtimaan elämää ja kuolemaa, ja sävytetyt lasit kontrolloivat valoa ja värejä. Museossa on esimerkiksi näyttävä kivipuutarha, jossa on kultaisia veistoksia ja värikkäästä keramiikasta tehty allas. Vesi johtaa lasilattiaisen rakennuksen alle, ja lattian läpi näkee altaassa uivat värikkäät karpit. Tiilitornissa taas on lattia, jolla seisoessa näyttää kuin olisi pohjattoman kaivon päällä. Valokuvia saa ottaa vain rakennuksen sisäpihalla.

Jos sinulla on aikaa, koe Teshimassa myös Kimiko Nishimoto Photo Exhibition (yli 90-vuotiaan japanilaisen teräsmummon elämäniloinen taidenäyttely), teos Les Archives du Coeur (“Heart Archives”, “Sydänarkistot”), teos Tom Na H-iu, teos La forêt des murmures, taideravintola Shima Kitchen, entinen neulatehdas, rakennus Teshima 8 Million Lab sekä vuoden 2022 Setouchi Triennalen saarelle tuomat uudet kohteet Place for Sea Dreamers ja Remains of Shadowings.

Teshiman matkailusivusto englanniksi

Teshima Yookoo House
Teshima Yookoo House

Taideseikkailu jatkuu Inujimassa

Teshiman saarelta on noin 20 minuutin lauttamatka pienelle Inujiman saarelle. Naoshimasta lauttamatka kestää 40 minuuttia. Inujimalla voit kokea nämä taide-elämykset: Inujima Seirensho Art Museum, Inujima “Art House Project”, Inujima Life Garden ja Inujima Art Rendezvous. Voit lukea kohteista lisää Benesse Art Siten sivuilta.

Käytännön vinkkejä taidesaarille matkatessa

Setouchi Triennale

Vuodesta 2010 lähtien on järjestetty joka kolmas vuosi Setouchi Triennale. Tapahtuma oli juuri vuonna 2022, ja se pidetään seuraavan kerran vuonna 2025. Nykytaiteen tapahtuma järjestetään lisäksi kolmena ajankohtana huhti-toukokuussa, elokuun alkupuolelta syyskuun alkupuolelle sekä syyskuun lopusta marraskuun alkupuolelle.

Tapahtuman ideana on tuoda kävijöitä Seton sisämeren asutuille mutta yhä pahenevasta väkikadosta kärsiville saarille. Mukana on teoksia japanilaisilta ja ulkomaalaisilta taiteilijoilta.

Setouchi Triennale levittäytyy lukuisiin gallerioihin Unon juna-aseman edustalle Tamanon kaupungissa, Seton sisämeren toiselle puolelle mantereelle Takamatsun kaupungissa sekä 12 saarella. Saaret ovat Naoshima, Teshima, Inujima, Megijima, Ogijima, Shodoshima, Oshima, Shamijima (vain keväällä), Honjima (vain syksyllä), Takamijima (vain syksyllä), Awashima (vain syksyllä) ja Ibukijima (vain syksyllä). Triennaalin aikana liikennöi laivoja, jotka järjestävät kierroksia kaikille triennaalin tapahtumapaikoille.

Triennaali tuo saarille aina jonkin verran uusia taideteoksia tai gallerioita. Lisäksi taidemuseoihin pääsee sisälle myös triennaalin omalla passilla. Triennaalin aikaan syyskaudella monet ravintolat, kahvilat ja museokaupat ovat auki, vaikka ne tavallisesti ovat kiinni syksyisin. Museot ovat myös useampina päivinä auki kuin normaalisti syyskaudella. On siis kannattavaa saapua taidesaarille triennaalin aikana, vaikka väkeäkin on liikkeellä vähän tavallista enemmän.

Aikuisten triennaalipassi maksaa 34 euroa, 16-18-vuotiaiden 21 euroa ja sitä nuoremmat pääsevät maksutta.

Triennaalin mainosta Unon juna-aseman vieressä Tamanon kaupungissa

Tärkeä tietää matkaa suunniteltaessa

Ennen kuin alat varata matkaa, tarkista, että museot ovat auki, kun saavut saarille. Suurin osa museoista on avoinna ympäri vuoden, mutta osa on talvikaudella auki vain perjantaista sunnuntaihin ja juhlapyhinä. Esimerkiksi Teshiman taidemuseo on talvella auki vain pe–ma. Triennaalin aikaan museot ovat paremmin auki.

Osa museoista on aina kiinni maanantaisin tai tiistaisin. Jos pyhäpäivä osuu maanantaille tai tiistaille, museot ovat auki ja kiinni näitä seuraavina päivinä. Tarkista siis etukäteen Japanin pyhäpäivät ja lomat. Turvallisinta on ajoittaa reissunsa viikon loppupuolelle, vaikka silloin paikalle saapuvat myös japanilaiset viikonloppuretkeilijät.

Ainakin vuonna 2022 Chichun taidemuseoon ja Teshiman taidemuseoon on pitänyt ostaa ennakkoon lippu verkkokaupasta ja valita samalla vierailun kellonaika. Varaus tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä. Kesän sesonkiaikana kannattaa olla hyvissä ajoin tekemässä varausta.

Lauttamatkat voi maksaa vain käteisellä. Kesällä lautat voivat olla niin täynnä, että joudut odottamaan seuraavaa.

Kannattaa pukea jalkaan mukavat kengät, jotka saa helposti riisuttua ja puettua. Japanissa on yllättävän paljon paikkoja, joihin ei pääse kengät jalassa. Näitä ovat temppelit, kylpylät, majatalot, perinteiset japanilaiset talot sekä osa museoista ja taidegallerioista. Monissa paikoissa saa lainatohvelit.

Portti Naoshiman uimarannalle Tsutsujiso-majapaikan ja Benesse-museoiden luona

Ruokailu saarilla

Löydät ravintoloita ja kahviloita saarten kalastajakylistä. Osa niistä on auki vain lounasaikaan ja osa vain illallisaikaan. Ravintoloita on myös hotelleissa. Naoshiman ainoa Seven Eleven -ruokakauppa sijaitsee Miyanouran kalastajakylässä, tosin Honmuran kylässä on pikkuinen paikallinen ruokakauppa. Museoissa on myös omat laadukkaat kahvilansa, joissa voit lounastaa.

Teshiman taidemuseossa on henkeäsalpaavan upea terassikahvila, josta saa tosin vain juotavaa ja makeaa naposteltavaa. Teshimalla bussi pysähtyy myös taideravintola Shima Kitchenin luona matkalla Teshiman taidemuseoon. Ravintola on auki vain lounasaikaan (lounas klo 11–14, kahvilapuoli klo 11.00–15.30) lauantaisin, sunnuntaisin ja maanantaisin sekä pyhäpäivinä.

Terassikahvila Honmuran sataman luona Naoshiman saarella

Liikkuminen saarilla

Suosittu tapa on saapua lautalla Naoshiman Miyanouran satamaan ja vuokrata tavallinen polkupyörä tai sähköpyörä jostain sataman pyörävuokraamoista. Lisää pyörävuokraamoita on saaren toisessa kalastajakylässä.

Naoshimaa kiertää myös puolen tunnin välein bussi, joka pysähtyy museoiden luona. Bussimatka maksaa yli 13-vuotialta 100 jeniä eli 70 senttiä ja 5–12-vuotiailta 50 jeniä eli 30 senttiä. Bussiin noustaan sisälle keskiovista ja pois lähtiessä pudotetaan kolikot (maksa tasarahalla) kuskin vieressä olevaan automaattiin ja poistutaan etuovesta. Jos yövyt Benesse-museon huoneissa, voit käyttää Benessen maksutonta bussia. Naoshimassa on myös yksi taksi, joka saattaa odottaa parkissa Miyanouran satamassa.

Mäkisessä Teshimassa kannattaa vuokrata sähköpyörä tai skootteri Ieuran-satamasta läheltä tai käyttää saarta kiertävää bussia. Molemmilla saarilla bussit odottavat satamassa, kun sinne saapuu lautta.

Ei kannata yrittää kävellä ympäri Naoshimaa ja Teshimaa, sillä väsytät itsesi suotta ja tuhlaat paljon aikaa. Inujima taas on niin pieni, että siellä voi kuulemma vain kävellä paikasta toiseen.

Pyöräparkki Honmuran satamassa Naoshimassa
Naoshiman paikallisbussissa on asianmukainen koristelu.

Miten matkata saarille

Voit lentää Helsingistä Osakaan (suurkaupunki Kioton lähellä) tai Tokioon. Molemmista kaupungeista voit ottaa shinkansenin eli luotijunan Okayaman kaupunkiin. Osakasta luotijunalla kiitää matkan Okayamaan 50 minuutissa ja Tokiosta vähän alle neljässä tunnissa. Tokiosta lähtee puolen tunnin välein luotijunia Okayamaan. Tokiosta voi myös lentää Okayaman lentokentälle, ja lento kestää tunnin ja 20 minuuttia.

Okayamasta matka jatkuu samalta juna-asemalta paikallisjunalla Unon asemalle Tamanon rannikkokaupunkiin. Junamatka kestää tunnin. Unon juna-asema sijaitsee aivan lähellä laivalaituria, josta matkataan 20 minuutin laivamatka Naoshimaan tai vähän yli puolen tunnin matkan Teshimaan. Laivoja kulkee eniten Unon ja Naoshiman välillä. Naoshiman ja Teshiman välillä kulkee myös lautta Naoshiman Honmuran kalastajakylästä Teshiman Ieuran satamaan. Kannattaa huomioida, että viimeinen paluu Teshimasta Naoshimaan on jo noin klo 15. Laivamatkat pitää maksaa käteisellä.

Voit ennen Japaniin tuloa ostaa verkkokaupan kautta Japan Rail Passin eli Japanin junapassin. Voit ostaa passin aikaisintaan kuukautta ennen tuloasi. Et voi ostaa passia enää kun olet jo Japanissa. Junapassi säästää paljon rahaa, jos aiot matkata luotijunilla. Passeja on erilaisia, ja kahden viikon passin saa 360 eurolla. Hae pahvinen passi joltakin isolta juna-asemalta sille tarkoitetulta luukulta, kun olet saapunut Japaniin. Passi pitää hakea ennen kuin sen voimassaolo alkaa (itse tosin lunastin fyysisen passin Tokiossa vasta kun se oli ollut voimassa jo muutaman päivän, eikä tästä tullut ongelmaa). Junapassiin sisältyvät kaikki luotijunamatkat ja monet paikallisjunareitit Japanissa, mutta eivät lentokenttäjunat eivätkä metrot. Jos hävität pahvisen pikkuläpyskän, et saa uutta tilalle.

Unon juna-asema
Naoshiman lautta

Missä yöpyä

Voit yöpyä hotellissa mantereella Tamanossa. Myös kaikilla kolmella saarella on hotelleja ja japanilaisia majataloja, ja saarella yöpyminen onkin eksoottinen ja suositeltava kokemus. Auringon laskettua saarilla on pilkkopimeää.

Aivan Benesse-museon ja Kusaman keltaisen kurpitsan luona rannalla sijaitsee persoonallinen Tsutsujiso-majapaikka (Naoshima Seaside Park Stay Tsutsujiso). Sen edessä on myös paikallisen bussin päätepysäkki (lähtöpysäkki on Miyanoura satamassa) ja vieressä kaunis uimaranta. Voit yöpyä hyvin kohtuullisen hintaan perinteisessä japanilaisessa huoneessa, asuntovaunussa tai aidossa mongolialaisessa jurtassa. Kuulet aaltojen pauhua ja sirkkojen siritystä.

Kymmenen pyöreää jurttaa ovat maaginen näky, kun ne hohtavat valoa pimeän tultua. Jokaisessa jurtassa on neljä sänkyä, mutta samaan jurttaan ei laiteta eri seurueita. Jos matkustat yksin, joudut pulittamaan hieman enemmän jurtasta, mutta et kuitenkaan neljän hengen edestä. Jurtista löytyvät pistorasiat, vedenkeitin, pieni jääkaappi ja lämmityslaite.

Tsutsujisossa on myös kahvilakoju, pieni ravintola, kolikkosuihkuja, wc-tilat, lavuaarihuone sekä pienet välipala- ja juoma-automaatit. Jos haluat syödä illallisen Tsutsujison ravintolassa, siitä pitää ilmoittaa meilitse vähintään kolme päivää etukäteen. Tsutsujison lähellä ei ole muita ruokapaikkoja, joten kannattaa syödä kalastajakylissä tai ostaa ruokakaupasta mukaan evästä, jos sinulla ei ole varausta Tsutsujison ravintolaan.

Tsutsujison jurtat

Toinen ainutlaatuinen tapa majoittua Naoshimalla on Benesse House, joka on sekä museo että luksushotelli. Hotellin asukkailla on käytössä oma kylpylä ja kaksi ravintolaa (ranskalainen ja japanilainen), pääsy museoihin, kun ne on suljettu muilta kävijöiltä, sekä tiheästi kulkeva ja maksuton bussikuljetus museoille ja satamiin. Design-huoneet ovat kuitenkin hintavia, hintahaarukalla 260 eurosta yli tuhanteen euroon per yö.

Lue lisää Tripsterin Japani-aiheista: Tripsteri Tokio

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *