Ravintola, bistro vai brasseria?

Mikä ero oikeastaan on ravintolalla, bistrolla ja brasserialla? Pariisilaiset eivät välttämättä aina itsekään tiedä. Nykyään eroa ei välttämättä huomaa, sillä niistä kaikista saa ruokaa ja juomaa. Mutta historiallisesti kyse on eri asioista.

Ravintola (restaurant)

Ranskalainen ravintolakulttuuri sai erään tarinan mukaan alkunsa, kun Beauvilliers-niminen herrasmies perusti vuonna 1782 La grande taverne de Londres -nimisen luksusravintolan Palais-Royalin yhteyteen. Siellä säädettiin tiukka etiketti tarjoilijoiden (garçons de café) pukeutumiselle ja käytökselle. Etiketti on yhä nähtävissä tarjoilijoiden omintakeisena pönötyksenä, varsinkin perinteikkäissä paikoissa. Ravintola-sanan (restaurant) alkuperä piilee kuitenkin kansanpaikoissa, niin sanotuissa bouillons-restauranteissa, joiden tarkoitus oli ravita kansaa, kun moni hieno ravintola keskittyi asiakaskunnan valitsemiseen ja tarjoilukoodeihin.
Nykyisin ravintoloita on moneen lähtöön hienoista valkoliinaisista kodikkaisiin ruutuliinaisiin, desingravintoloista konseptiravintoloihin. Historiallisissa ravintoloissa voi yhä uppoutua menneen ajan makuihin ja tunnelmaan.

Bistro (bistrot)

Bistrojen ruoka on perinteisesti ollut arkiruokaa. Bistrojen historia sai alkunsa Boulanger-nimisen keittokauppiaan pystyttäessä kauppaansa muutaman pöydän. Niiden ääressä kansa sai nauttia muun muassa lampaanjalkaa kanakastikkeessa. Sanan etymologia viittaa erään version mukaan paikkaan, jossa juodaan pahaa viiniä. Toisen tarinan mukaan sana juontaisi juurensa venäläisten kasakoiden ”Bystro! Bystro!” -huutoihin (Nopeasti! Nopeasti!), joilla nämä olisivat yrittäneet jouduttaa ranskalaisten ynseää tarjoilua. Oli miten oli, sana iskostui ranskan kieleen 1800-luvun loppupuolella. Bistroista saa yhä ruokaa halvemmalla kuin ravintoloista, vaikka jotkin historialliset tai muuten nimekkäät paikat ovatkin nostaneet hintansa pilviin.
Hämmennystä lisää, että bistro-nimellä kulkeva paikka voi olla kahvila päivällä ja baari illalla. Toisaalta bistrot gastronomiques eli gourmetbistrot keksittyvät ruokaan ja voivat olla jopa Michelin-tähditettyjä. Niistä lisää pian!

Brasseria (brasserie)

1800-luvun loppupuolella elsassilaiset, jotka olivat menettäneet alueensa preussilaisille, alkoivat perustaa Pariisiin luksusbrasserioita. Ne nousivat nopeasti suureen suosioon. Brasserioiden historiassa tapahtui pieni vallankumous, kun kaljahana keksittiin. Syynä ranskalaisten oluenjuonnin yleistymiseen olivat myös 1800-luvun lopun huonot viinisadot. Perinteisesti brasserioissa on tarjottu ruoaksi hapankaalia, mutta nykyään niistä saa sentään muutakin ruokaa. Brasserioita saatetaan kutsua myös kahviloiksi (café), kuten kuuluisa Café Flore. Lue lisää Pariisin tunnetuimmista yhä toimivista kulttibrasserioista. Brasserioista saa tavallisesti ruokaa koko päivän.

Lue lisää:

Pariisin historialliset brasseriat
Pariisin historialiset ravintolat
Pieni ravintolasanasto
Pariisin kahvilat
Perusruokaa Pariisissa
Pariisin historia

© Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *