Varo Japanissa, jos sinulla on tatuointeja!

Oma luottotatuoijani on tokiolainen. Hänelle saa ajan aina, kun vain kysyy. Asiakkaita ei ole liikaa, vaikka heitä onkin yhä enemmän – suuri osa länsimaalaisia.

Tatuoinnin kantaminen Japanissa on yhä tabu. Turisti huomaa sen yleisimmin julkisissa kylpylöissä – joskus vaikeimman kautta. Tatuointikiellot kannattaa ottaa vakavasti, tai muutoin saattaa saada karkotuksen kesken kuulaimman kylpynautinnon!

Minulle kävi näin suuressa LaQua-kylpylässä Tokyo Domella. Olin tapani mukaan peittänyt ihonvärisellä laastariteipillä pari muuta tatuointia, mutta minikokoisen niskatatuoinnin uskoin jäävän kyllin hyvin hiusten alle. Mukana oli suomalaisystäväni, jolle olin esittelemässä Japanin rentouttavaa kylpyläkulttuuria.

Olimme ehtineet jo käydä kokeilemassa niin sisä- kuin ulkoaltaitakin sekä yhden saunoista, kun kesken suihkuttelun huomasin siivoojan pitkän katseen. Tuossa tuokiossa luonani oli kylpylän asiakaspalvelija, joka kohteliaasti kumarrellen toisti yhä uudelleen: ”Go away, now.”

Saimme luvan lähteä tukat märkinä illan pimeyteen siltä seisomalta. Hyvä seikka oli se, että olimme niin häpeällisiä vieraita, ettei meidän tarvinnut edes viipyä kassalla kuittaamassa kylpylämaksua, joka suoritetaan aina vierailun lopuksi.

Kokemuksesta oppineena ja kolmea tatuointia rikkaampana en enää yritä suurempiin kylpylöihin. Pienissä sentoo-korttelikylvyissä onneaan kannattaa kokeilla, mutta varmin paikka on oma ryokan ja sen kylpyosasto (tai kalliimpana vaihtoehtona kylpy oman huoneen yhteydessä) tai henkilökohtaiseen käyttöön vuokrattu suuremman kylpylän perheallas, kazoku buro. Tokion ryokaneista vaikkapa Andon Ryokanissa on omaan käyttöön varattava hieno kylpytila.

Kylpylä ei ole ainoa vaaran paikka. Myös kuntosaleilla, uimarannoilla, uimahalleissa ja vesipuistoissa näkee tatuointikieltokylttejä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tunnelma on hieman vapautumassa, ja yhä useampia tatuointikelpoisia kylpylöitä löytyy jo.

Miksi tatuointi sitten on niin kammottava? Taustalla ovat paheksutut, rikolliset mafiooso-yakuzat umpitatuoituine vartaloineen ja toisaalta epähygieenisyyden ajatus. Tatuointi nähdään yhtä epämiellyttävänä kuin ihottuma. Sitä ei pidetä kauniina. Tatuoinnin kantaminen nähdään myös alemman kansanluokan asiana – tai ulkomaalaisena piirteenä. Vaikka nykyään yleinen suhtautuminen on rennompaa, elää etenkin vanhemman polven parissa yhä ennakkoluulo.

Miehillä on helpompaa. Ristiriitaisesti joissakin vain miehille sallituissa sentoo-korttelikylvyissä etenkin Shinjukun ja Ikebukuron suunnilla ei näy juuri muita kuin tatuoituja kylpijöitä. Eivät työntekijät heitä uskalla estelläkään. Miesturistit voivat siis huoletta soljua yakuza-kylpijöiden sekaan!

Tästä kaikesta huolimatta Japanissa on pitkä ja rikas tatuoimisen historia.

Lue lisää:
Kylpeminen ja parhaat kylpypaikat Tokiossa

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Jaana 08.11.2019 19:16

Mielenkiintoista tämä tatuointeihin suhtautuminen Japanissa. Milloin"Tatuoitavana Tokiossa" on tulossa (vai onko tulossa) ja voisitkohan kertoa tatuoijasi yhteystiedot/nettisivut jos sellasiet löytyvät? Ovatko tatuoinnit Tokiossa mitä hintaluokkaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siru Valleala 10.11.2019 23:19

Tervehdys! Jäänyt hieman vaiheeseen tuo jatkotarina, ehkä joskus tulee! Tatuoijani on Yamato Bonten, mutta en ole varma, onko hänellä juuri nyt liike auki - itse olen viimeksi käynyt toissakeväänä. Kannattaa katsoa Facebookista tilanne! Hinnat vaihtelevat paljon, joten vaikea sanoa. 10 000 jenillä olen saanut kuvia itse, mutta hinnat ovat olleet viime vuosina nousussa myös Tokiossa. Tässä artikkelissa myös hyviä paikkoja listattuna: https://en.compathy.net/magazine/2017/03/16/tokyo-english-tattoo-shops/ Terkuin, Siru

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *