Tommy Lee Jones tervehti elokuvan ystäviä Tokion filmijuhlilla – joilla mukana on myös suomalainen elokuva!

Oletko juuri nyt Tokiossa? Lähde Roppongi Hillseille ja osallistu Tokyo International Film Festivalille – voit kohdata vaikkapa Tommy Lee Jonesin tai Al Goren! Jokasyksyinen TIFF esittelee mielenkiintoisia aasialaisia ja länsimaalaisia leffoja.

TOHO Cinemas -elokuvateatterissa Tokion Roppongi Hillseillä on reipas aamupäivän kuhina. Kukin kuvaaja ja toimittaja ohjataan japanilaisella tehokkuudella ja huolenpidolla oikealle paikalle ja varmistellaan, että kullakin kuvaajalla on hyvä näkyvyys.

Tässä odotellaan Tommy Lee Jonesia.

Eli Tomi Lii Jonesu-sania.

Myös muita Tokion kansainvälisen filmifestivaalin tuomarivieraita eli ranskalaista ohjaajaa Martin Provostia (Rakkaudella, Béatrice, 2017), iranilaista ohjaajaa Reza Mirkarimia (Daughter, 2016), kiinalaista näyttelijää Zhao Weita (Red Cliff, 2009) ja japanilaista näyttelijää Masatoshi Nagasea (Kirsikkapuiden alla, 2015).

Suurin huomio on kuitenkin 71-vuotiaassa Tommy Lee Jonesissa (Men in Black, 1997, The Homesman, 2014), joka on tämän vuoden TIFFin suurin näyttelijätähti.

Filmifestarin avajaisjuhlissa edellisenä päivänä tosin oli selvää, että japanilaisten kiljumisen kohteet olivat aivan toiset tähdet. Kuten suosikkinäyttelijät Sakura Ando, Hikari Mitsushima, Yu Aoi ja Aoi Miyazaki sekä festivaalin suurlähettiläs, 18-vuotias J-poptähti Kanna Hashimoto.

Kanna Hashimoto (c)2017 TIFF
Kanna Hashimoto (c)2017 TIFF

Avajaisissa juhlava – ja viileä – tunnelma

Kymmenisen vuotta sitten TIFF otti kantaa ympäristönsuojeluun ja lanseerasi kierrätysmuovista valmistetun vihreän maton kunniavierailleen. Vuonna 2017 moiset hömpötykset on unohdettu, ja matto hohtaa kutsuvan punaisena. Puitteet ovat samat kuin aiempinakin vuosina: Roppongi Hills Arenaa kiertää juhlava red carpet -reitti, jota pitkin vieraat vaeltavat lavaposeerauksen jälkeen. Media ja vip-väki täyttävät itse areenan, ja ulkopuolella päivystävät fanit ja nimmarinmetsästäjät.

Sakura Ando, Hikari Mitsushima, Yu Aoi ja Aoi Miyazaki (c)2017 TIFF
Sakura Ando, Hikari Mitsushima, Yu Aoi ja Aoi Miyazaki (c)2017 TIFF
Kanna Hashimoto (c)2017 TIFF
Kanna Hashimoto (c)2017 TIFF

On kylmä ja sataa vettä, mutta upeat aasialaiset hehkuvat iltapuvuissaan ja juhlakimonoissaan moitteettomina. Tänä vuonna japanilaisen elokuvan kohokohta on Fullmetal Alchemist -mangan näyttelijäversion ensi-ilta, ja elokuvan tähtinäyttelijä ja popidoli Ryosuke Yamada on säästetty viimeiseksi herkkupalaksi, jopa Tommy Lee Jonesin jälkeen. Parikymppinen nuorukainen on niin suuri starba, ettei häntä saa kuvata kuin tiukkojen määräysten mukaisesti, eikä lehdistökuvia jaeta lainkaan.

Alkupäässä taas esiintyvät musiikkimaailman tähdet jo 15 vuoden takaa: yhtye The Yellow Monkey. Ja taas kiljutaan. Comebackin tehnyt hittibändi esiintyy festivaalidokumentissa Vibration: The Yellow Monkey.

The Yellow Monkey (c)2017 TIFF
The Yellow Monkey (c)2017 TIFF

Lavalla nähdään myös kiinalaisia supersankareita, Pikachu, lapsia, vanhuksia – ja suomalaisia. Kilpailusarjaan on hyväksytty mukaan Teemu Nikin uunituore Euthanizer eli Armomurhaaja, jonka pääosassa esiintyy Matti Onnismaa. Pian siis Tommy Lee Jones kumppaneineen katselee Nikin elokuvaa analyyttisesti. Kenties se jopa voittaa 15 elokuvan sarjan? Kampai & ganbatte ne! (Kippis ja lykkyä tykö!)

Teemu Nikki ja Matti Onnismaa (c)2017 TIFF
Teemu Nikki ja Matti Onnismaa (c)2017 TIFF

Suomalaisia hieman suuremmat aplodit saa Adan Jodorowsky luurankolaumoineen. Mukana on myös pahvinen isä-Jodorowsky, jonka ohjaama Endless Poetry nähdään festivaalin Special Screenings -sarjassa. 88-vuotias kulttiohjaaja on tällä erää jäänyt itse kotiin.

Adan Jodorowsky (c)2017 TIFF
Adan Jodorowsky (c)2017 TIFF

Tommy Lee Jones Tokiossa koko viikon

Aiempina vuosina Tokion filmijuhlilla on nähty muun muassa Meryl Streep, Julianne Moore, Sigourney Weaver, Leonardo DiCaprio, Tom Hanks ja Hilary Swank. Muistan hauskan kohtaamisen Juliannen kanssa hissijonossa Roppongi Academy Hillsin 49. kerroksessa. Me länsimaalaiset vaihdamme ymmärryksen hymyn japanilaisen kohteliaisuuden ja pokkuroinnin pökerryksessä.

TIFF järjestetään nyt 30. kertaa. Silti mukaan ei ole saatu kovin suuria kansainvälisiä nimiä. Tommy Lee Jones tähdittää juhlavuotta lähes yksin. Siksi Competition-sarjan tuomariston lehdistötilaisuudessa on paljon väkeä.

Tuomaristo / Competition (c)2017 TIFF
Tuomaristo / Competition (c)2017 TIFF

Yleisöstä pyydetään tuomaristoa kuvailemaan, mitä ilmiö nimeltä elokuva kunkin mielestä on – yhdellä sanalla. Kuinka tyypillinen aasialainen kysymys! Tommyn ironinen vastaus on ”Raha!”.

Valintakriteerikysymyksen kanssa kaikki myötäilevät toisiaan, ja Mr. Jones nauraa: ”Viisi erilaista näkemystä, jotka ovat aivan samat! Kaikki haluavat nähdä hyviä filmejä. Mukana on aina inhimillinen tekijä: jokaisella on syvä halu kokea jotakin sekä yhteisöllistä ja tunteellista.

Tommy Lee Jones (c)2017 TIFF
Tommy Lee Jones (c)2017 TIFF

Festivaaleilla on tällä viikolla luvassa pari tärkeää nimeä lisää. Ohjaaja Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven, 2001) vierailee paikan päällä kuun vaihteessa, ja finaalipäivänä, perjantaina 3.11., kuullaan jenkkipoliitikko Al Goren livekommentteja liittyen ilmastonmuutoselokuvaan An Inconvenient Sequel: Truth to Power.

Al Gore / An Inconvenient Sequel: Truth To Power, Paramount Pictures

Mutta julkimoista viis, ovathan pääosassa itse elokuvat. Festivaalilla kannattaa keskittyä erityisesti lännessä harvoin nähtäviin aasialaisiin elokuviin. Pidä kuitenkin varasi japanilaisten leffojen kanssa: nenäliinat mukaan! Paikallinen perinne on itkettää katsojista irti kaikki mahdolliset tunteet!

Lue lisää ohjelmistosta, esityspaikoista ja lippujen ostosta:

tiff-jp/net

Ja nauti letkeästä tunnelmasta, josta TIFF Tokyo on tunnettu!

©Siru Valleala

Kuvat ©2017 TIFF

 

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *