Islanninhevonen

Islantilaiset ovat hevoskansaa.

Hevonen on islantilaiselle enemmän kuin kotieläin. Se on ystävä. Hevosella on ollut koko historiansa ajan tärkeä merkitys islantilaisille. Islanninhevosista kerrotaan usein saagoissa, joissa ne toimivat viikinkien urheina sotaratsuina. Islanninhevonen on auttanut matkustamisessa, tavaroiden kuljettamisessa ja maanviljelyksessä.

Monikymmenpäiset hevoslaumat kuuluvat edelleen islantilaiseen maisemaan. Islannissa laiduntaa yli 70 000 hevosta. Se tekee yhden hevosen neljää islantilaista kohti.

Turistikäyttöön koulutetut islanninhevoset ovat säyseitä ohjastettavia, joten aloittelijakin pääsee kokemaan ratsastamisen hurmaa. Ja mikä onkaan ihanampaa, kuin tutustua vuorenrinteisiin ja muihin luonnon ihmeellisyyksiin rotevan ja matalan islanninhevosen selässä!

Lähde puolikkaaksi päiväksi islanninhevostallille ja tutustu luontoon tasaisesti tölttäävän issikan kanssa. Reilun 80 euron hintaiseen ikimuistoiseen issikkaretkeen sisältyy 1,5 h ratsastuksen lisäksi kaikki tarvittavat varusteet (kypärä, sadevaatteet) sekä kuljetukset Reykjavikista ja takaisin. Tämä retki sopii myös aivan ensikertalaisille.

Iha-naa, sanoi íslenski hesturinn eli islanninhevonen. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Iha-naa, sanoi íslenski hesturinn eli islanninhevonen. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Se on kasvanut eristyksessä kotisaarellaan monia vuosisatoja. Siksi se on hyvin herkkä ulkopuolelta tuleville taudeille. Ulkomailla harmiton hevosnuha saattaa koitua Islannissa kohtalokkaaksi. Tartuntavaaran ehkäisemiseksi Islantiin ei saa tuoda lainkaan käytettyjä satuloita, harjoja tai ratsastushanskoja. Saappaat ja ratsastushousut on puhdistettava ja desinfioitava huolellisesti ennen maahan tuloa. Islantiin ei saa tuoda lainkaan hevosia: niinpä maasta kerran lähteneelle islanninhevoselle ei myönnetä paluulippua.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *