Pariisi tiukentaa loma-asuntojen vuokraamista

Kiva lomakämppä lietsoo Pariisin asuntopulaa

Elodie, 25, omistaa useamman yksiön Pariisin hienostokorttelissa 16. kaupunginosassa. Hän vuokraa yksiöitään Airbnb:ssa 150 euron päivähintaan. Huimasti kasvaneesta amerikkalaisyrityksestä on kehkeytynyt tuottoisa kassakone joillekin pariisilaisille.

Maailman suosituin turistikohde on niin ikään loma-asuntojätin tuottoisin kohde yli 45 000 ilmoituksellaan. Ja tehokas tapa jyrätä vuokra-asuntojen määrää alaspäin – 20000-30000 asuntoa vähemmän amerikkalaisfirman hiivittyä Pariisin asuntomarkkinoille Le Monde-lehden mukaan.

Reilu neljäsosa keskustan asunnoista on tyhjillään tai vuokrattavana väliaikaisesti samalla kun spekulaation seurauksena vuokrat ovat kivunneet korkeuksiin. Ränsistyneitä rakennuksia historiallisessa Marais’ssa remontoidaan uusiksi – jonka jälkeen asuintilat vuokrataan turisteille.

Pariisi suitsii loma-asuntomarkkinoita

New Yorkin ja Amsterdamin jälkeen Pariisikin on herännyt tiukentamaan loma-asuntoja koskevia säädöksiä. Veronkierron estämiseksi vuokraajien on vast’edes rekisteröidyttävä ja vuokra-ajan maksimipituus laskee 40-60 päivään vuodessa. Sakkojen uhalla.

Vuonna 2016 Pariisin kaupunki keräsi laittomilta vuokraajilta 45 000 euroa sakkoja. Vuotta myöhemmin (2017) 615.000 euroa… Yksi sakotetuista joutuu pulittamaan kaupungille 130.000 euroa laittomasta asunnonvuokratoiminnasta.

Vuoden 2024 Olympialaisten siintäessä taivaanrannassa Pariisi ei halua historiallisen keskustan, Marais’n, muuttuvan lopullisesti raharikkaiden turistighetoksi köyhtyvän keskiluokan paetessa kiskurivuokria esikaupunkeihin.

Pariisin halvat hotellit ja hostellit

Pariisin vehrein hotelli

© Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *