Islantilaisia perinneherkkuja: pässinkiveksiä ja pissantuoksuista hainlihaa

Kulinaristeille tiedoksi: perinneruokien ystävä lähtee Islantiin keskitalvella. Silloin saarivaltiossa juhlistetaan keskitalvea herkuttelemalla lampaanpäillä, pässinkiveksillä, verimakkaroilla ja tietysti virtsalta tuoksahtavalla hainlihalla.

Hapan, kuivattu ja käytetty ruoka valtaa islantilaiset ruokapöydät Thorrin kuukauden aikaan eli vanhan kalenterin mukaan talven neljäntenä kuukautena. Usein Thorri osuu tammi- ja helmikuun vaihteeseen. Ruokajuhla on islantilainen makumatka aikaan, jolloin liha ja kala säilöttiin kuivattamalla ja hapattamalla. Jääkaapit kun yleistyvät maassa vasta toisen maailmansodan jälkeen. Näistä ruokajuhlissa ei aterioida hillitysti. Thorri-ateria huuhdotaan alas vahvoilla snapseilla ja välillä joku intoutuu hoilaamaan vanhoja viisuja. Desibelit nousevat ja promillet kohoavat, kun lampaanpäät häviävät lautasilta.

Thorri-ruoan aakkoset

Thorri-aterialla on tarjolla ainakin näitä herkkuja:

Hrútspungar. Hapatettuja pässinkiveksiä.
Svid. Keitetty ja paahdettu lampaanpää.
Svidasulta. Jauhetusta lampaanpäästä tehty hapatettu syltty.
Hákarl. Hainliha, joka on valmistettu maitohappokäyttämällä omassa nesteessään ja riiputtamalla. Lihan korkean ammoniakkipitoisuuden vuoksi hákarl tuoksuu virtsalta.
Blódmör. Lampaanverestä ja ruisjauhoista valmistettu makkara.
Hardfiskur. Kuivattua kalaa, useimmiten turskaa tai koljaa. Nautitaan voin kera.
Hangikjöt. Keitetty ja savustettu lampaanliha. Jos savustusvaiheessa poltetaan kuivaa lampaanlantaa, hangikjöt haiskahtaa pierulta.
Lundabaggi. Rullattu ja hapatettu lampaasta valmistettu liharulla.
Lifrarpylsa. Lampaanmaksasta, ruisjauhoista ja talista tehty makkara.
Flatkökur. Ruis- ja vehnäjauhoista valmistettu litteä leipä, joka paistetaan kypsäksi pannulla.
– Lisukkeena keitettyä lanttua, hapankaalisalaattia ja vihreitä herneitä.

Monet ravintolat tarjoilevat Thorri-ruokaa tammi- ja helmikuun vaihteessa. Onneksi Hafnarfjörðurin kaupungista löytyy ravintola, jossa islantilaista perinneherkkuja on tarjolla vuoden ympäri! Fjörukráiniin on noin vartin ajomatka Reykjavíkin keskustasta. Jos koko seurue ei innostu perinteistä, herkkävatsaisimmat voivat valita listalta hummerikeittoa tai aivan tavallisia hampurilaisia.

Fjörukráin
Strandgata 55, Hafnarfjörðurin

© Satu Rämö

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *