Päiväretkiä Zürichistä

Sveitsi on retkien luvattu maa ja Zürichistä pääsee hyvinkin nopeasti vuorille ja lähikaupunkeihin tai yhdistettynä kaupunki-järvi-vuori -reissulle.

Bern

Päiväretkellä Bernissä käydään katsomassa Unescon maailmanperintölistoilla olevaa vanhaakaupunkia. Reissu tehdään pienryhmässä ja matka taittuu pienessä luksusbussissa. Alppimaisemien lisäksi retkeen sisältyy paikallisten keksien maistelua sekä emmental-juustolassa vierailu makupaloineen.

Osta liput retkelle ennakkoon.

Luzern

  • Titlis-vuori ja Luzern: retkellä pääsee kiertelemään vanhaankaupunkiin itsenäisesti, sen jälkeen siirrytään Engelbergin kylään, josta noustaan Titlis-vuorelle pyörivällä kabiinilla. Ylhäällä on huikeiden Alppi-maisemien lisäksi talvella laskettelumahdollisuus. Osta liput retkelle ennakkoon.
  • Rigi-vuori ja Luzern: Rigille tehdään myös talvella retkiä. Vuorelle pääsee junalla tai kabiinilla ja sen huipulta avautuvat maisemat vuoristoon sekä Vierwaldstätter-järvelle. Talvisten maisemien jälkeen siirrytään sisävesilaivalla Luzerniin, missä käydään tutustumassa vanhaankaupunkiin. Osta liput retkelle ennakkoon.

Retken kesäversiossa on vuorella mahdollisuus pieneen patikointiin ja Luzerniin matkustetaan höyrylaivalla.

Titlis © Liisa Helve Sibaja
  • Luzern ja Engelberg: retki kattaa käynnin Luzernissa ja sen vanhassakaupungissa sekä vierailun Engelbergin kylässä, Titlis-vuoren kupeessa. Matkalla pysähdytään juustolaan ja Barokki-tyyliseen luostariin. Osta liput retkelle ennakkoon.
  • Luzern ja Stanserhorn-vuori: Kaupunkikierroksen jälkeen noustaan vuorelle historiallisella, puisella vaunulla. Stanserhornin huipulle matkataan tukka hulmuten cabrio-kabiinilla. Ylhäällä on mahdollisuus syödä pyörivässä ravintolassa, mutta se menee omaan piikkiin. Osta liput retkelle ennakkoon.
  • Pilatus-vuori: Luzernin profiiliin kuuluu sahalaitainen Pilatus-vuori. Vuorelle noustaan yhdeltä puolen kabiinilla ja alas tullaan toiselta puolen hammasratasjunalla, jota on myös mainostettu Euroopan jyrkimmäksi rautatieksi. Vuorella on mahdollisuus nousta huipulle. Maisemista ei ole pulaa: vuoristoa, järviä ja Luzern avautuvat Pilatukselta. Kesäretkeen sisältyy myös pieni risteily Luzerniin. Osta liput retkelle ennakkoon.
Luzern vanhakaupunki © Liisa Helve Sibaja

Jungfraujoch ja Bernin ylänköalue

  • Jungfraujoch: Zürichistä ajetaan Bernin ylänköalueen läpi, pysähtyen Interlakenin kaupungissa, vihreänä kimmeltävien Thun- ja Brienzerjärvien välissä. Matka vie upealle Jungfraujochin vuoristoalueelle, jonne noustaan Grindlewaldin kylästä hammasratasjunalla. Ylhäällä on lumisten olosuhteiden lisäksi jääpalatsi sekä Sphinx-observatorio. Osta liput retkelle ennakkoon.
  • Kleine Scheidegg ja Jungfraujoch: Noin puolivälissä Jungfraujochille on Kleine Scheidegg ja vaikka vuori on nimensä puolesta pieni, eivät maisemat ole jää missään tapauksessa vähäisiksi. Hammasratasjuna vie asemalle, josta voi vapaasti tutkia paikkoja. Täällä on Sveitsin hulppea vuorikolmikko: Eiger, Mönch ja Jungfrau. Alkukesästä Alppikukkien kukinta-aikaan värit ovat upeat. Osta liput retkelle ennakkoon.

Sveitsin Alpit Zürichistä käsin

Koko päivän retkellä tehdään pienryhmässä, mikä mahdollistaa pääsyn paikkoihin, joihin suuret bussit eivät välttämättä aja. Bernin ylängölle noustaan Brünig solatietä. Retkellä päästään käymään Aare-kuilussa joka vie aina 200 m syvyyteen ja Rhône-jäätikön sinisessä jäätunnelissa. Grimsel-solatiellä avautuvat panoraamamaisemat Toten-alppijärvelle. Vuoristossa pysähdytään Gotthard-massiiville sekä Schöllenen-kuilulle.

Osta liput retkelle ennakkoon.

Reininputoukset ja Stein am Rhein

Puolen päivän matka vie kohti Saksan rajaa, Euroopan suurimman putouksen luo. Jos kostea venereissu kiinnostaa, pääsee putouksen keskellä olevalle saarekkeelle venekyydillä. Reininputouksilta ajetaan viiniviljelysten ohi saman joen varrella olevaan pieneen pittoreskiin ja koristeelliseen Stein am Rheinin kaupunkiin. Muraalein koristellut keskiaikaiset talot ovat vanhankaupungin ylpeyden aihe.

Osta liput retkelle ennakkoon.

Retkiä on myös pelkästään Reininputoukselle.

Juustoa, suklaata ja vuoria Appenzellissä

Tällä retkellä mennään Appenzelliin ja tutustutaan maisemien lisäksi paikallisiin makuihin, juustoihin ja suklaaseen. Juustolan lisäksi käydään suklaa-outletissä ja noustaan Hoher Kasten -vuorelle, josta näkee aina Reinin laaksoon asti.

Osta liput retkelle ennakkoon.

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *