Zürichin kahvilat

Cafe 1842

Kahvila tunnetaan kaupungilla Schoberina, mutta on virallisesti nykyisin nimeltään Cafe 1842. 1800-luvulta peräisin oleva rakennus on nostalgista romantiikkaa huokuva ja edustan terassin lisänä sisäpiha lähteineen. Barokkityylisessä kahvilassa on itsetehtyjä konvehteja ja leivonnaisia suklaisista hedelmäpiiraisiin, sandwichejä, Flammkuchenia ja suolaisia piiraita. Plussana kahden sivun teelista. Kahvilaa pitää säätiö, joka työllistää mielenterveyskuntoutujia, nuoria ja aikuisia. 

Missä: Napfgasse 4

Milchbar

Bahnhofstrassen sivulla, korttelissa, jonka yhdellä puolen on Dior ja Gucci, toisella Tiffany, on piilossa kaunis sisäpiha lähteineen ja holvikaarineen. Viihtyisä, rauhallinen keidas kaupungin hulinoista. Maitobaari on kahvilamainen, mutta tarjoaa myös pientä lounasta ja illallistakin. Sisätilat jakautuvat ulkokäytävän kahdelle puolen ja istumapaikkoja on tietenkin myös ulkosalla, myös viileillä keleillä. Paikastaan huolimatta kahvittelu ei tule sen hintavammaksi kuin muualla Zürichissä. Erityismaininta tuoreille mehuille ja litteälle mantelisarvelle.

Missä: Kappelergasse 16

Milchbar © Liisa Helve Sibaja

Cafe Sprüngli

Ehkä tunnetuin zürichiläinen kahvila. Paradeplatzin historiallisessa salissa, suklaakaupan yläkerrassa, tarjoillaan kahvin kanssa leivonnaisia, suolaista purtavaa, tryffeleitä ja tietenkin Luxemburgerli-macaronseja.

Missä: Bahnhofstrasse 21

Cafe Odeon © Liisa Helve Sibaja

Café Bar Odeon

Odeon oli aikanaan avantgarde-intellektuellien toinen koti, jossain vaiheessa suomalaisten opiskelijoiden suosima paikka ja nykyisin historiallinen kahvipaikka, jossa voi myös nauttia aperitiivin tai viettää iltaa pitkälle yöhön. Täällä ovat käyneet aikanaan Lenin, James Joyce ja Einstein. Odeonista saa aamupalaa, zürichiläisille tärkeiden sarvien kera, tai lounasta, ikihitteinä tartar-pihvi ja legendaarinen Odeonin burgeri. Nykyajasta kertovat ruokalistalle ilmestyneet kasvsivaihtoehdot. Täällä tarjoiltiin muuten ensimmäisenä kaupungissa sampanjaa laseittain.

Missä: Limmatquai 2

Babus Bakery & Coffeehouse

Babus on herkkusuulle helmi ja siksi se on lähes aina erittäin täynnä. Pöydän varaaminen kannattaa, jonottamalla saa odotella. Lounaalle on piiraita ja bageleita salaatin kera, kahville kuivia kakkuja, porkkanakakkuja ja piiraita. Täällä ei myöskään pihistellä maitokahvin koossa. Aamupalaakin löytyy, viikonloppuna brunsseja. Kananmunia kaikissa muodoissa, pannukakkuja, avokadoleipiä, bageleita, mitä vain, puuroakin. Hinta ja laatu paikallaan, ainoastaan aamupalan kanssa on ollut pieniä pettymyksiä. Ulkoasu on ollut parempi kun maku. Palvelu takkuilee myös kiireisinä hetkinä. Täällä käy myös paljon vanhempia jälkikasvunsa kera. Vaunujen kanssa voi olla hankala mahtua ruuhka-aikoina sisälle.

Missä: Löwenstrasse 1

Babus Bakery & Coffeehouse © Liisa Helve Sibaja

Auer & Co

Vähän ydinkeskustastan ulkopuolella; paras kulkuneuvo ratikka. Auer kuuluu Impact Hubiin ja on ns. Co-working -kahvila, jossa voi istua rauhassa tekemässä töitä. Tarjolla on tehtyä kakkuja ja lounaalle keittoja sekä salaatteja.

Missä: Sihlquai 131

Miró manufactura de café

Tarjolla on myös muita maitoja ja tunnetaan kahvibisneksestä. Miro tuo kahvia Meksiosta, Brasiliasta, Salvadorista ja Etiopiasta ja on myös paahtimo. Kahvilassa järjestään myös filtterikahvin saloihin perehdyttäviä kursseja.

Missä: Brauerstrasse 58

Kraftwerk Café & Restaurant

Monitoimikahvila on tapaamispaikka, työpaikka, tapahtumapaikka ja lepopaikka. Suoraan kahviviljelijöiltä Hondurasista, Etiopiasta ja Keniasta tai Kolumbiasta ostettu kahvi paahdetaan Zürichissä, Miron kahvipaahtimossa. Kraftwerkista saa myös suodatinkahvia. Kahvin kanssa on sandwichejä, myös vegaani- tai kasvisvaihtoehtoja, täysjyväleivällä. Mutta koska ollaan Zürichissä, listoilta löytyvät luonnollisesti croissantit ja suklaiset herkut. Ruokalistalta löytyy risottojen ja capellettien lisäksi jaettavia annoksia, hummusta ja falafeleja.

Missä: Selnaustrasse 25

Sprössling

Ensin oli Gnädingerin kahvila-konditoria ja sitten kadun toiselle puolen ilmestyi jälkikasvua, Sprössling Gnädinger, jonka valikoimissa ei ole lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Nyt kahvila on vaihtanut omistajaa, mutta linja jatkuu samana. Sitä asiakas saa halutessaan. Menusta löytyy donitsien ja kakkujen lisäksi suolaista, mm. papuburgereita sekä sämpylöitä, joissa on feikkilohta porkkanasta. Asiakaskunnassa on paljon lapsia ja heille löytyy myös lukemistoa sekä syöttötuoli.

Missä: Hotzerstrasse 65

Sproessling Gnaedinger © Liisa Helve Sibaja

Buchsalon Kosmos

Kirjakahvila on vierailun arvoinen jo pelkästään nähtävyytenä. Sinne voi myös istahtaa katselemaan kirjoja, syötävää tai juotavaa ei ole pakko tilata. Tänne voit myös tuoda perheen pienimmät hetkeksi keräilemään voimia. Vitriinistä löytyy kakkuja ja pientä suolaista, juomaksi kahvia, teetä ja alkoholijuomia. Alakerran bistrosta saa ruokaisampia annoksia, aamupalasta pikkusyötävään ja burgereihin. Ruokalistalla on myös vegaanisia ruokia.

Missä: Lagerstrasse 104

Miyuko

Miyuko on erikoinen yhdistelmä Japania ja Ranskaa. Edellinen näkyy Manga-vaikutteisessa sisustuksessa ja ranskalainen Pâtisserie-kulttuuri puolestaan leivonnaisissa. Pieni kahvila nykyisin vanhassa ristikkotalossa hieman hälinöistä sivussa, mutta silti keskeisellä paikalla on söpöydessään hyvin epäzürichiläinen kahvila. Kakut ovat värikkäitä ja saatavilla myös vegaanisina. Iltapäiväteelle skonsseineen ja kakkusineen pitää tehdä varaus. Lauantaisin on myös turha etsiä pöytää ilman varausta.

Missä: Bärengasse

Kafi Dihei

Vähän keskustan sivulta löytyvä kahvila on vanhanaikaisen kotoisa. Leivät ja leivonnaiset tehdään itse ja aamupalaa on tarjolla aina iltapäivään klo 16 asti. Jos käyt bongaamassa kuuluisuuksien viimeisiä lepopaikkoja Sihlfeldin hautausmaalta, Kafi Dihei on kätevä paikka ladata energiaa. Viikonloppuisin ja juhlapäivinä ei pöytävarauksia voi tehdä, vaan sisään pääsee jonotussysteemillä.

Missä: Zurlindenstrasse 231

Kafi Dihei © Liisa Helve Sibaja

Zero waste -kahvila Foifi

Zürichin ensimmäinen zero waste -kahvila on kaupan yhteydessä. Foifista saa elintarvikkeita ilman muoveja ja muita pakkausmateriaaleja, suoraan purkkiin. Valikoimiin kuuluvat myös arkipäivän hyödykkeitä. Kahvila-baarista saa kakkuja, suklaaherkkuja, sämpylöitä, pientä välipalaa ja juotavaa.

Missä: Schiffbaustrasse 98

Foifi zero waste © Liisa Helve Sibaja

Kissakahvila Casa del Gato

Tässä kahvilassa on vegaanisten ja kasvissnäkkien lisäksi teetä ja coctaileja – sekä kissoja. Naisten omistamassa kuppilassa on rento tunnelma ja viisi kollia takaa viihtyisyyden. Lounasta etsivälle on myös burgereita, piirakoita ja salaatteja ja viikonloppuisin paistellaan lettuja, joita saa sekä makein että suolaisin täyttein.

Missä: Kehlhofstrasse 4

Das Gleis

Gleis on kaveriporukan perustama keskusaseman junaraiteiden vieressä ja kulttuuribaari. Ohjelmassa on elävää musiikkia, luentoja, mitä vain mikä on kiinnostavaa ja tuoretta. Gleisiin voi tulla kahville, oluelle, viettämään aikaa. Hintataso on reilu ja paikka kotoisa. Maanantaisin ei kannata yrittää sisälle, silloin Gleis on kiinni.

Missä: Zollstrasse 121

Liisa Helve-Sibaja

Liisa Helve-Sibaja on Sveitsissä vuosikausia asunut toimittaja, Hausfrau – kotona Sveitsissä -kirjan kirjoittaja, suomen opettaja ja bloggaaja. www.palasuklaata.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *