Tutustu käytännön asioihin ja tee onnistunut matka maagiseen Islantiin!
Aikaero
Islannissa ei siirretä kelloja. Kello on Islannissa kesäisin kolme tuntia ja talvisin kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
Apteekit, lääkärit ja hätätilanteet Islannissa
Apteekkeja (apótek) löytyy ympäri saarta. Reykjavíkin keskustassa on apteekki (Laugavegur 46) auki arkisin 10–18 ja lauantaisin 10–16. Taksimatkan päässä Reykjavíkin keskustasta sijaitseva apteekki (Háaleitisbraut 68) on auki puolille öin viikon jokaisena päivänä.
Yleinen hätänumero on 112. Jos matkustat maaseudulla omin päin, lataa puhelimeesi Iceland 112 –applikaatio.
Islannin hintataso
Ison pitsan saa noin 15–20 eurolla, lounaan viidellätoista eurolla, oluttuopin kahdeksalla eurolla ja lipun uimahalliin seitsemällä eurolla. Matkailijan lompakkoa ohentavat erityisesti autonvuokrat, bensa, hotelliyöt ja alkoholijuomat.
Kaikki Islannin-paikat kartalla

Islannin Ikärajat
Alkoholia voi ostaa 20-vuotias ja tupakkaa 18-vuotias.
Juomaraha
Juomarahakulttuuri on kuten Suomessa. Hyvästä palvelusta on mukava jättää tippiä henkilökunnalle, mutta käytäntö ei ole kovin yleinen. Oppaiden palkat eivät päätä huimaa, joten pieni tippaus hyvästä retkestä on iloinen yllätys.
Kaupat ja viinakaupat Islannissa
Alkoholijuomia voi ostaa ainoastaan Vínbúðista, joka vastaa Suomen Alkoa. Jos haluat ostaa viinipullon tai pari matkaeväiksi, tee ostokset Keflavíkin lentokentän tax free –myymälässä. Sieltä alkoholijuomat saa huomattavasti edullisemmin kuin kaupungilta.
Ruokakaupoista edullisin on halpahallihenkinen Bónus. Toiseksi edullisin kauppa on yleensä Krónan. Hagkaup on yleensä kallein, mutta esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat tuoreita ja luomutuotteiden valikoima hyvä. Pienet kioskimaiset ruokakaupat (kuten Krambúd) ovat hintavia, mutta auki joka päivä aamusta iltaan. Reykjavíkin keskustassa Hallgrímurin kirkon vieressä oleva kauppa on auki 24/7.
Kielitaito Islannissa
Islantilaiset osaavat hyvin englantia.
Islannin lentokenttä
Islannin kansainvälinen lentokenttä Keflavik Airport sijaitsee 45 kilometrin päässä keskustasta. Ajomatka kestää noin tunnin. Lentokentältä pääsee kätevimmin bussilla, joita lähtee lentokentän ulko-ovelta lentojen jälkeen. Tilaa lentokenttäbussi etukäteen. Yhdensuuntainen lippu Keflavikin lentokentän edestä Reykjavikin keskustan BSÍ-bussiasemalle maksaa noin 20 euroa. Meno-paluu noin 40 euroa.
Matkustaminen Islannissa
Kätevin tapa liikkua paikasta toiseen Islannissa ovat oma vuokra-auto, bussi tai Islannin sisäiset lennot. Rautateitä ei ole.
Matkustaminen Reykjavíkissa
Julkinen liikenne on Reykjavíkissa kehnohko. Paikallisbussit (aikataulut ja reitit löytyvät netistä www.bus.is) kulkevat harvakseltaan, ja lippu maksaa pari euroa. Bussia varten täytyy varata tasaraha (kuskit eivät anna vaihtorahaa) tai lataa Klapp-appi älyluuriin. Voit ostaa liput ja katsoa reitit sen kautta kätevästi.
Kierrä kaikki Reykjavíkin nähtävyydet helposti bussilla
Jos haluat kiertää Reykjavikin nähtävyydet kätevästi ja säästä välittämättä, hyvä vaihtoehto on kaksikerroksinen punainen Hop-on Hop-off -bussi, joka kiertää Reykjavikia viikon jokaisena päivänä. Vuorokauden voimassa olevan lipun turvin (noin 30 €) ehtii kiertää koko kaupungin – hyppää kyytiin kun sinulle sopii ja poistu niillä nähtävyyspaikoilla kyydistä, mitkä sinua kiinnostavat.
Tilaa hauska Reykjavik-kiertoajelu. Bussit kiertävät kaupunkia viikon jokaisena päivänä.
Pankki ja posti
Postit ovat auki arkisin iltakuuteen. Maaseudulla postitoimistot tosin sulkevat yleensä aikaisemmin. Postimerkkejä voi ostaa myös kirjakaupoista ja huoltoasemilta. Postilaatikot tunnistaa punaisesta väristä. Pankit ovat auki arkisin yhdeksästä neljään. Käteisautomaatit tunnistaa Hraðbanki-kyltistä.
Paras aika matkustaa Islantiin
Jokaisella vuodenajalla on omat etunsa ja haittansa. Kesäisin päivät ovat valoisia ja ilma todennäköisimmin islantilaiseen tyyliin lämmin – eli noin +15 ja +20 asteen välillä. Talvella on romanttisen hämärää. Lyhyt päivänvalo toisaalta tekee matkustamisen maaseudulla hankalammaksi. Talvisin hotellien, retkien ja vuokra-autojen hinnat ovat edullisimmillaan. Parhaat kaupunkifestarit järjestetään myöhäissyksyllä (Iceland Airwaves) ja islantilaisen designin kaupunkifestivaali Design March maaliskuussa.
Puhelut ja numerot
Islannin maanumero on +354. Suuntanumeroita ei ole.
Taksit Islannissa
Taksilla matkustaminen on Islannissa hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Taksin voi ottaa lennosta, pyytää hotelliaulasta tai soittaa itse. Viikonloppuöisin taksin saa helpoiten asettumalla jonon jatkoksi tolpalle. Takseja Reykjavíkissa: + 354 588 5522 ja +354 561 0000
Tupakointi
Tupakointi on kielletty baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Tupakkaa voi ostaa ruokakaupoista ja kioskeista, mutta sitä pitää pyytää kassalta.
Reykjavíkin Turisti-info
Reykjavíkissa on yksi virallinen turisti-info kaupungintalolla aivan Tjörnin-kaupunkilammen vieressä. Muista kaupungeista, kylistä ja taajamista löytyy turisti-info i-opastetta seuraamalla.
Kätevä turistikortti – ui, reissaa ja museoi rajattomasti
Reykjavikin matkailijakortti on mahtava juttu, jos viihdyt kuumissa uima-altaissa ja muutama museokäyntikin kiinnostaisi. Säästät pitkän pennin hankkimalla 1, 2 tai 3 vuorokauden mittaisen Reykjavik City Cardin (hinta alkaen noin 30 €). Kortti oikeuttaa myös käyttämään Reykjavikin keltaisia julkisia busseja.
Turvallisuus Islannissa
Taskuvarkaita on vähän. Suurin turvallisuusuhka Islannissa on luonto. Älä lähde vaellukselle ilman asianmukaisia varusteita ja suunnitelmaa. Jäätiköille ei ole asiaa ilman asiantuntevia oppaita. Jos autoilet, aja varovasti, sillä soratiet voivat olla kapeita ja mutkaisia ja tielle eksyy etenkin kesäaikaan välillä lampaita. Jos matkustat Islannin erämaassa ja sinulla on Android-puhelin tai iPhone, lataa kännykkääsi 112 Iceland -applikaatio.
Uiminen
Islantilaiset kokoontuvat vapaa-ajallaan lämpimiin uima-altaisiin. Islannista on vaikeaa löytää kylää, jossa ei ole omaa uima-allasta. Lue lisää uimisesta Islannista.
Valuutanvaihto Islannissa
Islannin valuutta on epävakaa. Älä vaihda Islannin kruunuja Suomessa, sillä kurssi on huono. Islannissa käteistä voi vaihtaa pankeissa ja kruunuja voi nostaa myös pankkiautomaatista omalla kortilla. Käteistä tarvitsee vain vähän: kaikkialla voi maksaa korteilla.
Islannin juomavesi
Islantilainen kylmä hanavesi on erinomaista juomavettä. Vesihanoista tuleva kuuma vesi saattaa tuoksua kananmunalta, koska geotermisillä alueilla maan sisästä purkautuu vetysulfidikaasua. Ole varovainen vesihanan kanssa, sillä kuuma vesi on todella kuumaa.
© Satu Rämö
Tuomas 16.06.2022 11:42
Reykjavikin bussi-aplikaatio on päivittynyt. Se on nykyään Klappið. Edeltäjä Strætó on vielä Google Playin valikoimissa, mutta sitä ei oikein enää saa toimimaan. Kannattaa siis ladata tämä: https://play.google.com/store/apps/details?id=is.klappid&hl=fi