Tukholman kaupungintalo

Tukholman kaupungintalo (1923) tornissa kimaltelevine Tre Kronoreineen on aina ollut minulle tärkeä maamerkki. Näyttävän rakennuksen on suunnitellut Ragnar Österberg ja se edustaa kansallisromanttista rakennustyyliä. Ruosteenpunainen tiilirakennus koristeellisine saleineen ja holvikaarineen on todellinen valokuvaajan märkä uni.

Kaupungintalon puutarhassa voi vapaasti kävellä ja valokuavata ilman lupaa tai sisäänpääsymaksua. Pihalta avautuu upeat näkymät veden yli Riddarholmeniin ja Södermalmiin. Sisälle pääsee ainoastaan opastetuille kierroksille, tai vaihtoehtoisesti siellä voi tietysti mennä naimisiin. Kierroksella näkee sinisen salin (Blå hallen), Tukholman kaupunginvaltuuston istuntosalin sekä kultaisen salin (Gyllene salen). Salit ovat suuria ja koristeellisia.

Sininen sali on itseasiassa rakennuksen toinen sisäpiha, joka on katettu, eikä se ole nimestään huolimatta väriltään sininen. Arkkitehti ihastui niin syvästi punaiseen tiileen, että luopui suunnitelmastaan maalata sali merensiniseksi. Sinisessä salissa vietetään joulukuista Nobel-juhlaa. Nobel-illallisen jälkeen vieraat kiipeävät näyttävät portaat ylös Kultaiseen saliin, jossa tanssitaan Nobel-tanssiaiset. Kultaisen salin (kultaiset) mosaiikkikuviot esittelevät kaupungin historiaa ja symboloivat Tukholman asemaa maailmankartalla – ruotsalaisille Tukholma on tietysti maailman napa.

Hinnat

Hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Talviaikaan (marraskuusta maaliskuuhun) kierros maksaa aikuisille vaivaiset 90 kruunua ja nuorille (11–19-vuotiaat) 30 kruunua. Kesäaikaan (huhtikuusta lokakuuhun) hinnat nousevat 110 kruunuun aikuisille ja 50 kruunuun nuorille. Alle 11-vuotiaille sisäänpääsy on aina ilmainen. Lippuja ei voi hankkia etukäteen, vaan ne ostetaan paikan päältä lippupisteestä. Tarkat hinnat ja järjestettyjen kierrosten aikataulut löytyvät osoitteesta stockholm.se

Osoite: Hantverkargatan 1
Pysäkki: T-Centralen (metro) ja Stockholm City (juna)

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *