Jäätikkövaellus – Islanti

Valkoisina ja vaaleansinisinä hohtavat ja tuhkakerrosten raidoittamat jäätiköt ovat yhtä tavanomainen osa islantilaista maisemaa kuin metsät Suomessa. Euroopan suurimman jäätikön Vatnajökullin lisäksi maasta löytyy useita muita jäätiköitä. Yhteensä noin 15 prosenttia Islannin pinta-alasta on paksun jään peitossa. Tai ainakin toistaiseksi. Jäätiköt nimittäin sulavat ilmaston lämpenemisen takia Islannissakin kovaa vauhtia.

Islannissa jäätiköitä voi tarkkailla autonikkunasta Etelä-Islannin rannikolla. Skaftafellin luonnonpuistossa voi tehdä omin päin kävelyretken lähelle jäätikön reunaa. Myös jäätikön päälle voi tehdä retkiä. Retki jäätikölle on unohtumaton elämys. Jään päällä seistessään voi aistia jään liikkeet ja kuulla, kuinka uudet jäärailot syntyvät.

Kauneutensa lisäksi valkoiset paratiisit voivat olla myös erittäin vaarallisia. Jäätikölle ei missään nimessä saa kiivetä ilman asiantuntevaa opasta ja kunnollisia varusteita.

Ensimmäisellä jäätikköretkellä jokaisen mielessä käy sama ajatus: miten niin tavallinen asia kuin jää voi olla näin käsittämättömän kaunista? Jäätiköllä on hiljaista. Paitsi silloin, kun jäätynyt vesi elää. Kuuluu voimakkaita pamauksia, kun uudet railot syntyvät ja vanhat syvenevät.

Jäätikköretki asiantuntevien oppaiden kanssa

Islannin vanhin jäätikköopasyritys Icelandic Mountainguides järjestää upeita jäätikkövaelluksia Vatnajökullin ikijäälle. Retket ovat suosittuja, joten paikka kannattaa varata etukäteen (3 h vaelluksen hinta noin 85 €, hinta sisältää oppaan palvelut ja kenkiin kiinnitettävät raudat). Vatnajökullin eteläreunalle, josta vaellukset lähtevät, on noin 5 tunnin ajomatka Reykjavikista. Tämä retki kannattaakin yhdistää esimerkiksi Islannin saarikierrokseen.

Saman jäätikkökonkarin matkassa pääsee myös Sólheimajökullin jäätikölle vaeltamaan. Tämä jäätikkö on noin 2 tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista ja soveltuu siksi erinomaisesti ihan vain päiväretkikohteeksikin. Kolmen tunnin mittainen jäätikkövaellus Sólheimajökullin upealla jäätiköllä maksaa alle 90 euroa.

Lyhimmät jäätikkövaellukset kestävät pari tuntia ja ne soveltuvat kaikille. Pidemmillä reissuilla vaaditaan hyvää peruskuntoa. Varusteet eli jäähakut ja kenkien alle kiinnitettävät jääpiikit kuuluvat jäätikkömatkojen hintaan.

Jäätiköt railoineen voivat olla todella vaarallisia paikkoja: jäätikölle saa mennä vain ja ainoastaan ammattitaitoisten oppaiden seurassa. Oman turvallisuuden takia sinne ei kannata lähteä hortoilemaan tavallisissa vaelluskengissä ilman opasta.

Retki jäätikön sisään?

Islannissa pääsee matkustamaan myös jäätikön sisään. Into the Glacier -retkeä (hinta noin 150 €) järjestetään Länsi-Islannissa niin kutsutulla Pitkällä Jäätiköllä eli Langjökullilla. Retki sisältää kuljetuksen erikoisvarustellulla jäätikköajoneuvolla jäätikön päälle ja opastetun retken jäätikön sisään. Tämä retki ei edellytä osallistujilta hyvää kuntoa. Myös lapset tervetulleita.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *