Pariisi – julkinen liikenne

Julkinen liikenne Pariisissa

Metro

Vuoden 1900 maailmannäyttelyyn valmistunut ensimmäinen metrolinja kulki Porte Maillot’sta Porte de Vincenneen. Nykyään metrolinjoja on kuusitoista, ja ne muodostavat yhden Euroopan suurimmista metroverkostoista: sen pituus on 213 kilometriä ja siihen kuuluu yli 300 asemaa. Metrolla tehdään päivittäin noin yhdeksän miljoonaa matkaa. Metroverkko on tiheä ja toimiva. Ainoastaan lakkopäivinä matkustaminen hidastuu huomattavasti.

Metrot kulkevat klo 5.20–1.20, tarkat ajat riippuvat linjasta. Perjantaisin ja lauantaisin viimeiset metrot kulkevat aamukahteen. Junia kulkee 1–8 minuutin välein, sunnuntaisin harvimmin. Joinain juhlapäivinä metro kulkee koko yön.

Metron kulkusuunta selviää laiturilla ja neuvontakylteissä lukevasta päätepysäkistä. Jokaisessa metrovaunussa on oven vieressä pieni metrokartta suunnistamisen helpottamiseksi. Metron sisäänkäynnit tunnistaa M-, Metro- tai Metropolitain-tunnuksista. Pariisissa on jäljellä vielä muutama kymmen art nouveau -tyylistä, alkuperäistä Hector Guimardin suunnittelemaa Metropolitain-kylttiä.

RER

Metrojen kanssa lomittain kulkee RER-lähijunia, jotka jatkavat keskustasta lähiöihin. Junien pysäkit ovat harvassa, joten niillä saattaa päästä perille nopeammin. Pariisissa risteävät A-, B-, C- D- ja E lähijunalinjat. Ne on merkitty metrokarttaan paksuilla viivoilla. Toisin kuin metroverkossa, RER-verkossa lippu on leimattava myös ulos päästäkseen.

Bussit

muulloin ne kulkevat sulavasti. Iltamyöhään liikkuville ihmisille yöbussi voi olla hyvä vaihtoehto: se maksaa päivälipun hinnan, ja yöbussiverkosto kattaa kaikki suurimmat väylät. Yöbussikartan saa muun muassa metroasemilta. Busseissa lippu leimataan kuljettajan vieressä sijaitsevassa laitteessa.

Raitiovaunu

Kaupungin ulkoreunoilla liikkuvat T2- ja T1-linjat kulkevat klo 4.50–23.40 ja Pariisin sisäinen T3-linja klo 5–0.30.

Liput

Joukkoliikenneliput. Pelkästään Pariisin sisällä liikkuvalle joukkoliikenteen peruslippusarja ajaa saman asian ja tulee halvemmaksi kuin turisteille tarkoitettu matkakortti. Metroon, ratikoihin, busseihin ja Pariisin sisäisiin RER-junamatkoihin käyviä Ticket t -lippuja voi ostaa muun muassa tabac- ja lehtikioskeista ja asemilla olevista automaateista, joissa on englanninkielinen valikko. Ticket t -kertalipulla pääset liikkumaan metrolla, linja-autolla ja raitiovaunulla sekä sisärenkaan paikallisjunilla. Nimensä mukaisesti kertalippu on voimassa vain yhden matkan ajan – se tosin oikeuttaa vaihtoon metro- ja RER-verkon sisällä. Metron ja RER-paikallisjunien portit aukeavat, kun lipun syöttää porteissa olevaan aukkoon. Bussissa se on muistettava leimata.
Kertalippu 1,70 €, 10 lipun sarja 13,70 €

Turistien matkakortti. Paris Visite -kortti on tarkoitettu turisteille. Paris Visiten voi ostaa Pariisiin ja aivan sen lähialueille (alueet 1–3) tai kauemmas. Sillä liikut vapaasti metrolla, bussilla, raitiovaunulla ja paikallisjunalla Pariisilla ja sen lähistöllä, mutta esimerkiksi Versaillesiin asti halvin versio kortista (Alueet 1–3: 1 päivä 10,85 €) ei vie. Alueet 1–5 kattavalla lipulla pääsee Disneylandiin, Versailles’n linnaan ja Orlyn sekä Charles de Gaullen lentokentille. Sitä kannattaa siis harkita, mikäli aikoo käydä näissä paikoissa. Lipulla saa myös pientä alennusta joissain museoissa ja nähtävyyksissä. Paris Visiteä myydään muun muassa metro- ja juna-asemilla, lentokentillä ja joissain hotelleissa. Lippuun tulee kirjoittaa kortissa oleva sarjanumero.

Lue lisää:

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (4):

Emilla 04.03.2019 19:10

Hei! Ollaan miehen kanssa lähdössä Pariisiin lauantai-tiistai reissulle ja ollaan aika pihalla julkisen liikenteen lipuista.. Lentokenttä on Charles de gaulle ja hotelli Best Western premier kapital opera. Haluaisimme käydä ainakin outletkylä la vallee villagessa ja versaillesin palatsissa, jotka sijaitsevat kauempana. Lisäksi haluamme tietysti katsastaa Notre Damen, Eiffelin ja riemukaaren. Millä julkisilla kannattaa liikkua ja millainen lippu on edullisinta ostaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anneli Airaksinen 06.03.2019 16:58

Hei,
Mikäli hotellinne on Opéra Garnierin tienoilla, niin paras on varmaan mennä Roissybus'silla suoraan Oopperan pysäkille.
10-matkan kertaliput metroon ovat käteviä kun liikkuu kapungilla.
RER-lähiöjunat ovat nopein vaihtoehto kun matkaa kaupungin ulkopuolelle, vaikkapa Versailles'n linnaan.
Voit ostaa ym. liput myös lentokentällä sijaitsevilta lippuautomaateilta, joiden tienoilla voit saada englanninkielisiä neuvoja lippujen hankintaan.
Hyvää Pariisin matkaa ! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anri 18.11.2018 11:56

Kuinka Uuden vuoden yönä kulkee metrot tai yö-bussit?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Margit 24.06.2018 08:59

Miten julkinen liikenne toimii Jouluna ja onko museot auki? Miten ravintolat?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tiina Haapsaari 10.02.2017 05:44

Hei,
Voiko 10 matkan korttia käyttää kaksi henkilöä samanaikaisesti vai pitääkö molempien ostaa omat kortit?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
anneli airaksinen 12.02.2017 21:48

Hei, Tarkoitat varmaan kymmentä kertalippua, joiden ostaminen nipussa tulee huomattavasti halvemmaksi kuin vaikkapa kahden kertalipun osto. Kuka tahansa voi käyttää niitä, ne on ihan tavallisia, nimettömiä lippuja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *