Making of Tripsteri Tukholma -opas

Tulevan Tripsteri Tukholma -kirjaoppaan tekijä Soile Vauhkonen kertoo, millaista on ollut perehtyä Tukholmaan eli omaan kotikaupunkiin hieman uudenlaisesta, perinpohjaisesta näkökulmasta – ja millainen projekti matkaoppaan kirjoittaminen onkaan!

Avaan Lenovon kannen. Tänään tuntuu siltä, että on taas sanottavaa. Tai ainakin jaksan googlettaa. Olen kerännyt rohkeutta useamman päivän kirjan historiaosuuden aloittamiseen. En tiedä Ruotsin historiasta mitään. Mutta kyllä minä opin.

Olen kirjoittanut Tripsterille jo vuodesta 2015. En ollut ammattikirjoittaja liittyessäni matkajournalistien joukkoon. Sain ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä A:n! Mutta miksi lannistua pienistä. Koetekstini hyväksyttiin pienen viilauksen jälkeen ja matkani alkoi.

Keskityin tripsteri.fi-sivuston teksteissä rohkeasti niihin asioihin, joista eniten tiedän: ruokaan, kaupunkikulttuuriin ja ruotsalaisten hassutuksiin. Suhteeni Tripsteriin vahvistui vuosi vuodelta, kunnes syksyllä 2017 olin mukana perustamassa Tripsteri App Oy:ta ja julkaisimme ensimmäisen version Tripsteri Tukholma -äpistä. Sittemmin olen luonut kasoittain lisää sisältöä, kirjoittanut blogia ja jopa järjestänyt virtuaalikierroksia. Kirjoitustaitoni ja Tukholma-tuntemukseni ovat kasvaneet pikku hiljaa, kommellusten kautta ja Tripsterin rautaisten ammattilaisten avulla.

Vuonna 2021 olin valmis. Sain kirjasopimuksen ja olin pyörtyä!

Sergels torg Tukholman keskustassa. Kuva: Soile Vauhkonen
Sergels torg Tukholman keskustassa. Kuva: Soile Vauhkonen

Haparointia suurvalta-aikojen parissa – mutta puolet kirjasta jo valmiina!

Aloitin sisällysluettelon pohdiskelun keväällä yhdessä Tripsterin Paulan kanssa. Kävin testaamassa hotelleja ja uusia ravintoloita, kamera kulki mukanani kaikkialle ja palkkasin 15-vuotiaan lapsenvahtimme ottamaan kansikuvan. Kirja eteni. Siis kaikki muu paitsi teksti. Huonon omantunnon saattelemana kävin läpi kaikkea sitä mitä olin jo luonut, ja totesin, että materiaalia on itseasiassa jo aika paljon. Kaikki nämä vuodet ovat kartuttaneet varastoa. Helpotus! Kyllä tämä kirja valmistuisi!

Nyt kesälomalla olen kirjoittanut kirjasta melkein puolet. Word-dokumentti näyttää sotkuiselta, mutta sillä on rakenne ja sisältö karttuu joka päivä. Sanoisin jopa, että sisältö on laadukasta. Ruotsalainen perheeni keksii päivittäin hauskoja juttuja lisättäväksi. Viime viikolla kirjoitin Astrid Lindgrenistä ja siitä, kuinka hän kaatoi Ruotsin Sosiaalidemokraattien hallitusenemmistön. Eilen kirjoitin suuresta huvipuistoriidasta Djurgårdenilla ja siitä, kuinka senkin ratkaisi rakkaus. Tänään haparoin Ruotsin suurvalta-aikojen parissa. Tiesittekö, että Suomen menettäminen Venäjälle 1800-luvulla katkaisi Ruotsin kuninkaallisen absoluuttisen vallan ja Ruotsiin luotiin hallitus? Minä en!

Kirjassa on yli sata ravintolasuositusta, paljon vinkkejä perheille ja kulttuurinnälkäisille ja jonkin verran varovaista Ruotsi-fanitusta. Asun Tukholmassa, koska rakastan tätä kaupunkia. Ja näitä pöhköjä ruotsalaisia.

Kirjoittaminen on rankkaa mutta hauskaa. Pistän joka päivät Boset korviin pariksi tunniksi ja sukellan tutkimuksen ja tekstin pariin. Kirjan pitää sisältää muutakin kuin hauskoja tarinoita. Faktat on tarkistettava ja suositusten on kestettävä ajan hammas. Kirjan tulee täyttää tarkoituksensa osaavana ja ajalle herkkänä matkakumppanina. Kritiikkiäkin pitää kestää, sillä aina ei näe omaa nenää pidemmälle. Tiedän jo nyt, että tulen tästä putkesta ulos vähän viisaampana kuin olin sinne kontatessani. Rohkenen jopa sanoa, että tämä on yksi elämäni tärkeistä virstapylväistä.

Tripsteri Tukholma -opas valmistuu jouluksi, melko varmasti. Ja siitä tulee upea!

Vanhakaupunki on täynnä paikallisillekin tuntemattomia tarinoita. Kuva: Soile Vauhkonen
Vanhakaupunki on täynnä paikallisillekin tuntemattomia tarinoita. Kuva: Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *