Champs-Elysée

Mainosvalojen paisteessa säkenöivä ja tuikkiva Champs-Elysée eli Onnen saarekkeiden pellot on niittänyt pitkään mainetta maailman kauneimpana katuna… Asiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta kaksi kilometriä pitkä ja 71 metriä leveä Champs-Elysées on ainakin yksi Ranskan historian valtaväylistä, joka yhdistää Pariisin kaksi kuuluisaa maamerkkiä: Riemukaaren sekä Concorden aukiolla kohoavan egyptiläisen obeliskin.

Kansallispäivän näyttävä sotilasparaati kulkee yhä pitkin Champs-Elyséetä ja kansalaisilla on yhä tapana kerääntyä juhlimaan tänne suuria urheilutapahtumia. Esimerkiksi Ranskan kuuluisa ympäriajo, Tour de France, päättyy näihin entisiin maalaismaisemiin, minne Marie de Médicis rakennutti vuonna 1604 leveän puistotien. Tarkoitus oli tarjota “siniverisille sankareille ja hyveellisille sieluille” mahdollisuus paeta vaivatta kaupungin hektistä sykettä vehmaan luonnon suojiin, mietiskelemään.

Nykyisin Champs-Elysées tarjoaa lähinnä ostamisesta kumpuavaa onnea: toinen toistaan kalliimpia luksusputiikkeja vieri vieressä, vaateketjujen myymälöitä, autokauppoja, ihmistungosta ja autoruuhkia. Tosin entisen puistokadun ilme on huomattavasti kohentunut sitten 1980-luvun, jolloin alue pursui halpakauppoja, halpoja naisia ja hampurilaisravintoloita. Tilalle on nyt huseerattu trendikuppiloita ja näyttäviä luksusmyymälöitä, joista jotkut nielevät käyttöönsa kokonaisen haussmannilaisen (->1853 Haussmannin arkkitehtuuri muuttaa kaupunkia) rakennuksen. Samantein aiemmat, tuikean kapinalliset mielenosoituskulkueet on siirretty vaatimattomampiin maisemiin, République-aukion tienoille, missä mahdolliset tihutyöt aiheuttavat vähemmän rahallisisia vahinkoja.

Champs Elyséen legendaa ovat pönkittäneet myös esimerkiksi kansalliskirjailijoihin luettavan Victor Hugon hautajaissaattue vuonna 1885 ja kenraali de Gaullen voitonparaati vuonna 1944. Vallan kulisseja voi käydä tutkailemassa kivenheiton päässä sijaitsevan presidentin virka-asunnon, Elysée-palatsin (Palais d’Elysée), liepeillä. Kulttuurielämyksiä tarjoaa puolestaan tutustumiskierros lähistöllä sijaitsevien (avenue Winston Churchill) Grand Palais’n ja Petit Palais’n laadukkaaseen näyttelytarjontaan.

 Metro Champs Elysées-Clemenceau tai George V / Franklin D. Roosevelt 
(avenuen puolivälissä) – 8. arr. Bussit 32, 42, 73

Lue lisää:
Pariisin kaupunginosat – Länsi-Pariisi

Pariisin nähtävyydet
Riemukaari
Grand Palais
Petit Palais

© Anneli AIraksinen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *