Zürichin nähtävyydet

Vanhakaupunki on tietenkin nähtävyyksien ykkönen, kaupungin sielu. Kaupungin maamerkkejä ovat Bahnhofstrassen kauppakadun, Zürichin Oopperan, sen edustalla olevan aukion, Sechseläutenplatzin lisäksi modernia Zürichiä edustava tornitalo Prime Tower ja sen lähellä Viadukt-katu.

Vanhankaupungin kanssa ensimmäisestä sijasta kilpailee myös järvi. Vesi on tärkeä elementti kaupunkilaisille. Varsinkin kesällä ja muinakin vuodenaikoina, auringon paistaessa, on rannoilla ja puistoissa aina väkeä kävelemässä, istuskelemassa tai syömässä eväitä. Kapealla järvellä on vilkas liikenne, ees taas lipuu laivoja, yksityisveneilijöitä ja poutasäästä nauttivia polkuveneissä.

Kun kaupunki on tallattu ristiin rastiin, puistot ja arkkitehtuuri nähty, voi lounaan nauttia vaikka pienellä risteilyllä, nauttia aperiivista joen läheisyydessä tai käydä mineraalikylpylän katolta katsomassa maisemia altaasta käsin. Lauantait ovat toripäiviä, silloin on myös ulkokirpputoreja, sesongista riippuen. Luontoon pääsee myös nopeasti, lähivuorelle Uetlibergille voi joko kiivetä jalan, matkustaa junalla tai kuplahissillä. Näköaloja voi katsella myös kaupungin keskustassa, joko kirkon tornista tai terasseilta.

Kirkot

Maamerkeistä vanhimpia ovat Zürichin kirkot, joita keskustassa on useita. Ainakin Grossmünsterin toiseen avoinna olevaan torniin kannattaa kivuta, sillä kaupunkikuva on sieltä käsin hyvinkin erilainen. Alla näkyy vihertävä Limmat-joki sekä monta sataa vuotta vanhojen talojen kattoparvekkeet, kirkkaalla säällä tietysti Alpitkin. Jos taide kiinnostaa, kannattaa visiitti Fraumünster-kirkkoon. Aristokraattisten naisten luostarin paikalle rakennetun kirkon värikkäät ikkunamaalaukset ovat Chagallin suunnittelemia. Sisäänpääsystä velotetaan nykyisin pieni summa turistiryntäyksen vuoksi. Kivenheiton päässä St. Peterskirchen kellotaulua käydään katsomassa sen koon vuoksi, siellä se on Euroopan suurin.

Museot

Haus Konstruktiv © Liisa Helve Sibaja

Kunsthaus Zürich

Museoita kaupungissa on enemmän kuin päiviä kuukaudessa ja kannattaakin katsoa etukäteen, mitä näyttelyitä on tarjolla. Varma kohde on aina Zürichin taidemuseo, Kunsthaus, jonka kokoelmista löytyy monia suuria nimiä. Museon syksyllä -21 valmistunut uusi osa on myös arkkitehtuurinsa vuoksi nähtävyys. David Chipperfieldin suunnittelema laajennus sijaitsee päärakennuksen vastapäätä kadun toisella puolen ja on oma kokonaisuutensa Bührle-säätiön kokoelmineen. Taiteen jälkeen sielua voi ravita museon baarissa.

Jos haluaa säästää matkabudjetissa, kokoelmiin voi perehtyä keskiviikkoisin maksutta. 17-vuotiaat pääsevät museoon muutoinkin ilmaiseksi ja Zürich Cardilla pääsymaksusta saa alennuksen.

Kunsthaus kokoelmat © Liisa Helve Sibaja

Museum Haus Konstruktiv

Nykytaidetta, konstruktivismia ja konseptitaidetta, kompaktissa muodossa. Pienessä museossa on nelisen vaihtuvaa näyttelyä vuodessa. Sisäänpääsy Zürich Cardilla ja Swiss Travel Passilla ilmainen.

Migros Museum für Gegenwart

Migros tunnetaan lähinnä supermarketeistaan, mutta älä anna sen hämätä. Migrosin nykytaiteen museon, Museum für Gegenwart, näyttelyt kannattaa käydä katsomassa, sillä esillä on tuoreita teoksia, performansseja, musiikkia ja multimediaa ja paikkana vanha teollisuusrakennus. Taidekäsitys on laaja, eikä todellakaan kaavoihin kangistunut. Yksi eniten haloota herättänyt teos oli zürichiläisten ulosteista kuivatettu ja tiivistetty koko näyttelytilan kattava, lieneekö ollut veistos. Naapuritaloja myöten valitettiin hajuhaitoista, mutta katsojia riitti.

Kansallismuseo

Keskusaseman vieressä olevaan kansallismuseoon, Landesmuseum, kannattaa mennä käymään, jos ei muuten niin arkkitehtuurin vuoksi. Vanhan linnamaisen rakennuksen jatkeeksi on tehty moderni osa ja se tarkoittaa valtavia sisätiloja. Käynnille kannattaa varata aikaa. Lapsille on tässäkin museossa, kuten useissa muissakin, paketteja, joissa on tekemistä kiertelyn oheen. Löytöretkeilijän matkalaukussa on mm. suurennuslasi, kartta ja tehtävävihko. Niistä löytyy lisää tietoa museon nettisivulta tai paikanpäältä, myös englanniksi. Sisäänpääsy Zürich Cardilla ilmainen.

Kansallismuseo © Liisa Helve Sibaja

Museum Rietberg

Rietberg on outo lintu sveitsiläisten museoiden joukossa, jo pelkästään sijainnillaan valtavassa Rieterparkin puistossa, vähän syrjemmässä keskikaupungilta. Museossa on esillä valtavat määrät aasialaista ja afrikkalaista taidetta ja muotoilua, koruista kankaisiin ja naamioihin, myös Amerikan mantereelta että Oseanian alueelta. Rietberg koostuu neljästä historiallisesta villasta ja lisäksi on uusi moderni, maanalainen näyttelytila. Museon kahvilasta voit myös ostaa mukaan piknik-korillisen, peittoinen kaikkineen. Vehreän puiston katveeseen tullaan nauttimaan eväitä, lukemaan ja piirtämään. Kokoelmiin pääsee Zürich Cardilla maksutta, erityisnäyttelyihin saa kortilla alennusta.

Osta ennakkolippu Rietbergin museoon

Wow-Museum

Tämä museo on kuin laajennettu vekkula, joka keskittyy visuaaliseen leikkiin ja illuusioihin. Valoilla ja perspektiiveillä maailma saattaa olla ylösalaisin tai katoat ikuisuuteen; mikään ei ole kuten luulisit. Keskustassa sijaitseva museo soveltuu 4-99 vuotiaille ja liput on syytä lunastaa netistä etukäteen.

Missä: Werdmühlestrasse 10

Cabaret Voltaire

Cabaret Voltaire ei ole museo sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta historiallinen paikka kuitenkin. Taiteilijakapakan suojissa syntyi vuonna 1916 dadaismi, kärkihahmona Tristan Tzara. Taiteen normeja rikkova liike piti Cabaret Voltairessa iltamia. Nykyisen kahvila-baari -toiminnan lisäksi Cabaret Voltairessa järjestetään performansseja, luentoja, taidetapahtumia.

Kaupunkikierrokset

Kaupunkia voi tietenkin tallata oman maun mukaan ristiin rastiin, mutta myös opastettuja retkiä on tarjolla jalan, bussilla, sähköpyörällä ja lisänä risteilyt Zürichinjärvellä.

Vanhankaupungin kierros © Zürich Tourismus

Puolen päivän retkiä Zürichissä

Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet saa yhdellä kertaa haltuun puolen päivän retkellä. Näissäkin on valinnan varaa, yhdessä mennään jalan, bussilla ja laivalla, toisessa risteillään ja noustaan kabiinilla Uetlibergille johtavalle harjanteelle.

Kulinaarisia kokemuksia Zürichissä

Sveitsissä asiaan kuuluu tietenkin suklaan ja juustojen maistelu. Muutaman tunnin kursseilla päästään sveitsiläisen kulinarismin ytimeen testaamalla makeita ja suolaisia herkkuja. Kaupungin historiaa valottavalla kierroksella päädytään Viaduktin kauppahalliin, jossa keittiö tarjoilee suolaisia makupaloja.

Päiväretkiä Zürichistä

Sveitsi on pieni maa ja lähikaupunkeihin pääsee Zürichistä nopeasti junalla. Pääkaupunki Bern, Rapperswil, pikkukaupunki linnoineen Zürichinjärven toisessa päässä, ja Luzern, tunnettu järvimaisemastaan, puusillasta ja vuoristonäkymästään, ovat sen verran lähellä, että kannattaa lähteä matkustamaan. Luzerniin tehdään myös opastettuja matkoja, yhdistettynä vuoristovierailuihin, myös talvella.

Kleine Scheidegg©Liisa Helve Sibaja

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *