Pariisin kahvilat

Jo pelkkä kahvilakulttuuri riittää syyksi matkustaa Pariisiin. Kahvilat eivät ole vain sumpinkittaamispaikkoja, vaan kohtaamispaikkoja, olohuoneita, herkuttelukeitaita, kirjailijoiden toimistoja, korttelin juorusaarekkeita, lehdenlukupaikkoja ja ylipäätään paikkoja elämisen keskiössä.

Pariisin kahvilat voi jakaa karkeasti neljään luokkaan:  paikallisen elämän keskiössä olevat korttelikuppilat, teehuoneiksi kutsutut leivoskahvilat, historiaa tihkuvat kulttibrasseriat ja trendikkäät sekä eksootiikkaa tarjoilevat kahvilat. Ehkä leivoskahviloita lukuun ottamatta pariisilaiskuppilat häilyvät baarin ja kahvilan rajamailla ja tarjoilu muuttuu usein illan myötä alkoholipainotteiseksi.

Pariisilaiskahviloissa on yleensä pöytiintarjoilu. Laskun voi käydä maksamassa myös tiskillä.

Korttelikuppilat

Peruskahviloihin ei mennä kahvin vaan olemisen takia. Hienosti taiteiltuja lattevaahtosydämiä ja eksoottisia trendimausteita on siis turha odottaa peruskahvilalta, ja joskus kahvi saattaa maistua hieman kitkerältä hifistelijän makuun. Kulmakahvilassa tunnetaan perusasiat: café eli espresso, noisette eli espresso maitotilkalla, café allongé (tai americaine) eli vedellä jatkettu espresso ja café crème eli maitokahvi (koulun ranskantunnilla opetettu café au lait kuulostaa pariisilaisista hassulta!). Tiskillä kahvi on lähes poikkeuksetta miltei puolet halvempi kuin pöydässä tai terassilla.

Aamupala-aikaan näistä paikoista saa yleensä voisarvia tai ainakin tartineksi kutsuttua patonkia hillolla ja voilla. Mikäli sitä ei ole tarjolla, on aivan sallittua käydä läheisestä boulangeriesta eli leipäkaupasta omat eväät, Joistain saa päivällä ja illalla perusruokaa, toisista ei. On toki olemassa myös hienompia korttelikahviloita, joissa on kaunis sisustus ja joista saa myös hienostuneempaa ruokaa. Peruskahviloissa on se ihana puoli, että niitä on ihan kaikkialla. On vain löydettävä omansa!

Leivoskahvilat

Tekeekö mieli tuulihattua, macaron-leivosta tai suklaakakkua? Pariisin hienostuneet ja tunnelmalliset teehuoneet, salons de thé, tarjoilevat kuohkeita leivoksia ja kahvia sekä muita lämpimiä juomia. Osa tarjoaa myös suolaista purtavaa. Tunnetuimpia teehuoneita ovat Ladurée (kolme kahvilaa keskustassa), Angelina lähellä Tuileries’n puistoa ja Mariage Frères (useita kahviloita). Itämaisista teehuoneista tunnetuin on Pariisin moskeijan yhteydessä oleva kahvila (keskusta, oikea ranta – Quartier Latin ja Jardin des Plantes)

Kulttibrasseriat

Le Flore, les Deux Magots, La Coupole… Vanhan ajan Pariisista voi nauttia historiallisissa brasserioissa, joita myös kahviloiksi nimitetään. Niihin tullaan myös fiilistelemään kuuluisien taiteentekijöiden, kirjaliijoiden ja suurhenkilöiden vanavedessä.
Lue lisää aiheesta: Pariisin kulttibrasseriat

Trendikahvilat ja eksoottiset

Pariisi tarjoaa muutakin, kuten yön yli tippunutta korkean luokan suodatinkahvia, sarjakuvakuppiloita, ruotsalaista korvapuustia, sähkötupakan maistelua, jazz-kahvia oliivipuiden alla, design-kahviloita, supersuosittuja luomukuppiloita puistojen uumenissa… Kahvilatrendejä on monenlaisia, mutta suosituimmat niistä saavat vaikutteita maailmalta. Jopa Suomesta asti. Niistä lisää piakkoin!

Lue lisää:
Kirjailijakahviloita Pariisissa
Pariisin parhaat maisematerassit
Pariisin kivoimmat lapsikahvilat

Lue lisää kahvilavinkkejä Mondo Pariisi -oppaastamme.

© Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *