Zürichin julkinen liikenne

Zürich on pieni, ahdas kaupunki ja autottoman paratiisi. Julkinen liikenne toimii useimmiten aikataulussa ja yhteydet ovat kaupunkiseudulla erittäin hyvät. Kaupungin sisäisen liikenteen aikatauluja voi hakea osoitteesta zvv.ch.

Junista, raitiovaunuista tai busseista ei voi ostaa lippuja, vaan se on lunastettava etukäteen.

Päivälippu (juna raitiovaunu bussi laiva ja mahdollisesti köysirata) tai useamman kerran leimattava kortti, kannattaa ostaa pääasemalta tai Stadelhofenin juna-asemalta. Automaatit saattavat aiheuttaa turhautuneen turistin syndrooman. Zurich Cardin (joko 24 tai 72 h lippu, sisältää julkisen liikenteen, alennuksia museoihin, ravintoloissa ja liikkeissä) sekä Swiss Travel Passin (sama idea kuin edellinen, mutta 3/4/8/14 päivän lippu) hintaan kuuluu myös julkinen liikenne.

Juna

Junalla pääsee nopeimmin lentokentältä Zürichiin. Keskelle kaupunkia päätyy valitsemalla junan, joka pysähtyy HB:lla eli Hauptbahnhofilla, keskusasemalla. Junalla pääsee nopeasti myös kaupungin laidalta toiselle ja myös lähiseudulle retkille, vaikkapa kaupungin kotivuorelle Uetlibergille. Ruuhka-aikoihin, aamulla kahdeksan tienoilla ja iltaisin kuuden jälkeen, vaunut ovat tupaten täynnä. Junissa ykkösluokassa on enemmän tilaa, leveämmät penkit, mutta lippu kalliimpi. Kaukoliikenteen junien aikataulut löytyvät osoitteesta www.sbb.ch

Zürich keskusasema © Liisa Helve Sibaja

Raitiovaunu

Raitiovaunut pysähtyvät Zürichissä 300 metrin välein ja ovat hidasta matkantekoa, mutta loistava matkustustapa väsyneelle turistille. Toisinaan liikenteessä on myös sesonkivaunuja, kuten syksyllä kaupunkikuvaan ilmestyvä fondue-raitiovaunu.

Zürich raitiovaunut © Liisa Helve Sibaja

Bussi

Bussit kulkevat keskustan lisäksi niille kaupungin ulkopuolisille alueille, minne muilla julkisilla välineillä ei pääse. Busseja on perinteisiä ja johdinautoja.

Laiva

Jos käytössäsi ei ole mitään muuta julkisen liikenteen lippua, Swiss Travel Passia tai Zurich Cardia, voit lunastaa pelkkää laivamatkaa varten lipun Bürkliplatzin laiturin luona sijaitsevasta lipputoimistosta. Laivamatkoja on kaksi, lyhyt kiertoajelu (1,5h) ja pitkä kiertoajelu (3h). Risteilyllä voit jäädä pois missä vain ja jatkaa vaikkapa suklaatehtaan myymälässä käynnin jälkeen jälleen matkaa.

Risteilyjä on myös Limmat-joelta lähtien sekä aina toiseen päähän järveä, Rapperswilin kaupunkiin asti.

Kesällä (touko-syyskuu) vuoroja lähtee useampi tunnissa, talvella muutama päivässä.

Lentokentältä keskustaan

Junalla pääsee nopeimmin, noin kymmenessä minuutissa, lentokentältä Zürichiin. Keskelle kaupunkia päätyy valitsemalla junan, joka pysähtyy HB:lla eli Hauptbahnhofilla, pääasemalla. Junia kulkee 5-10 minuutin väliajoin, niin pitkänmatkan kuin paikallisjunia.

Voit ostaa lipun lippuluukulta tai automaatista. Matka kentältä Zürichin pääasemalle maksaa vajaat 7 frangia ja lastenlippu n. 3,50. Jos lunastat Zürich Cardin jo kentältä, se kattaa myös kulut asemalle.

Zürich juna lentokentälle © Liisa Helve Sibaja

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *