Pariisi – nähtävyydet

Nähtävyydet – niitä Pariisissa riittää! Ensin kuuluisimmat: kaupungin symboliksi noussut Eiffel-torni, “Maailman kauneimman kadun” Champs-Elysées’n kruunaava Riemukaari. Notre Damen kirkko île de la Cité’n saarella. Aurinkokuninkaan hulppea Versailles. Ja tietenkin Louvre, jättimäinen taidemuseo entisen kuninkaanlinnan tiloissa.

Montmartren kortteli on nähtävyys sinänsä, ja sieltä löytyy “kermakakkukirkko” Sacré-Coeur sekä Place du Tertre. Lue myös lista kuppiloista, joissa pääsee aidon montmartrelaiselämän ytimeen: Montmartre: halpaa olutta ja boheemielämää. 

Louvressa saa helposti vietettyä kaksi viikkoa ihan vain peruskokoelmia ihaillen ja Eiffeliin sekä Notre Damen kellotorniin kannattaa varata jonottamisaikaa. Jos aika on kortilla, ei siis kannata suorittaa näitä kaikkia kerralla eikä liian pikkutarkasti.

On aivan sallittavaa jättää meganähtävyydet väliin ja keskittyä pienempiin museoihin, historiallisiin puistoihin, hautausmaihin ja aukioihin.

Menneen ajan arkkitehtuuria ja elämää voi maistella myös historiallisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Kuuluisassa Moulin Rougessa on megaluokan spektaakkeleita, mutta etsivä löytää myös pienempiä kabareepaikkoja.

Hautausmaat, puistot ja aukiot

Pariisin kuuluisimmat hautausmaat ovat mausoleumeineen kuin pikku kaupunkeja, joissa voi bongailla edesmenneiden julkkisten osoitteita. Niistä kuuluisin on Père Lachaise.

Itsekin voi kokeilla maan alle menoa katakombien hämärissä. Historiallisista aukioista tunnetuimmat ovat Place de la Concorde, Jardin des Tuileries, Place du Tertre, Place de Vosges, Place Vendôme ja Place de la Madeleine, joka on upean Garnier’n Oopperan lähellä, sekä Bastillen aukio, josta suuri vallankumous sai alkunsa.

Notre Damen lisäksi Pariisissa on myös muita kauniita kirkkoja, joista kannattaa nähdä ainakin Sainte-Chapellen henkeäsalpaavan kauniit lasimaalaukset.

Entäs puistot! Versailles’n puutarhan lisäksi historialliset Tuileries’n ja Luxembourgin puistot patsaineen, ihmisineen, pikku kahviloineen ja parturoituinen puineen on nähtävä. Näissä sievyyden ja kauneuden saarekkeissa aika pysähtyy ja ajatus lähtee lentoon. Rönsyilevää ja kumpuilevaa “englantilaista puistotyyliä” puolestaan edustaa parhaimmillaan mahtava, historiallinen Buttes-Chaumontin puisto Itä-Pariisissa.

Pariisi ilmasta

Pariisiin voi tutustua ilmasta muutenkin kuin Eiffelistä. Ulkoapäin vaatimaton (ellei ihan rehellisen ruma) Montparnassen torni avaa Eiffelin vertaiset näkymät yli kaupungin. Citroënin puiston kaasupallon kyydissä pääsee myös yläilmoihin aina säiden salliessa ja vähemmällä jonottamisella.

Lue myös juttu Pariisin parhaat maisematerassit.

Risteilyt ja kiertoajelut

Sightseeing-bussit voivat olla hyvä vaihtoehto pikamatkailijalle. Elämyksellinen keino saada kiinni Pariisin maantieteestä ja historiasta on seurata vesiteitä. Seinen rannat bukinisteineen ja jokea kaunistavat sillat, kuten Pont Alexandre 3, ovat elämys sinänsä. Seinen-risteilyillä esitellään myös aimo annos historiallisia monumentteja. Canal St Martinille Bastiljesta lähtevät risteilyt sisältävät vähemmän nähtävyyksiä, mutta vievät matkailijan keskelle aitoa pariisilaiselämää. Niiden pääpysäkki on Villetten tiedekeskus.

Liput

Suurimpiin nähtävyyksiin ja tunnetuimpiin museoihin kätevintä on ostaa liput etukäteen. Lippuja voi ostaa esimerkiksi Fnac-liikkeistä tai verkosta: www.fnactickets.com

Paris Museum Passilla pääsee katsomaan yli 60 nähtävyyttä, joiden joukossa ovat kaupungin tärkeimmät museot, kuten Louvre, Musée d’Orsay sekä Pompidou-keskus. Kortilla pääsee myös Versailles’n linnaan, Riemukaareen ja lukuisiin muihin kohteisiin.

Museum Passia myydään kaikissa sen piiriin kuuluvissa museoissa sekä Pariisin ja Ile de Francen turistitoimistoissa. Sen voi hankkia joko kahdeksi, neljäksi tai kuudeksi päiväksi. Lippu ei tosin aina käy vaihtuviin näyttelyihin, vaan niihin pääsylippu pitää ostaa erikseen. www.parismuseumpass.com

© Anuliina Savolainen

Pariisi-opas


[the_grid name=”Pariisi”]

Ranska

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *