Tukholman nähtävyydet

Ruotsilla ja Tukholmalla on rikas historia. Niin rauta-ajan viikingit, monarkia, suurvalta-ajat kuin populaarimusiikin synty Tukholman kellareissa ovat jättäneet jälkensä kaupungin katuihin. Nähtävyyksiä on Tukholmassa satoja. On pieniä ja suuria, historiallisia ja moderneja, vakavia ja humoristisia. Vaikka Tukholmassa ei olekaan Eiffel-tornin kaltaisia maailmanluokan maamerkkejä, sen museot, linnat, puistot, sillat ja riehakkaat lasten nähtävyydet ovat kutsuvia ja laadukkaita. En ole vieraillut läheskään kaikissa niissä, mutta tähän osioon on koottu lämpimät suositukseni sekä muutama neuvo pahimpien turistirysien välttämiseen.

Jos aiot käydä katsomassa useamman nähtävyyden, hanki kätevä Stockholm Pass. Se kattaa sisäänpääsyn Tukholman suurimpiin nähtävyyksiin kuten Kuninkaanlinnaan, Vasa-museoon, Skansenille ja Fotografiskaan sekä ajelet Hop-on-hop-off busseilla ja veneillä ilmaiseksi.

Lue lisää: Tukholman lasten nähtävyydet

Museot

Tukholman museotarjonta on laadukasta. Kun ruotsalainen lähtee rakentamaan jotain, hän tekee sen kunnolla. Perinteisten nähtävyyksien kuninkaanlinnan, Nobel-Museon ja Nordiska Museetin lisäksi tarjonnassa on uusia interaktiivisia museokokemuksia, kuten ABBA-museo, Fotografiska museet ja Spritmuseum. Museoita on modernisoitu videoilla, nauhoitusmahdollisuuksilla ja laadukkailla ravintoloilla. Suosituin on kuitenkin Vasa-laiva, eikä syyttä, sillä restauroitu alus on maailman ainoa kokonaan säilynyt 1600-luvulla rakennettu laiva. Sitä voisin käydä katsomassa yhä uudestaan ja uudestaan.

Monet Tukholman valtionomisteisista museoista ovat kaikille ilmaisia. Muun muassa Moderna museet, Historiska museet, Keskiaikamuseo ja Luonnontieteellinen museo ovat höyhenenkeveitä kukkarolle. Visit Stockholmin verkkosivuilta löytyy lista kaikista Tukholman ilmaisista museoista.

Puistot

Monien pohjoismaisten kaupunkien tapaan Tukholmassa on lukuisia vehreitä puistoja. Paikalliset viihtyvät niissä sekä kesäisin että talvisin. Monet puistokahvilat pitävät lumesta huolimatta ovensa auki ympäri vuoden, ja kesäisin piknik-kansa siirtyy toimistoista ruohomatolle lounastamaan. Monet ravintolat myyvätkin kätevästi mukaan otettavia lounaslaatikoita. Jos nähtävyydet ja shoppailu alkavat väsyttää, hae evästä kaupasta tai kahvilasta ja istahda nauttimaan lähipuiston vilinästä. Hyödynnä myös tilaisuus lenkkeillä Tukholman vehreillä puistokaduilla – se on hyvä ja peritukholmalainen tapa ihastella maisemia.

Kätevin tapa ottaa Tukholman nähtävyydet, museot ja puistot haltuun on Hop-on-hop-off bussilla tai veneellä. Osta liput bussiin täältä ja veneeseen täältä.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *