Retket – Islanti

Islanti on luontomatkailijan paratiisisaari. Vaikka viipyisit Islannissa vain muutaman päivän, lähde silti käymään Reykjavíkin ulkopuolella. Yhdenkin päivän aikana käydä uimassa ja islanninhevosvaelluksella. Jäätiköille järjestetään opastettuja jäätikkövaelluksia vuoden ympäri. Koskenlasku islantilaisissa jäätikköjoissa on upea elämys. Oletko aina halunnut nähdä valaita? Islannissa kannattaa lähteä valassafarille. Islannissa on erinomaiset vaellusmaastot kesäkuusta elokuun loppuun. Valinnanvaraa päivävaelluksista pitkiin retkiin. Lue täältä lisää aiheesta Vaeltaminen Islannissa.

Kultainen kierros – Islanti

Islannin suosituin päiväretki on Golden Circle eli Kultainen kierros. Kultainen kierros starttaa Þingvellirin kansallispuistosta ja jatkuu sitten Geysirin kuumien lähteiden alueelle ja Gullfossin vesiputoukselle. Kultaisen kierroksen voi tehdä omatoimisesti ajaen tai osallistumalla opastetulle bussiretkelle, joita järjestetään ympäri vuoden vähintään kerran päivässa. Retket starttaavat Reykjavíkista. Päiväretki on tiivistetty esitys maan luonnosta ja historiasta. Se on Islannin suosituin nähtävyyskierros ja kesäisin meno on sen mukaista. Vältä turistibussiruuhkat menemällä joko varhain aamulla tai myöhään illalla. Kultaisesta kierroksesta saa enemmän irti, jos poikkeaa matkalla muuallakin. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Secret Lagoonin maaseutukylpylä (edullisempi versio Blue Lagoonista) ja Efsti-Dalurin navettakahvila, josta saa kotitekoista jäätelöä.

Sininen hetki jäätiköllä. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Sininen hetki jäätiköllä. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Islanti kiertäen autolla vai bussilla?

Itsenäinen matkailija vuokraa auton ja kiertelee luonnonnähtävyyksiä omatoimisesti ja omien aikataulujen puitteissa. Tiet on hyvin viitoitettu ja vuokra-autofirmoissa on valinnanvaraa. Ota matkalle mukaan hyvä tiekartta, niitä voi ostaa kirjakaupoista ja bensa-asemilta. Älä luota ilmaisiin mainoskarttoihin, ne ovat suuntaa-antavia ja saattavat sisältää virheitä. Busseissakin on puolensa: ei tarvitse itse säätää, luke karttoja ja huolehtia onko tankissa bensaa. Bussimatkailija voi vain nauttia maisemista ja tutustua uusiin matkakavereihin.

Lue lisää aiheesta: Autovuokraus – Islanti

Lue lisää aiheesta: Islannissa matkustaminen bussilla

Reykjavíkista järjestetään joka päivä kymmeniä erilaisia opastettuja kierroksia, joihin kuuluu kuljetuksen lisäksi myös oppaan palvelut. Hyppää siis bussin kyytiin ja keskity upeiden maisemien katseluun. Päiväretkiä Reykjavíkista järjestävät muiden muassa  Arctic Surfers, Extreme Iceland, Icelandic Mountainguides ja Arctic Adventures.

 

© Satu Rämö

[the_grid name=”Islanti”]

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (7):

Moona 16.01.2019 00:31

Hei ja mielettömät kiitokset Tripsterin jutuista + instagramista sekä blogistasi! Olen halunut Islantiin jo tovin ja puolisoni sai kuin saikin järjestettyä tulevalle kesälle Islantiaikaa. Neuvottelumme lähtivät pidennetystä viikonlopusta ja nyt lennot varattu niin, että matkustuspäivien lisäksi reissaamme yhdeksän päivää *tuuletus*. Suunnitelmat ovat hyvin alkuvaiheessa, mutta oletan, että lähdemme Kentältä parin nähtvyyden jälkeen Kjölur-reitille pohjoiseen päin, sieltä sitten pohjoisen nähtävyydet ja etelään idän kautta - kysympähän nyt samalla, tuleeko mieleen koillisen/itävuonojen alueelta must see-paikkoja? Etelästä sitten kohti länttä ja jos vain suinkin ennätämme, länsivuonoille asti. Vähintään Snæfellsnesin niemimaalle. Yövymme camperissa.

Ja asiaan! Varsinainen mietinnänaiheeni on valasretket - osaatko sanoa, saako olla omissa vaatteissa? Hieman kummallinen kysymys, myönnettäköön, mutta kynnyskysymykseksi nousemassa. Ajattelin, ettemme mene valasreissulle, mutta jos kumminkin menisimme - nyt kun on aikaa... Katselin, että kuvissa ainakin kumivenetyyppisissä retkissä on yhtenevät haalarit, mutta isommilla paateilla taas ihmiset näyttivät olevan omissa vermeissään.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 16.01.2019 00:37

Moi! Saa olla omissa vaatteissa valassafarilla, he tarjoavat sellaista kokosäähaalaria jos on viileää tai sateista, mutta jos kesällä osuu hyvä sää, niin tavalliset ulkoiluvaatteet riittää. Kumivenereissuilla haalari on melkein välttämätön, jos ei halua kastua, sillä roiskeita riittää. Mutta matkanjärjestäjä tarjoaa ne haalarit, ei tarvitse omia tuoda. :)

Idässä Mjoifjördur on ihana (vaeltamiseen ja luonnonrauhaan), Stödvarfjördurissa on upea Petran kivimuseo... Djupivogur on tosi kaunis ja Seydisfjördur on superkaunis! Voi, idässä on ihanan paljon nähtävää.

Teidän suunnitelma kuulostaa tosi kivalta. Ja jos tuntuu että idässä viihtyy pidempään, niin Länsivuonothan voi jättää toiseen kertaan (sinne varaisin nimittäin vähintään 4-5 täyttä matka päivää).

Toivottavasti tästä oli apua :)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Moona 16.01.2019 16:31

Kiitos vastauksestasi Satu, oli apua! Sitä olenkin lukenut, että Länsivuonoilla saa kulumaan ihan kunnolla aikaa. Mukava, että reissataan camperillä, niin matkasuunnitelmat voivat elää paikan päällä eikä tarvitse varailla yöpymispaikkoja ja näin sitouttaa aikataulutusta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anni 03.07.2017 11:01

Heippa!

Ollaan tulossa 1,5 viikon päästä viideksi päiväksi retkeilemään Islantiin :) Olemme vuokranneet auton koko reissun ajaksi, joten omatoimisesti retkeillään. Nyt mietinkin, onko sellaisia kohteita tai aktiviteetteja, jotka pitäisi ymmärtää varata näin etukäteen? Kiitos :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 12.07.2017 03:04

Moikka! Ei tarvitse varata mitään etukäteen, jos kyse on päiväretkistä? Valassafareille pääsee suoraan satamasta samana päivänä (ja näin kannattaa tehdäkin ettei tule varanneeksi valasretkeä tuuliselle päivälle), heppavaellukset kannattaa varata edellisenä päivänä ja samoin jäätikkövaellukset. Majoitus on hyvä varata etukäteen, paitsi jos liikutte teltan kanssa.
Ihanaa matkaa teille!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.04.2017 16:03

Hyvä päätös :) Glymur on kyllä kiva vaellus mutta aika vaativa ja tosiaan turvallinen vain kesäaikaan kun on kuivaa. Esjan päältä on aivan mahtavat näkymät myös! Ja käytte vaikka autoretkellä katselemassa hienoja vesiputouksia (Gullfoss, Seljalandsfoss ja Skogafoss ovat siinä noin tunnin ja parin ajomatkan päässä Reykjavikista) :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 18.04.2017 22:55

Juu, nuo jo löytyykin meidän suunnitelmista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 17.04.2017 18:37

Moikka Satu! Islannin matka lähestyy, ja mietitään tarkempaa päiväohjelmaa ja retkiä. Onko sinulla tietoa, pääseekö Glymurin putoukselle yleensä ihan toukokuun alussa? Ilmeisesti siellä on joen ylitys, jopa kahteen kertaan (?) ja jostain saatiin vihiä, että talviaikaan ylityspaikalla ei olisi mitä pitkin mennä, eikä vaijeria, mistä pitää kiinni. Epäilyttää myös hieman, kuinka leveä tuo ylitettävä vesialue on tähän aikaan vuodesta.

Esjalle olisi tarkoitus kiivetä, ja se vaikuttaisi helpommaltakin reitiltä kuin tuo Glymur...

Olisiko sinulla antaa vähän vinkkiä millainen tuo lumitilanne Pohjois-Islannissa on? Kelikameroista ainakin näyttää, että Myvatnin alueella olisi vielä lunta jonkin verran. Hieman arveluttaa Dettifossille ja Kraflalle pääsy.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.04.2017 01:36

Moikka! Glymurille ei kannata lähteä toukokuussa ilman kunnollisia kiipeilyvarusteita. Saattaa nimittäin olla, että tuohon aikaan vuodesta on vielä hyisen kylmää ja kävelypolku Glymurin päälle on paikka paikoin jyrkkä ja voi siis jään takia olla myös tosi liukas. Suosittelen paikkaa vasta keskikesällä ja silloinkin vain kuivina päivinä. Esjalle kannatta sen sijaan lähteä, maisemat sen huipulta ovat upeat ja se on paikallistenkin suosima ulkoilureitti. Menkää kuitenkin vain hyvällä ilmalla. Jos huipun päällä näyttää olevan paksua pilvimassaa ja tuulee kovasti, kävelyolosuhteet ovat huonot. Eli sään ehdoilla :-)

Pohjoisessa on tosiaan vielä vähän lunta, mutta Dettifossille menee hyvä, päällystetty tie (eli vanha hiekkatie on historiaa...), eli hyvällä säällä sinne ei ole mikään ongelma ajaa. Kraflallekin pääsee varmasti sillä voimalaitoksen takia sinne on tie auki ja paikan päällä käy ihmisiä usein. Tosin jos tien varteen on laitettu kyltti, että "mahdoton kulkea" tai "tie kiinni", sitten kannattaa tietysti totella niitä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 18.04.2017 01:36

Niin ja se unohtui vielä sanoa, että ihanaa matkaa teille :-)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mari 18.04.2017 10:21

Kiitos vastauksesta, me unohdetaan Glymur (toistaiseksi) ja panostetaan sitten tuohon Esjaan, toivottavasti keli on kohdillaan. :)

Ja kiitos, matkasta tulee varmasti hyvä. Sinun vinkeistäsi ja blogistasi on ollut todella paljon hyötyä suunnittelussa. Ja kirjasi Islantilainen voittaa aina oli oikein mukavaa luettavaa tässä matkakuumeessa ;) Kirjoitustyylisi on juuri sellainen mikä uppoaa minulle. Kiitos :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Minna Honkavaara 04.04.2017 21:58

Hei Satu:),

Heti alkuun haluan kertoa, että olen juuri lukemassa kirjaasi Islantilainen voittaa aina - ja olen ihan myyt!!! Aivan mahtavaa kerrontaa ja lisäsi erittäin paljon haluasi tulla maahanne ja tutustua paikalliseen väestöön. Ihana asenne siellä teillä ja pidän niin tyylistäsi! Kiitos, että toit islantilaiset tutuiksi!!
Ai niin se asiani, olen tulossa toukokuun alussa hiihtovaellukselle Vatnajökullille ja yövymme aluksi yhden yön Reykjavikissa. Voiko Reykjavista ostaa jostain retkiruokia esim Lyo Expedition, blå band tai jotain muuta vastaava? Kun maahanne saa tuoda vain 3 kg ruokaa, niin meidän täytyy hommata paikanpäältä suurin osa ruuista. Jos sinulla on antaa jotain vinkkiä, mistä retkiruoka kannattaa ostaa, niin olisin tosi kiitollinen!

Aurinkoisin terveisin
Minna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 05.04.2017 00:54

Onpa hieno reissu teillä tulossa! Menettekö itsenäisesti vai jonkun firman kanssa? Jos firman kanssa niin ruoat yleensä kuuluu hintaan... Islannissa on muutamia ulkoilukauppoja joista saa sellaista retkiruokaa (kuivasapuskaa siis oletan?), esim. Utilif, Islensku Alparnir ja Gangleri Outiftters. Näistä viimeksimainittu on keskustassa, muut automatkan päässä keskustasta.

Ja kiitos paljon superhienosta palautteesta - tuli oikein hyvä mieli! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Saara 24.03.2017 10:56

Hei,

Olemme menossa kesäkuussa viideksi päiväksi Islantiin ja mietimme millaisen auton tarvitsemme jos aiomme kiertää Golden Circlen ja nämä kohteet: https://www.extremeiceland.is/en/destinations/south-iceland/sensational-iceland Tarvitaanko maastoauto?

Tv. Saara

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 25.03.2017 02:20

Moikka Saara! Jeeppi ei ole välttämätön, ihan tavallinen henkilöauto riittää. Tie on hyvässä kunnossa (päällystetty tie) ja pysytte kokoajan pääteillä noilla retkillä. Jos menette jäätilkölle, varatkaa retki jäätikköopasfirmalta (esim. Icelandic Mountainguides), sillä jäätikölle ei voi mennä ilman opasta ja sinne vaelluksen alkupäähän ajetaan usein vähän isommalla menopelillä. :)

Hyvää reissua!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Vekaranjärven paroni 21.10.2016 11:27

Hello from Vekaranjärvi! Hei, kertoisitko onko tuolla Laugavegurilla kuinka myöhään retkiä myynnissä? Ylihuomenna Reykjavikiin, toivottavasti sadealueet siirtyisivät vähän, tänään ilmeisesti tulee kunnolla vettä siellä? :D Onneksi se on vaan vettä, eihän meitä ole sokerista tehty. Kultainen kiekka kiinnostaa satoi tai paistoi... Kiitos Satu jo etukäteen vastauksesta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.10.2016 17:41

Halló, halló! :) Booking officet ovat auki iltaysin/kympin pintaan. BSI:n bussiasemalla jonne se lentokenttäbussikin pysähtyy, on myös matkoja myynnissä. Netin kauttakin voi toki reissut ostaa etukäteen (Flybusissa eli lentokenttäbussissa on esitteet ja ilmainen nettiyhteys). Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet toooosi sateisia ja tuulisia Islanninkin mittapuulla, mutta eiköhän se tästä selkene.. Hyvää matkaa teille!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *