Joulunaika Tukholmassa: juhlahumua ja omenadrinkkejä

Sahramipullia, talvisia cocktaileja, kirkkaita valoja ja tunnelmantäyteisiä joulutoreja – näistä on Tukholman joulu tehty. Suomalaiseen hillittyyn joulunaikaan verrattuna Ruotsin pääkaupungin tunnelma on hilpeä ja säkenöivä. On ilo seurata Tukholman jouluhabitusta, sillä suomalaisten länsinaapurit heittäytyvät vuoden kiistatta rakastetuimpaan juhlaan antaumuksella.

Kun Suomessa juodaan kaupan valmisglögiä ja vedetään tähtitorttu-överit, ruotsalaiset herkuttelevat sahramipullilla ja joulukolalla. Lucia-pullat eli Lussebullet ovat makeita, rusinoilla ja kanelilla maustettuja sahramileivoksia. Vaikka ne liittyvät olennaisesti Lucian päivään (13.12.), niitä saa kaupoista ja leipomoista jo marraskuun puolessavälissä. Apotekarnes Julmust puolestaan on kolaa muistuttava hiilihapollinen janojuoma. Sitä saa kaupoista yleensä vain joulun aikaan – sekä pääsiäisenä, jolloin sen nimi on Påskmust. Sisältö on sama.

Ulkoilmamuseo Skansenin joulumarkkinat ovat Ruotsin tunnetuimmat. Siellä maistellaan perinteisiä jouluherkkuja, kuunnellaan satuja ja tanssitaan kuusen ympärillä jouluorkesterin tahtiin. Markkinoilla myydään kaikkea jouluun liittyvää käsitöistä piparkakkuihin, Lucia-pulliin, glögiin, kotitekoiseen suklaaseen, sinappiin, marmeladiin ja muihin artesaaniherkkuihin. Markkinat ovat avoinna viikonloppuisin ensimmäisestä adventista eteenpäin jouluun asti. Muita kuuluisia joulumarkkinoita Tukholmassa ovat Stortorgetin joulumarkkinat vanhassa kaupungissa sekä Kungsträdgårdenin joulutori.

Joulumarkkinoiden lisäksi lahjaostoksille suunnataan Tukholman monille koristeellisille ostoskaduille (mm. Biblioteksgatan ja Götgatan), sekä tavarataloihin ja ostoskeskuksiin. Pohjoismaiden suurin ostoskeskus Mall of Scandinavia on vain seitsemän minuutin junamatkan päässä Tukholman keskustasta. Tukholman keskustan tavaratalot NK, Åhlens ja Illums Bolighus tarjoavat kattavan valikoiman ruotsalaisia (ja tanskalaisia) vaatemerkkejä, sisustustarvikkeita ja kosmetiikkaa. Tavaratalo NK tunnetaan myös vuosi vuodelta prameammasta jouluikkunastaan, jonka somistuksen parissa työskentelee yli kolmekymmentä suunnittelijaa. Perinne on yhtä vanha kuin itse tavaratalo (1902). Tukholman keskustan kirkas valomeri on näkemisen arvoinen vaikka ei olisikaan aikeissa ostaa mitään. Itse suuntaan lahjaostoksille Designtorgettiin (liikkeitä on ympäri Tukholmaa) ja Tukholman museoiden lahjatavarakauppoihin. Niistä löytyy muun muassa paikallisten taiteilijoiden koruja, kirjoja ja kauniita julisteita. Museokaupoista Fotografiska on minulle mieluisin.

Joulunaikaan maistuvat myös talviset cocktailit. Parhaat teemajuomat tarjoaa legendaarinen apteekki-ravintola Pharmarium vanhassa kaupungissa Stortorgetin laidalla. Vanha apteekki on muutettu persoonalliseksi baariksi ja ravintolaksi, joka tuntuu ja tuoksuu vanhalta yrttikaupalta. Kauden drinkki Apple & Smoke on tehty talviomenista ja maustettu sitruunaruoholla, savuesanssilla, kanelilla ja vaniljatangoilla. Oma suosikkini on Treehouse, johon on sekoitettu Martinia, inkivääriolutta ja mustikoita sekä Pharmariumin omaa kuusenhavuista, heinästä ja angelicasta tehtyä makusiirappia. Jos ei osaa päättää, kumman ottaa, niin voi ruotsalaisen joulun kunniaksi tilata molemmat. Skål!

©Soile Vauhkonen

Tunnelmallisimmat hotellit Tukholmassa

Edullinen Lilla Rådmannen on vain kivenheiton päässä Tukholman keskustan ostoskaduista. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

The Winery Hotel on täydellinen kohde jouluiselle minilomalle (lahjaidea!). Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

Ett Hem on kiistatta kaupungin puhutuin hotelli, joka tarjoaa rentoa ja kodinomaista luksusta. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *