Zürichin puistot

Kuumina kesäpäivinä zürichiläiset hakeutuvat rannoille tai puiden varjoon puistoihin. Myös keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää, otetaan mukaan viltti ja evästä ja etsitään sopiva kohta, missä nauttia kauniista päivästä.

Kasvitieteelliset puutarhat

Zürichissä on kaksi kasvitieteellistä puutarhaa, toinen pieni ja vanha, uusi suurempi ja vähän sivummassa keskikaupungilta, Seefeldin kaupunginosassa. Jälkimmäinen on Zürichin yliopistolle kuuluva ja sen alueella kasvaa 7000 eri lajia kasveja. Puistomaisella alueella kukkii aina jotain kasveja ja jos ei ulkona, niin sen kolmessa trooppisessa puolipallomaisessa kasvihuoneessa. Sisällä kasvaa mm. banaani, kaakao ja kaktukset. Lammikossa on samaan ympäristöön kuuluvia kaloja ja ympäristöä voi kiivetä katsomaan myös puun latvan korkeudelle rakennetulta parvekkeelta.

Puistoalue on myös suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Laaksomainen keskiosa takaa, ettei kaupungin liikenteen ääni kuulu ja tänne tullaan syömään lounasta, joogaamaan, istumaan kirjan kanssa varjoon tai vain ihailemaan pienen lammen eläimistöä, kaloja ja sammakoita.

Vanha kasvitieteellinen puisto on peräisin 1800-luvun lopulta ja toimii nykyisin pienenä kiireettömänä keitaana kaupungin keskellä. Puiston palmutalossa järjestetään kesäisin konsertteja ja tapahtumia.

Kasvitieteellinen puutarha kasvihuoneet © Liisa Helve Sibaja

Zürichhorn ja China Garten

Zürichhorniin kannattaa tulla jalan Bellevuelta järven sivua pitkin. Aurinkoisina päivinä promenadi on kansoitettu, mutta aina joukkoon mahtuu. Puistoalueen sivussa on muutama museo ja ravintola, mutta kahvintarpeessa kannattaa mennä muualle tai ottaa eväät. Pientä välipalaa, sesongista riippuen jäätelöä, kastanjoita tai hodareita saattaa matkalta saada.

Niemen kärjessä on ruohikkoalueita, joissa pelata pelejä tai vain loikoilla. Samoilla seuduin on myös lasten leikkikenttä. Rannasta voi mistä tahansa mennä uimaan, mutta kasinon vieressä on myös Tiefenbrunnenin rantauimala palveluineen. Niemeen sijoittuu myös China Garten, kiinalainen puisto, jonka Zürich on saanut lahjaksi kiinalaiselta ystävyyskaupungilta, Kunmingilta. Puisto on talvella kiinni.

Jos jalka painaa kävelyn jälkeen, pääsee takaisin keskustaan vaikkapa laivalla tai jos haluat muutamaa pysäkkiä pitemmän matkan, voit hypätä saman reitin laivaan, mutta joka kiertää kellon suuntaan. Näin pääset pienelle risteilylle ja näet rantatonttien hulppeita villoja pihoineen.

Zürichhorn näkymä Alpeille © Liisa Helve Sibaja

Rieterpark ja Belvoirpark

Nämä kaksi historiallista puistoaluetta ovat lähekkäin Zürichinjärven vasemmalla puolella, Engen kaupunginosassa. Zürichin suurimmassa puistosta, Rieterparkista, löytyy myös Rietbergin museo, Euroopan ulkopuolisen taiteen ja muotoilun museo. Siihen kuuluu historiallisia villoja sekä moderni maanalainen näyttelytila. Puisto peräisin 1800-luvun puolivälistä. Yhdessä villoista asui aikanaan myös säveltäjä Richard Wagner. Nykyisin puistossa järjestetään kesäisin klassisen musiikin konsertteja ja teatteriesityksiä.

Belvoirparkin villassa toimii hotelli- ja ravintolakoulun ravintola. Belvoir on yksi Zürichin vanhimmista maisemapuistoista. Kurjenmiekkoja tullaan kesällä ihailemaan kauempaakin. Puistossa on myös lampia, pergola ja vanhoja puita.

Rieterpark © Liisa Helve Sibaja

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *