Tukholma – Taksit

Kun katsoo Tukholman taksiliikennettä, on vaikea uskoa saapuneensa länsieurooppalaiseen suurkaupunkiin. Vapautetut taksimarkkinat ovat tuoneet mukanaan villin lännen: kovan kilpailun ja moninaiset yrittäjät, jotka haluavat hyötyä tietämättömästä turistista. Syynää siis taksat etukäteen auton ikkunassa olevasta tarrasta, ja jos vain mahdollista, käytä hyvämaineista firmaa. Tukholmassa on ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että tuntee jonkun, joka on vieraillessaan päätynyt maksamaan kovan hinnan kyydistään. Vapaat markkinat tarkoittavat, että kyydistä saa veloittaa mitä tahansa, kunhan hinta on selkeästi esillä.

Seuraavien taksiyritysten kyytiin voi hypätä huoletta: Taksikurir, Taxi 020 ja Taxi Stockholm. Hinnat ovat suunnilleen 300–400 kruunua per 10 km, ja kaikilla firmoilla on noin 400–500 kruunun kiinteä tarjous lentokentältä keskustaan (tai päinvastoin). Monilla taxifirmoilla on myös älypuhelimeen ladattava sovellus, jolla voi tilata taksin ja seurata auton lähestymistä GPS:n avulla kartasta. Parasta on, että hinnan näkee etukäteen jo ennen tilaamista ja kuljettaja on sitoutunut sovelluksessa näkyvään kiinteään kruunumäärään. Jos sovellukseen liittää luottokortin ja kyydin maksaa etukäteen, hinnasta voi saada pienen alennuksen. Kuitti tulee kätevästi sähköpostiin, voilà!

Tukholmassa toimii myös Uber, mutta huomioithan, että hinnat voivat vaihdella dramaattisesti vuorokaudenajasta riippuen. Uber-kuskit toimivat vapailla markkinoilla ja saattavat heittää muutaman satasen lisää kilometrihintaan kun sadesää yllättää jalankulkijan. Tarkista siis aina hinta ennen kuin suostut Uber-kyytiin. Uberin voi tilata verkkosivuilta uber.se tai kätevästi älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella.

© Soile Vauhkonen
 

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *