Ruokaa eri maista – Zürich

Kun juusto alkaa tökkiä, on aika vaihtaa sveitsiläisestä ruuasta johonkin kansainvälisempään. Moni maa tai ainakin maanosa on Zürichin gastrokulttuurissa edustettuna, näkyvimmin italialaiset ja aasialaiset ravintolat.

Bridge Zurich

Europaalleella sijaitseva urbaani tapaamispaikka on sekoitus toria, kauppaa ja ravintolaa. Sen tiloissa on vaihtuva pop-up ravintola, japanilainen Tokyo Express (sushi, gyoza, ramen, donburi), Flour & Water (artesaanipizzaa), Markt-Grill (pita, bowls, grillattuja herkkuja), Bottega (italailainen aperopaikka), pari baaria ja Bistro, jossa vaihtuvat maut muutaman kuukauden välein.

Restaurant Markthalle

Markthallessa suositaan mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa ja sesonkituotteita. Ruokalistalla on vaikutteita on Välimeren keittiöstä. Päivällä yksinkertaisia annoksia. Kasvissyöjälle vähemmän vaihtoehtoja. Meren antimista tai riistasta kiinnostuneille sen sijaan oikea paikka.

Missä: Limmatstrasse 231

Les Halles

Zürich Westin -alueella, Hardbrücken aseman lähellä oleva Les Halles on nähtävyys jo sinänsä. Sisustus on kirjava, jotain baarin ja brasserien väliltä. Tänne tullaan syömään sinisimpukoita ja ranskalaisia; vaihtoehtona päivän annos, pihvi tai salaatti. Lista on lyhyt, mutta panostaa tuoreuteen ja luomuun. Erikoisuutena samassa yhteydessä myytävät ranskalaiset elintarvikkeet.

Missä: Pfingstweidstrasse 6

Ristorante Italia

Italialaista ruokaa äitien ohjeiden mukaan, Cucina della Mamma. Tuottajat tunnetaan henkilökohtaisesti ja liha sekä kala ovat lähiseudulta. Keittiössä käytetään sesonkivihanneksia ja ruokalista vaihtelee sen mukaisesti. Pizzaa ei ravintolassa tarjoilla, sen sijaan pastaa, risottoa, lammasta, nautaa, artisokkaa, marinoituja sardelleja ja sisälmyksiä pekonin kera.

Missä: Zeughausstrasse 61

Miracle

Monen mielestä Miraclessa on kaupungin parhaat pizzat. Seefeldin kaupunginosan ravintola on hyvin pieni ja sinne on turha yrittää perjantaina extempore. Pizza-lista on aineksiltaan perinteinen. Menusta löytyy myös itsetehtyä pastaa sekä risottoa sekä gnoccheja ja lisäksi liha- ja kalaruokia. Suosiosta kertonee se, että ravintolalla on varaa olla kiinni lauantaisin.

Missä: Fröhlichstrasse 37

Trattoria Blumenau

Tiefenbrunnenin aseman sivussa on kaksi italialaista ravintolaa, joihin poikkeaminen keskikaupungilta kannattaa. Blumenau on napolilaisten hyvissä käsissä ja se maistuu ruuassa. Pasta on itsetehtyä ja annokset kauniita, jokaiselle syöjälle jotain. Ravintola on pieni ja tännekin on tehtävä pöytävaraus.

Missä: Seefeldstrasse 269

Trattoria-Blumenau-©-Liisa-Helve-Sibaja
Trattoria-Blumenau-©-Liisa-Helve-Sibaja

La Zagra

Jos napolilainen ei iske, niin aivan Trattoria Blumenaun vieressä on tarjolla sisilialaista ruokaa. Molemmissa ravintoloissa on paikkoja myös ulkosalla. Gault Millau -ravintola on ylistetty ja pidetty, siksi myös tänne on ehdottomasti varattava pöytä.

Missä: Seefeldstrasse 273

Ristorante Ornellaia

Ornellaia löytyy Zürchin parhaiden ravintoloiden listoilta, eikä ole todellakaan mikään pizzeria, vaan pikemminkin gourmet´ta. Listalla on moderneiksi muokattuja toskanalaisia ruokia. Tarjolla on italialaiseen tyyliin alkuruoka, pasta, liha tai kala ja lisukkeet. Hinnat ovat zürichiläisittäinkin korkeat.

Missä: St. Annagasse 2

Ambrosi

Viaduktin sillan kaarien katveessa on pieniä putiikkeja ja myös ruokapaikkoja useampaan makuun. Ambrosista löytyy italialaistyyppistä syötävää, pikkupizzoja, omaa pastaa, sunnuntaibrunsseja ja kahvileipää. Rento paikka, jonne voi tulla pienen syötävän perässä tai levähtämään kaupunkikierroksella.

Missä: Viaduktstrasse 37

Restaurant Ambrosi © Liisa Helve Sibaja
Restaurant Ambrosi © Liisa Helve Sibaja

Bodega Española

Kulttipaikan maineessa olevassa katalonialaisessa viiniravintolassa vanhassakaupungissa käy väkeä laidasta laitaan. Sen edustalla istutaan varjoisalla kujalla kesäiltoina tapasten ja juomien äärellä. Katutason tapasbaarin yläpuolella Sala Morisca on ahdas ja lähes aina täynnä, mutta jos kaipaa etanoita, mereneläviä tai kalaa, täältä niitä saa.

Missä: Münstergasse 15

Bodega Española © Liisa Helve Sibaja

Kosmos

Moderni, ranskalaisvaikutteinen, mutta kansainvälinen ruokalista. Aamupalaa, pientä syötävää humuksesta alppijuustoon ja savuloheen. Varsinaisella listalla flammkucheneita, tartar-pihviä, fish and chips, burgereita ja vegaanisia ruokia.

Missä: Lagerstrasse 104

Le Cèdre

Ensimmäinen Le Cèdre on Badenerstrassella, mutta Bellevuen lähellä oleva Schiffländen ravintola on kovassa suosiossa ja vallannut lisää tilaa samasta rakennuksesta. Libanonilainen ravintola on kaupungissa rakastettu. Tuoreet aineet ja valtava runsaus ovat ravintolan tunnusmerkit. Pitkä lista mezzeä, liharuokia hiiligrillistä, äidin munakoisoreseptejä, kalaa, jälkiruuaksi hedelmiä, baklavaa ja mhalabiétä.

Missä:

  • Badenerstrasse 78
  • Nüschelerstrasse 31
  • Schifflände 5

Miss Miu

Korealainen ruoka on nousussa myös Zürichissä. Eurooppalleen Miss Miu tarjoaa retrohenkisessä ravintolassa mm. kimchiä, bibimbabia, fried chicken ja bulgogia. Miss Miun ruoka on lähituotantoa, ilmastoystävällistä ateriat valmistetaan mahdollisimman ekologisesti energiaa säästäen. CO2 päästöjä voi kompensoida mm. noutoruoan maksun yhteydessä.

Lily´s

Aasialaistyyppistä maistuvaa ruokaa Langstrassella, zürichiläisittäin edullisilla hinnoilla. Sisään pääsee jonottamalla ja pitkät pöydät jaetaan muiden ruokailijoiden kanssa. Suosituimpia ovat Lily´s:in curryt. Jälkiruokakahville on mentävä toisaalle, Lily´s tarjoilee vain teetä.

Missä: Langstrasse 197

Saigon

Perheen luotsaama ravintola, jossa ei käytetä lisäaineita tai maunvahvisteita ja kaikki tehdään itse alusta loppuun. Tarjolla on vientamilaisia makuja, kuten kevätrullia, rapeaa ankkaa, paistettuja nuudeleita ja papaijasalaattia. Varsinkin Pho-nuudelikeitot ovat pidettyjä. Ruokalistassa on myös gluteenittomia ja vegaanisia ruokia. Perheellä on myös kaksi muuta ravintolaa. Take a way ja lounaspaikka Petit Saigon ja Chez Nan, joka on Saigonia sivummassa kaupungilta, mutta myös ravintolana rauhallisempi.

Missä:

  • Saigon:
  • Petit Saigon: Birmensdorferstrasse 126
  • Chez Nan: Uetlibergstrasse 22

Sala of Tokyo

Bahnhofstrassen lähellä oleva laadukas, Michelin-tähtiä kerännyt Sveitsin vanhin japanilainen ravintola, jonne ei kannata mennä kiireessä – ja jos, niin siitä kannattaa mainita. Hot pot -ruokia, robata-grillistä kalaa, mereneläviä ja lihaa, sushia, bento-boxeja tai tempuraa.

Missä: Schützengasse 5

Yume Ramen

Nimensä mukaisesti Yume on ramen-ravintola eli tarjolla on japanilaisia nuudeliruokia. Yumessa kaikki tehdään paikanpäällä, nuudeleita ja liemiä myöten. Ainekset ovat sveitsiläisiä, myös nuudeleihin käytetyt jauhot. Ramenin lisäksi on bentoja, japanilaiseen izakaya-baarikulttuuriin kulttuuriin kuuluvia tapas-tyylisiä annoksia sekä donburi kulhoruokia, riisiä lisukkeilla. Jälkiruuaksi listalta löytyy vaikkapa mochi-riisikakkuja.

Missä: Reitergasse 6

Misoga

Korealaiset ravintolat ovat vasta viime aikoina alkaneet saapua Zürichiin, eikä aivan keskustassa ole vielä ainuttakaan. Misogaan Hegibachplatzille pääsee vartissa raitiovaunulla. Tyylikkäässä paikassa saa perinteisiä korealaisia ruokia, merenelävä pannukakkuja, bulgogia ja bibimbapia, riisiruokaa lisukkeilla, kimchiä, hapatettua kaalia unohtamatta. Kesällä on tarjolla korealaista grilliruokaa ulkosalla.

Missä: Drahtzugstrasse 5

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *