Tokio-elokuvia Helsinki Cine Aasiassa 16.-19.3.!

Helsinki Cine Aasia on hauska tilaisuus nähdä modernia, hämmentävää ja tunnelmallista aasialaista elokuvaa. Japanin faneille tämä vuosi on erityisen helmeilevä: tarjolla on seitsemän japanilaista elokuvaa teemasta toiseen.

Tripsteri Tokio esittelee neljä Tokiossa tapahtuvaa draamaelokuvaa, joista voi bongailla tuttuja kulmia. Ainakin Shinjukun ja Shibuyan maisemia vilahtelee, kuin myös perinteisiä residenssialueita.

1. Teiniromanssi: Wolf Girl and Black Prince (2016)

Pe 17.3. klo 16.00 Korjaamo Kulmasali
La 18.3. Klo 16.30 Korjaamo Kulmasali

WolfGirl&BlackPrince
Wolf Girl & Black Prince

Ayuko Hattan shojomangaan eli romanttiseen tyttösarjikseen perustuva high school -tarina on kliseinen mutta viihdyttävä. Erika (Fumi Nikaidou) on kokematon koulutyttö, jota luokkatovereiden poikaystäväreteily ärsyttää. Hän nappaa salaa kuvan komeasta kadun kundista (Kento Yamazaki) ja väittää tämän olevan kultansa. Pinteeseen joudutaan, kun hemmo onkin oman koulun poikia. Onneksi leuhka komistus suostuu diiliin: hän lupaa teeskennellä välittävää kumppania, jos Erika ryhtyy hänen – koirakseen. Sadistista asetelmaa keventää syvenevä romanttinen puristus.

Kenelle?

Ryuichi Hirokin ohjaama hassuttelu, josta on tehty myös animeversio, sopii ikuisille romantikoille, kouluteineilyn faneille ja japanilaisen doraman ystäville. Japanin kielen opiskelijoille elokuvassa on mukavan helppoa höpöttelyä.

Arvio: 2,5/5

2. Outo draama: A Bride for Rip Van Winkle (2016)

Su 19.3. klo 17.00 Korjaamo Kino

A Bride For Rip Van Winkle
A Bride For Rip Van Winkle

Shunji Iwain ohjaama kolmetuntinen draamahurjastelu jättää oudon olon. Elokuvassa on monta tarinaa, joiden keskipisteessä on Haru Kurokin esittämä Nanami. Ylen kiltti, helposti pulaan joutuva Nanami työskentelee opettajana, kunnes kohtaa netissä sulhasensa. Häistä puuttuu sukua, joten Nanami vuokraa lisää vieraita ja tutustuu vuokrabisneksen Amuroon (Gô Ayano). Käänteiden kautta Nanami päätyy itsekin Amurolle töihin ja ystävystyy erikoisen Mashiron (Cocco) eli Rip Van Winklen kanssa. Elokuvassa henkilöiden motiivit häilyvät yhtä lepattaen kuin heidän sähköiset identiteettinsäkin. On mielenkiintoista pohtia japanilaista yhteiskuntaa ihmisten vuokraamisen kautta. Itse tarina olisi tehokkaampi tiivistetymmässä muodossa, mutta visuaalisuus toimii.

Kenelle?

Japanilaisesta kohteliaisuudesta, seurustelu- ja avioliittoinstituutiosta, ultramodernista somekulttuurista, morsiuspuvuista ja meduusoista kiinnostuneelle vakavan draaman ystäville.

Arvio: 3/5

3. Perheharmonia hajoaa: Harmonium (2016)

La 18.3. klo 19.00 Korjaamo Kino

Harmonium
Harmonium

Pieni perhe elää rauhallista elämää, jonka lopullisesti sekoittaa Yasaka (Tadanobu Asano), perheen isän Toshion (Kanji Furutachi) vanha ystävä. Pala kerrallaan selviää, että Yasakalla ja Toshiolla on salattu menneisyys, jota on piiloteltu vaimo Akielta (Mariko Tsutsui) ja tytär Hotarulta (Momone Shinokawa). Urkoharmonin säestyksellä Kôji Fukadan tarinan koko kammottavuus alkaa tarrata katsojaan. Kaksiosaisessa tarinassa on aikahyppy, joka aluksi vaatii hieman sulattelua. Menneisyys seuraa mukana yhä rajumpia muotoja saaden. Trilleriä ja perhedraamaa sekoittava elokuva jää piinaamaan mieltä, eikä epätasaisuus lopulta haittaa liikaa. Mariko Tsutsuin roolisuoritus on intensiivinen.

Kenelle?

Suurista, padotuista tunteista hurmaantuville tragediafriikeille.

Arvio: 3,5/5

4. Murhaaja-arvoitus: Rage (2016)

Korjaamo Kino pe 17.3. klo 20.30

Rage
Rage

Korealaisjapanilaisen Lee Sang-ilin ohjaama K-18-elokuva risteilee kolmen näkökulman ja tarinan välillä. Jokaisessa on saman näköinen nuori mies – kuka tahansa heistä voi olla etsitty murhaaja. Julmasti surmatun tokiolaisen pariskunnan asunnosta ei löydy muita johtolankoja kuin verisiä seinäkirjoituksia: VIHA, rage, ikari. Murhaaja on muuttanut ulkomuotoaan ja paennut. Onko kyseessä salaperäinen kalastajakylän tulokas, johon huonoilta teiltä palannut tytär rakastuu? Vai onko murhaaja sympaattinen homomies, johon Yuma (Satoshi Tsumabuki) iskee silmänsä Tokion yössä? Entä kuka miehiään on Okinawan tropiikissa vaeltava letkeä hippi, joka tutustuu nuoreen pariskuntaan? Pitkäksi venytetty, eläytymistä tulviva jännitysnäytelmä on erityisen hienosti kuvattu. Mukana on japanilaisia tähtinäyttelijöitä, kuten kalastajaisän roolissa tunteileva Ken Watanabe.

Kenelle?

Murha-arvoitusten, erilaisten japanilaisten miljöiden (kuten Okinawan!) ja tunnepurkausten ystäville. Heille, joita kiinnostaa gay Tokyo.

Arvio: 3,5/5

Muista myös:

Japanese Girls Never Die

Värejä, popkulttuuria, tyttöjen irrottelevaa ja kantaa ottavaa elämää miesten maailmassa.

Pe 17.3. klo 18.30 Korjaamo Kulmasali
La 18.3. klo 21.30 Korjaamo Kulmasali

Poolsideman

Mustavalkoisella taidokkuudella kerrottu arjen tarina uimahallityöntekijästä.

To 16.3. klo 20.30 Korjaamo Kino

In This Corner of the World

Kaunis, palkittu animaatio hiroshimalaisen Suzun arjesta sodan varjoissa.

La 18.3. klo 14.15 Korjaamo Kino
Su 19.3. klo 12.00 Korjaamo Kino

Lisätietoa ja liput:

Helsinki Cine Aasia

 

© Siru Valleala

LUE TRIPSTERIN TOKIO-OPAS!

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *