Liian seksikkäät jouluaattotreffit? – Tokion joulu hämmentää

Tiesitkö, että joulupukki saattaa olla japanilainen? Puhutaan kuitenkin ensin tokiolaisesta jouluaatosta: mansikkatäytekakkua, fastfood-kanaa ja treffit, joita miehet saattavat kammota liian seksikkäinä…

Jouluaattoilta on koko vuoden romanttisin ilta. Ellette usko, viettäkää Tokiossa joulu. Aattoillan hämärtyessä kaduilla ei suinkaan hipsi valkopartaisia vanhoja ukkeja vaan viimeisen päälle tälläytyneitä pariskuntia käsi kädessä.

Jos poikaystävä ei pyydä neitostaan illalliselle jouluaattona, on tiedossa melko varmasti paha riita. Jouluaatto ylittää ystävänpäivän ja usein synttäritkin. Bisnesmaailma on tästä tietoinen – ja myös osaltaan synnyttänyt koko treffitrendin: media mainostaa hyvissä ajoin upeimpia illallispaikkoja, hotellitarjouksia ja romanttisia menovinkkejä.

Eräs romanttisimmista on ateria Kentucky Fried Chicken -pikaruokalassa. Siis mitä?

KFC eli ”Kentakkii” löi jo vuonna 1974 läpi loistoideansa mainostaa japanilaisille kana-ateriaa länsimaalaisen joulun ydinherkkuna. Kinkku → kalkkuna → kana → KFC → silkkaa logiikkaa! Niinpä KFC:n ennakkotilaukset ruuhkauttavat ruokalat ja jono kiemurtelee nurkan taa. Yksi maailman epäeettisimmistä pikaruokaloista kerää vuoden tuloksen jouluaattona.

Toki paistettu kana tarjotaan jouluaattona hieman tuunattuna juhlaversiona lisukkeineen ja kuohuvineen, mutta on se nyt vain perinpohjaisen outoa pukea ravintoloiden edustan KFC-Sandersin patsas joulupukiksi ja jonottaa puoli iltaa.

Eikä kanaa ilman kakkua! Toinen jouluspesiaali on mansikkatäytekakku. Tietenkin, onhan talvi. Tokiossa paras mansikka-aika todella on talvella, jolloin kaupat pullistelevat täydellisiä, kirkkaanpunaisia ja vieläpä makeita mansikoita. Joulukakkubisnes taas on oma maailmansa.

Kakkujen kovaääninen myynti alkaa jouluviikolla, ja variaatioita huimista taideluomuksista valmislootaversioihin on rajattomasti. Yleensä kakku on varsin tavallinen, jopa tylsän makuinen sokerikakku, mutta päällyskoristeet erilaisine jouluaiheineen ovat hyvin somia.

Kaikkien on kakku saatava, ja kauppa käy. Joulupäivänä hinnat romahtavat, sillä joulu on jo ohi. Tästä on saanut perinteensä se, että yli 25-vuotiaita sinkkunaisia kutsutaan ”vanhoiksi joulukakuiksi”, out of date, halavalla lähtee, jos kellekään kelpaa. Ai jai, mitäpä käy 30. päivän jälkeen?!

Aattona japanilaisilla on siis paljon muistettavaa: treffikutsu, treffipaikka, KFC-tilaus, aikainen kakku, hotelliyö. Ja asu. Sekös miehiä jänskättää. Jouluaattona japanilaiset naiset saattavat repäistä ja pukeutua seksikkäästi – onhan päivä vuoden sensuellein ja tiedossa mahdollisesti hotelliyö.

Suuri osa japanilaisista miehistä ei kuitenkaan arvosta seksikästä asua. Jouluaaton verkkosukkikset saattavat ennemmin kauhistaa. Olen kuullut tapauksista, joissa miekkonen ottaa hotellihatkat, koska tyttöystävän alusvaatteet ovat liian punaiset. Niidenhän pitää olla söpöt! Pinkit! Röyhelöiset! Ennen kaikkea: ujot!

Kaikkea jännitettävää jouluyössä.

Miehiä jänskättää myös se, onko ylipäänsä aikaa hotellijärkytyksiin, sillä jouluaatto tai joulupäivä eivät suinkaan ole lomapäiviä. Sen sijaan 23.12. on, koska silloin keisarilla on synttärit. Varsinainen koko kansan perheloma koittaa vasta uutenavuotena.

No entäs se pukki? Kaupoissa on kuusia ja siellä on koristeita ja tonttuja, mutta varsin tavatonta on kohdata joulupukki jouluyönä. Lahjojakaan ei anneta juuri muutoin kuin kultsille hemmottelumielessä. Mutta eräs pulska, antelias ja leppoisa hahmo on kaikille japanilaisille tuttu.

Kyseessä on ilmiselvä joulupukin esi-isä, tyyppi nimeltä Hotei. Isomasuinen ja onnellisen näköinen heppu on yksi seitsemästä onnen jumalasta ja esiintyy buddhalaisen munkin muodossa, mutta eittämättä joulu-ukkoa muistuttaen.

Hotei nimittäin kantaa mukanaan suurta säkkiä ja lahjoittaa säkin antimia, kuten onnellisuutta, namuja ja riisiä, myös köyhille. Lahjat Hotei tuo yleensä uutenavuotena.

Ho ho, Hotei!

Länsimaalainen joulu Tokiossa?

Joulumatka Tokioon ei ehkä sisällä kovin tuttuja kauden elementtejä, mutta yksi asia on varma: tunnelmallista on. Sen takaavat kaupunkiin levittäytyvät talvivalaistukset. Valaistuksia on tänä vuonna esimerkiksi Shinjukun eteläpuolella, Ebisussa, Odaiban tekosaarella, Ginzassa ja Roppongi Hillseillä.

Jotkut länsimaalaiset ravintolat tarjoavat joulun aikaan amerikkalaishenkistä kalkkunaillallista tai brittiperinneherkkuja. Kahviloissa saatetaan myydä pipareita, jotka eivät tosin maistu pipareilta. Starbuck’s tarjoaa perinteisiä joulujuomiaan.

Glögiä on hyvin hankala löytää tai tehdä, sillä oikeita mausteita ei ole juuri tarjolla. Ikea on monelle kaipaavalle pelastus hehkuviineineen ja piparilaatikoineen.

Jouluruokien itse kokkaamisesta tekee vaikeaa se, ettei monessa asunnossa ole uunia. Tokiossa pidempään asuneet suomalaiset usein hankkivat uunin, mutta osa turvautuu kikkakolmosiin: perunamuusia ja porkkanariisiä, kuumaa punkkua ja suklaakonvehteja.

Sekä tietenkin mansikoita!

HYVÄÄ JOULUA, MERII KURISUMASU!

© Siru Valleala

Lue lisää Japanin vuodenajoista:

Tokiossa on kaksi vuodenaikaa ylitse muiden

Tokiossa on kaksi vuodenaikaa ylitse muiden

Parhaat vinkit Tokion matkalle:

Tripsterin Tokio-opas

Tokio

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *