Bussilla liikkuminen – Islanti

Islantia voi kiertää vuokra-auton lisäksi myös linja-autolla. Bussilla pääsee Islannissa etenkin kesäaikaan lähes joka paikkaan.  Bussilla matkustaminen on ainakin Islannin erämaassa omaa vuokra-autoa turvallisempaa, koska ei tarvitse itse huolehtia jokien ylittämisistä, lammaslaumoista tai siitä, riittääkö tankin bensa seuraavalle bensikselle.

Reykjavík Excursions tarjoaa bussimatkailuun kehitettyjä bussireittejä Islannin maaseudulle. Bussilla pääsee esimerkiksi vaeltajien paratiisiin Thorsmörkiin tai kolmepäiväisen vaellusmatkan starttiin Landmannalaugariin. Nämä alueet ovatkin sellaisia, joihin ei tavallisilla vuokra-autoilla pääse tien kunnon ja ylitettävien jokien takia ajamaan. Bussit lähtevät keskustan matkailijakeskuksesta BSÍ:stä ja liput on varattava etukäteen.

TREX. TREXin kautta voi ostaa bussilippuja Etelä-Islannin vaellukohteisiin.  Nämä bussiyhteydet on suunniteltu niin, että vaelluksen starttiin pääsee helposti ja vaelluksen viimeiseltä etapilta pääsee sujuvasti takaisin Reykjavíkiin. Jos tavoitteesi on vaeltaa Islannissa mahdollisimman paljon, ei kannata vuokrata autoa vaan napata tällainen bussilippu ja reissata sen turvin vaellusreitiltä toiselle.

Julkiset bussit eli Bus.is. Islannin yleinen bussiliikenne kattaa lähes koko maan. Bussivuoroja on myös talvisin. Nämä bussit on suunnattu paikallisille, eli ne eivät juuri kiertele luonnonnähtävyyspaikoilla, mutta niiden kanssa pääsee silti kätevästi kylästä toiseen. Bussivuorot lähtevät Reykjavíkin keskustan ulkopuolelta Mjóddin bussiasemalta, josta liputkin voi ostaa. Voit tarkastaa julkisen bussiliikenteen aikataulut ja reitit täältä. Bus.is operoi myös Reykjavíkin kaupunkiliikennettä (lataa Straeto-app, sen avulla on kätevä ostaa liput ja tarkastaa bussireitit) ja Akureyrin busseja. Akureyrissä paikallisbussit ovat maksuttomia.

Opastetut bussiretket

Itsenäisen bussimatkailun lisäksi tarjolla on laaja repertuaari matkanjärjestäjien pakettiretkiä, joihin kuuluu kuljetuksen lisäksi myös opas. Vaihtoehtoja on paljon, joten kannattaa ennen matkaa miettiä, mitä haluaa nähdä, ja kuinka paljon siitä on valmis maksamaan. Mitä isompi bussi, sitä edullisempi hinta – ja sitä enemmän matkalla on mukana muita matkailijoita.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (16):

Emilia Mäkelä 06.01.2019 22:53

Suunnittelen Islannin matkaa kesäkuun alkuun. Tarkoitus olisi saapua lentokoneella Reykjavikiin ja ajella bussilla sieltä Egilsstaðiriin ja Seyðisfjörðuriin, josta sitten lautalla Tanskaan. Etelä- ja itärannikon bussireittejä katsellessani huomasin kuitenkin, että Djúpivogurista ei lähde busseja enää eteenpäin. Seuraavat lähtisivät vasta Breiðdalsvíkistä. Tiedätkö, onko kyse jostain talven aikaisesta katkoksesta, vai eikö sillä välillä vain liikennöidä? En haluaisi lentää Reykjavikista suoraan Egilsstaðiriin, eikä autoa taida voida vuokrata vain yhdensuuntaista matkaa varten..

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.01.2019 16:52

Moikka Emilia
Katsoitko myös nämä julkiset bussit: https://straeto.is/en/timatoflur/9
Matkailua varten suunnitellut bussimatkat (kuten Iceland on your own ja nuo erilaiset bussipassit) ovat toiminnassa yleensä vain keskikesällä. Julkiset bussit kulkevat kuitenkin kylien väliä ympäri vuoden, tosin vuoroja saattaa olla harvemmin kuin kesäaikaan.

Vuokra-auton voi ottaa yhteen suuntaan ainakin isommilta kun vuokraa eli esim Hertziltä tai Avikselta; siihen tulee pieni lisämaksu päälle jos auton jättää eri paikkaan kuin mistä sen on vuokrannut, mutta se summa ei nosta kokonaisukulua ihan hirveästi kuitenkaan.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Emilia Mäkelä 10.01.2019 16:21

Hei, ja kiitos vastauksesta!

Katsoin kyllä julkiset bussit, mutta en huomannut hakemaani väliä ennen kuin nyt. Hintatietoja en sille kyllä löytänyt, mutta eivätköhän ne selviä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Merja Isokoski 11.12.2018 09:59

Hei! Islanti maaliskuun alussa, noin viikon reissu, yksin matkalla. Ajatus on olla muutama päivä Reykjavikissa ja loput päivistä jossain muualla päin saarta. Eli toistaiseksi hyvin ympäripyöreä suunnitelma :-)

Mutta ennenkuin jatkan suunnittelua, pääsenkö siis tuohon vuodenaikaan julkisilla ihan jees liikkumaan? Bussipassi ilmeisesti vain kesäkuukausina mahdollinen. En uskalla lähteä yksin auton kanssa ajelemaan hurjilta kuulostavien vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi.

Kiitos :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.12.2018 00:19

Moikka! Julkiset bussit kulkevat Islannissa isoimpien kylien välillä myös talvisin, täältä löydät aikataulut ja reitit: https://straeto.is/en/timatoflur

Matkailijiolle suunnatut bussipassit jne ovat käytössä vain kesäkuukausina, mutta noilla julkisillakin pääsee mukavasti ja ovat piirun verran edullisempiakin. Ne tosin eivät vie suoraan luontokohteisiin kuten matkailijabussireitit.

Jos haluat tehdä päiväretkiä Reykjavikista, matkailuabusseja kulkee päivittäin, eli kyse silloin opastetuista bussikierroksista, jotka vievät Snaefellsnesiin, etelärannikolle, Reykjanesiin, Kultaiselle kierrokselle jne.

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sini 26.08.2018 15:17

Moikka.
Ollaan tulossa parin viikon päästä Islantiin 5 päiväksi. Meidän lento lähtee takaisin Suomeen sunnuntai aamuna klo 7.30. Liikkuuko siihen aikaan busseja vai pitääkö mennä taksilla?
Entäs, kannattaako sinne vaihtaa täällä Suomessa kruunuja vai toimiiko siellä moitteettomasti myös kortit?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.08.2018 12:53

Moi Sini!
Ei kannata vaihtaa käteistä, kortit toimivat kaikkialla eikä minimaksurajoja ole. Eli ihan pienenkin ostoksen voi maksaa kortilla.
Lentokenttäbussit liikkuvat aina kun on lentoja, eli myös aamuvarhain. Kannattaa katsoa lisätiedot vielä näistä jutuista:

https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan

https://tripsteri.fi/islanti/matkavinkki

Kivaa matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 02.05.2018 18:16

Hei!

Onko noilla bussifirmoilla sellaisia päivänreissuja Reykjavikista muualle Islantiin? Ollaan Islannissa 30.5-8.6 ja majoitutaan airbnb:n kautta koko tuo aika Reykjavikissa, mutta haluaisin kokea muutakin Islantia. Onko tuohon aikaan vielä kylmä nukkua teltassa, jos sen ottaisi varalta mukaan? Pääseekö Reykjavikista helposti valassafareille? Kiitos vastauksista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.05.2018 19:30

Hei Mari
Erilaisia päivämatkoja on paljon; ne reissut jotka palaavat Reykjavikiin päivän jälkeen, ovat melkein aina opastettuja. Kannattaa katsoa vaikkapa Reykjavik Excursionin, Reykjavik Sightseeingin ja Extreme Icelandin retkitarjonta. Jos teitä on useampi matkassa ja jollakulla on ajokortti, tulee edullisemmaksi vuokrata auto ajella nähtävyyspaikoilla itsenäisesti. Bussireissuissa on toisaalta se hyvä, että ei tarvitse itse miettiä reittejä ja karttoja. :-)

Teltassa pärjää kyllä, jos on kunnolliset talvivarusteet mukana - Islannissa tarvitaan kesäaikaankin talvimakuupussi. Lämpötila yöllä saattaa keskellä kesääkin laskea lähelle nollaa.

Valassafarille pääsee Reykjavikista, täältä kannattaa katsoa lisätietoa niistä: https://tripsteri.fi/islanti/retket/valassafarit-islanti

Toivottavasti tästä oli apua,
kivaa reissua teille,
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anne Nurminen 21.03.2018 20:09

Hei Satu, olemme tulossa islantiin huhtikuun alkupuolella. Ovatko blue lagoonin lippuhinnat nousseet yli puolella vuodessa ? ( 2017 n. 50€ ja nyt 2018 melkein 100€/ henkilö )??

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.03.2018 20:06

Moikka!
Jep, hinnat ovat nousseet tosi paljon. Hinta on nykyään riippuvainen varaustilanteesta ja kellonajasta. Jos on iso ryhmä tai muuten jo täyttä, viimeisten lippujen hinta nousee - ja toisaalta toisinpäin. Edullisin lippu on se peruslippu, johon ei kuulu esim. pyyhettä. Edullisimmillaan se näyttäisi olevan 7000 ISK eli noin 65 €. Jos ottaa "isomman paketin", saa mm. juoman ja pyyhkeen, mutta hinta nousee vähintään sinne sadan euron pintaan.

Minun mielestä se on kyllä jo aika kallis. Mitä jos jättäisi Blue Lagoonin välistä ja menisi sen sijaan vaikka johonkin paikallisten suosimaan sundlaugiin, tai sitten vähän pienempiin kylpylöihin kuten Secret Lagooniin tai Fontanaan?

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Minna 03.02.2018 19:20

Heippa Satu!

Jos vielä vastailet niin tässä muutama kysymys Islannista :)

Tunnetko I Sleep Reykjavik Guesthousea? Sopiiko äidille ja teinitytölle majapaikaksi? Onko ilmaista parkkipaikkaa vuokra-autolle? Ruokakauppaa lähellä?

Millaisessa kunnossa ajotiet ovat huhtikuun puolivälin jälkeen ja onko vuokra-autoissa hyvät renkaat?

Yst.terv. Minna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 04.02.2018 02:10

Moikka!
Juu, ilman muuta vastailen :)
En ole koskaan käynyt tuossa mainitsemassasi guesthousessa. Googlasin paikan ja siinä on ihan hyvä sijainti lähellä keskustaa. Itse guesthouse on sellaisessa pienkerroskivitalossa. Ihan mukavalta näyttää. Ei ole baareja tai muuta mökää ihan lähettyvillä, eli se on varmasti ihan suht rauhallinen myös viikonloppuiltaisin.

Huhtikuussa on usein jo aika keväistä; toki pakkaset ja lumimyräkät voi olla mahdollisia, mutta ei kovin todennäköisiä. Vuokra-autoissa on asianmukaiset renkaat. Monet käyttävät kitkarenkaita, mutta jos nastat, ne vaihdetaan kesärenkaisiin yleensä siinä huhtikuun loppupuolella / toukokuussa.

Toivottavasti tästä oli apua.
Hyvin terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sebastian 06.10.2017 14:57

Hei Satu,

Olemme ensi viikolla tulossa ensimmäistä kertaa Reykjavikiin ja asumme Reykjavik Lights Hotellissa. Osaatko sanoa millaisella alueella hotelli sijaitsee ja jos olen ymmärtänyt oikein niin sieltä on n. 20 minuutin kävely kaupungin keskustaan. Ilmeisesti kuitenkin bussilla pääsee kaupungissa liikkumaan hyvin ja paljonko matkustaminen bussilla Reykjavikissa maksaa?

Latasin tuon Straeton appin puhelimeeni, mutta jostain syystä sen rekistöröiminen ei taida Suomessa onnistua kun applikaatio pyytää lisämään puhelinnumeron, mutta siihen ei saa laitettua +-merkkiä, jotta saisi lisättyä Suomen maakoodin ja vastaanotettua pin-koodin, jotta pääsisi lisämään maksukortin tiedot.

Kiitos jo etukäteen vastauksestasi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 06.10.2017 19:09

Moikka!
No harmi tuon applikaation kanssa. Tosi kökköä, jos se rekisteröinti ei toimi. Mitä jos kokeilet plussan sijasta kahta nollaa (se ajaa saman asian), jos se toimisi paremmin.

Reykjavik Lightista on tosiaan noin 20 minuutin matka Reykjavikin keskustaan. Siitä hotellin vierestä menee säännöllisesti myös busseja keskustaan, eli niillä pääsee kätsysti tuon matkan liikkumaan. Busseissa voi maksaa myös käteisellä. Aikuisten kertalippu on 440 kr ja lasten lippu eli 6-18-vuotiat 210 kr. Pitää vain olla tasaraha, sillä bussikuskeilla ei ole mukana käteiskassaa.

Hyvää reissua teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sebastian 09.10.2017 15:28

Hei Satu,

Kiitos vastauksestasi ja ilokseni voin ilmoittaa, että kaksi nollaa oman numeron eteen auttoi ja sain applikaation rekisteröityä :).

Päädyimme kuitenkin vuokramaan auton, koska laskin sen tulevan lopulta halvemmaksi kun jo pelkästään lentokentältä kuljetus hotellille olisi maksanut n. 40 euroa kahdelta ja päivittäiset bussimatkat hotellilta kaupunkiin ja takaisin. Näin voimme lähteä vaikka omatoimisesti suorittamaan tämän Golden Circlen :). Pystyykö tuon kierroksen tekemään vielä näin Lokakuussa pienellä henkilöautolla?

Terveisin
Sebastian

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 09.10.2017 16:50

Moikka! Jes, mahtavaa että tuo tuplanollajippo jeesasi :)
Vuokra-auto on tosiaan hyvä vaihtoehto etenkin jos mielii käydä reissailemassa omin päin ja omilla aikatauluilla Islannin luonnossa ja katsella maisemia. Golden Circlelle käy ihan hyvin henkilöauto. Talvella on hyvä olla isompi auto tuulien ja lumisateiden takia, mutta ainakin nyt vielä toistaiseksi täällä on ollut varsin leudot syysilmat, eli ei huolia senkään suhteen.

Mukavaa matkaa!
PS. Ajantasaisimmat säätiedot löytyvät Islannin ilmatieteenlaitoksen sivuilta: www.vedur.is, kannattaa katsastaa ne ennen reissuun lähtöä.Siellä on myös kattava englanninkielinen sivusto.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Salla 17.07.2017 00:49

Hei Satu!

Haluaisin tietää, mitä vaitoehtoja on matkustaa kesällä Reykjavikista Akureyriin ja takaisin. Olen yrittänyt googlailla busseja, mutta en ole löytänyt kovin kattavasti tietoja. Olisi kiva, jos voit hieman valottaa seuraavia seikkoja:
Mikä on edullisin yhteys kyseisellä välillä? Voiko Straeton bussiin (nro 57?) varata lipun etukäteen? Onko bussimatka Kjöluria pitkin hintansa väärti? Entä jos haluaa käydä Husavikissa Akureyrista käsin valaita bongaamassa, meneekö sinne useampia bussiyhteyksiä päivässä, vai järjestetäänkö sinne jotain pakettimatkoja Akureyrista?

Kiitos mahtavasta blogistasi, siitä on ollut paljon hyötyä reissua suunnitellessa :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 17.07.2017 23:20

Moikka!
Yksi vaihtoehto ovat maan sisäiset lennot (Air Iceland Connect. Hyvällä tuurilla saat lennot halvemmalla kuin bussimatkan, ja matka kestää lentäen vain vajaan tunnin.

Toinen vaihtoehto on sitten bussit. Joko julkisella vuorolla eli juurikin tuo www.bus.is:n kautta aikataulut. Liput voi ostaa bussiasemalta (bussit lähtevät Mjóddin asemalta Reykjavikin laitamilta) mutta ei etukäteen netistä. Sitten ovat vielä ns. turistibussit, niitä lippuja myy mm. Reykjavik Excursionsin Iceland on Your Own -nimellä. RE on kalliimpi kuin tuo julkinen bussi, mutta ne lähtevät tästä keskustan bussiasemalta BSI:ltä.

Kolmas vaihtoehto on etsiä kimppakyyntiä Samferda-sivustolta. Siellä eri kylien välillä matkaajat etsivät kimppakyytiseuraa ja periaate on että bensarahat laitetaan puokkiin. Tämä on varmasti se edullisin vaihtoehto.

Kjölur on upea! Sen voi ajaa itse tietyillä vuokra-autoilla (pitää olla mm. neliveto) ja myös bussilla. Turistibussit menevät Kjöluria, mm. tuo Reykjavik Excursions, julkinen bussivuoro menee ykköstietä.

Mä menisin bongaamaan valaita Akureyristä. Húsavikista on tullut aikamoinen valasturismin rysä ja siellä on jo paljon veneitä vuonossa yhtä aikaa. Akureyrissäkin on pari yritystä, joiden kautta pääsee safarille ihan siitä keskustan satamasta. Olen itse ollut pari kertaa ja molemmilla reissuilla näkyi valaita yhtä paljon kuin Husavikissäkin. Eli ei ole pakko lähteä Husavikiin asti nähdäkseen valaita. Toki onhan se mukava kylä muutoin ja siellä on hieno valasmuseo. Akureyristä pääsee sinne bussilla.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Hyvää matkaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Salla 20.07.2017 16:16

Suurkiitos vinkeistä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Liisa- Ensimmästä kertaa Islannissa 06.04.2017 16:07

Hei Satu!

Ja kiitos erinomaisista ja hyödyllisistä neuvoistasi.
Meitä on tulossa pääsiäisen jälkeen kolmihenkinen perhe omatoimimatkalle, jossa meille on varattu matkatoimiston kautta hotelli ja lennot, myöskin olisi mahdollista ostaa bussikuljetus Blue Lagoonin kautta hotellille, joka ei ole aivan keskustassa (Hotelli Grand Hotel Reykjavik, onkohan ihan korvessa) Minulla on vielä epäselvää, kannattaisiko vaihtoehtoisesti vuokrata auto jo lentokentältä. Pitänee vielä tarkistaa, onko hotellilla parkkipaikkoja. Mitä sinä ehdottaisit?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 07.04.2017 00:27

Kiitos kiitoksista :)
Grand on aika lähellä keskustaa, noin 20 minuutin kävelymatka. Mutta sijainti on mukavan rauhallinen, siinä ei ole isoa rakennustyömaata lähellä - mikä on tällä hetkellä rakennus- ja turistibuumin kyllästämässä Reykjavikissa aika harvinaista.

Meinaatteko käyttää vuokra-autoa muutoin matkan aikana? Siinä tapauksessa se kannattaa vuokrata jo kentältä ja palauttaa kentälle. Säästätte mukavasti näin flybus-maksussa, joka on kuitenkin pitkälle yli 20 euroa/aikuinen/suunta. Grandin vieressä on paljon parkkitilaa. Leveitä katuja ja vieressä pieni omakotitaloalue eli auton saa kätsysti parkkiin eikä tarvitse välttämättä edes maksaa parkkimittarille. Voi olla että hotlallakin on oma parkkialue hotellin vieraille, kannattaa ehdottomasti kysäistä sekin.

Muistakaa varata Blue Lagoon etukäteen, sinne ei pääse enää ilman että on ostanut lipun etukäteen (esim. netistä heidän sivuiltaan).

Upeeta reissua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maaret 02.04.2017 19:19

Hei, olen tulossa tyttäreni kanssa Islantiin toukokuussa neljäksi päiväksi. Tarkoitus on yöpyä Reykjavikissa ja kiertää "pakolliset" nähtävyydet, ainakin ns. kultainen kierros ja blue lagoon ovat ohjelmassa. Mietin parhaillaan, kannattaisiko meidän vuokrata auto vai kulkea lentokenttämatkat julkisilla ja nähtävyydet opastetuilla bussikierroksilla. Äkkiseltään ainakin näyttää siltä, että vuokra-auto tulisi edullisemmaksi. Mutta menetämmekö paljon, jos emme kuule opastuksia? Tiet varmaan näihin turistirysiin ovat ihan ok kunnossa? Millainen pysäköintitilanne Reykjavikissa on? Ja onko Islannin liikennesäännöissä tmv. jotain erityistä, mitä pitäisi hoksata, jos auton vuokraamme? Kiitos jo etukäteen!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 03.04.2017 01:51

Moi Maaret! Suosittelen vuokra-autoa jos tykkäätte matkata itsenäisesti. On enemmän aikaa pysähtyä ja ehtii nauttia paikoista omassa tahdissa. Kultaiseen kierrokseenkin voi yhdistää kaikenlaista muuta aktiviteettia, johon kaikilla bussikierroksilla ei ole aikaa pysähtyä. Esimerkiksi Efstidalurin jäätelönavettabaari, Fontanan tai Secret Lagoonin kylpypaikat ja Fridheimarin kasvihuoneet, joissa tarjoillaan erinomaista tomaattikeittoa tilan omista tomaateista :-)

Blue Lagooniinkin voitte yhdistää ajelua Grindavikin kalastajakylässä ja käväistä vaikka Krysuvikin kuumilla lähteillä, jotka ovat siinä lähistöllä.

Oppailla on kyllä hyviä juttuja, mutta oma auto antaa vapauden koluta paikkoja vähän perusteellisemmin. Koittakaa löytää kirjastosta kirjoittamani Islanti Mondo -matkaopas (elokuussa ilmestyy uusi Islanti-matkaopas, mutta se ei ehdi ennen teidän reissua), siellä on paljon kattavia juttuja myös näistä suosituimmista nähtävyyspaikoista.

Tiet ovat hyviä Etelä-Islannissa, eivät yhtä leveitä kuin Etelä-Suomessa. Maksiminopeus on 90 km/h ja taajamissa 50 km/h, moottoriteitä ei ole.

Ajelkaa varovasti, sillä tiet ovat mutkaisia ja toukokuun lopussa/kesäkuun alussa lampaat päästetään vapaaksi ulkoilmaan ja silloin tällöin niitä eksyy teille seisoskelemaan. Reykjavikissa on vähän hankala löytää parkkipaikkaa ihan keskustasta, mutta jos yövytte keskustan ulkopuolella, parkkipaikkoja on runsaasti. Keskustassa - jos majapaikan yhteydessä ei ole omaa parkkista - kannattaa jättää auto esim. Hallgrimurin kirkon parkkipaikalle.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maaret 10.04.2017 22:54

Hei ja kiitos vastauksesta! Alan taipua tuon vuokra-auton kannalle. Täytyy ehdottomasti yrittää hankkia tuo kirja. Nyt alkaa jo hiljalleen matkakuume yltyä, ihana päästä lopulta Islantiin, on ollut haaveissa monta vuotta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.04.2017 21:20

Tarkennuksena siis vielä: tien 35 alun voi ajaa ihan tavallisella autolla. Vasta kun se muuttuu F35-tieksi (siellä on kyltit), autorajoitukset tulevat voimaan. Eli Kultaisen kierroksen voi posottaa ihan huoletta pikkuautollakin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.04.2017 21:19

Moikka! Tie 35 eli Kjölur (pohjois-eteläsuunnassa kulkeva, Islannin halkaiseva tie) on merkitty F-tieksi. Se tarkoittaa että se on "highlands" eli ei yhtä hyvässä kunnossa kuin muut tiet. Siis sellainen "kärrypolku". Kjölur on ihan mahdollista ylittää tavallisella autolla jos olosuhteet ovat hyvät. Mutta jos on ollut märkkä tms. siellä saattaa olla niin isoja lammikkoja ja isoja kuoppia, että niistä ei selviä tavallisella henkilöautolla. Vuokra-autofirmat ovat rajanneet F-tiet useimpien vuokra-autosopparien ulkopuolelle, mutta he vuokraavat jeeppejä, joilla F-teille eli esim. Kjölurille saa mennä. Asia kannattaa tarkastaa vielä omasta autovuokraamosta ennen kuin lähdette ajelemaan.

Toivottavasti tästä oli jeesiä :-) Ja tottakai saa kysyä, ihan kaikkia mieleen tulevia juttuja. Mielelläni vastaan :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maaret 14.04.2017 19:11

Hei, kysyn vielä tuosta tiestä nro 35. Onko siis niin, että sitä ei tavallisella autolla saa ajaa? Eli jos kiertää Golden circlen nähtävyyksiä, ei voi ajaa sen kautta? Kiitos, kun jaksat vastata niin kärsivällisesti meille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.04.2017 01:06

Mukava kuulla että vastauksista oli hyötyä. Oikein hyvää reissua teille :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Helena Anttinen 22.03.2017 13:26

Hei! Olemme tulossa 16.4. Islantiin viikoksi. Ehtiikö siinä ajassa kiertää saaren bussilla ja paljonko maksaa? Pitääkö esim. yöpymiset varata etukäteen, kun kyseessä tällainen "off-season-reissu"? Telttailu ilmeisesti onnistuu melkein joka kylässä, missä bussi pysähtyy.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 23.03.2017 23:13

Moi Helena! Viikossa ehtii kyllä hyvin kiertää saaren. Mutta ainakin RE:n tietojen mukaan he alkavat myydä bussipassia vasta kesäkuun alussa. Eli näyttäisi siltä, että huhtikuussa saarikierrokselle kannattaa ottaa oma vuokraauto. Muilla firmoilla näyttäisi nopean googleettamisen perusteella olevan sama aikataulu: saarikierrosbussipassit alkavat vasta kesäkuun puolella...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Helena Anttinen 10.04.2017 17:01

Hei taas! Vielä viime hetken kysymyksiä ennen matkaa. Olemme siis siellä 16.4.-23.4. Tarkoitus nähdä muutakin kuin Reykjavik. Pääseekö julkisilla esim. Länsivuonoille? Entä 2.majapaikkaamme Hafnarfjörduriin? Onko sinne lainkaan julkista liikennettä Reykjavikista? En saanut auki aikatauluja.
Vielä kalastuksesta: Mistä hommataan luvat/välineet? Paljonko maksaa järvellä/merellä?
Kiitos etukäteen vastauksista! T. Helena

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 11.04.2017 01:09

Kiva kuulla, että vastauksista oli apua. Hevosreissuista olen kirjoittanut jutun tänne, sieltä löytyy myös tallivinkkejä Reykajvikin läheisyydessä: https://tripsteri.fi/islanti/retket/ratsaille-islannissa/

Jos asutte Hafnarfjördurissa matkan aikana, kannattaa mennä Ishestarille; tallit ovat ihan lähellä. Heillä on paljon erimittaisia retkiä; jos olette kokeneempia ratsastajia, kannattaa valita joku useamman tunnin mittainen reissu, niin pääsee vähän vauhdikkaammalle lenkille. Ne lyhyimmät eli noin tunninmittaiset lenkit ovat usein hitaita reissuja, koska suurin osa ratsastajista on aloittelijiota.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Helena Anttinen 10.04.2017 23:39

Kiitos kovasti vinkeistä! Täytyy tuo Straeton applikaatio ladata puhelimeen! Laitoin siihen toiseen viestiin vielä kysymyksen ratsastuksesta, ja mitä tallia suosittelet muutaman tunnin reissulle?

Terv. Helena

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 10.04.2017 20:54

Moikka!
Kalastusjutuissa helpoin ja edullisin tapa on ostaa tällainen kalastuskortti, jonka turvin saa pyytää kalaa aika monessa paikassa: http://www.veidikortid.is/is/English

Syvänmerenkalastusta voi tehdä ihan Reykjavikistakin käsin, esimerkiksi tässä yksi matkanjärjestäjä joka erikoistunut näihin reissuihin: http://www.seaadventures.is/

Hafnarfjörduriin pääsee bussilla, niitä menee useita päivässä Reykjavikiin ja takaisin. Tarkemmat bussiaikataulut kannattaa katsoa osoitteesta www.bus.is Suosittelen myös lataamaan älypuhelimeen tuon Straeton (Reykjavikin pk-seudulla liikennöivä bussiverkosto) applikaation. Sillä voi ostaa lippuja ja näkee kartan, bussien aikataulut jne. Busseissa kuskit eivät anna vaihtorahaa, eli siksikin tämä applikaatio on kätsy tapa maksaa bussimatka ja yhdellä applikaatiolla voi ostaa monta lippua eli jokaisella matksutajalla ei tarvitse olla omaa kännykkää lippusovelluksineen.

Länsivuonoille pääsee Reykjavikista julkisilla. Bussi Reykjavikista vie Hólmavíkiin, josta voi ottaa jatkoyhteyden esim. Ísafjörduriin.

Toivoittavasti näistä oli iloa :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Elena 27.02.2017 14:36

Hei! Olemme menossa syyskuun alussa Islantiin ja haluaisimme vaeltamaan Laugavegurille. Ajattelimme, että jos menisi bussilla Landmannlaugariin, vaeltaisi sen 55km:n reitin ja pääsisi bussilla takaisin Reykjavikiin. Onko sellaista bussipassia, jolla pääsisi näin pois eri paikasta kuin mihin ensin saapuu? Ja minkä hintaista tällainen on? Tuntuu, että niin monet bussit ovat kalliita, jopa 80€ suunta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 27.02.2017 16:20

Busseilla pääsee perille. Tsekkaa esim. Trex.is. Heillä on kesäisin bussivuoro joka päivä Reykjavikista Landmannalaugariin (vaelluksen aloituspaikka) ja Thorsmörkistä Reykjavikiin (vaelluksen lopetuspaikasta takaisin kaupunkiin). Liput voi ostaa tuollalailla yksitellen ja hinnat lähtee noin 60 eurosta. Bussit ovat kieltämättä kalliita... Islannissa hintataso on noussut viime vuosina paljon eikä vähiten vahvistuneen kruunun takia. Vielä muutama vuosi sitten eurolla saattoi saada jopa 180 kruunua, nyt enää noin 115.

Mutta itse vaeltaminen ei maksa mitään, telttapaikasta joutuu maksamaan jonkin verran, mutta summat eivät ole ihan hirvittäviä. Vuoristomökeistä voi varata makuupussimajoituspaikan, mutta se kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Tuo vaellusreitti on ihana! Upeat, vaihtelevat maisemat ja hyvin merkitty polku. Muutamia jokien ylityksiä, eli kannattaa ottaa hyvät sandaalit mukaan. Itse käytän myös kävelysauvaa, siitä saa kivasti tukea joenylityksissä. Isoimipien jäätikköjokien yli menee sillat.

Jos etsitte jotain rauhallisempaa vaelluskohdetta (Laugavegur on maan suosituin ja siellä on paljon porukkaa kesäisin), niin kannattaa miettiä lähtöä esim. Hornstrandirin erämaahan Länsivuonoille tai Itä-Islantiin. Laugavegurin maisemat ovat kuitenkin niin upeita, että se että matkan aikana näkee paljon muitakin vaeltajia, on minusta ihan kestettävä "riesa". :)

Hyvää reissua teille!
t. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tarja 12.10.2016 00:28

Hei! Tiedätkö onko Keflavikin lentokentällä mahdollisesti jotain halpaliikennöintiä Blue Lagooniin ja sieltä hotelliin, Reykjavikiin? Katselin bussiyhtiöiden tarjoamia hintoja ja hintaa löytyy, joten ei viitsisi käyttää suuria määriä rahaa kuljetuksiin jos mahdollisesti löytyisi tarjouksia lentokentältä..Tai paljonko taksi suurinpiirtein maksaisi esimerkiksi lentokentältä Blue Lagooniin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.10.2016 11:32

Moi Tarja. Tuo bussiyhteiöiden (Reykjavik Excursions, lähinnä) on ikävä kyllä edullisin tapa tehdä Blue Lagoonin reissu. Sisäänpääsy on suolaisen hintainen jo valmiiksi ja paikallisbussit eivät aja Blue Lagooniin. Paikallisbussilla pääsee kyllä lentokentältä Reykjavikiin, mutta ei Blue Lagooniin tai hotelleille.

Taksimatka tulee melko kalliiksi, paitsi jos teitä on autossa monta. Tarjoustahan voi kysyä esim. noilta taksiyhtiöiltä suoraan (ks. linkkejä esim. täältä: https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan/)

Minun mielestä Blue Lagoon ei ole edes välttämätön vierailukohde. Paljon autenttisempaan paikallistunnelmaan pääsee Reykjavikin lukuisissa uimaloissa, joissa käyvät myös paikalliset - ja sisäänpääsymaksu on noin kymmenesosan Blue Lagoonista. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marika Sironen 18.11.2017 22:33

Nyt olen jo aivan pyörällä päästäni kaikesta tiedosta ja sekaisin. Kusyisinkin nyt mikä on halvin vaihtoehto mennä lentokentältä Reykjavikin keskustaan?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.11.2017 23:12

Hei Marika!
Riippuu siitä, kuinka monta teitä on ja meinaatteko ottaa vuokra-autoa Islannin-matkan ajaksi. Jos otatte vuokra-auton, se kannattaa ottaa jo kentältä ja palauttaa kentälle, niin säästätte lentokenttäkuljetuksissa.

Jos ette ota vuokra-autoa ja teitä on esim 3 tai 4 henkilöä tai vähemmän, edullisin on lentokenttäbussi (ainakin kolme firmaa järjestää näitä tällä hetkellä: GrayLine ja Reykjavik Excursionsin Flybus ja Reykjavik Sightseeing).

Jos teitä on isompi porukka, oma tilataksi tulee edullisimmaksi.

Täältä löytyy vielä tarkemmin tietoa lentokenttäkuljetuksista: https://tripsteri.fi/islanti/lentokentalta-keskustaan/

Toivottavasti tästä oli apua :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marika Sironen 12.11.2017 08:36

Minkä nimisiä kylpylät ovat ja misyä löydän yhteystiedot?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.11.2017 01:02

Moi Marika ja kiitos viestistä!
Tästä Tripsterin Kylpeminen Isannissa -jutusta löytyy perustiedot islantilaisista kylpypaikoista ja -tavoista sekä linkkejä paikkoihin:
https://tripsteri.fi/islanti/kuumat-lahteet-islanti/kylpylat-islanti/#comments

Islannin-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Kati 29.09.2016 09:20

Olemme ensi vuodelle harkitsemassa viikon reissua Islantiin. Tuosta ajasta puolet luultavasti Reykjavikissa ja puolet jossakin muualla - tämän vuoksi harkinnassa on auton vuokraaminen muutamaksi päiväksi. Eikö tuo ykköstie, joka kiertää Islantia, ole aika perushyvässä kunnossa? Siis ettei sitä varten tarvitse vuokrata mitään nelivetoa. Katselin, että neljän-viidenkin tunnin ajomatkan säteellä on paljon nähtävää aivan tuon ykköstien varrella.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 29.09.2016 10:43

Moikka! Ykköstie on hyvässä kunnossa, se on kauttaaltaan asfaltoitu (tai olisikohan itävuonoilla joku pikkupätkä joka on vielä hiekkatietä), mutta muutaman päivän päiväreissua ajatellen tiet ovat hyvässä kunnossa. Maksiminopeus on 90km/h eli kannattaa varata matkantekoon sopivasti aikaa. Siellä on mahtavia nähtävyyksiä Reykjanesissa, Etelä-Islannissa (etelässä on myös eniten turisteja, mutta luonto on kyllä upea) ja suosittelen myös esim. Húsafellin aluetta siellä Länsi-Islannin tuntumassa, noin 2 h ajomatka Reykjavikista.

Mainiota reissua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Seija Jokinen 04.09.2016 11:50

Suunnitteilla matkaa Islantiin ensi kesänä. Aikaa käytettävissä kaksi viikkoa ja ajateltiin matkustaa bussilla saari ympäri.
Pitääkö matkat buukata etukäteen ja voiko bussissa matkustaa yön, jolloin säästäisi aikaa ja majoitusmaksuja? Kannattaisiko varat mahdolliset majoitukset jo nyt ettei jää taivasalle?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.09.2016 16:20

Bussilippu kannattaa ostaa etukäteen ennen bussimatkan alkua, niin ehtii tutustua kunnolla esim. aikatauluihin. Suosittelen saarikierrokselle sitä saarikierrokseen oikeuttavaa passia. Matkan varrella voi sitten itse päättää, miten haluaa matkaa jatkaa vai viipyäkö vielä yö tai pari jossain oikein kivassa paikassa, Tuon bussipassin voi ostaa täältä Reykjavikistakin, mutta jos tietää matkustuspäivät, niin netistä sen hankkiminen etukäteen vähentää säätöä.

Busseja ei ikävä kyllä kulje yöaikaan, eli majoituksissa ei pysty bussissa matkustamalla säästämään. Majoitus kannattaa ehdottomasti varata etukäteen ainakin muutamasta ensimmäisestä paikasta, sillä kesäaikaan pienet majatalot saattavat täyttyä nopeasti. Jos matkustatte teltalla, varauksia ei tarvitse tehdä etukäteen ja silloin matkantekokin on joustavampaa.

Hauskaa matkaa teille Islannin ympäri, siitä tulee varmasti upea reissu!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mirja P 14.04.2016 14:00

Mietin omatoimista maassa kiertelyä julkisilla busseilla. Miten on, pysähtyvätkö bussit taajamien ulkopuolella aina tarvittavissa kohdissa (esim. majoituspaikan kohdalla), vai onko kiinteät pysäkit?
Entä taksien käyttö: Löytyykö pienemmistä taajamista yleensä takseja?

Samalla: Bussipassi-sivulla näyttäisi olevan sellainen virhe, että Reykjavík Excursionsin kohdalla onkin Iceland Excursions -linkki.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 14.04.2016 18:13

Bussireissu on hauska tapa kiertää Islanti! Viralliset pysäkit (eli pysäkit joissa pysähdytään aikataulun mukaan ottamaan ja päästämään matkustajia) sijaitsevat ns. järkevillä paikoilla. Usein luonnonnähtävyyksien infotaulujen kohdalla, N1-bensa-asemilla (Islannin "ABC"), hotelleilla, luonnonpuistoissa jne. Toki jos bussista haluaa jäädä pois jossain ihan muualla, uskon että se on ihan ok. Jos vaan kertoo kuskille että haluaisi hypätä jossai tietyssä kohtaa, olen varma että hän voi pysähtyä. Islannissa ollaan aika epävirallisia näissä jutuissa :-)

Kiitos kun huomautit linkistä, käynkin heti korjaamassa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *