Lasten kanssa Zürichissä

Zürichissä leikkikentät saattavat olla vähän piilossa, mutta keskustastakin löytyy useita. Kesällä rantauimaloista löytyy myös tekemistä ja lotrauspaikkoja pienemmillekin. Eläintarha, museot ja luontopolut käyvät myös koko perheelle.

Sveitsiläisperheet käyvät yhdessä ravintoloissa, eikä suurimmassa osassa ole lapsille mitään sen erikoisempaa puuhaa kuin ehkä värikynät ja paperia. Poikkeuksiakin löytyy. Lasten ruokalistat ovat useimmiten ranskalaisia, spagettia tai nugetteja. Aikuisten annoksesta voi silti pyytää pienemmän tai jakaa kahdelle lapselle.

Vinkkejä päiväohjelmaksi

Puistot

Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet © Liisa Helve Sibaja

Wipkingenin leikkipuisto, Zürichhornin puisto leikkikenttineen, kesällä järven reunalla puistomaiset maksulliset uimala-alueet (Mythenquain hiekkaranta, Tiefenbrunnen), Rieterpark, jonka museosta, Museum Rietbergistä, voi tilata mukaan piknik-korillisen. Myös kasvitieteellinen puutarha on mukava levähdyspaikka nurmikkoalueineen ja trooppisine kasvihuoneineen.

 • Wipkingenin leikkipuisto: Breitensteinstrasse 19A
 • Zürichhornin leikkipuisto Blatterwiese: Bellerivestrasse 138
 • Rieterpark: Gablerstrasse 15
 • Kasvitieteellinen puutarha, Botanischer Garten: Zollikerstrasse 107

Luontoretket

Uetliberg-©-Liisa-Helve-Sibaja.jpg
Uetliberg © Liisa Helve-Sibaja

Zürichin kotivuorelle Uetlibergille nouseva punainen juna vie suoraan leikkikentän viereen. Vuorelle on valmiita retkiä tai näköalatasanteelle voi kivuta itsekseen ja jatkaa siitä eteenpäin. Harjanteella voi bongata aurinkokunnan planeetat kokojärjestyksessä ja muutaman tunin matkalla Felseneggiin on myös muutama ravintola sekä pyhäpäivisin avoinna oleva Teehüsli Falletsche, jonne poikkeaminen kannattaa, sillä hulppeiden maisemien lisäksi alppimökki on viehättävä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Alas pääsee ravintolan läheltä Felseneggistä kabiinilla.

Kaupungin keskustasta lähtee joen varsia pitkin ja metsiin oranssein kyltein merkittyjä reittejä, joiden varrella pieniä putouksia, voi kasailla kivitorneja, pulahtaa virkistäytymään ja metsässä on myös nuotiopaikkoja. Varjoisia ja miellyttäviä vaihtoehtoja kesähelteellä.

Transa

Sadekelillä yksi luontomatkailijaa kiinnostava paikka on Europaalleen ulkoilu- ja matkailutarvikeliike Transa. Lapset voivat kokeilla seinäkiipeilyä ja ja tutkia lehdenkuljettajamuurahaisia tai selailla lukemistoa kirjanurkkauksessa.

Museot

Fifa museo © Zurich Tourismus

Museoissa on usein lapsille näyttelyihin liittyvää tekemistä. Jalkapallofaneille on Fifa-museo, Tram Museum, raitiovaunumuseo vanhoista kulkuvälineistä innostuville, Zoologisches Museum, Zürichin yliopiston eläintieteellinen museo on jännittävä kaikenikäisille ja Zürichistä löytyy myös Nonam, pohjoisamerikan alkuperäiskansojen museo. Yli neljävuotiaille käy myös keskustan hauska Wow-Museum, illuusioilla, perspektiiveillä ja valoilla leikkivä museo, missä mikään ei ole kuten luulisit!

 • Fifa-museo: Seestrasse 27
 • Zürich Tram Museum: Forchstrasse 260
 • Zoologisches Museum: Karl-Schmid-Strasse 4
 • Nonam: Seefeldstrasse 317
 • Wow-Museum: Werdmühlestrasse 10 (Osta liput etukäteen netistä!)

Retket

Pieni risteily Zürichinjärvellä © Liisa Helve Sibaja

Laiva-ajelulle Zürichinjärvellä voi lähteä omatoimisesti tai se sisältyy myös moniin kiertoretkiin. Zurich Card sisältää ns. pienen kierroksen. Lindtin tehtaanmyymälästä voi käydä hakemassa suklaisia herkkuja; tämäkin on yksi kiertoajeluiden kohteista.

Päivän retki Zürichin lähellä olevaan Swiss Science Center Technoramaan Winterthurissa sopii myös alle kouluikäisille. Tiedemuseossa tekemistä ja ihmettelemistä riittää kaikenikäisille.

 • Missä: Technoramastrasse 1, Winterthur

Seikkailumaatila Juckerfarm on poutasään kohde. Junalla kannattaa mennä Zürichin Pfäffikoniin, josta on lyhyt kävely kaunista Pfäffiker-järven sivua Seegräbenin kukkulalle, josta on näkymät Alpeille. Syksyisin tilalla on upea kurpitsanäyttely ja kurpitsoista on joka vuosi rakennettu erilaisia hahmoja. Noutopöydissä on muiden ruokien lisäksi tarjolla luonnollisesti kurpitsaisia herkkuja, keittoa ja makkaroita. Kakkuvalikoima on runsas. Lapsille ulkosalla iso leikkikenttä, kurpitsan kaiverrusta ja heinälabyrintti.

 • Missä: Dorfstrasse 23, Seegräben
Juckerfarm seikkailumaatila © Liisa Helve Sibaja

Lapsiystävälliset kahvilat ja ravintolat

Vegaanikahvila Sprössling (kirjoja, syöttötuoli), Kahvila Kafi für dich (pieni leikkinurkka). Kasvisravintola Tibits (pieni leikkinurkka), amerikkalaistyyppinen ravintola Fork &Bottle, joka hankkii ruoka-aineksensa lähitiloilta (oma leikkihuone pienille lapsille, leikkipaikka ulkona ). Italialaiset ravintolat ylipäätään: Luigiassa on pöytäjalkapallo ja lapsille elokuvanurkkaus ja oma ruokalista. Da Michelangelossa samaten ruokalista perheen pienimmille, piirustusvälineitä ja syöttötuoleja. Ja vaikka Sonnenberg on pikemminkin fiini ravintola, myös jälkikasvu on otettu huomioon. Lapsille on oma listansa, jolta löytyvät kananugetit ja burgerit, mutta myös keittoa, salaattia, vihannestikkuja, lämmin kasvisannos kastikkeella tai myös mahdollisuus syödä vanhempien lautaselta veloituksetta.

Missä:

 • Sprössling Gnädinger: Hotzerstrasse 65
 • Kafi für dich: Stauffacherstrasse 141
 • Tibits: Seefeldstrasse 2, Falkenstrasse 12
 • Fork & Bottle: Allmendstrasse 20
 • Luigia: Talstrasse 61
 • Da Michelangelo: Gertrudstrasse 37
 • Sonnenberg: Hitzigweg 15

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *