Pariisi – Ravintolat ja kahvilat

Ranska on länsimaisen gastronomian alkukehto ja Pariisi herkuttelun pääkaupunki, jossa syöminen on olennainen osa koko elämää. Keittiömestareita pidetään taiteilijoina ja ruoka on yhtä tärkeä väittelyn aihe kuin vaikkapa urheilu tai politiikka. Ruokaperinteiden historian arvo sai vahvistuksen vuonna 2010, kun ranskalainen keittiö pääsi Unescon "aineettoman kulttuuriperinnön" luetteloon.

Perinteet

Pariisista löytyy toinen toistaan upeampia historiallisia ravintoloita ja kulttibrasserioita, joissa voi ruoan ja juoman lisäksi nauttia silmänruokaa erilaisissa arkkitehtonisissa kerrostumissa. Perinteisen ranskalaisen keittiön saloihin pääsee tutustumaan lukuisissa ja taas lukuisissa perusruokaa tarjoilevissa ravintoloissa ja bistroissa. Huom: ranskalaisen arkiateria koostuu alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta, tämä on sääntönä jo päiväkodissa! Perusruoka on siis muutakin kuin perunaa voilla.

Gourmet-ihmisille on tarjolla paitsi Michelin-tähditettyjä ravintoloita myös huokeampia nuorten keittiömestareiden bistroja, gourmetbistroja.

Lue lisää ravintolakulttuurin historiasta: Ravintola, bistro vai brasseria?

Viinibaarit

Syömiseen liittyy usein myös viinin siemailu – ja viinin juomiseen vähintäänkin napostelu. Aisaparia voi testata Pariisin lukuisissa viinibaareissa, joissa saa yleensä tyydytettyä sekä viininjanon että pikku nälän ja seurustelun tarpeen. Usein viinibaarit toimivat samalla viinimyymälöinä.

Kasvisruokaa ja etnistä

Nyt Pariisista löytyy entistä enemmän hyviä kasvisruokapaikkoja ja eksoottisia ravintoloita. Lue lisää: Kasvisruokaa ja makuja maailmalta

Kahvilaelämää

Pariisin kahvilakulttuuri on omaa luokkaansa: korttelikuppilat, kulttibrasseriat ja hienot leivoskahvilat (joita yleensä kutsutaan teehuoneiksi, salon de thé) ovat ehdoton osa Pariisin sielunelämää.

Ruoka-ajat

Huom! Ranskalaisilla ON ruoka-ajat. Pariisilaiset lounastavat kello 12–14. Monet ravintolat ovat joustavia lounasaikojen kanssa, mutta ihan viimeistään kolmelta on lounasaika ohi ja ravintolan keittiö kiinni. Jatkuvaa tarjoilua löytyy paikoista, joissa on service continu -maininta.

Lounasaikan ruokaa saa hienoistakin paikoista illallista halvemmalla. Illallinen nautitaan kello 20–22.30. Jotkut paikat ovat auki pidempään. Varsinkin turistikortteleiden ulkopuolella monet paikat ovat kiinni maanantaisin.

Aamiainen

Aamiaista saa tavallisesti noin 10.30 asti, mutta kaikissa kahviloissa sitä ei tarjoilla. Ranskalainen aamiainen on mannermaiseen verrattuna aika köykäinen: voisarvi tai patonginpala voilla ja hillolla, appelsiinimehulasi ja kuuma juoma.

Ravintolasanastomme avulla uskallat seikkailla ranskalaisessa ravintolassa.

© Anuliina Savolainen

Pariisi-opas


[the_grid name=”Pariisi”]

Ranska

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *