Käytännön asioita Islantiin matkaavalle

Tutustu käytännön asioihin ja tee onnistunut matka maagiseen Islantiin!

Aikaero

Islannissa ei siirretä kelloja. Kello on Islannissa kesäisin kolme tuntia ja talvisin kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Apteekit, lääkärit ja hätätilanteet Islannissa

Apteekkeja (apótek) löytyy ympäri saarta. Reykjavíkin keskustassa on apteekki (Laugavegur 46) auki arkisin 10–18 ja lauantaisin 10–16. Taksimatkan päässä Reykjavíkin keskustasta sijaitseva apteekki (Háaleitisbraut 68) on auki puolille öin viikon jokaisena päivänä.

Yleinen hätänumero on 112. Jos matkustat maaseudulla omin päin, lataa puhelimeesi Iceland 112 –applikaatio.

Islannin hintataso

Ison pitsan saa noin 15–20 eurolla, lounaan viidellätoista eurolla, oluttuopin kahdeksalla eurolla ja lipun uimahalliin seitsemällä eurolla. Matkailijan lompakkoa ohentavat erityisesti autonvuokrat, bensa, hotelliyöt ja alkoholijuomat.

Kaikki Islannin-paikat kartalla

DayTripster Islanti
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Islannin Ikärajat

Alkoholia voi ostaa 20-vuotias ja tupakkaa 18-vuotias.

Juomaraha

Juomarahakulttuuri on kuten Suomessa. Hyvästä palvelusta on mukava jättää tippiä henkilökunnalle, mutta käytäntö ei ole kovin yleinen. Oppaiden palkat eivät päätä huimaa, joten pieni tippaus hyvästä retkestä on iloinen yllätys.

Kaupat ja viinakaupat Islannissa

Alkoholijuomia voi ostaa ainoastaan Vínbúðista, joka vastaa Suomen Alkoa. Jos haluat ostaa viinipullon tai pari matkaeväiksi, tee ostokset Keflavíkin lentokentän tax free –myymälässä. Sieltä alkoholijuomat saa huomattavasti edullisemmin kuin kaupungilta.

Ruokakaupoista edullisin on halpahallihenkinen Bónus. Toiseksi edullisin kauppa on yleensä Krónan. Hagkaup on yleensä kallein, mutta esimerkiksi hedelmät ja vihannekset ovat tuoreita ja luomutuotteiden valikoima hyvä. Pienet kioskimaiset ruokakaupat (kuten Krambúd) ovat hintavia, mutta auki joka päivä aamusta iltaan. Reykjavíkin keskustassa Hallgrímurin kirkon vieressä oleva kauppa on auki 24/7.

Kielitaito Islannissa

Islantilaiset osaavat hyvin englantia.

Islannin lentokenttä

Islannin kansainvälinen lentokenttä Keflavik Airport sijaitsee 45 kilometrin päässä keskustasta. Ajomatka kestää noin tunnin. Lentokentältä pääsee kätevimmin bussilla, joita lähtee lentokentän ulko-ovelta lentojen jälkeen. Tilaa lentokenttäbussi etukäteen. Yhdensuuntainen lippu Keflavikin lentokentän edestä Reykjavikin keskustan BSÍ-bussiasemalle maksaa noin 20 euroa. Meno-paluu noin 40 euroa. 

Matkustaminen Islannissa

Kätevin tapa liikkua paikasta toiseen Islannissa ovat oma vuokra-auto, bussi tai Islannin sisäiset lennot. Rautateitä ei ole.

Matkustaminen Reykjavíkissa

Julkinen liikenne on Reykjavíkissa kehnohko. Paikallisbussit (aikataulut ja reitit löytyvät netistä www.bus.is) kulkevat harvakseltaan, ja lippu maksaa pari euroa. Bussia varten täytyy varata tasaraha (kuskit eivät anna vaihtorahaa) tai lataa Klapp-appi älyluuriin. Voit ostaa liput ja katsoa reitit sen kautta kätevästi.

Kierrä kaikki Reykjavíkin nähtävyydet helposti bussilla

Jos haluat kiertää Reykjavikin nähtävyydet kätevästi ja säästä välittämättä, hyvä vaihtoehto on kaksikerroksinen punainen Hop-on Hop-off -bussi, joka kiertää Reykjavikia viikon jokaisena päivänä. Vuorokauden voimassa olevan lipun turvin (noin 30 €) ehtii kiertää koko kaupungin – hyppää kyytiin kun sinulle sopii ja poistu niillä nähtävyyspaikoilla kyydistä, mitkä sinua kiinnostavat.

Tilaa hauska Reykjavik-kiertoajelu. Bussit kiertävät kaupunkia viikon jokaisena päivänä.

Pankki ja posti

Postit ovat auki arkisin iltakuuteen. Maaseudulla postitoimistot tosin sulkevat yleensä aikaisemmin. Postimerkkejä voi ostaa myös kirjakaupoista ja huoltoasemilta. Postilaatikot tunnistaa punaisesta väristä. Pankit ovat auki arkisin yhdeksästä neljään. Käteisautomaatit tunnistaa Hraðbanki-kyltistä.

Paras aika matkustaa Islantiin

Jokaisella vuodenajalla on omat etunsa ja haittansa. Kesäisin päivät ovat valoisia ja ilma todennäköisimmin islantilaiseen tyyliin lämmin – eli noin +15 ja +20 asteen välillä. Talvella on romanttisen hämärää. Lyhyt päivänvalo toisaalta tekee matkustamisen maaseudulla hankalammaksi. Talvisin hotellien, retkien ja vuokra-autojen hinnat ovat edullisimmillaan. Parhaat kaupunkifestarit järjestetään myöhäissyksyllä (Iceland Airwaves) ja islantilaisen designin kaupunkifestivaali Design March maaliskuussa.

Puhelut ja numerot

Islannin maanumero on +354. Suuntanumeroita ei ole.

Taksit Islannissa

Taksilla matkustaminen on Islannissa hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Taksin voi ottaa lennosta, pyytää hotelliaulasta tai soittaa itse. Viikonloppuöisin taksin saa helpoiten asettumalla jonon jatkoksi tolpalle. Takseja Reykjavíkissa: + 354 588 5522 ja +354 561 0000 

Tupakointi

Tupakointi on kielletty baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Tupakkaa voi ostaa ruokakaupoista ja kioskeista, mutta sitä pitää pyytää kassalta.

Reykjavíkin Turisti-info

Reykjavíkissa on yksi virallinen turisti-info kaupungintalolla aivan Tjörnin-kaupunkilammen vieressä. Muista kaupungeista, kylistä ja taajamista löytyy turisti-info i-opastetta seuraamalla.

Kätevä turistikortti – ui, reissaa ja museoi rajattomasti

Reykjavikin matkailijakortti on mahtava juttu, jos viihdyt kuumissa uima-altaissa ja muutama museokäyntikin kiinnostaisi. Säästät pitkän pennin hankkimalla 1, 2 tai 3 vuorokauden mittaisen Reykjavik City Cardin (hinta alkaen noin 30 €). Kortti oikeuttaa myös käyttämään Reykjavikin keltaisia julkisia busseja.

Turvallisuus Islannissa

Taskuvarkaita on vähän. Suurin turvallisuusuhka Islannissa on luonto. Älä lähde vaellukselle ilman asianmukaisia varusteita ja suunnitelmaa. Jäätiköille ei ole asiaa ilman asiantuntevia oppaita. Jos autoilet, aja varovasti, sillä soratiet voivat olla kapeita ja mutkaisia ja tielle eksyy etenkin kesäaikaan välillä lampaita. Jos matkustat Islannin erämaassa ja sinulla on Android-puhelin tai iPhone, lataa kännykkääsi 112 Iceland -applikaatio.

Uiminen

Islantilaiset kokoontuvat vapaa-ajallaan lämpimiin uima-altaisiin. Islannista on vaikeaa löytää kylää, jossa ei ole omaa uima-allasta. Lue lisää uimisesta Islannista.

Valuutanvaihto Islannissa

Islannin valuutta on epävakaa. Älä vaihda Islannin kruunuja Suomessa, sillä kurssi on huono. Islannissa käteistä voi vaihtaa pankeissa ja kruunuja voi nostaa myös pankkiautomaatista omalla kortilla. Käteistä tarvitsee vain vähän: kaikkialla voi maksaa korteilla.

Islannin juomavesi

Islantilainen kylmä hanavesi on erinomaista juomavettä. Vesihanoista tuleva kuuma vesi saattaa tuoksua kananmunalta, koska geotermisillä alueilla maan sisästä purkautuu vetysulfidikaasua. Ole varovainen vesihanan kanssa, sillä kuuma vesi on todella kuumaa.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Lue lisää

Kommentit (72):

Tuomas 16.06.2022 11:42

Reykjavikin bussi-aplikaatio on päivittynyt. Se on nykyään Klappið. Edeltäjä Strætó on vielä Google Playin valikoimissa, mutta sitä ei oikein enää saa toimimaan. Kannattaa siis ladata tämä: https://play.google.com/store/apps/details?id=is.klappid&hl=fi

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.06.2022 14:17

Yes, tosi hyvä tarkennus, kiitos! Mulla toimii vielä vanha Straeto-appi luurissa joten en ollut edes huomannut tätä uudistusta. Nyt kävin korjaamassa tekstiin :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Varllusratsastus 09.02.2020 19:12

Hei. Olen tulossa viikon ratsstusretkelle Islantiin. Olen kuullut että siellä myydään laadukkaita ratsastusvaatteita ja -kenkiä. Mistä niitä voi ostaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.02.2020 11:05

Hei! Tällainen liike Reykjavikissa on laaja ja suosittu, paljon ratsastusvaatteita ja -kenkiä mutta myös muuta hevosaiheista (issikka-aiheista) tavaraa kuten satuloita jne. https://astund.is/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lomailija 03.02.2020 11:36

Oih mikä löytö tämä sivusto onkaan ollut! <3 Olen ahminut Sinulta vaikka mitä vinkkejä, mutta haluaisin vielä kuulla mielipiteesi ja vinkkisi liittyen pääsiäiseen. Tullaan hieman pidennetylle pääsiäisreissulle Islantiin KE-MA 8.-13.4. ja pohditaan, että kannattaako Reyjavik-päivä ajoittaa mielummin loman alkuun, eli torstaille vai loman loppuun sunnuntaille? Onko esimerkiksi kaupat ja ravintolat auki pääsiäissunnuntaina, tai onko Reyjavikissä jotain tapahtumaa? Muun ajan haluamme tietenkin ajella maaseudulla ihastelemassa luontoa ja nähtävyyksiä. <3

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.02.2020 11:08

Kiitos paljon!
Pääsiäinen on islantilaisille iso juhlaviikko - siis ei niinkään kirkollisesti vaan perhelomana. Kouluista saattaa olla jopa 10 päivä mittainen loma. Kaupungissa on palvelut auki läpi pääsiäisen eli ravintolat, hotellit, päiväretket jne. rullaavat tavalliseen tapaan. Tapahtumia kaupungissa ei liiemmin ole, kaikki paikalliset katoavat mökeilleen ja reissuun, joten ei ole siinä mielessä oikeastaan väliä, kumpana päivänä jäätte Reykjavikiin. Kivaa, että olette menossa myös maalle ihailemaan maisemia!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
EH 15.01.2020 11:45

Hei Satu! Haluaisin kysyä muutamaa käytännön vinkkiä tulevalle huhtikuun matkallemme. Tulemme ensimmäistä kertaa Islantiin 1-7.4., ja tarkoituksenamme olisi melko niukalla budjetilla ottaa kaikki ilo irti luonnosta ja pihistellä maksullisista kokemuksista. Olemme pohtineet camper vanin vuokraamista (esim KukuCampers, ja löysin myös Northbound sivuston jonka kautta saisi erittäin hyvän hintaisen diilin) overnight heaterilla. Toinen vaihtoehto on vuokrata auto ja majoittua mahdollisimman edullisesti todennäköisesti airbnb:llä, mutta kokemus vapaammasta matkustustavasta houkuttelee.

Lentomme saapuu jo hyvin aikaisin 8.35, joten pohdimme nyt auton vuokraamisen pituutta. Olisiko järkevää vuokrata auto suoraan kentältä ja lähteä heti päivällä matkaan ja säästää Reykjavik viimeiselle päivälle, jolloin lento lähtee 17.30? Onko sinulla ehdotuksia ajoreitin mitoittamiselle, jos tarkoituksenamme on ajaa 1 tietä pitkin saari ympäri: emme halua tehdä matkasta ahdistavan kiireistä joten on hyvin todennäköistä että esim Reykjavikin osuus jää lyhyeksi ja roadtripiltä esim poikkeaminen Snæfellsnesin alueella ei ole aikataulullisesti järkevää. Varsinaisista opasretkistä meitä kiinnostaisi valtavasi jäätikköretki, muita upeita retkielämyksiä olemme valmiit siirtämään tuonnemmaksi myös budjettisyistä :)

Kannattaisiko siis ajatella, että olisimme kirjaimellisesti tien päällä esim 1-6. päivä, ja kannattaisiko meidän tavoitella saapumista Reykjavikiin 6-7. väliseksi yöksi, tutustua kaupunkiin päivän ajan ja siirtyä bussilla lentokentälle? Vai että tavoitteena olisi saapua Reykjavikiin autolla vaikka 7. pvä ja tutustua esim muutama tunti kaupunkiin ja palauttaa auto lentokentälle? Pohdimme myös paljon Blue Lagoonille menoa - löysimme myös joitain muita vaihtoehtoja tälle paikalle hieman edullisemmin. Osaisitko sinä suositella jotakin?

Kiitos paljon kaikista vastauksista! Eniten tällä hetkellä pohdituttaa nimenomaan tämän auton vuokraamisen järkevä ajoittaminen, tekemistä ja näkemistähän riittää varmasti jokaiselle päivälle pienelläkin budjetilla!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.02.2020 11:18

Moikka!
Keväällä voi olla vielä epävakaat säät, eli saattaa olla vielä lunta ja myrskyä pohjoisessa ja itävuonoilla - siksi matkanteko saattaa käydä hitaammin kuin ensin ajattelisi. Suosittelen nelivetomaasturia, jos haluatte kiertää koko saaren. Oma suositukseni on, että saarikierrokseen varaisi vähintään 7 täyttä päivää ja mielellään 10 jos haluaa ottaa iisimmin, pysähdellä ja tehdä vaikkapa jotain vaelluksia myös.

Jos haluatte ottaa camper vanin, sitten kannattaisi melkein valita yksi osa Islantia ja keskittyä sen tutkimiseen. Esimerkiksi etelärannikko ja itävuonot tai pohjois-islanti ja snaefellsnes. Ettei tule kiirus - ja että on 1-2 päivää löysempää muuttuvien sääolosuhteiden takia.

Blue Lagoon on hieno kerran elämässä kokemus, mutta se on kallis. Vastaavia hienompia luonnonkylpypaikkoja on esim. Secret Lagoon tai Pohjoisessa Jardbödin tai Husavikin merivesikylpylä. Tällä sivustolla on myös oma oppaansa Islannin kylpylöihin (kylpylät, kansanuimalat ja luonnonlähteet), kannattaa tsekata sekin. Uimapaikkoja on Islannissa yli sata, joten mieleinen löytyy varmasti :) Itse suosin kansanuimaloita, niissä pääsee parhaiten mukaan paikallistunnelmaan ja ovat mukavan edullisia.

Mä itse tekisin niin että varaisin viimeisen päivän Reykjavikiin. Siinä jää aikaa käydä vaikka lounaalla jossain Reykjavikin kivoissa ravintoloissa ja hankkia matkamuistoja tai vain istuskella kaffella. Ja lentokentälle pääsee nopeasti, hieman alle tunnissa. Auton vuokraaminen lentokentältä ja palauttaminen sinne on mielestäni hyvä vaihtoehto: kamat saa suoraan autoon eikä tarvitse säätää samana päivänä auton palautuksen ja lentokenttäbussin kanssa; eikä se lentokenttäbussikaan ole kovin edullinen, eli saattaa olla että auton ottaminen koko ajaksi tulee myös halvemmamksi kuin lentokenttäbussit + autovuokra (autovuokran suuruudesta tietysti riippuen..).

Toivottavasti näistä ajatuksista oli apua, ihanaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
ELINA 10.12.2019 06:44

Hei, olipa mukava törmätä tämmöiseen sivuun :). Laitoin kyllä jo viime viikolla viestiä toisen "otsikon" alle, mutta päätin yrittää nyt uudestaan tässä. Millainen sää siellä yleensä on maaliskuun puolivälissä ja käykö siellä Visa Electron-kortti ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.02.2020 11:11

Moikka! Hupsista, tähän on jäänyt vastaamatta. Pahoittelut! Täällä käy kaikki tavanomaisimmat maksukortit joka paikassa, myös Electron, käteistä ei tarvitse vaihtaa ollenkaan. Ilmat vaihtelevat todella paljon, eli voi olla mitä tahansa lumisateesta kevätaurinkoon. Kannattaa varautua lämpimin vaattein. Ilma vaihtelee usein, joten vaikka jonain päivänä olisi tuulta ja tuisketta, toisena päivänä saattaa jo olla aurinkoista ja tyyntä. Parhaiten säätä pääsee seuraamaan Islannin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta: www.vedur.is
Ihanaa matkaa! t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eve 16.10.2019 12:06

Hei! Ollaan kaverin kanssa tulossa Islantiin 5-9.12. Olemme vuokranneet pienen auton lentokentältä ja tarkoitus olisi ajaa golden circle ja käydä blue lagoonilla. Aloimme nyt kuitenkin miettiä, että tarvitseeko noita varten nelivetoautoa vai pärjääkö pienemmällä autolla. Mitä mieltä olet? Onko tyypillistä, että tuohon aikaan on paljon lunta tai lumimyrskyjä..?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.10.2019 13:05

Moikka Eve! Säät vaihtelevat Islannissa todella nopeasti, eli on ihan mahdoton sanoa joulukuun ilmoista mitään. Voi olla, että lunta ei ole tullut vielä lainkaan, mutta päinvastainenkin skenaario mahdollinen... Päätiet pidetään kuitenkin auki eli kulkemaan pääsee. Joskus voi pukata kovankin myrskyn jolloin tiet ovat kiinni väliaikaisesti esim. joitakin tunteja, mutta tämä on aika harvinaista kuitenkin. Kannattaa katsoa, mikä sää- ja lumitilanne on kun saavutte maahan, ja upgreidaatte nelivetoon jos lunta on paljon. Muutosta varaukseen ei tarvitse tehdä heti; autovuokraamoissa on yleensä sen verran kalustoa saatavilla matalan sesongin aikaan, että vaihto esim. pieneen jeeppiin on lisämaksua vastaan mahdollinen.

Säätilasta ja teiden kunnosta kannattaa katsoa tämä juttu, sieltä löytyy linkit mm. ilmatieteenlaitoksen sivuille:
https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti/

Toivottavasti tästä oli apua :)
Mahtavaa reissua, kun sen aika koittaa
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eve 16.10.2019 13:54

Kiitos paljon Satu! :) Tästä todellakin oli paljon apua asian pohtimiseen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
tytti 14.10.2019 14:22

Hei,
Olemme viikon (tästä iltapäivästä ensi ma-aamuun) Islannissa. Olen buukannut ensimmäisen yön Black Sand Beachilta, ensin käymme lillumassa Blue Lagoonissa. Toisen yön otin Hofin lähistöltä (huomenna ajatuksena käydä Kultainen kierros). Kolmannen yön olen ottanut Fosshotel Glacier Lagoonista (haluaisin kovasti nähdä hieman timanttirantaa ja Myvatnin) ja neljännen yön Akureyrista. Nyt mulla on pe-su vielä vähän auki, että mitä kannattaisi, jotenkin kiinnostaisi tosi paljon länsirannan Snaefellsnes tai pohjoisessa valassafari - vaan ovatko kelit suotuisia? Ajattelin että vietettäisiin sunnuntai Reykjavikissa ja yövyttäisiin siellä su-ma, kun ma on aikainen lento Hkiin.
Mutta mitä suosituksia sulla olisi tuohon pe-la ja la-su öille, kun tavoitteena olisi olla Reykjavikissa su puoliltapäivin? Tuolta Akureyrista olisi siis matka alas, mutta mitä suosittelisit? (Myös yösijavinkit kiinnostaa :)) mukana 4-&6-v ipanat ja autolla kuljetaan.

Tripsterin Islanti-matkaopas ollaan koluttu, mutta uskonpuute iskee kun en jotenkaan hahmota mitä tehdä, ettei tule liian rankkaa, mutta näkisi kuitenkin mahd paljon.

Kiitos ♥️

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.10.2019 11:18

Moikka! Lukaisin nopeasti viestin läpi ja huomasin, että olettekin jo täällä. Kivaa!
Tässä muutamia ajatuksia joita itselleni tuli mieleen. Ensinnäkin minusta tuo aikataulu vaikuttaa minusta aika tiukalta kun suunnitelmissa on tehdä saarikierros (Akureyristä Reykjavikiin pääsee vain sitä ykköstietä pitkin eli saarikierros tulee täyteen). Saaren kiertämiselle kannattaa varata vähintään viikko. Jäätikkölaguunilta ajaa Myvatnille kokonaisen päivän taukoineen, ja Myvatnilta Akureyriin menee parisen tuntia. Ja Myvatnin alue on sen verran iso, että varaisin järvikierrokseen kokonaisen päivän.

Eli jos te olette ehtineet jo Akureyriin asti, ottaisin itse loppumatkan vähän hitaammalla tahdilla. Jos on tyyntä, voisi ajatella valassafaria Akureyrista ja visiittiä Akureyrin Joulutalossa, se on etenkin lapsille aivan ihana kokemus.

Pohjoisessa Siglufjördur ja Dalvik ovat tosi kivoja kyliä. Siglufjördur erityisen kaunis vuoristokylä meren rannalla.

Matkalla etelään voisi pysähtyä vaikka Gauksmyrin majatalossa, se on maaseudulla, mutta kuitenkin lähellä päätietä. Heillä on hevosiakin.

Pohjoisessa voisi käydä katsomassa Hvitserkurin meritrollia ja pysähtyä Hvammastngin kylässä (siellä on mukava ravintola meren rannalla).

Jättäisin Snaefellsnesin väliin ja vietäisin sen sijaan aikaa pohjoisessa esim. noissa edellämainituissa paikoissa. Näin syksyisin säätkin voivat olla välillä hieman yllättäviä tuulineen ja sateineen, on hyvä jättää vähän "löysää" ohjelmaan muuttuvien sääolosuhteidenkin takia.

Ihanaa reissunjatkoa teille :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tytti 16.10.2019 16:09

Moi ,
Tuuli ja sade ehtivätkin tulla tutuiksi ekojen päivien aikana eikä päästy black sand beachille/viitsitty mennä hankalien olojen takia. Tänään oli vielä hullun navakka tuuli, mutta käytiin jäätikkölaguunilla ja ajellaan Höfnin kautta Seydisfjörduriin yöksi, ja huomenna olisi tarkoitus käydä Myvatnilla ja mennä Akureyriin.
Tuo valassafari kiinnostaisi molempia lapsia, joten ehkäpä testaamme sitä ja joulutaloa, jos ilmat on suotuisammat (pitäisi onneksi olla).
Tullaan ehdottamasti toistekin, joten jätetään länsi toiseen kertaan. Islanti vei palasen jo ensivilaisulta. Ja ruoka on ollut kyllä ihan mieletöntä - kalat ja hummerit — ah!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.10.2019 12:34

Mukava kuulla :-)
Ihanaa loppuloman jatkoa teille,
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Roosa 01.10.2019 17:15

Hei!
Oletko törmännyt tällaiseen, että Landmannalaugarissa olisi parasiitteja siinä kuumassa lähteessä/uima-alueella? Oltiin siellä poikaystävän kanssa uimassa toissapäivänä, ja eilen kummallekin tuli kutisevaa ihottumaa. Onkohan tuo uutinen edes luotettava?

https://icelandmag.is/article/natural-geothermal-pool-landmannalaugar-closed-due-duck-born-parasite-infection

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 01.10.2019 18:02

Moikka! Juu muistan tuon uutisen muutaman vuoden takaa. Allas oli jonkin aikaa poissa käytöstä tuon ongelman takia (siellä oli kyltti joka kielsi uimisen), ja se avattiin myöhemmin uudestaan. En tiedä kuinka useasti siellä otetaan näytteitä näin syysaikaan kun päiväretket alueelle ovat säiden takia harvenemaan päin. Tuo kutinahan voi johtua jostain muustakin; hankaavista kivistä uimapaikan pohjalla, veden mineraaleista tms. Luonnonvaraisissa uimapaikoissa on aina noi riskinsä, kun niitä ei sillä tavalla valvota maksuttomuutensa ja villin sijainnin takia. Kannattaa seurata tilannetta ja käydä näyttämässä lekurille, jos ihottuma ei mene ohi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Roosa 02.10.2019 10:35

Kiitos vastauksesta! ? Ainakaan nyt ei ollut kylttiä, ja kylpemässä oli iso porukka meidän lisäksi. Olisikohan sitten vain tavallista järvisyyhyä. Me seuraillaan tilannetta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katri 26.09.2019 13:23

Moi,
Löysin mukavan näköisen kuuman lähteen Golden Circle tour:in varrelta nimeltään Hrunalaug Hot Spring, kun selailin nettiä. Siitä näyttäisi olevan kahdenlaista tietoa siitä, että onko se suljettu vai ei. Ilmeisesti ainakin pari vuotta sitten siellä on ollut vähän liikaakin turisteja ja se on mahdollisesti suljettu sen jälkeen. Osaatko sanoa voikohan siellä mahdollisesti käydä polskuttelemassa vai onko se suljettu? Kiitos sinulle ihanista sivuista ja tietysti Tripsterin kirjasta. Siitä en löytänyt kyseistä tietoa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.09.2019 16:16

Moikka! En ole kirjoittanut Hrunalaugista juurikaan, koska sen tilanne on ollut niin on-off. Uimapaikka sijaitsee yksityisellä maalla ja maanomistajat ovat joutuneet sulkemaan sinne pääsyn liian suuren yleisöryntäyksen takia; maaperä alkoi kärsiä ja polku tallaantui liejuksi sateella. Mä en sen tähden itse suosittelisi sinne menoa.

Jos luonnonvaraiset lähteet kiinnostavat, Landbrotalaug Snaefellsnesin itäpuolella on hyvä, samoin Reykjadalur Hveragerdin kylän lähellä (se on tosin suosittu joten ainakaan kesällä päiväaikaan omaa yksityistä rauhaa siellä ei enää pääse kokemaan), samoin Seljavallalaug joka löytyy Skogafossin ja Seljalandsfossin välimaastota on paikka, jonne voi mennä polskimaan.

Kivaa matkaa teille!
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katri 30.09.2019 09:23

Kiitos paljon vastauksesta. Jätetään siis se Hrunalaug väliin. Reykjadalur onkin jo must-go listalla ;) mutta tuohon Seljavallalaug:iin täytyykin tutustua vielä. Ei malta odottaa reissua, kahden viikon päästä lähdetään.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
ronja 02.09.2019 22:58

Moikka!
Hei olen tulossa ystäväni kanssa lokakuun puolessa välissä Islantiin! Onko sinulla suosituksia autovuokraamoista, sellaisista autoista, joissa voi myös yöpyä. Olen yrittänyt lukea autovakuutuksista autoon. Kannattaako sellainen ottaa etukäteen vai paikan päällä vai ei ollenkaan?
Onko leirintäalueita paljonkin auki lokakuun puolessa välissä ja voiko niihin ajaa mihin aikaan vain ilman, että on etukäteen ostanut/varannut pääsyä niihin?
Haluaisimme nähdä mahdollisimman paljon luontoa ja nähtävyyksiä. Onko kultaisen kierroksen ajaminen ihan ok lokakuussa jonkinlaisella pakettiautolla?
Olemme siellä vain 5 päivää, joten luuletko että saaren kiertäminen on mahdotonta tuossa ajassa? Ja vielä viimeinen, onko bensa-asemia paljon ympäri saaren auki, vai kannattaako autoon varata bensakanisteria yms.

Monen vuoden haave lähteä Islantiin toteutuu pian,
paljon kiitoksia jo etukäteen vastauksista! Ja saa antaa tietysti muitakin vinkkejä!

Terveisin Ronja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.09.2019 20:13

Moikka!
Kiitos kivasta viestistä - hauska matka teillä tulossa :-)
Tässä lyhyesti vastauksia
- Leirintäalueista ja niiden aukioloista löytyy enemmän tietoa täällä: https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/islanti-leirintaalueet/
- Kultaisen kierroksen voi hyvin ajaa lokakuussa ihan tavallisella autolla, ei tarvita erityisiä nelivetoja jne. Olen tehnyt muutamia luonnonnähtävyyskierroksia karttoineen vinkiksi, niitä löytyy Tripsterin mobiiliapplikaatiosta (tripsteriapp.com). Myös täältä sivustolta löytyy vinkkejä esim. Kultaiselle kierrokselle.
- Autovuokrauksen lisävakuutukset voi ostaa paikan päällä ja se voi usein olla helpompaa. Henkilökunta osaa selittää nettiohjeita paremmin, minkälaiset vakuutukset ovat, mitä ne maksavat ja mikä on omavastuu. Kannattaa tarkastaa korvaako oma matkavakuutus jotain vuokra-autoiluun liittyvää. Jos näin on, ei suotta kannata maksaa tuplavakuutuksesta.
- Saaren kiertäminen viidessä päivässä on mahdollista, mutta en lainkaan suosittele. Siinä ei ehdi pysähdellä juuri yhtään, keskittyä maisemiin tai varata aikaa rentoutumiselle esim. uimaloissa tai vaelluspoluilla. Mieluummin lyhyempiä päiväretkiä esim siten että kierrätte Kultaisen kierroksen, etelärannikon ja vaikka ihan Höfnin kylän jälkeen tulevaan Stokksnesin mustalle rannalle asti (itäisessä Islannissa).
- Bensa-asemia on tarpeeksi tiheästi eli ei tarvitse ottaa kanisteria. Joskus voi olla reilu 100 km seuraavalle bensikselle (etenkin itäisessä Islannissa joka on harvaan asuttua seutua), joten kun tankkaa, kannattaa tankata täyteen.

Ihanaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
ronja 03.09.2019 21:47

Mahtavaa, katson vinkit!
Kiitos kovasti vastauksista!

t. Ronja

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.09.2019 22:43

Kiva että niistä oli apua :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Bad luck girl 25.08.2019 13:23

Hei Satu
Astuuko Islannin uusi aborttilaki tosiaan voimaan 1.9.2019? Ja abortin voi saada rv 22 loppuun asti?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.08.2019 21:14

Tämä ei varsinaisesti liity matkailuun mitenkään, mutta vastaan nut kuitenkin eli kyllä, näin on. En ole varma, milloin tuo laki astuu voimaan mutta siitä siis säädettiin toukokuussa. Jos googlaat englanniksi, löytyy joitakin juttuja, esim. Islannissa julkaistavasta enkunkielisestä lehdestä Grapevinesta, jossa asiasta on tarkemmin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sari 04.08.2019 06:08

Suunnittelen kahden viikon Islannin matkaa ensi vuoden helmi-maaliskuulle. Ajattelin vuokrata asuntoauton ja kiertää saaren. Onko se hassu ajatus tuohon aikaan vuodesta? Löytyykö sieltä neliveto-asuntoautoja, kun nelivetoa vaaditaan joillakin teillä? Saako autolla yöpyä missä vain vai pitääkö mennä leirintäalueelle. Miten leirintäalueet ovat auki tuohon aikaan vuodesta? Mikä on bensan litrahinta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.08.2019 01:48

Hei Sari!
Tervetuloa! Voi olla, että tuo on hieman hankala ajankohta Islannin kiertämiselle asuntoautolla. Niissä on usein matalat pohjat ja pienet renkaat ja talvisin on lumisohjoa ja jäätä ainakin vuoristoisemmilla alueilla kuten pohjoisessa ja itävuonoilla. Nelivetoasuntoautoja saattaa löytyä, mutta se vaatisi vähän etsintää; itselleni ei ainakaan nyt tule suorilta käsi mieleen yritystä joka vuokraisi sellaisia. Yksi vaihtoehto on ottaa nelivetojeeppi ja yöpyä majataloissa/hostelleissa/maatilamajoituspaikoissa. Tai talvitelttaillen, jos on siihen sisua ja kestävyyttä :)

Bensa on noin 210 kruunua/litra ja kruunun kurssi tällä hetkellä noin 1 € = 135 ISK.

Yöpyminen asuntoautolla; kannattaa katsoa tämä artikkeli: https://tripsteri.fi/islanti/missa-islannissa-saa-yopya-matkailuautolla-tai-teltalla/

Täällä on tietoja leirintäalueista: https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/islanti-leirintaalueet/

Toivottavasti näistä oli apua :)

Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sirkka 22.06.2019 14:45

Hei!
Osaatko antaa islantilaisten kansanopistojen nimiä/osoitteita? Olen marraskuussa menossa yhteen seminaariin ja kävisin mielelläni myös jossain kansanopistossa siellä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 03.07.2019 13:55

Hei! Nämä kansanopistot eivät ole minulle kovin tuttuja; ainakaan eivät ole yhä näkyviä kuin Suomessa. Yksi joka on tunnettu etenkin kieltenopettamisesta on Mimir www.mimir.is

Eläkeläisten yhdistys Reykjavikissa järjestää kansalaisopistotyylisiä kursseja ja samoin Islannin yliopisto.
Jeesiä voisi kysyä myös Suomen suurlähetystöstä Reykjavikissa, jos he osaisivat auttaa tässä asiassa paremmin. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
sirkka 16.07.2019 08:14

Kiitos vastauksesta. Mahtaako tuo Mimir sittenkin olla enemmänkin kansalaisopisto kuin kansanopisto? Kansanopistoissa opiskellaan yleensä kokopäiväisesti ja niissä on myös asuntolat. ...voi myös olla etten ihan ymmärtänyt Mimirin sivujen islanninkielistä tekstiä ;) Työskentelen itse kansanopistossa ja haluaisin juuri sellaiseen tutustua myös Islannissa. Kysellynin jälkeen olen saanut selville, että länsirannikolla on yksi, Lingaskolen, mutta sinne voi olla hankalaa/kallista matkustaa marraskuussa, vai onko? Flateyriin ja Laugarvatniin on suunniteltu perustettavaksi kansanopistot, mutta niistä en ole löytänyt mitään tietoja. Tiedätkö sinä jotain näistä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 16.07.2019 12:27

Moikka! Kyllä muuten, juuri siitä on kyse, siis kansalaisopistosta. Eli siellä opiskellaan vain muutamia tunteja viikossa, eli ei yöpymisiä tms. Minulla meni vähän termit sekaisin, pahoittelut :)
En valitettavasti tiedä noista Flateyrin ja Laugarvatnin kansanopistoista mitään... Koitin etisä tietoja Lingaskolenista, mutta en löytänyt, kirjoittaanko se siis noin? Jos löydät jostain ko. koulun sijantitiedot, voin katsoa liikenneyhteyksiä :)
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
sirkka 22.08.2019 19:29

Hei Satu!
Suunnitelmamme ovat edistyneet. Lydflat.is sivuilla kerrotaan reipas vuosi sitten perustetusta kansanopistosta jonne olemme saaneet kutsun. Tiedän että Reykjavikista pääsee lentäen Isafjorduriin ja takaisinkin samana päivänä. Sieltä ei ole Flateyriin enää monta kymmentä km. Mietimme vain, että uskaltaisimmeko sittenkin vuokrata auton ja ajaa sinne. Millainen sää marraskuun alussa siellä päin yleensä on? Pitääkö varautua lumisateeseen ja huonoon keliin? Vai onko lentomatka sittenkin varmin? Mitä itse suosittelisit? Bussiyhteyksiäkään ei taida sinne löytyä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.08.2019 14:49

Loistavaa kuulla, että löysitte kansanopiston vierailua varten, hieno juttu!
Busseja Reykjavikista Flateyriin ei mene suoraan, ainakaan talviaikana. Marraskuussa voi olla jo paljon lunta ja liukkaat kelit, joten kannattaa vuokrata nelivetomaasturi.

Lentäen pääsee Isafjördurista ja Isafjördurista voi vuokrata myös auton loppumatkaksi, mutta kannattaa huomioida, että joskus Reykjavik-Isafjördur-lentoja perutaan huonojen sääolosuhteiden takia. Itselleni on käynyt pari kertaa näin; vääränsuuntainen tuuli on estänyt lennot (pieni kenttä vuorten välissä altistaa luonnonolosuhteille). Eli jos tulette lentäen, varatkaa ainakin päivä molemmista päistä reissua, ettei tule liian kova kiire mahdolliselle paluulennolle Suomeen.

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna 19.06.2019 12:27

Moikka!

Ollaan kaverin kansa tulossa heinäkuussa viikoksi Reykjavikiin, ja mietin, että mitä kaikkea meidän kannattaisi siellä tehdä. Osaisitko suositella jotain 'must see' -nähtävyyksiä tai vaikka jotain kokeilemisen arvoisia ravintoloita / baareja / kahviloita? Olemme etukäteen varanneet matkatoimistosta kultaisen kierroksen (mukana myös Kerið-tulivuoren kraatteri ja Sininen laguuni) ja valasristeilyn. Olemme kaupungissa kuitenkin viikon verran, ja aikaa olisi muillekin nähtävyysille. Mitä itse kävisit katsomassa, jos olisit tulossa Reykjvikiin viikoksi? :)

Mietimme, että olisi hienoa lähteä joku päivä vaeltamaan päiväksi luontoon, mutta tarkoituksena olisi kuitenkin palata illalla hotellille. Kuinka lähellä Reykjavikia on jotain "turistien vaellusreittejä", ja kuinka niiden luokse pääsee? Tai osaisitko ehdottaa, mitä meidän kannattaisi tehdä tai minne mennä päiväretkelle luontoon?

Ovatko kaupat ja kauppakeskukset muuten sunnuntaisin tai viikonloppuisin auki?

Pahoittelut loputtomasta kysymysmäärästä!
Aivan mielettömän hienoa, että joku osaa vastata kaikenkattaviin kysymyksiin Islannista! Suuri kiitos sulle! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 19.06.2019 13:14

Moikka!
Tervetuloa Islantiin :) Tässä muutamia vastauksia.

Kaupat ovat auki myös sunnuntaisin, yleensä kello 18 asti.
Päiväretkiä voi tehdä Reykjavikista useita. Olen kirjoittanut näistä vaellusreiteistä mm. Tripsteri Islanti -matkaopaskirjaan (saa kirjakaupoista mutta myös kirjastoista) ja niitä löytyy karttoineen myös Tripsteri -matkailuapplikaatiosta, jota voi ladata älypuhelimeen. Esim. Reykjadalurin vaellus on tosi kiva! Julkisilla busseilla pääsee perille.

Reykjavikin parhaat ravintolat, baarit, kahvilat, uimapaikat jne. löytyy tältä verkkosivustolta ja kattavammin tuolla matkaoppaassa ja/tai applikaatiossa.

Ihanaa matkaa teille!
Terkkuja paljon
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Karo 06.06.2019 02:07

Moikka Satu ja kiitos näistä vastauksista, paljon on saanut tietoa!

Olen tulossa Islantiin elokuussa kuudeksi päiväksi, ja ajatuksissa olisi viettää puolet ajasta Reykjavikissa ja puolet jossain muualla. Minulla ei ole mahdollisuutta vuokrata autoa, joten nyt pohdinkin minne mielenkiintoiseen kohteeseen selviäisi suht helposti bussilla. Olisko sinulla suositella jotain paikkaa toiseksi matkakohteekseni? Kiinnostaa luonnon nähtävyydet ja upeat Islannin maisemat, ja julkisten kulkuyhteyksien lisäksi toivon, että sieltä olisi mahdollista löytää majoitus. Vaeltaminen ja telttailu on minulta pois laskuista. Golden Circlen varmaan käyn Reykjavikista käsin.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen ja mukavaa kesää!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu 07.06.2019 00:49

Moi Karo!
Kultainen kierros hyvä tehdä Reykjavikista käsin. Yksi hauska idea voisi olla Víkin pieni kylä etelärannalla, noin 2.5 h ajomatkan päässä Reykjavikista. Sinne pääsee julkisilla busseilla (bus.is) sekä ns. turistibusseilla eli busseilla jotka pysähtelevät näköalapaikoilla. Víkissä on upea musta hiekkaranta, pari mukavaa ravintolaa ja majoituspaikkana erityisen kiva on eräs sellainen pieni majatalo kuin Carina.

Mukavaa kesää sinullekin, ja hauskaa reissua kun sen aika koittaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 22.04.2019 21:14

Moi Satu!
Tullaan sinne ensi perjantaina synttärimatkalle hyvän ystävän kanssa. Autovuokraus Iceland 4x4 Car Rentalin kautta ja tarkoitus omin päin kierrellä. Aikaa on vain pari päivää ja ajateltiin suunnata etelärannikolle jäälaguunille asti, sekä toisena päivänä tsekata Kultainen Kolmio. Mitä arvelet - millaista vaatetusta sinne pitäisi ottaa mukaan, kun matkan varrella kuitenkin jalkaudutaan useamman kerran? Pitääkö olla villapaitaa ja sadevaatteet, vai pärjääkö säänkestävällä takilla ja ns. kevyilla vaelluskengillä? Entä Reykjavikissa, tarkeneeko tennareissa? Entäpä auton tankkaus, tarviio mukaan extra-kannullisen bensaa, vai löytyykö tankkauspisteitä suht taajaan? (Saako niistä myös purtavaa?)

Etukäteiskiitos vastauksista ja lämmin kestokiitos ihanasta sekä informatiivisesta sivustosta! <3

t. Kati

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.04.2019 19:56

Moikka Kati! Tervetuloa Islantiin!

Tässä vastauksia:

Bensiksiä on tuolla reitillä tarpeeksi, eli ette tarvitse ekstrakannuja. Bensiksiltä saa sapuskaa, evästä, kahvia jne. Jos haluatte syödä ravintolassa lounasta tai illallista matkan aikana, olen listannut mukavia ravintoloita esim. tuonne Tripsteri App -matkailuapplikaatioon (sen voi ladata älypuhelimeen tripsteriapp.com ja ainakin vielä tällä hetkellä appi on maksuton). Matkailuappi tarjoilee samalla myös kartat ja tarinoita matkan varrelta. :-)

Sääolosuhteet vaihtelevat. Kannattaa pakata mukaan sadetakki, niin pieni tihku ei estä nähtävyyksillä kiertelyä. Voi myös olla täysin kuivaa ja aurinkoista - tuurista niin kiinni, miten nuo sateet menevät. Viileää täällä kuitenkin on Suomeen verrattuna, eli kannattaa ottaa lämmin pusero sadetakin alle ja sellaiset housut, joiden alle voi vetäistä pitkät kalsarit jos on kylmä. Sormikkaat ja ohut myssy/päähuivi on myös hyvä ottaa mukaan. Kengiksi sopii hyvin esim. tukevat lenkkarit tai vaelluskengät; Reykjavikissa pärjää hyvin ihan tavallisilla lenkkareilla tai kävelykengillä.

Ihanaa matkaa teille
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mervi 15.04.2019 19:59

Hei!
Olemme tulossa tyttäreni kanssa pääsiäisen jälkeen kolmeksi päiväksi Islantiin. Majapaikkamme on Keflavikissa ja mietin, että pääseekö paikallisbussilla Reykjavikiin (ja takaisin Keflavikiin) katselemaan nähtävyyksiä? Sieltä lähtevät myös Golden Circle- retket. Jos ei paikallisbussit kulje, onko sitten taksi ainoa vaihtoehto...

Matkaa jo kovasti odotellaan ja hyviä vinkkejä olemme jo saaneetkin sinulta :)
t. Mervi

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.04.2019 00:42

Moikka Mervi! Keflavikista menee busseja Reykjavikiin, kannattaa katsoa aikatauluja täältä: https://straeto.is/en/timatoflur/6
Toivottavasti lähin pysäkki on lähellä teidän majapaikkaa. Oon varma, että myös sieltä teidän majapaikasta osataan neuvoa bussireitti Reykjavikiin, monet sitä varmasti haluavat kuitenkin käyttää. Jos on pakko turvautua taksiin, saattaa olla edullisinta ja nopeinta ottaa taksi lentokentälle ja napata sieltä Flybus.
Kivaa reissua teille :)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maino 26.03.2019 11:15

Moikka,
Tilasin juuri Tripsteri- oppaasi, mutta en maltttanut odottaa sen saapumista.
Eli pari käytännön kysymystä kevään reissua varten:
"Bussia varten täytyy varata tasaraha, kuskit eivät anna vaihtorahaa." - Käykö Reykjavikissa paikallisbusseissa eurot vai pitäisikö olla tasaraha kruunuissa? Paljonko kertalippu maksaa?
Pitääkö uimahalleihin ottaa mukaan oma pyyhe? Ts. lainata hotellihuoneesta :)

Kiitos jo etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2019 16:26

Moikka! Kivaa, kiitos paljon kun tilasit kirjat. Siitä on varmasti iloa matkan suunnittelussa.
Reykajvikin keltaisissa kaupungibusseissa käy vain kruunut. Kuskeilla ei ole vaihtorahaa, joten siksi suosittelen tasarahan varaamista. Toinen hyvä tapa ostaa lippu on ladata puhelimeen Straeto-niminen äppi. Siellä voi luottokortin kautta ostaa lipun ja lippua voi vain näyttää kuljettajalle. Yhdellä äpillä pystyy ostamaan montakin lippua eli vaikka koko reissuporukalle. Kertalippu on 470 kruunua, apilla ostettaessa hieman edullisempi. Lapsille halvempi hinta, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi. 470 kruunua on noin 3,5 euroa.

Uimaloista voi vuokrata pyyhkeitä (vuokra on muistaakseni muutaman euron suuruinen), tai lainata hotellihuoneesta.

Mahtavaa reissua teille!
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marko 20.01.2019 19:39

Moikka tullaan 17-22-2 .2019
islantiin onko Jäätikölle mahd. päästä
onko keskustassa auton vuokraus pisteitä myös

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2019 16:21

Moikka! Ups, tähän on jäänyt vastaamatta vahingossa. Pahoittelut! Eli jäätikölle pääsee vuoden ympäri jäätikköretkifirmojen päiväreissuilla ja autovuokrauspisteitä löytyy keskustastakin.
Toivottavasti teillä oli hyvä reissu :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Katri 07.01.2019 15:45

Moi,
Ihanasti saa vinkkejä tältä sivulta. Monesta asiasta onkin jo ollut puhetta, mutta haluaisin vielä vähän tiedustella säästä ja varsinkin maanjäristyksistä. Olemme tulossa syksyllä Islantiin ja satuin ajautumaan Islannin ilmatieteenlaitoksen sivuille. Siellä näyttäisi olevan joka päivä jotain pienempiä (>3) maanjäristyksiä. Tunteeko tuon voimakkuuden järistykset jotenkin? Mites tuota voimakkaammat järistykset? Varoitetaanko niistä jotenkin ja jos, niin miten? Miten niihin ylipäänsä pitäisi varautua?
Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:35

Moikka! Islannissa tärisee maa satoja kertoja joka päivä, mutta useimmiten järistykset ovat niin pieniä, että ihminen ei niitä huomaa. Olen asunut täällä pian 15 vuotta ja kokenut pienen järistyksen vai yhden kerran ja sekin oli ihan pieni heilautus vaan. Islannin kohdalla mannerlaatat liikkuvat toisistaan poispäin eli suuria jännitteitä ei pääse syntymään eikä siksi ole todellista vaaraa esim. isojen talojen romahtamisesta tai muusta täystuhosta. Tulivuoria purkautuu muutaman vuoden välein, ja aktiivisia seurataan tarkasti ja niistä infotaan heti kun huomataan, että purkaus on lähellä ja ja jos aluetta pitää evakuoida (eli jos lähellä on asutusta).

Toivottavasti tästä oli apua :)
Kivaa reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jorma Saksa 07.01.2019 15:24

Hei Satu,
ollaan tulossa Islantiin 3-13.5.2018 tarkoituksena kiertää tuota eteläistä rannikkoa Höfniin asti ja sitten palata Reykjavikiin kahdeksi viimeiseksi päiväksi. Varattiin etukäteen tuo Reykjavikin hotelli mutta onko syytä varata etukäteen myös nuo kaikki muutkin majapaikat, vaikka ihan ei vielä sesonki liene?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:32

Moikka! Kyllä vapaata varmasti löytyy, siinä etelärannikolla on paljon hotelleja ja majataloja ja myös airbnb-asuntoja. Matkailusesonkin ei vielä ole kiivaimmillaan, mutta on kuitenkin toukokuussa jo selkeästi vilkkaampaa kuin talvella. Riippuu siis siitä, kuinka joustavasti haluaa reissata ja miten varma haluaa olla siitä, että pääsee yöpymään juuri tietyssä paikassa ja onko valmis ajelemaan esim 50 km seuraavaan hotelliin, jos yksi paikka on täynnä. Riippuu myös reissuporukan suuruudesta. Kahden hengen huoneita saa helpommin, suuremmalla porukalla tekisin etukäteisvaraukset.

Kivaa reissua :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mia Satopää 05.01.2019 21:00

Moi
Olemme suunnittelemassa reissua Islantiin helmikuun lopussa 27-4.3.2019, onko ajankohta ihan huono sään suhteen, onko kovin sateista silloin? Pääseekö vuokra-autolla kiertelemään saarta miten, onko tiet auki/ miten ajettavia? ( olemme tottuneet ajamaan Norjasa talviaikaan, joten kokemusta on).Missä kannattaisi käydä? Entä mikä olisi hyvä
Issikkavaelluspaikka? Missä kannattaisi yöpyä? Oltaisko Reykjavikissa muutama yö ja sit muualla pari yötä, niin ehdittäisiinkö kiertämään paremmin vai kannattaako yöpyä samassa paikassa koko reissun ajan?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:42

Moikka!
Islannissa sää vaihtelee todella usein ja on mahdoton sanoa etukäteen, millainen sää osuu kohdalle, ikävä kyllä sään suhteen on mahdoton sanoa... Kannattaa varautua täystalveen eli tulla talvivaatteissa ja suosia kerrospukeutumista. Talvella on välillä lumimyrskyjä, eli tieolosuhteet voivat olla huonot ja siksi matkustamiselle kannattaa varata reilusti aikaa, jos siis lähtee esimerkiksi maasedulle. Välillä on huono ilma, välillä taas hyvä ilma, eli muutokset ovat onneksi molempiin suuntiin :)

Vuokra-autoksi suosittelen talviaikaan nelivetoa. Islannin kiertävä päätie ja monet pienemmätkin tiet pidetään auki ympäri vuoden, satunnainen myrsky voi sulkea liikenteen muutamaksi tunniksi, mutta se on tilapäistä. Tieolosuhteista kannattaa katsoa tästä oppaasta vuokra-autoa koskeva juttu, siellä on linkit myös esim. hyvälle sivustolle, josta voi tarkastaa teiden ajo-olosuhteet ja tarkimmat säätiedotukset.

Saaren ympäri ei kannata lähteä tuossa ajassa, se vie kesäaikaan noin viikon, talvella varaisin kymmenisen päivää pysähdyksineen. Suosittelisin esimerkiksi Snaefellsnesin niemimaata, etelärannikkoa Vatnajökullille asti ja sitten Reykjanesin niemimaata, joka on myös tosi kaunis etenkin siellä niemimaan etelä- ja länsirannalla.

Jos ajatte etelän suuntaan Vatnajökullille päin, voisi olla hyvä idea majoittua ainakin yhdeksi yöksi matkalla, niin ei tule liian pitkä ajopäiviä ja ehditte nauttia upeista maisemista. Sama juttu, jos lähdette Snaefellsnesiin päin. Kultainen kierros on kätsy ja hieno päiväkierros Islannin upeaan luontoon ja sen voi tehdä ihan päivämatkana Reykjavikista. Itse tykkään mieluummin yöpyä maaseudulla kiireettä, ja viettäisin Reykjavikissa esim yhden tai kaksi päivää loman alusta tai lopusta vähän lentoaikojen mukaan. Kaupunki on niin pieni, että sen ehtii hyvin kokea yhdessä päivässä.

Tältä sivustolta löytyy myös vinkkejä issikkatalleille lähelle Reykjavikia, muutaman tunnin mittaisia hevosretkiä järjestetään ympäri vuoden joka päivä ja ne ovat kivoja tapoja tutustua Islannin luontoon muutenkin kuin auton kanssa. Suosittelen lämpimästi :)

Ihanaa matkaa teille
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta K. 27.12.2018 12:02

Moi Satu,

Olemme tulossa huhtikuussa (pääsiäisen aikaan) Islantiin muutamaksi viikoksi. Suunnitelmissa on kiertää saari autolla ympäri ja nähdä sekä kokea mahdollisimman paljon! Meillä heräsi kuitenkin muutama kysymys, joihin osaisit ehkä vastata :)
1. Yritimme etsiä 2-3 tunnin islanninhevosvaelluksia nimenomaan pohjoisesta tai idästä huhtikuun lopussa, mutta tuntui että jokaisen tallin sivuilla oli linjattu vaelluksia järjestettävän pelkästään toukokuusta syyskuuhun. Vain pääasiassa Reykjavikin lähellä vaelluksia järjestettiin vuoden ympäri. Onko islanninhevosvaelluksilla mahdollista käydä pohjoisessa/idässä huhtikuun lopussa? Mitä talleja suosittelisit?
2. Onko Islannissa helppoa löytää kasvis-/vegaaniruokavalioon sopivaa ruokaa? Olimme lofooteilla ja Pohjois-Norjassa viime keväänä ja otimme omat eväät onneksi Suomesta mukaan, sillä ko.ruokavalion noudattaminen olisi osoittautunut ilman omia eväitä kohtuu haastavaksi. Löytyykö perus kaupoista siis kasvispihvejä tms. proteiinilähteitä vihannesten/hedelmien lisäksi?
3. Mitä luulet, onko Grímseyn saarella mahdollista nähdä Lunneja jo huhtikuun lopussa?

Kiitos jo etukäteen! :)

- Lotta

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:46

Moikka!
1. Kokeilkaa Polar Hestaria, noin 30 minuuttia Akureyrin kaupungista pohjoiseen. Heillä on muutaman tunnin mittaisia päiväretkiä myös talvisin ja keväisin.
2. Nykyään on helpompaa. Joka ravintolasta löytyy vegevaihtoehto ja usein myös vegaani. Tavallisista kaupoista (esim Bonus, Netto ym) löytyy vegepakastinaltaatn, siellä on kaikenlaista falafelia, soijaa, revittyä soijaa (oumphia) jne. Eli sanoisin että ihan ok olosuhteet, vaikka valikoima ei varmasti päätä huimaakaan... :)
3. Hmm, vaikea kysymys. En ole käynyt koskaan Grimselyllä tuohon aikaan. Useimmiten lunnien pesimäkausi alkaa huhtikuun loppupuolella. Lunneja voi tosin nähdä merellä, eli voitte ottaa esim. Reykjavikista niin kutsutun lunniristeilyn, se vie Reykjavikin edustan lähisaarille ja merialueelle, jossa lintuja voi nähdä. Onhan se vähän "turistikierros" mutta minusta tosi mukava, olen itse käynyt sellaisella lasteni kanssa ja hekin tykkäsivät kovasti.

Ihanaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pirkko Grönroos 07.11.2018 11:29

Hei,

suunnittelen SAGA-matkojen kautta issikkavellusta, mitä ratsastusvarusteita tarvitaan mukaan? Ohjelmassa oli makuupussimajoitus, riittääkö ihan tavallinen makuupussi jos ottaa lämpimät yöpukimet päälle. Matkan ajankohta 30.08-6.9.2019

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.11.2018 14:22

Moikka! Kivaa jos olet tulossa tälle reissulle, olen siellä oppaana :-)
Syyskuun matkoilla on riittänyt ihan tavallinen ohkainen makuupussi, majoitustiloissa on sähkölämmitys ja siellä erämaamökissä jossa olemme yhden yön on kamiina.
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Susanna 21.10.2018 23:39

Hei Satu!
Suosittelisitko jotain "nopeaa" ja kivaa ruokapaikkaa matkalla Reykjavikista Akureyriin. Ajattelimme pysähtyä jo n. 1-1,5h kohdalla, jotta jaksamme sitten loppumatkan. Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.10.2018 23:48

Moikka! Jos haluatte nopean, niin Borgarnesissa on heti ison sillan jälkeen kiva leipomo josta saa esim. täytettyjä leipiä. Jos dinneri mielessä, Borgarnesissa on Egillin sagan museon yhteydessä kiva ravintola. Ja toinen vieläkin kivempi on Hraunsnef, lähiruokaravintola, noin vajaa tunti Borgarnesistä pohjoiseen.
Kivaa reissua!
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
r 15.10.2018 22:00

hei! olemme tulossa helmikuun lopulla islantiin. Onko valassafarit silloin käynnissä? toki takeita ei vvarmaan tuohon aikaan ole samanlailla nähdä niitä kuin kesällä. Mutta talvinen islanti houkuttaa niin paljon jo revontulien ja maisemien takia. Mitkä kohteet olisi talvella parhaimmat käydä katsomassA?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.10.2018 00:17

Moikka! Valassafarit ovat käynnissä ympäri vuoden, lähtöjä on vähän harvemmin (silti joka päivä) kuin kesällä. Valaita on yleensä talvella vähemmän lähimerialueilla kuin kesäaikaan, mutta valassafarit tarjoavat silti takuuta eli jos ei näy yhtäkään valasta retken aikana, he antavat lahjakortin jolla pääsee uudestaan katsomaan (ja lahjakortti on voimassa pitkään, eli saman reissun aikana sitä ei tarvitse käyttää).

Talvella voisi olla tosi kivaa käydä jäätiköllä retkellä, issikkavaelluksella ja kultaisen kierroksen päiväretkikin on erityisen kiva talvisin, kun muita matkailijoita on vähemmän ja lumi tuo kivaa kontrastia maisemaan.

Ja aina kannattaa käydä uimassa, altaat ovat kuumina vuoden ympäri ja mikään ei olekaan pimeänä talvi-iltana kivempaa kuin istahtaa kuumaan kylpyyn kansanuimalaan (sundlaug).

Kivaa reissua teille :-)
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sari 05.10.2018 20:55

Hei Satu! Kiitos hienoista vinkeistä ja kirjasta! Viikon päästä Islannissa! Auto on varattu,tarkoitus kiertää Islanti viikossa. Uskallammeko lähteä matkaan varaamatta etukäteen majoituksia (meitä on vanhemmat + 14-vuotias), olisi vapaampi aikataulu? Onko kiertosuunnalla väliä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.10.2018 00:33

Moikka! Kiva reissu teillä tulossa :-)
Suosittelen saarikierrokselle majoitusten varaamista etukäteen, siinä saattaa säästää rahaa kun varaa etukäteen. Paikan päällä hotelleilla saattaa olla eri hinnat kuin samalla hotellilla verkossa. Tämä ei tietenkään aina ole näin, mutta aika usein olen huomannut eroja nettitarjouksissa verrattuna paikan päällä olevaan hinnastoon. Kesällä suurin osa maaseudun majoituspaikoista on turkasen täynnä (etenkin etelärannikko, Vatnajökullin alue ja myvatnin seutu, jotka ovat suosituimpia nähtävyyspaikkoja saarikierroksella), mutta lokakuussa tilaa saattaa olla enemmän. Pieni majoituspaikka saattaa tosin tulla yhdestä vähän isommasta ryhmästä täyteen ja siksi varaisin itse majoitukset etukäteen. Plus siinä säästää aikaa, kun ei tarvitse kierrellä majapaikkoja vaan keskittyä luonnossa kiertelyyn ja nähtävyyksien katselemiseen. Mutta mielipidejuttujahan nämä ovat, osa tykkää seikkailusta, toiset suunnitelmallisuudesta. Kyllä te varmasti pärjäätte ilman varauksiakin.

Toivottavasti tästä toisaalta-toisaalta-vastauksesta oli edes vähän hyötyä ;-)

Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuomas 27.09.2018 13:32

Hei,
onko kokemusta maastopyöräreiteistä ja -vuokrafirmoista? Varsinkin tähän aikaan vuodesta. Nopealla googletuksella löytyi jotain, mutta saatavuus näytti epävarmalta juuri nyt. Riippuen reiteistä, ei kuitenkaan ihan älyttömiä korkeuseroja taida olla?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.09.2018 23:07

Moi Tuomas! Juu on hieman tuttua, puolisoni maastopyöräilee. Kysäisin häneltä vinkkejä.
Ajattlitko kesälle vai nyt näin syksyllä? Kesäisin on auki tämä mainio downhill-paikka lähellä Reykjavikia: https://www.facebook.com/skalafell.bikepark/

Sitten on tällainen matkanjärjestäjä, heiltä saa myös pyöriä: https://icebikeadventures.com/

Alkaa olla aika jäiset olosuhteet, ilmat ovat viilenneet ja luntakin on jo tullut vuoristoon...

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Matilda 18.09.2018 10:03

Hei Satu,
olemme tulossa lokakuussa Islantiin ja mm. blue lagooniin. Mietin, jos ilma on hyvin kylmä ja tuulinen, kehtaako altaalla olla pipo tms päässä? Käyttävätkö uimarit siellä päähineitä? Entä jalkaan, korallikengät?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.09.2018 12:48

Moikka Matilda. Ilman muuta voi mennä pipo päässä (tai uimalakki) ja tuulisella säällä kannattaakin. Monilla on läpsyt allasalueelle tullessa, mutta ne jätetään altaan reunalle. Pohja on pehmä ja mukava jalalle ja hyvin hoidettu, eli ilman uintikenkiä on ok. Toki niitä saa käyttää, jos kokee tarpeelliseksi (esim. erityisen herkät jalkapohjat tms).

Kivaa reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hilkka 01.09.2018 19:15

Hei Satu!
Ihanan kattavasti olet koonnut Islanti-tietoa. ❤ Kysyisin ns. esteettömiä vinkkejä Islantiin - aion viedä huonojalkaisen äitini ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän pääsee eläkkeelle. Hän kun ei matkustelusta piittaa mutta Islanti on niin erikoinen että siellä hän haluaisi kerran eläissään käydä. Olemme siis lapsiperhe 2+2 ja vielä nuo kaksi eläkeläistä jotka eivät ole vaelluskunnossa - otetaanko oma tila-auto ja ihmetellään maisemia ja miten ihmeessä majoitutaan tällä köörillä edullisesti..? Matka-ajankohta olisi ensi keväänä. Onko pääsiäinen kallis?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.09.2018 00:57

Hei Hilkka! Kiitos viestistä. Islannissa on aika helppo matkustaa esteettömästi. Monet luononnähtävyyksistä ovat autotien varressa eikä niitä nähdäkseen tarvitse kiivetä rappusia. Esimerkkeinä esimerkiksi Gullfossin vesiputous, Skogafossin putous, Seljalandsfossin putous, geysireiden alue ja Thingvellir. Blue Lagoonin kylpylässä esteetön matkailu on helppoa, pyörätuolilla liikkuville on luvassa hyvä apu. Olen kuullut kehuja tästä. Tripsteri Islanti -matkaopaskirjassa on oma lukunsa esteettömästä matkailusta Islannissa. Kannattaa käydä lainaamassa kirja kirjastosta tai ostamassa kirjakaupasta.

Tila-auto on varmasti hyvä vaihtoehto; 6-8 hengen autoja saa autovuokraamoista ja tulee edullisemmaksi ottaa yksi tilavampi auto kuin kaksi viiden hengen autoa. Uskoisin, että kuuden hengen porukalle edullisinta on vuokrata airbnb:n kautta tarpeeksi iso asunto tai mökkivuokra.

Pääsiäisenä hinnat eivät eriyisemmin nouse; hotellit ovat kalleimmillaan kesäkuusta syyskuun alkuun, pääsiäisen tienoilla on vielä keväthinnat. Lennot saattavat lomakaudella olla hintavammat kuin lomakauden ulkopuolella, joten kannattaa varata lennot ajoissa edullisimpia hintoja ajatellen.

Toivottavasti näistä oli apua, ihanaa matkaa kun sen aika koittaa!
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sven 28.08.2018 18:49

Moikka! Olisimme tulossa vaimoni kanssa Keflavikiin blue lagoonin takia viikonlopuksi, niin mitä hotellia suosittelisit meille, joka olisi lähellä blue lagoonia ja lentokenttää? Ja mitä siellä kannattaa tehdä? Onko siellä jtn suosittua ostoskeskusta mihin lähteä shoppailemaan vai kannattaako keskittyä vain nähtävyyksiin jne?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.08.2018 17:27

Moikka!
Blue Lagoonin oma hotelli on IHANA, mutta se on tosi hintava. 2 hh on jopa 500 euroa yöltä, mutta siihen kuuluu sisäänpääsy laguuniin ja aamiainen ja maisemat hotellin ikkunoista ovat kerrassaan upeat. Tämä on sellainen once in a lifetime -hotelli.

Keflavikissa (siellä kunnan keskustassa) on vähän järkevämmän hintaisia hotelleja. Hotel Keflavik on minusta esimerkiksi varsin kiva.

Tuletteko te Keflavikiin ulkomailta vai Islannista? Jos olette matkailemassa Islannissa muutoin, niin kannattaa melkein yöpyä Reykjavikissa ja tehdä päiväretki Blue Lagooniin.

Islannissa on tosi kallis hintataso joten en keskittyisi shoppailemaan. Paikallinen design on tietysti kiinnostavaa ja esim. villatuotteet ja hopeakorut uniikkeja ja upeita, mutta ne kaupat on kierretty Reykjavikissakin muutamassa tunnissa. Keskittyisin mieluummin luonnonnähtävyyksiin. Blue Lagoonin ympäristöstä voi lähteä vuokra-autolla kiertelemään Reykjanesia (kuumia lähteitä, korkeita kalliota, upeita maisemia). Jos kaupunkinähtävyydet kiinnostavat enemmän, kannattaa keskittyä Reykjavikiin ja käydä ainakin musiikkitalo Harpassa, se on upea!

Toivottavasti näistä oli apua matkan suunnitteluun. Kivaa reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanni 10.07.2018 10:15

Hei! Mistä kannattaa varata issikkavaellus? Majoitumme hotellissa Reykjavikissa, joten onko lähellä jotakin paikkaa mihin pääsee helposti esim bussilla? Lisäksi vielä kysyn että onkohan issikoille jotakin painorajoitusta, mieheni on nimittäin tosi pitkä ja roteva, niin hän pohti tätäkin asiaa. :D Kiitos jo etukäteen! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.07.2018 01:08

Moikka Sanni! Kivaa, issikkaretki on aina hyvä idea!
Reykjavikin lähistöllä on useampikin issikkatalli, joissa saa kuljetuksen joka joko kuuluu retken hintaan (näin on etenkin pidemmillä eli yli 2 h retkillä) tai jonka saa pientä lisämaksua vastaan. Täältä voi tsekata lisätietoa talleista:
https://tripsteri.fi/islanti/retket/ratsaille-islannissa

Painorajoitusta kannattaa kysyä tallilta retkeä varatessa. Joillakin talleilla painoraja on 80 kg, mutta olen tavannut issikoita jotka ovat jaksaneet kantaa yli 90 kiloisiakin. Issikat ovat pienikokoisia mutta vahvoja ja Islannissa ihan isokokoisten miestenkin ratsuja. Mutta kannattaa kysyä tarkemmat rajoitukset tallilta.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tarja 28.06.2018 20:06

Hei Satu!

Onpa todella asiantuntevat ja hyvät sivut, kuten myös Tripsteri Islanti matkaoppaasikin!

Olemme tulossa mieheni ja 20 v. tyttäreni kanssa elokuussa Islantiin. Olen suunnitellut auton vuokraamista koko ajaksi. Sen varaaminen olisi kaiketi hyvä hoitaa pikapuoliin...Olisiko Sinulla jotain ajankohtaisia vinkkejä autonvuokraukseen? Keskusteluissa aiemmin valiteltiin pitkiä jonoja lentokentän autonvuokrauspisteissä, ovatkohan kovin tavallisia? Vuokra-autoista todetaan, että niillä ei voi mennä kaikille teille. Pysyttelisimme pääosin varmaan pääväylällä (ykköstie), jolta poikkeaminen lähinnä Kultaiselle kierrokselle ja mahdollisesti Snaefellsenin niemimaalle. Olisivat ilmeisesti sallittuja reittejä vuokra-autolle?

Lisäksi mietin, pitäisikö joihinkin kohteisiin, esim. Kultaiseen kolmioon tai Blue Lagooniin ostaa liput etukäteen?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.06.2018 13:18

Moi Tarja! Kiitos viestistä ja kehuista! Kivaa, että löysit kirjankin pariin :)
Auto kannattaa vuokrata mahdollisimman varhain, niin sen saa edullisimmin. Tästä löydät tekemäni vinkit autonvuokraukseen:

https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/autovuokra-islanti

Noille mainituille reiteille voi hyvin mennä tavallisella henkilöautolla. Nelivetoa vaativat tiet ovat kuoppaisia kärrypolkuja Islannin sisämaassa, niille ei eksy vahingossa; vaativien teiden alussa on iso kyltti jossa kerrotaan nelivetovaatimus.

Lentokentillä voi olla pitkät jonot, mutta ne ovat sitä usein myös kaupungissa etenkin kesäaikaan. Jos auton aikoo vuokrata koko ajalle Islannissa, kannattaa ottaa auto jo lentokentältä. Siinä säästää rahaa, sillä lentokenttäbussit ovat nostaneet roimasti hintojaan viimeisen parin vuoden aikana.

Kultaiselle kolmiolle ei ole pääsylippuja, se on ihan maksuton nähtävyyskierros (listätietoja löydät esimerkiksi tästä oppaasta: https://tripsteri.fi/islanti/retket/golden-circle )

Blue Lagoonille pitää varata lippu etukäteen, Blue Lagoonistakin löytyy juttu tästä verkko-oppaasta.

Ihanaa matkaa :)

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tero Kuusisto 16.06.2018 18:46

Hei, paljonko saa tuoda maahan alkoholituotteita?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.06.2018 00:45

Moikka! Täältä löytyy selkeä lista sallituista määristä: http://www.dutyfree.is/files/fri---tollkvoti_a4.pdf

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
TK 10.06.2018 19:43

Hei Satu!

Mietin tässä että matkustaisin mieheni kanssa Islantiin Marraskuun loppupuolella. Mieheni täyttää 40 ja haluaisin yllättää hänet. Olisiko sinulla suosituksia, mitä voisimme tehdä Islannissa ja käyttää hyödyksi viikonloppureissun? Onko marraskuu hyvä ajankohta ylipäätään tulla vai onko kevät parempi? Kaikki vinkit otetaan mielellään vastaan.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.06.2018 02:37

Moikka!
Ihana idea :-)
Sään puolesta ei ole väliä, tuleeko marraskuussa vai maaliskuussa. Sää voi olla yhtä hieno (aurinkoinen ja viileä) tai tuulinen ja myrskyisä. Viikonlopun aikana ehtii tutustua Reykjavikiin vaikkapa yhden päivän ajaksi ja mennä lopuksi aikaa maaseudulle jonnekin rauhalliseen hotelliin tai majataloon. Olen listannut muutamia kivoja majapaikkoja täällä Tripsteri-oppaassa. Esimerkiksi Husafellin maaseutuhotelli tai Hraunsnef ovat molemmat parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista ja mukavia paikkoja keskellä luontoa; on hyvä ravintola molemmissa ja kuumavesialtaat, joissa rentoutua.

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Paula 04.06.2018 18:37

Hei! Harkitsemme Islannin matkaa lapsemme kanssa, jolla on erittäin vaikea kananmuna- ja pähkinäallergia. Pystyykö ruokakaupan tuoteselostuksiin luottamaan ja onko niissä tekstit myös englanniksi? Ymmärtävätkö islantilaiset vaikeat ruoka-aineallergiat eli uskallammeko esimerkiksi ravintolassa luottaa siihen, että saamme varmasti kananmunatonta ja pähkinätöntä ruokaa lautasellemme? Etelä-Euroopassa mm. leivonnaisiin lisätään lupiinia, joka aiheuttaa maapähkinäallergiselle oireita, mutta tästä ei mainita tuoteselostuksissa. Osaatko sanoa käytetäänkö Islannissa lupiinia leivonnaisissa/leivissä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.06.2018 00:33

Moi Paula! Täällä tunnetaan hengenvaaralliset allergiat, esim. osa iltapäiväkerhoista on täysin pähkinättömiä pahojen pähkinäallergioiden takia. Tietoisuus siis on, mutta allergia-asiaa kannattaa joka kerta painottaa kun tilaa. Kannattaa mainita sana "bráðaofnæmi" (lausutaan kutakuinkin braudaofnaemi) jos on islanninkielinen tarjoilija. Ymmärrys on kuitenkin yksilöllistä, eli kannattaa jankata sitä tarkkaan tarjoilijalta, että varmasti saa mitä pyytää.

Mä en valitettavasti yhtään tiedä, mitä lupiini on. Mitä se on enganniksi? Voin etsiä sulle sen jälkeen sanan islanninkielisen nimen.

Pähkinät on islanniksi hnétur (useissa suklaa-, keksi- ja kakkupaketeissa sanotaan että saattaa sisältää osia pähkinää "hnétum" koska ne valmistetaan samoissa tiloissa pähkinällisten leivonnaisten kanssa.

Lentokoneessa kannattaa ilmoittaa lentoemännille lapsen pähkinäallergiasta, niin he kuuluttavat että kukaan ei nauti pähkinäeväitä lennon aikana ettei ainesosia leviä esim. ilmastoinnin kautta. Olen kuullut tämän kuulutuksen Islannin-lennoilla usein, eli se on helppo järjestää.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Paula 05.06.2018 16:45

Hei! Näistä tiedoista oli jo paljon apua, kiitos! Lupiini on englanniksi lupine. Mitä tuo lausuttuna braudaofnaemi tarkoittaa, jotta tiedän mitä olen sanomassa? :) Oliko kananmunalle vielä oma sanansa? Pähkinä tuossa tulikin monessa muodossa hyvin esiin. Varmaan tosiaan pärjätään, jos on islanninkieliset sanat hengenvaarallinen allergia, kananmuna ja pähkinä tiedossa sekä tehdään pääasiassa itse ruuat majoituspaikalla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.06.2018 02:15

Moikka!
Se lupiini taitaa olla islanniksi lúpíne. Kananmuna on kuten enkuksikin: egg.
Tuo sana tarkoittaa siis hengenvaarallista allergiaa, ei "dieettiä" tai kevyitä vatsaoireita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ritva Priha 03.06.2018 18:05

Hei! Olemme lähdössä mieheni kanssa nyt kesäkuussa Islantiin viikon matkalle. Olemme kaksi yötä Reykjavikissa ja menemme järjestetyllä matkalle kultaisen kolmion alueelle. Sitten olemme varanneet auton ja ajellemme länteen ja Akureiliin. Pitääkö majapaikat varata etukäteen ja onkohan nyt jo myöhäistä. Luin jostakin vasta nyt, että on tunkua. Reykjavikistä olemme toki varanneet hotellin. Entä, kun lentomme lähtee puolilta öin, emmekä ole välttämättä Reykjavikissa viimeistä yötä, mistä saa bussilipun kentälle? Riittääkö kengiksi lenkkarit/vaelluskengät. Mitään pitkiä vaelluksia ei ole tarkoitus tehdä, mutta kuitenki luonnossa kävellä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 04.06.2018 01:44

Moikka Ritva. Kiitos viestistä. Suosittelen majoitusten varaamista etukäteen; kesällä on paljon turisteja verrattuna majapaikkoihin (etenkin maaseudulla, missä majapaikat ovat aika pieniä eli isoja hotelleja on vähän). Jos hotellit/hostellit ovat täynnä, kannattaa katsoa myös airbnb-tarjonta.

Bussilipun kentälle voi ostaa tullessa. Eli jos menette lentokenttäbussilla kentältä hotellille, kannattaa ottaa meno-paluulippu, oston yhteydessä saa sitten myös sen paluulipun. Lippuja voi ostaa myös BSI:n kioskilta eli siitä lentokenttäbussin pääasemalta Reykjavikin keskustassa ennen bussin lähtöä kentälle.

Lenkkarit/vaelluskengät riittää varmasti hyvin jalkineiksi. Teen itse lyhyitä päiväretkiä kesäaikaan maastolenkkareilla ja pidemmille vaelluksille laitan sitten kovakärkiset ja jämäkämmät & korkeat vaelluskengät.

Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Susanna 19.05.2018 10:55

Hei! Millaisiksi kuvailisit islatilaisia ihmisia? Icelandic airin lennoilla ja lentoasemalla olen saanut jotenkin etaisen ja viilean kuvan heista.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.05.2018 21:55

Moikka! Saattavat ns. lämmetä hitaasti, mutta ovat tosi tuttavallisia ja välittömiä, heidän kanssa on aika vaikea mokata sosiaalisissa tilanteissa. Tapakulttuuri on vielä niin nuorta, että ei ole tiettyjä koodeja tai sloganeita, jotka pitäisi osata sanoa oikeassa paikassa. Tunnen itse oloni täällä Islannissa aika kotoisaksi, kun saan olla sosiaalisissakin tilanteissa juuri niin "juntti" kuin sillä hetkellä huvittaa. :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Antti Tarvainen 14.05.2018 12:07

Hei Satu,
kiitokset vinkistäsi Special Toursin kalastusretkelle.
Osallistuin heidän järjestämälle onkiretkelle torstaina 10.5. ja sattui olemaan varmaankin viikon tyynin päivä. Se mahdollisti matkan poikkeuksellisen kauas ulapalle, n. 20 kilometrin päähän Reykjavikista. Onnistuimme näkemään bonuksena kahta eri lajia valaita lähietäisyydeltä ja onginnassa saimme kaikki useampiakin kaloja - enimmäkseen turskia, mutta myös punaisia syvänteiden kaloja, joita kutsuttiin Red fishiksi.
Miehistö oli taitavaa ja auttoi kaikkia pääsemään onginnan alkuun.

Paluumatkalla henkilökunta fileoi ja grillasi riittävän määrän kalaa osallistujien herkuksi.

Voin todella suositella kyseistä järjestäjää onkireissulle!

Terveisin Antti

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.05.2018 12:21

Moikka! Onpa mukava kuulla, että retki oli onnistunut ja säätkin suosivat. Aivan mahtavaa! Kiitos siis päivityksestä :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Riitta 07.05.2018 20:06

Hei. Olen lähdössä tällä viikolla Islantiin ihan ensimmäistä kertaa. Lennän ensimmäisen yön jälkeen Reykjavikista Egilsstadiin, jonka lähellä kyläilen muutaman päivän, tarkoitus on liikkua vuokra-autolla siellä suunnalla. Takaisin pääkaupunkiin matkustan bussilla, matka kestää koko päivän koska Akuyreirissä on parin tunnin tauko. Bussi on Mjöddin bussiasemalla arki-iltana klo 22.48 aikataulun mukaan. Siitä minun pitää päästä airbnb-majoitukseeni Solvallagatalle. Yritin tutkia nettisivuilta paikallisbussien aikatauluja, mutta jotenkin hankala selvittää meneekö sellaisia ja minne. Tasarahalla käsittääkseni voi maksaa bussiin. Tiedätkö sinä noista busseista. Kiva olisi päästä ainakin sinne keskustaan. Vai onko taksi ainoa vaihtoehto?
Kiitos kaikista hyvistä vinkeistä. Olen lukenut kirjasi ja yksi lähtee mukaankin.
T Riitta

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.05.2018 22:23

Moi Riitta! Paikallisbusseja liikuu vielä tuohon aikaan. Aikataulut ja reitit: https://straeto.is/en
Kannattaa ottaa esim bussi nro 12 Mjóddista Hlemmuriin. Hlemmur on yksi keskustan bussipysäkeistä.
Bussissa voi maksaa käteisellä, etukäteen ostetuilla bussilipuilla tai Straeto-applikaatiolla.

Ihanaa reissua, kun sen aika koittaa! Mahtavaa, että lähdet itävuonoille :=)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.05.2018 19:46

Moikka Antti. Vaikuttaa minusta hyvältä. Jos pyöritte pohjoisen suunnalla, niin tämä voi olla kiva retkivaihtoehto valassafarille, joita Husavikistä tehdään paljon.

Jos taas haluat tehdä retken Reykjavikista, niin esimerkiksi tämä retkenjärjestäjä voisi olla hyvä vaihtoehto:
https://specialtours.is/tour/sea-angling/

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Minttu 06.05.2018 16:47

Hei, olen menossa kummi pojan kanssa kesakuussa islantiin. VOisitko suositella kohtuu hintaisia ravintoloita ja kivoja museoita Reykjavikista?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.05.2018 19:41

Moi Minttu!
Tänne olen listannut muutamia ravintoloita: https://tripsteri.fi/islanti/reykjavik/reykjavik-ravintolat
Museoista on tulossa oma sivu tänne oppaaseen piakkoin, mutta ennen kuin se valmistuu, niin voisin vinkata menemään esimerkiksi 871 +/- 2 -nimiseen museoon. Se käsittelee Islannin asuttamista ja historiaa, todella lämmin suositus tälle museolle. http://borgarsogusafn.is/en/the-settlement-exhibition/about

Jos olettte kiinnostuneita nykytaiteesta, kannattaa käydä esim. i8-galleriassa ja BERG-galleriassa. Ovat keskustassa molemmat.

Valaiden replikoita esittelevä museo Whales of Iceland on myös hauska museo; lapset etenkin ovat tykänneet tästä. Se sijaitsee Reykjavikin vanhan kalasataman takana Grandin kaupunginosassa.

Toivottavasti näistä oli apua :) Oikein mukavaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Leena 01.05.2018 13:39

Hei Satu! Kiitoksia hyvistä kirjoista (Kodinonni on vielä vähän kesken) ja muistakin vinkeistä.

Tulemme ensi viikoksi Reykjavikiin, ja mieheni suunnittelee osallistuvansa lyhyelle (muutaman tunnin) kalastusreissulle. Mietimme, tarvitseeko niille retkille varustautua jotenkin erityisesti (kengät yms.) vai pärjääkö tavallisilla ulkoilutamineilla?

Kiitoksia etukäteen ja mukavaa kevättä (kai sen sielläkin jo huomaa?)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.05.2018 12:46

Moikka! Alkuun disclaimer: mä tiedän kalastuksesta todella vähän. Onko hän menossa syvämerenkalastusreissulle vai jokiin/järviin perhokalastamaan tai virvelillä? Jos syvämerenkalastusreissulle, kannattaa pukea tosi lämpimästi sillä merellä on kylmä. Matkanjärjestäjillä on kyllä usein ihan kunnon "pilkkihaalarit" merireissuja varten.

Jokikalastukseen tarvitaan ne pitkät saappaat/kalastushaalarit, mutta nämä saa muiden kalastustarvikkeiden ohella käsittääkseni lainaan siitä firmasta, jonka reissuun on lähdössä, koska Islantiin ei saa tuoda käytettyjä kalastusvälineitä.

Jos vinkkaat retkijärjestäjän nimen, niin voin kalastella lisätietoja ;-)

t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Antti Tarvainen 05.05.2018 20:23

Hei Satu,

mina olen siis se kalastusretkelle aikoja; esimerkiksi tällaisella retkellä, joka käy merellä pain, mutta ei tarvitse olla koko päivää - vaikka 33 tuntia.
https://guidetoiceland.is/book-trips-holiday/adventure-tours/fishing-tours

Enemmänkin olen kiinnostunut maisemista ja laivan atmosfääristä kuin kalastamisesta itse.
" Sea angling from Husavik; ~140 € 3 tuntia. Näyttää saavan vuokrata kamppeitakin.

Onkohan hyvä järjestäjä?

Kyselee Antti

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.05.2018 19:45

Moikka Antti. Vaikuttaa minusta hyvältä. Jos pyöritte pohjoisen suunnalla, niin tämä voi olla kiva retkivaihtoehto valassafarille, joita Husavikistä tehdään paljon.

Jos taas haluat tehdä retken Reykjavikista, niin esimerkiksi tämä retkenjärjestäjä voisi olla hyvä vaihtoehto:
https://specialtours.is/tour/sea-angling/

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 23.04.2018 00:48

Hei Satu! Olen matkustamassa kesäkuun 15. Reykjavikiin, josta jatkan matkaa kolmen yön jälkeen Kanadaan. Majoitukseksi olen ajatellut Airbnb:tä, säilyttääkseen kustannukset kohtuullisina. Niiden haravoiminen tosin vaatii perslihaksia. ;) Vinkit ilolla vastaanotetaan! Mietin, kuinka löytää flybussin reittien suhteen sopivat majoituspaikat? Mistä omatoimimatkaajan kannattaisi ostaa retket esim. Golden cirle - tourille, issikkavaellukselle (jos sellaiselle ehtisin, ois huippua!) tms.? Saavun Reykjavikiin perjantaina 15 aikaan ja maanantaina lento lähtee 17 aikaan, eli käytettävissä on pe-ilta, koko la ja su sekä maanantai noin 14 asti. Luuletko, että siinä ajassa ehtisi GC:n, kaupunki"päivän" ja issikkavaelluksen? Nähtävyyksien suorittaminen ei kuitenkaan ole tavoitteena, enemmänkin luontokokemuksissa viipyily.
PS. Kuuntelin kirjasi voittoisista islantilaisista äänikirjana. Aivan mainio! Kielellisesti raikas ja sisällöllisesti todella mielenkiintoinen. Inspiroiva! Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.04.2018 13:17

Moikka!
Flybussin sivuilla on lista majapaikoista, jossa lentokenttäbussi pysähtyy. Niitä paikkoja on paljon. Myös se pääbussipysäkki BSI on aivan keskustassa, noin 10 minuutin kävelymatka Hallgrimurin kirkolta. Jos otat Airbnb:n 101:sta eli aivan ydinkeskustasta, kaikki yhteydet ovat tosi lähellä.

Ehdottaisin, että vietät perjantain Reykjavikissa, lauantaina Golden Circle (retkienjärjestäjiä on jäätävä määrä, ja ne kaikki tekevät kutakuinkin saman kierroksen; yksi edullisimmista on Reykjavik Sightseeing, heillä on audio-oppaat bussissa eri kielillä) ja sunnuntaina ratsastamaan. Eldhestar ja Laxnes ovat lähellä keskustaa ja he hakevat ratsastajan majapaikasta ja tuovat takaksin; kuljetukset siis kuuluvat hintaan. Noista kahdesta Eldhestarilla on enemmän retkivalintaa (parin tunnin retkiä, päiväretkiä jne), Laxness on pienempi perheyritys, mutta heillä on vain parin tunnin mittaisia vaelluksia kahdesti päivässä.

Perjantaina ja/tai maanantaina ehdit nauttia Reykjavikista ja kuumista lähteistä kaupungissa, esim. Sundhöllin hieno uimala on ihan kaupungin keskustassa.

Kivaa matkaa! Ja kiitos tosi paljon kirjakiitoksista :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 23.04.2018 22:45

Suurkiitos Satu nopeasta vastauksesta ja jeesistä! ❤️

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maria 06.04.2018 12:18

Hei!
Suunnitelmissa on vaellus/telttailuretki elokuussa Islantiin ja leirintäalueita ainakin näyttää löytyvän lähes joka kohdalta reitin varrelta. Nyt kuitenkin kiinnostaisi tietää onko Islannissa jotakin erityissääntöjä leirintäalueita koskien esim. tulentekoon liittyen?
Myös muut vinkit teltteilijalle otetaan vastaan!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.04.2018 18:02

Moikka!
Tulenteko ei ole tavallista Islannissa (jo ihan siitä syystä että puutavaraa on metsien puuttumisen takia niin sairaan vähän...). Useimmilla leirintäalueilla on grillipaikkoja, joissa on käytössä joko kaasugrilli tai hiiligrilli, hiiliä voi ostaa huoltsikoilta. Myös sellaiset kertakäyttögrillit joita saa tavallisista ruokakaupoistakin, ovat aika yleisiä.

Leirintäalueet eroavat jonkin verran vastustelutasoltaan, eli ihan joka paikasta ei välttämättä löyty hyvää keittiötä tai vaatteidenpesumahdollisuutta. Siistejä ne kuitenkin ovat ja aika monen lerintäalueen vieressä on sundlaug eli uima-allas; sinne vaan uimaan ja suihkuun :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kirsi 16.03.2018 11:29

Hei! Olen tulossa perheeni kanssa viikoksi Islantiin huhtikuun alkupuolella ja kiertelemme lähinnä ja Etelä-Islantia vuokra-autolla (jökulsarloniin asti). Aluksi olemme pari yötä Reykjavikissa. Mieheni tarvitsee gluteenittoman ruokavalion. Onko Islannissa helppo löytää gluteenitonta ruokaa, lähinnä tarkoitan leipomotuotteita? Ravintoloissa olettaisin löytyvän aina jotain ruokaa gluteenittomana, mutta askarruttaa lähinnä välipalat huoltoasemilla, kahviloissa jne. Löytyykö ruokakaupoista oma osasto gluteenittomista? Pitääkö varautua ottamaan mukaan omat eväät?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:41

Moikka! On suhteellisen helppoa, gluteeniton ruokavalio tunnetaan täällä. Kun pyytää glúteinfríi / glutein free, saa sitä. Ruokakaupoista ainakin löytyy, leipomot voivat olla vaikeita paikkoja ja huoltoasemat, joissa on suppeampi valikoima. Voihan se olla ihan hyvä idea ottaa esim. paketillinen gluteiinitonta leipää mukaan jos käykin joku päivä niin, että matkan varrelle ei osu isompaa ruokamarkettia. Reykjavikista sellaisia kuitenkin löytyy, samoin Selfossista ja Hveragerdistä, jotka sijaitsevat etelärannikolla.

Mukavaa reissua :)
t.satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ilkka Söderberg 08.03.2018 21:37

Moi. Olen lähdössä Islantiin 14.3 mistä kannattaisi ekaksi aloittaa valokuvaaminen.(valas yms..) Otan kameran mukaan ja tarkoitus olisi kuvata 5pvä. Kaikki neuvo käy. Kiitos etukäteen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:38

Moikka Ilkka! Pahoitteluni myöhäisestä vastaamisesta, matkasi taisi mennä jo... Varmaan huomasitkin reissun aikana, että kuvattavaa riittää, eikä ole niin väliä minne päin menee, kun joka puolelta löytyy uusia, yllättäviä ja kauniita kuvauspaikkoja. Valaita kuvatakseen on parasta lähteä valassafarille.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mira 07.03.2018 15:31

Hei Satu! Olen löytänyt mahtavia vinkkejä täältä Islannin matkaa varten, kiitos siitä! :) Olemme matkustamassa mieheni kanssa Islantiin vapuksi. Vietetäänkö Islannissa vappua eli vaikuttaakohan tuo päivä jotenkin aukioloaikoihin tms.?

Mira

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:37

Täällä ei vietetä vappuaattoa mitenkään, mutta vapunpäivänä on joitain aiheeseen liittyviä marsseja Reykjavikissa. Mutta hyvin pienimuotoista, eli ei se oikeastaan vaikuta mihinkään... Pankit ja osa ruokakaupoista saattaa olla 1.5. kiinni, mutta ei mitäään sellaista, mitä ilman ei pärjäisi. Suurin osa ravintoloista ja kahviloista ja menopaikoista on auki.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jenni 23.02.2018 09:11

Hei Satu!

Olen lähdössä Islantiin huhtikuun lopulla. Luuletko, että tuohon aikaan olisi mahdollista jo bongailla valaita? Entä lunneja? Voisiko noilla valasretkillä sattumoisin törmätä myös lunneihin?

Jos innostun islanninhevosretkelle, sisältyykö retkien hintaan kaikki ratsastustarvikkeet? Siis kypärä, housut, saappaat yms.

P.S. Ostin kirjasi Matkamessuilta. Se on aivan ihana!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.02.2018 11:26

Moikka Jenni! Kiitos, ihanaa kuulla että pidit kirjasta :)

Issikkaretkiin sisältyy varusteet, eli saat kypärän tallilta ja hanskat. Tallit tarjoavat myös ulkovaatetta, eli sadetakkia tai koleaan aikaan sellaista tosi lämmintä pilkkihaalarin tapaista ulkohaalaria. Joillain talleilla on tarjolla myös kenkiä, mutta ei kaikilla. Ihan tavallisilla vaelluskengillä pärjää.

Huhtikuussa voi nähdä lunneja merellä, ne eivät vielä ole tulleet pesimään kallioikielekkeille. Esim. sellainen reissujärjestäjä kuin Elding järjestää Reykjavikista lunni- ja valasristeilyjä, joiden aikana nähdään lunneja ja myös valaita. Valaiden näkymistä ei voi taata, mutta useimmat valassafarifirmat tarjovat maksuttoman uuden reissun, jos reissulla ei nähty yhtäkään meren jättiläistä.

Kivaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sonja 18.02.2018 16:09

Moikka!Mitä retkien järjestäjää suosittelet Islannissa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.02.2018 01:03

Moikka Sonja! Riippuu paljon siitä, minkä tyylisistä retkistä olisit kiinnostunut? Ratsastusreissut, jäätikkövaellukset, valassafarit tai ihan perinteiset bussikierrokset luonnonnähtävyyksien ääreen. Annan mielelläni mielipiteen, jos kerrot hieman tarkemmin, mitkä aktiviteetit sinua kiinnostavat. :)
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Josefiina 31.12.2017 13:04

Hei! Olen menossa ystävän kanssa Islantiin nyt keväällä, ja ajattelimme mennä viimeisenä matkapäivänä Blue lagooniin. Viimeinen päivä on lauantai, ja olemme yrittäneet etsiä bussia, joka menisi illalla keflavikin lentokentälle, mutta emme löytäneet. Katsoimme myös takseja, mutta onko hinta oikeasti vain n. 60€ lagoonista lentokentälle, kun netistä löydetty laskuri väitti niin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2018 23:23

Moikka! Jep, tuo taksin hinta kuulostaa ihan normitaksalta. Sieltä on noin 20 minuutin ajomatka kentälle, eli kilsoja kertyy kuitenkin jonkin verran ja hinta on tosiaan aika suolainen. Sellainen yritys kuin Reykjavik Excursions myy matkoja joihin sisältyy bussikuljetus ja lippu lagooniin, matkatavarat voi varastoida Blue Lagoonilla ja sitten jatkaa bussilla kylpemisen jälkeen lentokentälle. Tästä löytyy aikataulutietoja eri komboilla: https://www.re.is/blue-lagoon-schedule

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
timo Lötjönen 15.11.2017 18:36

Hei, saanko jättää , viestin Satu Rämölle, että ottaa
yhteyttä sähköpostlla,. Minulla on uusi tuote, jota haluan
esitellä hänelle.

Tetv. Tim8 Lötjönen

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.11.2017 20:36

Moi Timo
Minut saa kiinni sähköpostilla -> satu (ät) suomi (piste) is

:)
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jenni Kemppainen 14.11.2017 12:06

Hei!
Lähdemme viettämään 20 hengen ryhmällä kehityspäivää Reykjavikiin. Onko ideoita, mistä kysellä vähän erilaista kokoustilaa lauantaiksi? Kyllähän noissa hotelleissa kokoushuoneita on, mutta en haluaisi viedä porukkaa Islantiin asti katsomaan samanlaisia seiniä kuin Suomessa. Yövymme kävelykadun varrella ja kuljetus lähistölle onnistunee.
Esim Harpassa oli kyllä arkkitehtoninen kokoustila, mutta tumma harmaa ei ehkä ole se lennokkain ympäristö tarkoitukseemme. Osa päivästä sisällä yhdessä ja ryhmissä, ehkä joku ulkolenkkikin väliin.
Pitää myöntää, että että tämä reissu on tosi kivaa vaihtelua suomalaisille lasketteluviikonlopuille.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.11.2017 13:09

Moikka! Harpa on kyllä oikeasti tosi mahtava paikka. Upea arkkitehtuuri ja hieno sijainti, suosittelisin kyllä sitä. Kävelytie menee Harpalta meren rantaa pitkin ja lähellä myös hyviä ravintoloita. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla vuokrata kokoustila ravintolasta. Esim. tuolla Galleryssä (Hotel Holt) on pari privaattia ruokailutilaa, joita voi kai vuokrata myös palavereihin, kannattaa olla yhteydessä. Mutta Harpaa suosittelisin itse :-)

t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kalamies 06.11.2017 22:47

Hei
Tiedätkö minkälaiset kalastussäännöt Islannissa on koskien ulkomaalaisia? Suunnitelmissa lähteä kalastelemaan sinne päin jokiin ja puroihin. Onko mitään nettisivuja, josta saisi tietoa kalapaikoista ja tavoista päästä paikanpäälle ja paljonko tällainen kokemus voisi maksaa per hnklö? Onko mitään käytännön asioita, mitä tämäntyyppisessä kalastusreissussa tulisi ottaa huomioon?

Luonto ja seikkailu kiinnostavat!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.11.2017 23:31

Moi! Kalastussäännöt on tosi yksinkertaiset: kaikkialla missä kalastaa, pitää olla kalastuslupa. Islannissa on todella hyviä (ja kalliita) lohijokia, mutta myös vähän maltillisemman hintaisia järviä ja pienempiä jokia. Käytettyjä kalastustarvikkeita ei saa tuoda Islantiin, eli pitää joko ostaa uudet tai vuokrata täällä tai desinfioida ne olemassaolevat (täällä on tietoa maahantuontisäännöksiin liittyen: http://www.mast.is/english/frontpage/import-export/import/fishingequipment/).

Yksi helpoimmista tavoista on hankkia Veidikort eli kalastuskortti. Se maksaa noin 60 euroa ja sillä kalastaa reilussa 30 joessa/järvessä. Sitten vaan vuokra-auto alle ja kalaan :) Tässä on vielä linkki tuonne kalastuskorttisivustolle, mistä kortin voi tilata: http://veidikortid.is/index.php?lang=en

Islannissa on muutamia matkanjärjesteäjiä, jotka vievät asiakkaita kalareissuille, nämä ovat privaattimatkoja eli myös melko hintavia. Sellainen tasokas matka voi olla useammankin tuhat euroa,mutta se sisältää sitten kaiken eli kuljetukset, oppaan, kalastusluvan, majoituksen ja ateriatkin.

Toivottavasti tästä oli apua!
Hyvin terkuin Islannista
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kukkamaaria K 14.10.2017 12:34

Hei, olen miettinyt millainen lumitilanne yleensä Joulukuussa on islannissa? onko etelä-islannin nähtävyyksille mitään asiaa ja kannattaako sinne lähteä jollain vuokra-autolla yksin? Reissuseuraa ei ole löytynyt ja mietin tässä vain onko ihan järkeä lähteä yksinään seikkailemaan, apuahan hätätilanteessa saa tuosta 112 Icelandista, mutta toimiiko miten maaseudulla puhelimet, onko lunta paljon? Ja välimatkathan on islannissa suhteellisen lyhyitä, että onko ajaminen normaalia hitaampaa talvella?
Kiitos paljon jo etukäteen vastauksista :) Innoissani olisin reissuun lähdössä, pitää vain kaikki selvitellä tarkkaan, kun yksin joutuu reissaamaan :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 15.10.2017 01:39

Moi Kukkamaaria! Lumitilanne vaihtelee todella paljon vuosittain. Yleensä pohjoisessa on paljon enemmän lunta, etelässä saattaa olla jopa lumetonta. Etelän suositut luontokierroskohteet kuten se Kultainen kierros aurataan kyllä päivittäin, sillä matkailijoita käy vuoden ympäri vuokra-autoilla katselemassa paikkoja. Jos olet epävarma liukkailla tai lumisilla teille, niin yksi vaihtoehto on ottaa opastettuja bussireissuja Reykjavikista. Sitten ei tarvitse huolehtia ajamisesta ja tieviitoista.

Islannissa maksiminopeus on teillä 90 km/h, eli tiet ovat aika kapeita ja mutkaisia, vaikka päätiet ovatkin kyllä päällystettyjä. Eli matkantekoon kannattaa varata aikaa. Kännyköissä on kenttää etelärannikolla ja esim, Kultaisella kierroksella. Ainoastaan Islannin sisämaassa kännyköiden toimiminen on vähän niin ja näin.

Toivottavasti näistä oli apua :)

Hauskaa reissua sinulle!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Olavi 11.10.2017 22:32

Hei! Minä ja vaimoni suunnittelemme häämatkaa Islantiin marraskuun puolen välin jälkeen. Mitä sanot ajankohdasta löytyykö tekemistä tuohon ajankohtaan viikoksi? Olisi mahtava kokea kuumat lähteet ja muut Islannin luonnon ihmeet. Minkälainen vaatetus on hyvä varata tuohon vuodenaikaan mukaan? Mitä ajattelet olisiko järkevämpi yöpyä hotellissa Reykjavikissa ja tehdä vuokra-autolla päiväretkia eri kohteisiin vai kiertää osittain saarta ja yöpyä matkan varrella ajatuksena olisi siis viipyä Islannissa ma-pe.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.10.2017 02:36

Moikka! Löytyy varmasti tekemistä :) Kuumat vesialtaat ja kylpylät ovat auki vuoden ympäri ja erityisen ihania juuri näin pimeään ja koleaan vuoden aikaan. Luonnonkohteet ovat samat kuin kesälläkin, muista turisteja vain on vähemmän eli oma rauha on aika monessa paikkaa taattu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että päivät ovat aika lyhyitä marraskuussa (Reykjavik on Oulun korkeudella), eli kannattaa käyttää se valoisa aika hyödyksi ja käydä tutustumassa luonnonkohteisiin vaikka omalla vuokra-autolla ja keskittää iltapäivät ja illat kylpylöissä käyntiin.

Minä tekisin niin, että yöpyisin Reykjavikissa tulo- ja menopäivinä, mutta muutoin suuntaisin maaseudulle ja varaisin majapaikat etukäteen. Näin ei tarvitse joka päivä ajaa takaisin pääkaupunkiin - päivien valoisa aika tulee paremmin hyödynnettyä kun asuu maaseudulla lähellä niitä kohteita, joissa haluaa vierailla. Islannissa on marraskuussa koko lailla samanlainen sää kuin Suomessa, täällä ehkä tuulee himpun enemmän. Eli lämmintä päälle, paksut talvivaatteet mukaan ja vedenkestävät kengät :-)

Ihanaa matkaa teille
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Laura 25.09.2017 18:51

Hei!
Kyselen jo hyvissä ajoin pääsiäisestä Islannissa. Suunnittelemme ystävän kanssa matkaa Reykjavikiin ensi huhtikuussa ja aloin miettiä onnistuisiko se pääsiäisenä. Vaikuttaako pääsiäinen siis kuinka islantilaisten elämään, ovatko kaupat auki, riittääkö turistille puuhaa ja ohjelmaa? Ja lisäksi ovatko kaupat ja ravintolat yleensä kuinka auki ihan tavallisena sunnuntaina?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.09.2017 19:03

Moi Laura! Matkailijoille riittää Islannissa tekemistä pääsiäisenäkin. Kaikki päiväretket ovat käynnissä normaalisti, hotellit ovat auki normaalisti ja hotellien ravintolat ja samoin suurin osa kaupoista. Pitkänäperjantaina saattaa olla, että monet kaupat ovat kiinni (esim. matkamuistomyymälät), mutta muutoin auki. Islantilaisilla on tapana mennä pääsiäiseksi mökeille ja maalle, eli paikallisia näkyy kaupunkikuvassa pääsiäisloman tienoilla todella vähän. Saattaa olla, että osa ravintoloista on pitkänäperjantaina kiinni, mutta eivät suinkaan kaikki. Pääsiäislomakausi on kuitenkin tärkeää aikaa matkailualalle, eli palveluita on kyllä saatavilla.

Mukavaa matkaa, kun sen aika koittaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Saija Linnamurto 11.09.2017 23:43

Moikka Satu,
Ollaan tulossa 20.9. Islantiin. Minkälainen todennäköisyys on mielestäsi nähdä revontulia siihen aikaan, onko yöt jo niin kirkkaita ja kuulaita? Onko siellä joku tulivuosi näyttänyt elonmerkkejä?
Mitä ihan must-kohteita suosittelet himokuvaajille☺

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.09.2017 00:53

Moi! Mainio ajankohta! Jos vaan sattuu pilvetön yö, ovat todennäköisyydet nähdä revontulia hyvät. Islannin ilmatieteenlaitoksen sivuilla (www.en.vedur.is) päivittyy jatkuvasti revontuliennuste (aurora forecast), kannattaa vilkaista sitä alkuillasta niin tietää, kannattaako sinnitellä hereillä.

Ihanaa matkaa teille!
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Herkuttelija 10.09.2017 16:27

Moi Satu. Paljonko valaspihvi maksaa ja mistä suosittelisit sitä nautittavan hyvällä hinta-laatu -suhtella? Auto käytettävissä, joten paikan ei niin väliä. Saako islanninhevosta jostain ravintolasta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.09.2017 22:38

Moikka! Valaan pihvi maksaa islantilaisittain normaalin pääruoan verran saman verran kuin esimerkiksi lampaanpaisti eli noin 40 euroa. Reykjavikissa esimerkiksi Thrir Frakkar -niminen ravintola tarjoilee valasta. En kuitenkaan suosittele valaan söymistä, valaiden pyytäminen on mielestäni niin vastenmielistä puuhaa.

Kannattaa mieluummin kokeilla hevosenlihaa (hrossakjött). Se on oikein paistettuna mureaa ja maukasta ja eläin on saanut elää hyvän elämän - ja kokenut nopean lopun. Islanissa hevosenlihan syönti on paljon yleisempää kuin valaanlihan kulutus. Hevosta kannattaa kokeilla esimerkiksi Hereford Steikhús pihviravintolassa Reykjavikin pääkadulla.

Toivottavasti näistä oli apua, mukavaa matkaa :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aleksi 27.08.2017 18:35

Okei kiitos eli sen meno-paluu kuljetuksen voi ostaa siis sieltä bussista vai lentokentältä :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.08.2017 00:11

Lentokoneesta (jos icelandair), netistä tai bussiasemalta (BSÍ). Ja myös kaikki matkatoimistot Reykjavikin keskustassa myy flybus-lippuja :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aleksi 27.08.2017 17:38

Moikka ollaan tyttöystävän kanssa lähdössä Islantiin vähän vielä päivä auki mutta luultavasti 16.11 tänään varataan ;) olis muutama kysymys vaan kun ollaan tosi tampioita tälläsis asioissa että luultavasti päästään kentältä kyllä bussiin ja siitä Reykjavikin koska lento laskeutuu kello 5 Päivällä Islannin aikaa . Mutta se takasin tulo matka kentälle epäilyttää koska lento lähtee jo 6:50 aamulla ettö kentällä pitäisi olla jo aamu yöllä että kuinka onnistuuko se matka bussilla vai pitääkö turvautua taxiin ja pitääkö bussi takasin tulo matkalle jotenkin varata ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.08.2017 18:12

Moi Aleksi! Lentokenttäbussit kulkevat aina, kun on lentoja - myös aamuyöllä. Kentällä kannattaa olla paria tuntia ennen lähtöä ja bussimatka kestää noin 45 minuuttia. Voit ostaa heti tullessasi meno-paluulipun. Lippuun voi liittää hotellikuljetuksen, eli pääsette bussilla omalle hotellillenne ja lähtiessä takaisin teidät noudetaan omalta hotellilta/lähinnä olevalta bussipysäkiltä. Jos ottaa paluumatkalle tällaisen hotellitransferin, se pitää varata edellisenä iltana. Aikataulut ja hinnat löytyvät esim. tätä kautta: https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan/

Oikein kivaa matkaa teille :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
tommi Allonen 27.08.2017 08:35

Moro!! tultiin just islantiin ja autonvuokraus on ainenkin ihan hanurista!! olin varannu auton budgetin kautta ja lentokentällä

oli vukrausjonossa ennen meitä noin 300 ihmistä jonotin 2.5 tuntia jono liikkui noin puolet. kyllästyn odottamaan ja tulin taksilla hotelliin. jos vuokraa auton kannattaa käyttää herzsiä tai europcaria kalliinpia ei jonoja. budget ja avis ihan syvältä!!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.08.2017 16:26

Moi Tommi! Oh fak, todella ärsyttävää! Islannissa on matkailijamäärä noussut koko ajan ja tietysti kenttä on tosi ruuhkainen. Joten kyllä sitä odottaisi että noissa autovuokraamopisteissä oltaisiin hereillä asiakaspalvelijoiden määrän suhteen. 2,5 tunnin jonotusaika on ihan kohtuuton... Toivottavasti teidän loppuloma sujuu paremmissa merkeissä :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Karolina 18.08.2017 09:07

Hei, Kuinka tiheään Islannin maaseudulta löytyy ruokakauppoja? Ja kuinka kauan ne ovat auki? Olemme varaamassa mökkiä maaseudulta ja pohdin että pitääkö meidän varautua käymään kaupassa Reykjavikin lähistöllä lentokentältä ajaessa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.08.2017 17:03

Moikka! Joka kylässä on joku ruokakauppa. Edullisimpia ovat Bonus-, Netto- ja Kronan-ruokakaupat, niitä on maalla isoimmissa kaupungeissa kuten Selfossissa, Akureyrissä, Keflavikissa, Isafjördurissa.

Reykjavikissa on ainakin yksi ruokakauppa joka on auki 24/7 (Hagkaup, Skeifan). Tavallisesti ruokakaupat - kuten Bonukset - ovat auki arkisin 10-19/18, lauantaisin 11-18 ja sunnuntaisin 13-18. Useimmat isoista marketeista ovat auki pidempäänkin.

Missä päin teidän mökki on? Voin antaa kylän perusteella tarkemmat tiedot :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ane 01.08.2017 11:35

Moi! Onko ihan tuvallista ostaa ennakkoon lippu esim. golden circle -retkelle getyourguide.com -sivustolta? Ja mitä niistä kaikista retkistä suosittelet eniten? Mietin sitä secret lagoon + golden circle -retkeä.. mitä mieltä olet? Onko muita ehdotuksia? Sitten toinen asia: Kuinka paljon maksaa bussimatka lentokentältä keskustaan? Ja miten sitten keskustasta pääsee lentokentälle..kannattaako ostaa bussilippu etukäteen? PS. Matkustan yksin..

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.08.2017 11:06

Moi Ane!
Täältä löytyy tietoa lentokenttäkuljetuksesta ja hinnoista: https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan/
Bussi on kätevin ja edullisin, ellei ole vuokra-autoa, jonka voi ottaa ja jättää Keflavikin lentokentälle. Bussikuljetus kentälle pitää varata etukäteen, jos haluaa sihen pick-upin hotellilta/hostellilta, jossa yöpyy.

Lippujen osto noista tyypillisimmistä matkatoimistoista netin kautta on turvallista, en ole ainakaan itse törmännyt väärinkäytöksiin. Kultainen kierros on hyvä peruskierros, joka esittelee Islannin luontoa ja historiaa ja kierrokseen jos yhdistää esimerkiksi juuri tuon käynnin Secret Lagoonissa (tai Fontanassa, joka on myös kylpylä siinä saman kierroksen varrella), saa hyvän ja aktiivisen matkapäivän.

Suosittelen noiden kylpylöiden lisäksi käyntiä myös ihan tavallisessa islantilaisessa uimalassa (sundlaug), jossa käy paikallisiakin. Tiedot näistä uimajutuista löytyy tästä verkko-oppaasta. Kysy, jos et löydä niin laitan linkkejä :)

Mukavaa reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Linda 10.07.2017 08:49

Moi! Olemme menossa landmannalaugar-thorsmork vaellukselle elokuussa. Tarkoitus majoittua eka yö leirintäalueella Reykjavikissa. Osaatko sanoa myydäänkö leirintäalueilla karttoja kyseistä vaellusta varten? Jos ostamme bussipassit vaelluksen meno- ja paluumatkaa varten, voiko paluun päivän ja kellonajan valita itse ja hypätä jostain thorsmorkista bussiin ilman varauksia? Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 12.07.2017 03:02

Moikka! Laugavegurin vaellus on niin suosittu, että siihen on helppo saada karttoja. Ainakin kaikista kirjakaupoista on saatavilla useampaa sorttia. Useimmilla leirintäalueillakin on, etenkin siellä Landmannalaugarissa eli vaelluksen aloituspisteessä.

En osaa sanoa ihan varmaksi noista varausehdoista; riippuu minkä firman kautta teillä on bussipassit hankittu / suunnitelmissa hankkia?

Laugavegur on upea, siitä tulee varmasti upea reissu! Toivotaan että aurinko paistaa koko matkan ajan :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sini 24.06.2017 14:28

Hei!
Onko camping-alueet avoinna syyskuun alussa? Tarvitaanko silloin pakkastason yöpymisvälineet, jos aikoo majoittua teltassa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.06.2017 03:50

Hei Sini! Leirintäalueista suurin osa on auki syyskuun puoleenväliin, osa myöhempäänkin. Kananttaa ottaa talvimakuupussit mukaan, sillä lämpötila voi mennä öisin lähelle nollaa ja kylmä tuuli (jos tuulee - no, aika usein täällä tuulee), laskee lämpötilaa entisestään. Käytän itse talvimakuupusseja myös kesäisin :-)

Täältä ölytyy lisätietoja leirintäalueista: https://tripsteri.fi/islanti/islannin-ympari/islanti-leirintaalueet/#comments

Ihanaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sini 09.07.2017 22:18

Kiitos! Varmasti nautitaan reissusta kelissä kuin kelissä. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Päivi 11.06.2017 19:47

Hei,
Jos maksaa kaiken luottokortilla, niin mistä tietää kurssin, millä veloitetaan? Olisi kiva pystyä laskemaan, mitä kaikki maksaa..

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 12.06.2017 00:47

Moi Päivi! Suosittelen kysymään tätä ennen matkaa vielä varmuuden vuoksi omasta pankistasi/luottokorttiyhtiöltä. En tiedä, vaihteleeko kurssi kovasti sen mukaan minkämaalainen kortti sinulla on.

Islannissa julkaistaan päivittäin paikalliset luottokorttikurssit, ne löytyvät esimerkiksi täältä paikallisen Arion Bankin sivuilta: https://www.arionbanki.is/#visagengi

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jonna 06.06.2017 22:29

Hei,
ajankohtainen käytännön asia: vietetäänkö Islannissa juhannusta? Ja jos niin vaikuttaako se ruokakauppojen aukioloon tai muiden palvelujen saatavuuteen?
Olemme lentämässä sinne juhannusta edeltävänä torstaina. Eka yö on bed&breakfast ja sitten perjantaina eli suomalaisena juhannusaattona olemme ajamassa Akureyriin ja tarkoitus olisi käydä ruokakaupassa neljän päivän tarpeiksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.06.2017 02:08

Ei vietetä. Täällä on pieni "Jónsmessa"-niminen juhla suomalaisen juhannuksen aikaan, mutta se on käytännön tasolla vain merkintä kalenterissa. Eli kaupat jne. ovat normaalisti auki.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina Tertsunen 10.05.2017 16:04

Moi! Saako lentokentällä vaihdettua rahaa ja onko kurssi kohtuullinen vai kannattaako mieluummin nostaa raha suoraan automaatista?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.05.2017 16:24

Moikka! Ei kannata vaihtaa käteistä pankeissa, setelikurssi on tosi huono. Kaikista edullisiimmaksi tulee käyttää kortteja ja ne käyvät täällä lähes tulkoon joka paikassa (sekä debit- että kredit-kortit). Jos haluaa käteistä muistoksi tai varmuuden vuoksi jos vaikka kortti hajoaa tai lakkaa toimimasta eikä mukana ole toista korttia, kannattaa käteinen nostaa pankkiautomaateista. Niitä löytyy huoltsikoilta, pankeista ja kylien ja kaupunkien keskustoista. Ja myös lentokentältä, sieltä saapuvien terminaalista.

Mukavaa matkaa!
t. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi Korhonen 07.05.2017 18:21

Kiitos tiedosta?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Amanda 06.05.2017 11:49

Hei! Koskeeko tuo 20 vuoden alkoholin ostamisen ikäraja myös esimerkiksi viinilasin tilaamista ravintolassa vai vain kaupasta ostettavaa alkoholia?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 08.05.2017 17:40

Moikka Amanda. Jep, sama ikäraja baareissa ja ravintoloissa. Islantilaiset saavat ajokortit 16-vuotiaana, alkoholia saa kuitenkin vasta 20-vuotiaana.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heidi Korhonen 29.04.2017 21:48

Heippa Satu, käykö Islannissa maksuvälineenä suomalainen pankkikortti? (Debit mastercard).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 02.05.2017 16:49

Moikka Heidi. Joo pankkikortti käy. Täällä käyvät makusvälineenä kortit (visa, master, diners, amex.. sekä pankkikortit eli debit-kortit) melkeinpä joka paikassa eli käteistä ei kannata ennen matkalle lähtöä vaihtaa. ISK-kurssi on ulkomailla vaihdettaessa tosi kehno.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *